Vleessector wil uitstel fysieke inspecties in VK
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleessector wil uitstel fysieke inspecties in VK

  • 01 mei 2024

De Nederlandse vleesindustrie kijkt met bezorgdheid naar de aankomende fysieke inspecties van dierlijke en plantaardige producten die vanaf dinsdag 30 april in het Verenigd Koninkrijk zullen plaatsvinden. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) dringt aan op uitstel van deze inspecties, gezien de nog heersende onduidelijkheden en potentiële vertragingen in de leveringen die kunnen leiden tot lege schappen.

Implicaties voor de leveringstijden

Beleidsmedewerker Ruben van Rooij licht toe dat het voorstel tot uitstel niet zonder reden is. "Als de kosten stijgen en we niet meer kunnen voldoen aan de levertijden, dan sluiten we lege schappen niet uit", stelt Van Rooij. Hij benadrukt dat het Britse systeem mogelijk nog niet adequaat is voorbereid op de nieuwe controles, die een direct gevolg zijn van de Brexit. Van Rooij suggereert dat het Verenigd Koninkrijk meer tijd nodig heeft om de praktische uitvoering van de inspecties te optimaliseren.

Zorgen over systeemgereedheid en kosten

De angst dat logistieke systemen het laten afweten tijdens de nieuwe inspectieprocedures is groot. "Wat als je stil komt te staan en moet wachten? De praktijk moet het uitwijzen, maar we houden ons hart vast", voegt Van Rooij toe. Volgens hem leggen sommige bedrijven al voorraden aan, al blijft dit een uitdaging voor producten die vers moeten blijven.

Daarnaast worden de kosten die deze nieuwe inspecties met zich meebrengen onder de loep genomen. Van Rooij schat dat deze om enkele tientallen euro's per zending zullen bedragen, wat aanzienlijk is voor de sector.

Belang van de Britse markt

Het Verenigd Koninkrijk blijft een cruciale exportmarkt voor Nederlandse vleeswaren. Jaarlijks exporteert Nederland voor ongeveer 600 miljoen euro aan varkensvlees, waaronder bacon, en nog eens 100 miljoen euro aan rundvlees naar het VK. De mogelijke verstoringen door de inspecties kunnen dan ook aanzienlijke economische gevolgen hebben voor de Nederlandse vleesindustrie.

cov.nl

Bron: COV