Wetenschap
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Enzymit en NIZO brengen enzymproductie op schaal

Een stap vooruit voor wie enzymen duurzaam en efficiënt wil produceren. NIZO en Enzymit hebben samen de grootschalige productie van nieuwe enzymen mogelijk gemaakt—zonder gebruik van levende cellen. Deze technologie bied..

Lees meer

Food Matters Live komt naar Rotterdam

23 juni 2025

Voor het eerst in zijn bestaan strijkt het in de UK en Ierland zeer succesvolle ‘Food Matters Live’ neer op het Europese vasteland, nergens minder dan in Nederland; wereldwijd koploper in voedselverwerking, distributie e...

Recalls om metaal of plastic? Microscopie biedt mogelijkheden

23 juni 2025

Vreemde deeltjes in voedsel blijven een heet hangijzer. Zeker als het om metaal of plastic gaat. Zulke vondsten zorgen al snel voor terugroepacties, kopzorgen én reputatierisico. Snel duidelijkheid is dan essentieel. Mic...

Jezus kon over water lopen. (En jij kan dat ook!)

23 juni 2025

Neem 45 gram zetmeelpoeder en voeg daar 25 ml water aan toe zodat er een zetmeelpapje ontstaat. Deze smurrie wordt ook wel ‘Oobleck’ genoemd. Je zult zien: het zetmeel lost niet op, er ontstaat een suspensie. We noemen d...

PFAS sneller opgespoord én beter aangepakt

16 juni 2025

PFAS zitten inmiddels overal. In producten, in het milieu en zelfs in levende wezens. Omdat deze stoffen amper afbreken, neemt de zorg wereldwijd toe. Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) leidt nu een driejarig ond...

Zo veel ultrabewerkte voeding eet een mens écht

10 juni 2025

Hoeveel ultrabewerkte voeding iemand eet, blijkt af te lezen in het lichaam. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een zogeheten ‘poly-metabolietscore’ die op basis van bloed- en urinemonsters voorspelt hoeveel UPF (ultr...

Nieuwe fermentatiefaciliteit voor de voedingsindustrie

06 juni 2025

De toekomstige Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede gaf op 6 juni een eerste inkijkje in wat het nationale open-access opschalingscentrum voor (precisie)fermentatie moet worden. Meer dan 180 genodigden bezocht...

Meer risico’s bij plantaardige vervangers dan gedacht

05 juni 2025

De groei van het veganistische schap in de supermarkt lijkt niet te stoppen. Maar plantaardig eten betekent niet automatisch minder risico’s voor de gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat vlee...

Avebe, TNO en WUR werken samen aan 3D-geprint voedsel

04 juni 2025

Royal Avebe werkt samen met TNO en Wageningen University & Research aan een innovatieve methode voor het maken van plantaardige vleesvervangers: 3D-voedselprinten. Met aardappelzetmeel als basis onderzoekt de coöpera...

Voorkeur voor zoet verdwijnt niet zomaar

04 juni 2025

Zes maanden lang suikerarm eten en toch niet minder verlangen naar zoet. Dat is de opvallende uitkomst van een grootschalig Wagenings onderzoek naar smaakvoorkeuren. Promovendus Eva Čad concludeert: “Onze voorkeur voor z...

Foodvalley lanceert hulpgids voor gezondere voedingsproducten

03 juni 2025

Hoe maak je voedingsproducten gezonder zonder dat smaak en textuur eronder lijden? Foodvalley heeft daar nu een praktisch hulpmiddel voor: de Practical Guide for Reformulation and Innovation. De gids is op 3 juni 2025 ge...

AI-model moet plantaardige textuur verbeteren

26 mei 2025

De smaak van plantaardige alternatieven blijft vaak achter. Vooral de textuur zit consumenten dwars, merken onderzoekers van Wageningen University & Research. Dankzij een subsidie van 50 duizend dollar van het Bezos ...

The Future of Food 2025

12 mei 2025

Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. En die weg die het aflegt om óp dat bord te komen, verandert snel. Zet de Ozempicisering van de wereld door zodat niemand straks meer dik is? Heeft i...

Column Pieter Vos: Tijd voor actie en duurzame keuzes!

12 mei 2025

Parkinson. Van dichtbij maak ik bij mijn schoonvader mee hoe verschrikkelijk deze ziekte is. In Frankrijk geldt het als beroepsziekte voor landbouwers, in Nederland wordt het, naast mogelijk ook leukemie en ALS, in verba...

Column Saskia Stender: Nog een certificaat erbij? Ja, voor AI!

12 mei 2025

De geur van verse koekjes hangt nog in de fabriek als we te horen krijgen dat er wéér een certificaat nodig is. Alsof HACCP, BRC en IFS nog niet genoeg waren. Nu komt er eentje bij waar je niet omheen kunt: AI-geletterdh...

Meatable breidt internationaal uit met TruMeat

01 mei 2025

Het Leidse Meatable gaat samenwerken met TruMeat om kweekvlees sneller, goedkoper en op grotere schaal te produceren. De focus ligt op procesoptimalisatie én de bouw van een nieuwe productielocatie in Singapore, die voll...