Wetenschap
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Boekpresentatie The Future of FOOD

Op een locatie die innovatie en toekomstdenken ademt, presenteerden we vrijdag 11 april 2025 met trots ons boek The Future of FOOD. We waren met ons OSV netwerk te gast bij Koppert Cress, waar we de eerste twee exemplare..

Lees meer

The Future of Food 2025

12 mei 2025

Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. En die weg die het aflegt om óp dat bord te komen, verandert snel. Zet de Ozempicisering van de wereld door zodat niemand straks meer dik is? Heeft i...

Column Pieter Vos: Tijd voor actie en duurzame keuzes!

12 mei 2025

Parkinson. Van dichtbij maak ik bij mijn schoonvader mee hoe verschrikkelijk deze ziekte is. In Frankrijk geldt het als beroepsziekte voor landbouwers, in Nederland wordt het, naast mogelijk ook leukemie en ALS, in verba...

Column Saskia Stender: Nog een certificaat erbij? Ja, voor AI!

12 mei 2025

De geur van verse koekjes hangt nog in de fabriek als we te horen krijgen dat er wéér een certificaat nodig is. Alsof HACCP, BRC en IFS nog niet genoeg waren. Nu komt er eentje bij waar je niet omheen kunt: AI-geletterdh...

Meatable breidt internationaal uit met TruMeat

01 mei 2025

Het Leidse Meatable gaat samenwerken met TruMeat om kweekvlees sneller, goedkoper en op grotere schaal te produceren. De focus ligt op procesoptimalisatie én de bouw van een nieuwe productielocatie in Singapore, die voll...

Zonder voedingswaarde zegt CO₂-uitstoot weinig

01 mei 2025

Een kilo vlees veroorzaakt meer CO₂-uitstoot dan een kilo bonen, dat is bekend. Maar hoeveel zegt zo’n vergelijking als je niet meeneemt wat het voedsel oplevert aan voedingsstoffen? Een nieuwe rekenmethode brengt daar v...

Nederland jaagt op koppositie in biotechnologie

18 april 2025

Biotechnologie helpt bij uitdagingen rond gezondheid, voedselproductie en circulaire economie. Om wereldwijd concurrerend te blijven, wil het kabinet dat Nederland in 2040 bij de mondiale kopgroep hoort. Minder afhankeli...

Voer bepaalt vetzuurprofiel van rundvlees

26 maart 2025

Wat een koe te eten krijgt, bepaalt in grote mate de voedingswaarde van haar vlees. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Michigan State University (MSU), waar wetenschappers werkten aan een methode om grasgevoerd rundvlees...

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

11 maart 2025

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed...

Verplichte inzet van recyclaat in kunststofverpakkingen

10 maart 2025

Nieuwe Europese wetgeving vereist dat vanaf 2030 in alle kunststofverpakkingen recyclaat is verwerkt dat afkomstig is van eerder gebruikte verpakkingen. Op dit moment is dat alleen voor PET verpakkingen mogelijk. Om aan ...

Column IJsbrand Velzeboer: Eiwit-weetjes

10 maart 2025

Eiwitten zijn hot. Proteïnen, de hippe naam voor deze bouwstof, zijn goed voor je! Zo krijg je er strakke spierbundels van, als je de talloze influencers op social media tenminste mag geloven. Dat jij je wezenloos moet t...

WUR start met vak over precisiefermentatie

12 februari 2025

Vanaf 10 maart biedt Wageningen University & Research een nieuw mastervak aan: Precision Fermentation. In acht weken leren studenten hoe micro-organismen en cellen gebruikt kunnen worden om functionele eiwitten te pr...

Column IJsbrand Velzeboer: Zetmeel-trucjes

10 februari 2025

Wanneer je 5% maïzena toevoegt aan 1 liter water in een pannetje en dit mengsel aan de kook brengt (verhitten is essentieel om het proces op gang te brengen), kun je het pannetje - na afkoelen - op z’n kop houden zónder ...

Data naar impact: duurzaamheid in ketens en verwerking

10 februari 2025

Je zet met jouw bedrijf vol in op duurzaamheid. Dat is mooi natuurlijk. Maar hoe maak je jouw inspanningen ook inzichtelijk voor de buitenwereld? Welke maatregelen dragen vooral bij aan het verlagen van de uitstoot? En h...

Europese biotech krijgt boost met nieuwe steunhub

31 januari 2025

De Europese Commissie zet een belangrijke stap in de ondersteuning van innovatieve bedrijven met de lancering van de Biotech and Biomanufacturing Hub. Deze nieuwe hub, gelanceerd op 30 januari, richt zich op start-ups en...

Zoethout als wapen tegen bacteriën

09 januari 2025

Stoffen uit planten bieden interessante mogelijkheden als natuurlijke bacteriebestrijders in voedsel. Zo wordt glabridine, een stof uit zoethout, onderzocht op toepassingen in de voedingsindustrie. Planten produceren dez...