EFSA: Veel soorten kweekvis parasietvrij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EFSA: Veel soorten kweekvis parasiet­vrij

  • 22 april 2024

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft op 18 april een wetenschappelijk rapport gepubliceerd over parasieten in gekweekte vis in de EU en EFTA-landen. Uit het rapport blijkt dat veel populaire vissoorten zoals Atlantische zalm en regenboogforel vrij zijn van zoonotische parasieten die mensen kunnen infecteren. Deze bevindingen benadrukken de algemene veiligheid van deze vissoorten voor consumenten.

Bevindingen tonen variatie in wel of geen parasieten

Hoewel veel vissoorten schoon zijn bevonden, zijn er in sommige soorten toch parasieten aangetroffen. Vooral in soorten die worden gekweekt in open kooien op zee of in doorstroomvijvers, zoals Europese zeebaars en Atlantische blauwvintonijn, werden parasieten zoals Anisakis gedetecteerd. Deze bevindingen wijzen op de noodzaak voor verdere data om de prevalentie van specifieke parasieten te kunnen schatten.

Nieuwe detectie- en eliminatiemethoden beoordeeld

De EFSA heeft ook nieuwe technologieën onder de loep genomen die helpen bij het detecteren en vernietigen van zoonotische parasieten. Methoden zoals UV-scanning en moleculaire technieken zijn geëvalueerd, naast de meer traditionele methoden zoals bevriezing en verhitting, die effectief blijken te zijn. Er wordt tevens onderzoek gedaan naar de effectiviteit van andere verwerkingsmethoden zoals hoge-drukverwerking en pulsed electric field-technieken.

De resultaten van dit onderzoek zijn cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van visproducten binnen de EU en dragen bij aan de ontwikkeling van betere preventieve maatregelen tegen parasieten in aquacultuursystemen.

Bekijk het volledige rapport

Efsa.europa.eu

Bron: EFSA