Gastronology start industriële productie van 3D-foodproducten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gastrono­logy start industriële productie van 3D-foodpro­ducten

  • 08 april 2024

Gastronology 3D Food Works in Bergen op Zoom is gestart met industriële productie van 3D-foodproducten. Als een van de eerste bedrijven wereldwijd in deze sector, introduceert het zijn innovatieve producten onder de merknaam ‘Dysphalicious’. Dit initiatief laat de groeiende rol van geavanceerde technologieën zien in de voedingsindustrie.

Met een beginnende capaciteit van 700 kilo per dag, toont Gastronology haar ambitie en technologische kunde. Deze capaciteit is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een belofte voor de toekomst. Het bedrijf plant om de komende jaren uit te breiden naar 2.500 kilo dagproductie, gericht op het voeden van ongeveer 15.000 mensen. Deze cijfers benadrukken de industriële schaal en het potentieel van 3D-foodprinting.

Focus op maatschappelijke behoeften

Het bedrijf heeft jarenlang intensief onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van deze producten, met bijzondere aandacht voor mensen met kauw- en slikproblemen. Deze groep, vaak getroffen door aandoeningen zoals ALS, MS of Huntington, heeft specifieke voedingsbehoeften. De eerste producties zijn bedoeld voor zorginstellingen en ziekenhuizen, waar ze de komende maanden uitvoerig getest zullen worden.

Gastronology, opgericht in 2019 door Peter Nieuwkerk, heeft een heldere visie: het leveren van aantrekkelijk, smakelijk en gezond voedsel voor mensen met voedingsuitdagingen. Dit gaat verder dan de standaardoplossingen zoals blendermaaltijden of pasta’s. Nieuwkerk benadrukt het recht van iedereen op gezond en lekker eten, ongeacht hun fysieke uitdagingen.

Van idee naar realiteit

De transitie van verse ingrediënten naar voedzame purees, en uiteindelijk naar 3D-geprint voedsel, vereiste een rigoureus ontwikkelingsproces. De recepten en designs, ontwikkeld door SVH meesterkok Eugène Swalen, garanderen niet alleen voedingswaarde maar ook een aantrekkelijke presentatie. De technologie achter dit proces onderstreept de innovatiekracht van Gastronology.

Gastronology.com

Bron: Gastronology