Vogelgriep aanpak vereist scherpe controle na vaccinatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vogelgriep aanpak vereist scherpe controle na vaccinatie

  • 22 april 2024

Het monitoren na vaccinatie is essentieel voor de tijdige detectie van vogelgriepuitbraken en om de veilige verplaatsing van vogels te garanderen. Dit blijkt uit de recente wetenschappelijke opinie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA onderzocht de risicobeperking na zowel nood- als preventieve vaccinatie.

Strategieën en methoden

EFSA onderzocht effectieve surveillance-opties en maatregelen voor risicovermindering voor aviaire influenza. De experts bepaalden specifieke strategieën voor het surveilleren na nood- en preventieve vaccinaties, waarbij ze keken naar de te testen diersoorten, zoals legkippen, kalkoenen en eenden, het aantal te testen dieren, de diagnostische methode en de bemonsteringsperiode. Bij noodvaccinatie voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) is het advies om rekening te houden met het type pluimvee en de grootte van de kudde voor een effectieve vroege detectie van nieuwe uitbraken.

Rol van vaccinatie

Volgens Frank Verdonck, hoofd van de Unit voor Biologische Gevaren en Gezondheid en Welzijn van Dieren bij EFSA, speelt vaccinatie een belangrijke rol in de strijd tegen vogelgriep en wordt het aanbevolen als onderdeel van een geïntegreerde ziektebestrijdingsstrategie. "Toch is het noodzakelijk om een strategisch surveillanceschema te volgen en maatregelen te implementeren om het risico op virusoverdracht te verminderen," voegde hij toe. Ook benadrukte hij het belang van het handhaven van een hoog niveau van bioveiligheid, zelfs als vaccinatie wordt toegepast, en het belang van bewustwording bij boeren en praktijkmensen om ervoor te zorgen dat eventuele veranderingen in de pluimveeproductie of een toename in sterfte snel worden gemeld en aangepakt.

In oktober 2023 publiceerde EFSA een eerdere opinie over beschikbare HPAI-vaccins voor pluimvee en geschikte vaccinatieprogramma's. Deze adviezen zullen helpen bij het informeren van beslissingen door risicobeheerders op Europees en nationaal niveau over effectieve surveillancestrategieën die moeten worden geïmplementeerd in gevaccineerde gebieden en op boerderijen, zowel voor de vroege detectie van HPAI-uitbraken als om aan te tonen dat de ziekte afwezig is.

Efsa.europa.eu

Bron: EFSA