Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleessector wil uitstel fysieke inspecties in VK

De Nederlandse vleesindustrie kijkt met bezorgdheid naar de aankomende fysieke inspecties van dierlijke en plantaardige producten die vanaf dinsdag 30 april in het Verenigd Koninkrijk zullen plaatsvinden. De Centrale Org..

Lees meer
Podcast Video Serie voor de Food & Beverage sector

Podcast Video Serie voor de Food & Beverage sector

01 mei 2024

Sluit aan bij Aptean’s podcast video's over verschil­lende vraagstukken. Van Industrie 4.0 en digitale transfor­matie, tot klantver­halen en ERP project­suc­cessen. Behapbare onderwerpen, die lekker wegluis­teren. Je kunt j...

Rabobank: Stabiliteit op de Europese varkensmarkt

Rabobank: Stabili­teit op de Europese varkens­markt

30 april 2024

De Europese varkens­markt blijft kalm en vertoont tekenen van stabili­teit en lichte groei in productie. Dit komt door hogere marges die in sommige landen zoals Spanje en Polen leiden tot een verhoogde productie. Vraag en ...

FNLI: Verbod op rookaroma’s treft voedingsindustrie

FNLI: Verbod op rookaro­ma’s treft voedings­in­du­strie

26 april 2024

De Europese Commissie heeft besloten het gebruik van rookaroma's in voedings­mid­delen te verbieden. Dit besluit is op 24 april door de lidstaten goedgekeurd. Het verbod betreft de verlenging van de toelating voor acht roo...

Turkije wil beschermde status voor traditionele döner

Turkije wil beschermde status voor traditi­o­nele döner

25 april 2024

Turkije heeft onlangs een aanvraag ingediend bij de Europese Unie om de naam döner te registreren als "gegaran­deerde traditi­o­nele speciali­teit". Dit zou betekenen dat alleen döner die volgens specifieke ingredi­ënten en m...

Steeds hogere aardappelprijzen in Noordwest-Europa

Steeds hogere aardappel­prijzen in Noordwest-Europa

25 april 2024

Voor het vierde opeenvol­gende jaar blijven de aardappel­prijzen in Noordwest-Europa, waaronder Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, bovenge­mid­deld hoog. Dit geldt ook voor verwerkte producten zoals frites en chips. ...

Strengere regels voor recyclebare verpakkingen in EU

Strengere regels voor recycle­bare verpakkingen in EU

25 april 2024

Het Parlement heeft recent nieuwe maatregelen aangenomen om de impact van verpakkingen op het milieu te verkleinen. Deze maatregelen zijn bedoeld om het verpakkings­afval binnen de EU signifi­cant te reduceren en de princi...

Pesticideresiduen veilig in 96,3% van de voedselmonsters

Pestici­de­re­si­duen veilig in 96,3% van de voedsel­mon­sters

24 april 2024

De Europese Unie heeft in 2022 een recordaantal van 110.829 voedsel­mon­sters verzameld, een stijging van 25% ten opzichte van het voorgaande jaar. Uit de analyse blijkt dat 96,3% van deze monsters binnen de wettelijk toeg...

Consumentenbond: Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten

Consumen­ten­bond: Fabrikanten bezuinigen op dure ingredi­ënten

24 april 2024

Fabrikanten in Nederland verminderen het gebruik van kostbare ingredi­ënten in hun voedings­pro­ducten. Ondanks deze bezuini­gingen blijft de prijs van veel producten gelijk of neemt zelfs toe. Dit komt naar voren uit een re...

De onderbelichte voordelen van MES

De onderbe­lichte voordelen van MES

23 april 2024

In een industrie waar efficiëntie en kwaliteits­be­wa­king cruciaal zijn voor succes, biedt een Manufac­tu­ring Execution System (MES) veel voordelen. Hoewel de meeste wel bekend zijn, zoals het optimali­seren van productielij...

Beschikbaarheid groente en fruit onder druk door EU-regels

Beschik­baar­heid groente en fruit onder druk door EU-regels

22 april 2024

Het Europees Parlement staat op het punt te stemmen over belangrijke nieuwe regelge­ving die van invloed is op de agrarische sector, met name op het gebied van zaden en plantma­te­riaal. Dit heeft mogelijk grote gevolgen vo...

EFSA: Veel soorten kweekvis parasietvrij

EFSA: Veel soorten kweekvis parasiet­vrij

22 april 2024

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft op 18 april een wetenschap­pe­lijk rapport gepubli­ceerd over parasieten in gekweekte vis in de EU en EFTA-landen. Uit het rapport blijkt dat veel populaire vissoorten zoals At...

Foodwatch lanceert vijfpuntenplan voor beter eten in Europa

Foodwatch lanceert vijfpun­ten­plan voor beter eten in Europa

22 april 2024

Foodwatch heeft een nieuw vijfpun­ten­plan gepresen­teerd in aanloop naar de Europese Parlements­ver­kie­zingen op 6 juni. Dit plan benadrukt de noodzaak om consumen­ten­be­langen boven die van de voedsel­in­du­strie te stellen binn...

Vogelgriep aanpak vereist scherpe controle na vaccinatie

Vogelgriep aanpak vereist scherpe controle na vaccinatie

22 april 2024

Het monitoren na vaccinatie is essentieel voor de tijdige detectie van vogelgriep­uit­braken en om de veilige verplaat­sing van vogels te garanderen. Dit blijkt uit de recente wetenschap­pe­lijke opinie van de Europese Autori...

Eiwitonderzoek revolutioneert Nederlandse baktarwe

Eiwiton­der­zoek revoluti­o­neert Nederlandse baktarwe

22 april 2024

De kwaliteit van Nederlandse baktarwe kan een flinke impuls krijgen door recent onderzoek van Wageningen University & Research. Twan America, onderzoeker bij het instituut, legt uit hoe de samenstel­ling van eiwitten ...

Meatable organiseert eerste proeverij kweekvlees

Meatable organiseert eerste proeverij kweekvlees

19 april 2024

Meatable heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt door het eerste legaal goedgekeurde proefeve­ne­ment voor gekweekt vlees in de Europese Unie te organiseren. Dit evenement vond plaats in hun nieuwe hoofdkan­toor in L...

Greenyard neemt Crème de la Crème over

Greenyard neemt Crème de la Crème over

19 april 2024

Op 18 april maakte Greenyard bekend dat zij het Belgische bedrijf Crème de la Crème overnemen. Dit bedrijf is gespeci­a­li­seerd in de ontwikke­ling, productie en verkoop van gelato en diepvries­des­serts. De nadruk ligt hierb...

Robotics in visverpakken op Seafood Expo

Robotics in visverpakken op Seafood Expo

18 april 2024

MULTIVAC presenteert op Seafood Expo 2024 de nieuwste robotics handling én verpakkings­op­los­singen voor de verwerking van vis, schaal- en schelpdieren. Met focus op vacuüm skinver­pak­kingen en hygiëni­sche verwerking, toont...

Vanaf 2026 strenger toezicht op ‘groene’ claims in EU

Vanaf 2026 strenger toezicht op ‘groene’ claims in EU

18 april 2024

Consumenten in Europa krijgen binnenkort meer zekerheid over de duurzaam­heids­claims die fabrikanten maken. Vanaf medio 2026 zullen nieuwe EU-regels van kracht zijn die misleidende informatie moeten tegengaan. De Europese...

Miljoenen euro’s meer subsidie vlees- en zuivelreclames

Miljoenen euro’s meer subsidie vlees- en zuivelre­clames

18 april 2024

De subsidies voor reclame­cam­pagnes binnen de Europese voedings­sector tonen een opvallende verschui­ving naar dierlijke producten, dat blijkt uit de meest recente subsidier­onde van de Europese Unie. Van het totaalbudget va...

AH verlaagt CO2e-uitstoot met nieuw vleesassortiment

AH verlaagt CO2e-uitstoot met nieuw vleesas­sor­ti­ment

17 april 2024

Albert Heijn zet een nieuwe stap in de verduur­za­ming van zijn vleespro­ducten. De supermarkt­keten introdu­ceert een reeks vleeswaren met een signifi­cante verlaging van de CO2e-uitstoot. Het assorti­ment bestaat uit combinat...

Veel Nederlanders in voedselnood zonder hulp

Veel Nederlan­ders in voedsel­nood zonder hulp

17 april 2024

Volgens een recent onderzoek van Ipsos I&O kampt Nederland met een ernstig, maar veelal onzicht­baar probleem: verborgen voedsel­nood. Het Rode Kruis rapporteert dat ruim 450.000 mensen niet genoeg eten of eenzijdige v...

Ladessa maakt doorstart bij The Spreadmaker

Ladessa maakt doorstart bij The Spreadmaker

16 april 2024

Na een faillis­se­ment door financiële problemen en marktuit­da­gingen, vindt Ladessa, bekend om zijn filet américain en spreads, een nieuwe toekomst onder de vleugels van The Spreadmaker. Continuï­teit is verzekerd De ...

Sopraco's innovatieve ERP-transformatie

Sopraco's innovatieve ERP-transfor­matie

16 april 2024

De Sopraco Groep, een vooraan­staande onderne­ming in de Europese vleesin­du­strie, heeft een belangrijke stap gezet in de transfor­matie van haar bedrijfs­voe­ring door de implemen­tatie van een geavanceerd ERP-systeem, ontwikk...

Eiwitboeren en HAK gaan samenwerken

Eiwitboeren en HAK gaan samenwerken

15 april 2024

Op naar een duurzame toekomst voor Nederlandse plantaar­dige eiwitten! De producen­ten­or­ga­ni­satie Eiwitboeren van Nederland en HAK, bekend van groenten en peulvruchten, hebben elkaar gevonden in een gezamen­lijke visie. Dit...

Nieuwe doorbraak in smaak van plantaardige producten

Nieuwe doorbraak in smaak van plantaar­dige producten

15 april 2024

Na meer dan twee jaar samenwer­king hebben onderzoeks­in­stel­lingen en bedrijven binnen de voedings­in­du­strie onder de vlag van het Flavor and Texture Consortium veelbelo­vende resultaten geboekt. Deze resultaten kunnen de zi...

Succesvolle editie Empack 2024

Succesvolle editie Empack 2024

15 april 2024

Empack 2024 in Gorinchem markeert wederom een hoogtepunt in de verpakkings­in­du­strie. De Evenemen­tenhal Gorinchem was van 9 tot 11 april het toneel van een groots verpakkings­event, georgani­seerd door Easyfairs. Volgens de...

Bionext en AH nudgen klanten naar biologisch

Bionext en AH nudgen klanten naar biologisch

12 april 2024

Bionext heeft een nieuwe campagne gelanceerd in 90 Albert Heijn winkels om biologi­sche producten te promoten. Over een periode van twaalf weken worden klanten via schapkaartjes aangemoe­digd om voor biologi­sche opties te ...

Wereldwijde groentesector: dynamiek en uitdagingen

Wereldwijde groente­sector: dynamiek en uitdagingen

12 april 2024

De wereldwijde groente­sector heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. Uitdagingen zoals de coronapan­demie, extreem weer en logistieke problemen hebben de groente­con­sumptie, -productie en -handel wereldwijd beïnvl...

‘Techniek voedt de toekomst van voedingsindustrie’

‘Techniek voedt de toekomst van voedings­in­du­strie’

11 april 2024

De digitale ontwikke­lingen gaan snel en brengen efficiency. Maar welke technolo­gi­sche innovaties hebben voedings­be­drijven nodig om met een gerust hart de toekomst in te gaan? Hoe weten zij welke oplossing het beste bij h...

Belang van kennis in Europese Voedselstrategie

Belang van kennis in Europese Voedsel­stra­tegie

11 april 2024

De toekomst van de Europese voedsel­stra­tegie was het hoofdon­der­werp tijdens een levendige discussie op de COV-jaarver­ga­de­ring in Nieuwegein. Vijf kandidaat Europar­le­men­ta­riërs deelden hun visies en strategieën om de uitd...

Druk op aanbod grondstoffen tempert voedingsindustrie

Druk op aanbod grondstoffen tempert voedings­in­du­strie

11 april 2024

De Nederlandse voedings­in­du­strie blijft geconfron­teerd met aanhoudende uitdagingen. Productie­vo­lume ligt nu al tien maanden achtereen lager dan het jaar ervoor, een trend die naar verwach­ting nog zal doorzetten, aldus de...

Eiwittransitie: Nederland verwacht actie van foodproducent

Eiwittran­sitie: Nederland verwacht actie van foodpro­du­cent

09 april 2024

Een meerder­heid (65,7%) van de Nederlan­ders is voorstander van de eiwittran­sitie naar een plantaar­diger voedings­pa­troon, dat blijkt uit een rapport van ProVeg, in samenwer­king met Kieskompas. Dit roept een cruciale vraag...

Voedingsindustrie kwetsbaar voor klimaatverandering

Voedings­in­du­strie kwetsbaar voor klimaat­ver­an­de­ring

09 april 2024

De Nederlandse voedings­in­du­strie, met een jaarlijkse inkoop van meer dan dertig miljard euro aan agrarische grondstoffen, staat voor aanzien­lijke uitdagingen door wereldwijde klimaat­ver­an­de­ring. Door de wereldwijde aanko...

Marel en JBT tekenen transactieovereenkomst overname

Marel en JBT tekenen transac­tie­over­een­komst overname

09 april 2024

Op 5 april 2024 heeft Marel een transac­tie­over­een­komst aangekon­digd met John Bean Technolo­gies Corpora­tion, of JBT. Deze overeen­komst, goedgekeurd door de besturen van beide onderne­mingen, wijst op een strategi­sche samen...

Vleesprijzen stijgen met 3,3% in Europa

Vleesprijzen stijgen met 3,3% in Europa

09 april 2024

In een recente analyse blijkt dat de prijs van vlees in de Europese Unie in februari 2024 aanzien­lijk is gestegen. Vergeleken met een jaar eerder, in februari 2023, is er sprake van een toename van 3,3%. Deze stijging ra...

Gastronology start industriële productie van 3D-foodproducten

Gastrono­logy start industriële productie van 3D-foodpro­ducten

08 april 2024

Gastrono­logy 3D Food Works in Bergen op Zoom is gestart met industriële productie van 3D-foodpro­ducten. Als een van de eerste bedrijven wereldwijd in deze sector, introdu­ceert het zijn innovatieve producten onder de merk...

Nieuwe importheffingen VK raken agf-sector

Nieuwe importhef­fingen VK raken agf-sector

08 april 2024

Nigel Jenney, directeur van de Fresh Produce Consortium (FPC), uitte recente­lijk ernstige bezorgd­heid over de nieuwe Common User Charges (CUC's) van de Britse overheid. Volgens hem vormen deze heffingen een verkapte bela...

NVWA overweegt sluiting Brabants slachthuis

NVWA overweegt sluiting Brabants slachthuis

08 april 2024

De Nederlandse Voedsel- en Warenau­to­ri­teit (NVWA) heeft serieuze stappen ondernomen tegen een klein slachthuis in Brabant, vanwege aanhoudende zorgen over dierenwel­zijn en hygiëne. De NVWA is voornemens om de erkenning v...

Online editie april 2024 | Innovatie

Online editie april 2024 | Innovatie

08 april 2024

Het innovatie­kli­maat in Nederland staat onder druk. Dat is de belangrijkste conclusie van de Nederlandse Innovatie Monitor 2023, en de kop van een recente brandbrief die FME – met steun van andere parti...

Column Judith Witte: Schone schijn

Column Judith Witte: Schone schijn

08 april 2024

Een innovatie is iets - een product, proces, dienst of denkwijze - dat vernieu­wend is én baanbre­kend, grensver­leg­gend. Die weg gaat niet altijd over rozen.  Niet ieder briljant idee schopt het tot een innovatie. ...

Arnold Burger: ‘De markt is klaar voor hybride producten’

Arnold Burger: ‘De markt is klaar voor hybride producten’

08 april 2024

Enkco, dochter­on­der­ne­ming van Van Loon Group, gaat in samenwer­king met Olijck Foods producten leveren die deels bestaan uit vlees en deels uit plantaar­dige ingredi­ënten, met een hoofdrol voor zeewier. Commercieel directe...

‘Echt innoveren doe je samen’

‘Echt innoveren doe je samen’

08 april 2024

Het innovatie­kli­maat in Nederland staat onder druk. Dat is de belangrijkste conclusie van de Nederlandse Innovatie Monitor 2023, en de kop van een recente brandbrief die FME – met steun van andere partijen - naar de Kame...

Belca horizontale verpakkingsmachines

Belca horizon­tale verpakkings­ma­chines

08 april 2024

Sismatec is verantwoor­de­lijk en distribu­teur van Belca Flowpac­kers in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitser­land en Polen. Het hoofdkan­toor van Belca zit in Spanje. Belca ontwerpt, produceert en levert al meer dan 30...

Innovatie in de chocoladedecoratie bij Mona Lisa Studio

Innovatie in de chocola­de­de­co­ratie bij Mona Lisa Studio

08 april 2024

Bij het Belgische Mona Lisa Studio, dochter­on­der­ne­ming van Barry Callebaut, gaan dagelijks allerhande chocola­de­de­co­ra­ties de deur uit. Terwijl het bedrijf op maat gemaakte producten levert, groeide intern juist de behoef...

Column Pieter Vos: Een andere kijk

Column Pieter Vos: Een andere kijk

08 april 2024

Nieuwe ideeën ontspruiten vaak vanuit de diepste krochten van het menselijk brein. Eén manier om daar te komen, is door diep te graven. Door flink te spitten en te experimen­teren, met keiharde kennis en wetenschap als to...