Duurzaamheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed..

Lees meer

Waterlinzen officieel erkend als voedingsmiddel in de EU

04 februari 2025

Waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, zijn door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) officieel goedgekeurd voor consumptie binnen de EU. Deze goedkeuring markeert bijna tien jaar aan onderzoek door W...

'Vleestaks kan miljarden besparen op klimaat en zorg'

03 februari 2025

Een slimme btw-hervorming op voedsel kan Europa miljarden besparen op klimaat- en gezondheidskosten. Door de btw op vlees en zuivel te verhogen en te verlagen op groenten en fruit, zou zowel de belastingopbrengst als de ...

Reststromen en tech centraal bij Beste Food & Agri Startup

31 januari 2025

De strijd om de titel Beste Food & Agri Startup 2025 is in volle gang. Drie veelbelovende startups nemen het tegen elkaar op. Met hun focus op duurzaamheid, technologie en korte ketens brengen zij verfrissende oploss...

Zwarte soldatenvlieg: krachtpatser in de eiwittransitie

30 januari 2025

Een kwart van de wereldbevolking kampt met ijzertekorten, maar uit onderzoek van promovendus Tomer First (Food Quality and Design) blijkt dat insecten mogelijk een deel van de oplossing bieden. Door ze te laten groeien o...

Watergebruik in de voedingsindustrie moet slimmer

28 januari 2025

Schoon water wordt steeds schaarser, ook in Nederland. Dit vormt een groeiend probleem voor de voedingsindustrie, die een grootverbruiker van drinkwater is. Rabobank bracht de uitdagingen rond watergebruik in kaart, geba...

Energietransitie zet voedingsindustrie op achterstand

28 januari 2025

De energietransitie zet de Nederlandse voedingsindustrie onder druk. Bedrijven binnen Cluster 6 – een groep van circa 450 industriële ondernemingen, waaronder veel voedselproducenten – willen verduurzamen, maar lopen vas...

The Future of Food 2025

27 januari 2025

We weten allemaal dat ons voedsel veel méér doet dan alleen voeden. Het heeft een enorme impact op vele gebieden. Hoe gaat de manier waarop we het produceren, verdelen en consumeren de toekomst van onze planeet vormgeven...

Nudging geeft bioproducten een flinke verkoopboost

27 januari 2025

Een succesvol experiment in Finland heeft aangetoond dat nudging – subtiele aanpassingen in winkelomgevingen – de verkoop van biologische producten flink kan verhogen. In een Finse supermarkt steeg de verkoop van biologi...

PPWR: wat verandert er voor de voedingssector?

23 januari 2025

De nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die op 22 januari officieel is gepubliceerd, stelt strenge eisen aan verpakkingen en verpakkingsafval, met als doel een duurzamere economie te realiseren. Voor d...

Nieuwe kansen voor waterlinzen als eiwitbron

23 januari 2025

Het onderzoeksproject ‘Duurzame eiwitten: Eendje meer’ onderzoekt de mogelijkheden van waterlinzen als eiwitbron. Vijf Nederlandse hogescholen werken samen met bedrijven en experts om de teelt en verwerking van deze snel...

Broodje Nijmegen zet duurzame landbouw op de kaart

16 januari 2025

MVO Nederland heeft samen met de Radboud Universiteit, Radboudumc en de HAN het Broodje Nijmegen gelanceerd. Dit volledig plantaardige broodje bevat ingrediënten van lokale, natuurinclusieve boeren en is een concrete sta...

Bijmengverplichting duwt kosten voedingsindustrie omhoog

16 januari 2025

De bijmengverplichting voor groen gas, die het kabinet momenteel voorbereidt, heeft als doel de productie en het gebruik van groen gas te stimuleren. Deze maatregel speelt een cruciale rol in de energietransitie, maar br...

Strengere mestregels raken de voedingsindustrie

16 januari 2025

Nederland heeft zijn mestbeleid aangescherpt, gedreven door het verlies van de uitzondering op de Europese Nitraatrichtlijn. De aanpassingen in de Meststoffenwet brengen niet alleen veranderingen voor de landbouwsector, ...

Nederland pakt door in cellulaire agricultuur

14 januari 2025

Nederland zet opnieuw een belangrijke stap in cellulaire agricultuur met de oprichting van twee nieuwe scale-up faciliteiten. Deze plekken maken het mogelijk voor bedrijven om hun productieprocessen op te schalen zonder ...

‘Ontdek Onderzoek’ vergroot kans op succes voedselinnovaties

09 januari 2025

Vijf start-ups en scale-ups in gezonde en duurzame voedselinnovaties namen deel aan een consumentenonderzoek genaamd ‘Ontdek Onderzoek’. Dit onderzoek van Consumer Behaviour Lab (CBL) en Rabobank, uitgevoerd voordat de p...