Druk op aanbod grondstoffen tempert voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Druk op aanbod grondstoffen tempert voedings­in­du­strie

  • 11 april 2024

De Nederlandse voedingsindustrie blijft geconfronteerd met aanhoudende uitdagingen. Productievolume ligt nu al tien maanden achtereen lager dan het jaar ervoor, een trend die naar verwachting nog zal doorzetten, aldus de ING.

Recente cijfers tot en met januari 2024 tonen dat de productiedaling grotendeels te wijten is aan de verminderde aanvoer van grondstoffen. Zo verwerkte de aardappelindustrie in de eerste twee maanden van dit jaar bijna 9% minder aardappels. Ook in de zuivel- en cacao-sectoren zijn vergelijkbare problemen zichtbaar. Hoewel de vleesindustrie een lichte stijging noteerde door een toename in het aantal geslachte runderen, blijft de algehele trend negatief beïnvloed door schommelende grondstofprijzen en beperkt aanbod.

Verbetering koopkracht biedt hoop

Desondanks is er een sprankje hoop dat de productie zich dit jaar enigszins kan herstellen. Met een verwachte groei van 0,5% dankzij verbeterende koopkracht van consumenten, lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Echter, blijft de druk op grondstoffen een zorgpunt dat het herstel zou kunnen hinderen.

Groothandel stabiliseert

Ondertussen stabiliseert de groothandel in 2024 na een lichte krimp van 1% in het voorgaande jaar. De sector, die zwaar leunt op de handel met het buitenland, lijkt minder last te hebben van de economische situatie in Europa dan gevreesd. Met de Amerikaanse markt die een robuuste groei toont en een stabiliserende inflatie in Europa, zijn er kansen voor de groothandel om tegen de verwachtingen in toch groei te realiseren in de tweede helft van het jaar.

ing.nl

Bron: ING