Belang van kennis in Europese Voedselstrategie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Belang van kennis in Europese Voedsel­stra­tegie

  • 11 april 2024

De toekomst van de Europese voedselstrategie was het hoofdonderwerp tijdens een levendige discussie op de COV-jaarvergadering in Nieuwegein. Vijf kandidaat Europarlementariërs deelden hun visies en strategieën om de uitdagingen binnen de sector aan te pakken. De nadruk lag op het belang van kennis en expertise bij het vormen van beleid.

Positie en visie van kandidaten

Tijdens het debat, geleid door dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, spraken Lara Sibbing (GL/PvdA), Lourens van Bruchem (SGP), Bart Millenaar (VVD), Willemien Koning-Hoeve (CDA) en Jessika van Leeuwen (BBB) over diverse thema's zoals eiwitstrategie, arbeidsmigratie en dierenwelzijn. Alle kandidaten benadrukten de efficiëntie en klimaatvriendelijkheid van de Nederlandse voedselproductie. Vooral de noodzaak voor innovatie binnen de vleessector werd als cruciaal gezien.

Strategieën voor arbeidsmigratie en dierenwelzijn

De discussie wees uit dat vrij verkeer van personen binnen de EU essentieel is, maar ook dat de sector een verantwoordelijkheid heeft in het faciliteren van adequate huisvesting. De kandidaten spraken zich uit voor een meer strategische overheidsvisie op arbeidsmigratie. Op het gebied van dierenwelzijn werd gepleit voor betere handhaving van bestaande regels in plaats van het introduceren van nieuwe.

Versterking van Nederlandse belangen

Een ander belangrijk thema was de noodzaak om de positie van de Nederlandse landbouw sterker te vertegenwoordigen binnen de EU. Koning-Hoeve (CDA) en Van Bruchem (SGP) waren het erover eens dat Nederland assertiever moet zijn in de Europese besluitvorming. Dit punt onderstreept de wens om op een strategische en intelligente manier de belangen van Nederland voorop te stellen.

De jaarvergadering toonde de toewijding en passie van de kandidaten voor een gedegen Europese voedselstrategie. Het benadrukte het universele besef dat een goed geïnformeerde aanpak essentieel is voor toekomstig beleid.

Cov.nl

Bron: COV