De Europese varkensmarkt blijft kalm en vertoont tekenen van stabiliteit en lichte groei in productie. Dit komt door hogere marges die in sommige landen zoals Spanje en Polen leiden tot een verhoogde productie. Vraag en aanbod op de markt lijken in evenwicht, hoewel de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie nog steeds onder druk staat, dat blijkt uit een analyse van de Rabobank.
In januari 2024 lag de varkensvleesproductie in de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk 4% hoger dan het jaar ervoor. Dit is grotendeels te wijten aan het herstel van de productie na de feestdagen. De totale productie bedroeg in januari 1947 duizend ton. De stabilisatie van de Europese zeugenstapel in 2023 betekent dat de productie dit jaar vergelijkbaar zal zijn met vorig jaar. De ziekterisico’s zoals Afrikaanse varkenspest en PRRS in Spanje kunnen echter een negatieve impact hebben op de productiecijfers.
Het aanbod van varkens is krap in Europa, wat heeft geleid tot een stijging van de varkensprijzen sinds februari 2024. Toch zien we dat de varkensprijzen in de meeste exportmarkten, inclusief Nederland, een afvlakking ervaren. De varkensprijs in Nederland lag in week 13 van 2024 14% lager dan het Europese gemiddelde, wat een neerwaartse druk geeft op de lokale prijzen. De biggenprijzen in Nederland blijven echter op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar en we verwachten een seizoensgebonden daling in het tweede kwartaal.
Wereldwijd is er een ruim aanbod van maïs en soja, wat leidt tot stabiele tot licht dalende prijzen in het tweede kwartaal. Echter, de natte weersomstandigheden in landen als Frankrijk en het VK veroorzaken matige gewascondities, wat opwaartse druk zet op de tarwenoteringen in Europa. Dit zou de voerprijzen gunstig moeten houden voor veehouders, ondanks potentiële uitdagingen in de toekomst.
De varkensvleesexport van de EU-27 en het VK toont een daling van 23% in het jaar tot februari 2024, met aanzienlijke dalingen in de export naar Aziatische landen door verminderde koopkracht en een toename van de binnenlandse productie, vooral in China. De export naar Vietnam steeg echter met 43%, dankzij een hogere vraag naar bijproducten. Deze trends benadrukken de volatiliteit en de uitdagingen binnen de internationale varkensvleesmarkt.
Bron: Rabobank