FNLI: Verbod op rookaroma’s treft voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FNLI: Verbod op rookaroma’s treft voedings­in­dustrie

  • 26 april 2024

De Europese Commissie heeft besloten het gebruik van rookaroma's in voedingsmiddelen te verbieden. Dit besluit is op 24 april door de lidstaten goedgekeurd. Het verbod betreft de verlenging van de toelating voor acht rookaroma's die na een overgangsperiode niet meer gebruikt mogen worden binnen de EU. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor de voedingsindustrie.

Uitdagingen voor producenten

De impact van dit besluit op voedingsmiddelenproducenten is aanzienlijk. In 2019 promootte de Commissie deze rooktechnieken nog als een veiliger en duurzamer alternatief voor traditioneel roken. Nu moeten producenten van rookaroma’s snel alternatieven ontwikkelen en goedkeuring verkrijgen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). De Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) en FNLI hebben daarom aangedrongen op een versnelde goedkeuringsprocedure bij de EFSA.

Verder is het voor veel bedrijven moeilijk om over te schakelen op traditionele rookmethoden. Het verkrijgen van een vergunning voor dergelijke installaties is een uitdaging door strenge omgevings- en duurzaamheidseisen. Dit zou een stap terug kunnen betekenen, vooral op het gebied van duurzaamheid.

Advies van EFSA

De beslissing van de Europese Commissie is gebaseerd op een advies van de EFSA. Deze autoriteit hanteert een zerotolerancebeleid voor stoffen die potentieel DNA-schade en daarmee kankerrisico's kunnen veroorzaken. Hoewel deze stoffen ook vrijkomen bij alledaagse kookprocessen, zoals bakken en barbecueën, is het risico bij normaal eetpatroon volgens experts minimaal. De EFSA heeft nu de opdracht om ook de risico's van traditionele rookmethoden grondig te evalueren.

Veiligheid voor consumenten

Ondertussen blijven rookaroma's toegestaan tot de alternatieven beschikbaar zijn. Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid bij het eten van producten die deze aroma's bevatten. Producenten geven aan dat voedselveiligheid hun hoogste prioriteit heeft en zullen bij beschikbaarheid van betere aroma’s direct overstappen naar deze veiligere opties.

Fnli.nl

Bron: FNLI