Wetenschap
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Mosa Meat organiseert eerste proeverij van gekweekt rundvlees

De Nederlandse pionier in gekweekt vlees, Mosa Meat, heeft de eerste officiële proeverij van hun Mosa Burger georganiseerd. Dit is de eerste keer dat een product van gekweekt rundvlees werd geproefd in de EU sinds de inv..

Lees meer

Miljoen euro voor onderzoek ziekteverwekkers plant-based producten

19 juli 2024

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een subsidie van één miljoen euro ontvangen via het internationaal platform Plant2Food. Deze financiering is bedoeld voor een studie naar ziekteverwekkers in plant...

Drie op de vijf Nederlanders is klaar voor kweekvlees

05 juli 2024

Uit recent onderzoek van Good Food Institute Europe blijkt dat drie op de vijf Nederlanders bereid is kweekvlees te proberen. Deze innovatieve oplossing, die vlees produceert in kweekinstallaties, kan de voedingsindustri...

Gezondheidseffecten van biologische voeding op varkens

04 juli 2024

Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Utrecht (UU) en het Louis Bolk Instituut (LBI) zijn een grootschalig onderzoek gestart naar de effecten van biologische voeding op de gezondheid...

Insecten als kippenvoer: innovatie in de pluimveesector

02 juli 2024

Het kweken van insecten op reststromen uit de voedselindustrie biedt een duurzame oplossing voor de voerproductie in de pluimveesector. Dit concludeert het project InsectFeed, geleid door Wageningen University & Rese...

Zijn vleesvervangers echt gezond?

01 juli 2024

Plantaardige burgers en worstjes worden steeds vaker gekozen als alternatief voor vlees, maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? Recente onderzoeken suggereren dat deze vleesvervangers over het algemeen gezonder zijn dan trad...

WUR start onderzoek naar gerecyclede voedselverpakkingsfolie

28 juni 2024

Wageningen University & Research (WUR) is een vierjarig project gestart om de veiligheid van gerecyclede PE en PP folie voor voedselverpakkingen te onderzoeken. Samen met elf industriële partners werkt WUR aan het pr...

Online editie juni 2024 | Nieuw- en verbouw | Koelen en vriezen

17 juni 2024

Zodra je de beslissing om te gaan (ver)bouwen hebt genomen, komen de vragen. Welke materialen kies je? Zijn die duurzaam? Wat betekent dat voor de brandveiligheid? Waar haal je je stroom vandaan? Het is...

Toenemende elektrificatie aanjager voor innovaties

17 juni 2024

Productieprocessen moeten duurzamer en van het gas af, Europese en nationale wet- en regelgeving stuurt meer en meer aan op emissievrij werken. Wat zijn de grootste bottlenecks in de transitie naar all-electric voor een ...

‘Kweekvlees als ingrediënt voor plantaardige alternatieven’

13 juni 2024

Kweekvleesbedrijven veranderen hun strategie om productiekosten te verlagen. “Startups wilden oorspronkelijk echt vlees produceren zonder veestapeluitbreiding. Dit moest dierenleed verminderen en CO2-uitstoot voorkomen. ...

Nieuwe genetisch gemodificeerde aardappel

06 juni 2024

Een nieuwe genetisch gemodificeerde aardappel, ontwikkeld door aardappelkweker Dave Douches van de Michigan State University, heeft een vrijstelling gekregen van de biotechnologische regelgeving in Amerika. Deze aardappe...

Wetenschappers ontdekken schimmel die plastic afbreekt

06 juni 2024

De in zee levende schimmel Parengyodontium album blijkt plastic af te kunnen breken. Dit is onlangs bekendgemaakt in het tijdschrift Science of the Total Environment. De schimmel leeft op plastic afval in de oceaan en br...

Radboud: duurzaam plastic is geen wondermiddel

05 juni 2024

Duurzaam plastic blijkt niet de oplossing die het lijkt te zijn. Ondanks de jaarlijkse productie van honderden miljoenen tonnen plastic, en de zoektocht naar alternatieven, zijn zogenaamde duurzame kunststoffen vaak niet...

Voedingsbedrijven moeten gezondere keuzes stimuleren

30 mei 2024

De strijd tegen overgewicht en obesitas verloopt traag. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel roept supermarkten en voedingsbedrijven op om leefstijlpreventie serieuzer te nemen. Meer actie nodig Het verplichten...

Nieuwe AI-technologie boost resistentie van gewassen

15 mei 2024

Michael Schon van Wageningen University & Research heeft een geavanceerde AI-tool ontworpen. Deze innovatie maakt het mogelijk om niet-coderend RNA van planten te analyseren. Met zijn werk, dat wordt ondersteund door...

Online editie mei 2024 | Voedselveiligheid

13 mei 2024

Per 1 januari 2026 treedt in Nederland nieuw allergenenbeleid in werking. De Nederlandse richtlijn is het resultaat van nauw overleg tussen de Ministerie van VWS, FNLI, CBL, NVWA en patiëntenorganisatie...