Marel en JBT tekenen transactieovereenkomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Marel en JBT tekenen transac­tie­over­een­komst overname

  • 09 april 2024

Op 5 april 2024 heeft Marel een transactieovereenkomst aangekondigd met John Bean Technologies Corporation, of JBT. Deze overeenkomst, goedgekeurd door de besturen van beide ondernemingen, wijst op een strategische samenvoeging in de sector.

Deze overeenkomst legt de basis voor de overnamevoorwaarden van alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Marel door JBT. Het wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor Marel, inclusief haar aandeelhouders, werknemers en andere belanghebbenden.

Details van het overnamevoorstel

JBT streeft ernaar het overnamebod in mei 2024 uit te brengen, afhankelijk van de goedkeuring door diverse regelgevende instanties. De transactie, die nog goedkeuring vereist van de aandeelhouders van Marel en JBT, zal naar verwachting tegen het einde van 2024 voltooid zijn. In verband hiermee is de publicatie van Marel's financiële resultaten voor Q1 2024 verschoven naar 7 mei.

Het bod van JBT op Marel-aandelen is vastgesteld op EUR 3,60 per aandeel. Marel's aandeelhouders hebben de optie om hun aandelen te ruilen voor een mix van JBT-aandelen en contant geld, of alleen voor JBT-aandelen, gebaseerd op een referentieprijs van USD 96,25 per aandeel van JBT.

Toekomstvisie en bedrijfsstructuur

De beoogde samenvoeging van Marel en JBT heeft potentieel een grote impact op de sector. Het bestuur van het gecombineerde bedrijf zal uit tien leden bestaan, met vertegenwoordiging vanuit beide bedrijven.

De handhaving van Marel's erfgoed en haar IJslandse aanwezigheid is een belangrijk aspect van de overeenkomst. JBT’s Europese hoofdkwartier zal worden gevestigd in Gardabaer, IJsland, en fungeren als een globaal technologisch centrum. Het gecombineerde bedrijf, JBT Marel Corporation, zal worden genoteerd op de New York Stock Exchange, met een secundaire notering op Nasdaq IJsland.

Deze ontwikkeling illustreert de kracht van Marel's bedrijfsvoering en de mogelijkheden voor verdere groei en innovatie in de voedingsindustrie door deze fusie.

Marel.com

Bron: Marel