DUURZAAM
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlanders onderschatten eigen voedselverspilling thuis

Nederlanders willen best duurzamer leven, zeker als het om eten gaat. Toch blijft er jaarlijks meer dan dertig kilo voedsel per persoon op de afvalberg belanden. Wat blijkt? De meeste mensen hebben niet door hoeveel ze z..

Lees meer

Zo eten we in 2050: hightech, lokaal en duurzaam

13 juni 2025

Koken wordt optioneel, boodschappen doen een zeldzaamheid. Volgens experts Morgaine Gaye (voedsel-futurologe), Joseph Poore (klimaatwetenschapper) en data-analist Valentina Caldart staat de voedingsindustrie aan de voora...

Foodbedrijven wachten niet af, maar investeren nú

12 juni 2025

De regels worden versoepeld, maar de markt blijft scherp. Voor veel familiebedrijven in de voedingssector verandert dat weinig. Het Omnibusvoorstel mag dan op tafel liggen, de urgentie blijft voelbaar. Ze blijven investe...

Verpakkingen niet leeg? Dan is recyclen zinloos

11 juni 2025

Veel Nederlanders weten niet goed hoe zij hun PMD-verpakkingen moeten weggooien. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights onder 1.053 mensen in opdracht van Verpact. Zo geeft een derde aan weleens een verpakking weg te ...

Reststroom brouwgraan wordt clean-label emulgator

11 juni 2025

Reststromen uit de bierindustrie als volwaardig voedingsingrediënt? De Utrechtse scale-up MaGie Creations maakt die belofte waar. Met de introductie van PowerBond lanceert het bedrijf de eerste emulgator ter wereld op ba...

Voedselverspilling niet altijd topprioriteit in de foodindustrie

10 juni 2025

Zes op de tien bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vinden voedselverlies en -verspilling een probleem. Toch blijkt uit internationaal onderzoek van DNV dat minder dan een kwart het onderwerp hoog op de agenda heeft...

Duurzaam? Alleen als het in de bonus is

06 juni 2025

Bijna drie op de tien Nederlanders (29%) koopt vaak tot altijd bewust duurzame(re) voedingsmiddelen. Nog eens 55% doet dit af en toe. Vooral vrouwen en hoger opgeleiden kiezen vaker voor deze producten. Tegelijkertijd de...

BioMarktMeter brengt markt biologisch voedsel in kaart

03 juni 2025

Hoe ontwikkelt de biologische markt zich in Nederland? Met de komst van de BioMarktMeter is daar vanaf nu wekelijks inzicht in. Wageningen University & Research voert deze nieuwe monitor uit in opdracht van het minis...

Wat consumenten (niet) zien als voedselverspilling

02 juni 2025

Een restje eten dat te lang in de koelkast staat. Melk die nét over de datum is. Een kapje brood dat niemand wil. De meeste Nederlanders gooien dit zonder aarzeling weg. Maar zien ze dit ook als verspilling? Volgens nieu...

McDonald’s, Farm Frites en Rabobank starten regeneratieve landbouw

02 juni 2025

McDonald’s, Farm Frites en Rabobank zetten in op regeneratieve landbouw Op de internationale dag van de aardappel ondertekenden McDonald’s Nederland, Farm Frites en Rabobank een vijfjarige samenwerking. Centraal staat he...

Keurmerk On the way to PlanetProof groeit licht

30 mei 2025

Het keurmerk On the way to PlanetProof blijft in beweging. In 2024 groeide het gecertificeerde areaal voor plantaardige productie met 1,3%. De open teelt – zoals aardappelen, groenten, fruit en sierteelt – liet hierbij d...

3D-dessert wint MBO Challenge Voedselverspilling

28 mei 2025

Tijdens het Food for Teachers LIVE EVENT van CIV Groen op 15 mei is het winnende team van de MBO Challenge Voedselverspilling 2024–2025 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar vijf studenten van Lentiz LIFE College en Len...

Forse groei voor biologische sector in 2024

23 mei 2025

Het gaat hard met biologisch. Terwijl de inflatie nauwelijks steeg, groeide de biologische omzet flink. Opvallend is vooral de forse stijging bij de speciaalzaken. Deze winkels trekken steeds meer bewuste consumenten en ...

Zeegrasbrood als voedselproduct van de toekomst

19 mei 2025

De zeespiegel stijgt en landbouwgronden raken wereldwijd onder druk. Maar waar het land verdwijnt, kan een alternatief gewas wortel schieten: zeegras. Milieukundige Marieke van Katwijk ziet brood in deze zoutwaterteelt. ...

Lidl, FrieslandCampina en ReGeNL starten pilot bodemherstel

16 mei 2025

Dertig melkveebedrijven starten met een driejarige pilot die regeneratieve landbouw in de praktijk brengt. FrieslandCampina trekt de kar, Lidl financiert mee en ReGeNL levert inhoudelijke ondersteuning. Het doel: een ope...

Farm Dairy en PlanetDairy lanceren melkblend

16 mei 2025

De één produceert private label-zuivel in Nederland, de ander timmert aan de weg met plantaardige kaas in Scandinavië. Samen zetten Farm Dairy en PlanetDairy nu een volgende stap: een nieuwe melkblend waarin zuivel en pl...