Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
De Nederlandse voedingsindustrie blijft geconfronteerd met aanhoudende uitdagingen. Productievolume ligt nu al tien maanden achtereen lager dan het jaar ervoor, een trend die naar verwachting nog zal doorzetten, aldus de ING.
Recente cijfers tot en met januari 2024 tonen dat de productiedaling grotendeels te wijten is aan de verminderde aanvoer van grondstoffen. Zo verwerkte de aardappelindustrie in de eerste twee maanden van dit jaar bijna 9% minder aardappels. Ook in de zuivel- en cacao-sectoren zijn vergelijkbare problemen zichtbaar. Hoewel de vleesindustrie een lichte stijging noteerde door een toename in het aantal geslachte runderen, blijft de algehele trend negatief beïnvloed door schommelende grondstofprijzen en beperkt aanbod.
Desondanks is er een sprankje hoop dat de productie zich dit jaar enigszins kan herstellen. Met een verwachte groei van 0,5% dankzij verbeterende koopkracht van consumenten, lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Echter, blijft de druk op grondstoffen een zorgpunt dat het herstel zou kunnen hinderen.
Ondertussen stabiliseert de groothandel in 2024 na een lichte krimp van 1% in het voorgaande jaar. De sector, die zwaar leunt op de handel met het buitenland, lijkt minder last te hebben van de economische situatie in Europa dan gevreesd. Met de Amerikaanse markt die een robuuste groei toont en een stabiliserende inflatie in Europa, zijn er kansen voor de groothandel om tegen de verwachtingen in toch groei te realiseren in de tweede helft van het jaar.
Bron: ING
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2024 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2024
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec