Een innovatie is iets - een product, proces, dienst of denkwijze - dat vernieuwend is én baanbrekend, grensverleggend. Die weg gaat niet altijd over rozen.
Niet ieder briljant idee schopt het tot een innovatie. En niet iedere innovatie wordt uiteindelijk baanbrekend. In het tijdschrift De Ingenieur (maart 2024) las ik een artikel over de startup Sponsh. Ondanks een flitsende start, vele tonnen aan investeringen en miljoenen aan toezeggingen, lukte het niet de techniek die ze hadden bedacht werkend te krijgen. ‘Hoe een startupdroom als een zeepbel uiteenspatte’ is het openhartige verslag van een de oprichters. Aan het eind geeft hij in vijf bulletpoints weer wat hij van deze reis heeft geleerd. Het vijfde en laatste luidt: ‘Met eerlijke verhalen kom je een heel eind’.
Een beetje jaloers was ik wel op het blad. Niet veel mensen zijn bereid om écht het eerlijke verhaal te delen over het pad dat ze hebben bewandeld, dus inclusief de zoektocht, de struikelblokken, knelpunten en valkuilen die ze onderweg tegenkwamen. We worden er met z’n allen ook niet beter in: op social media is zo’n beetje alles schone schijn. Scrollend door FB, Insta en LinkedIn lacht de wereld van anderen mij schijnbaar briljant en vlekkeloos tegemoet. En ach; als het in werkelijkheid wat minder mooi blijkt, dan gooien we er toch gewoon een filter overheen? Of we bewerken de situatie met een laagje AI. Wie gaat er nou toegeven wat en waar het bij jou (of jouw bedrijf) misging en wat je daarvan hebt geleerd? Nee, dat doe je niet in het openbaar.
Toch wel, zo ontdekte ik onlangs. Ooit gehoord van ‘Het Instituut voor Briljante Mislukkingen’? Dat initiatief omarmt de leerzame waarde van mislukkingen, met als doel een cultuur van openheid en leren van mislukkingen te bevorderen. Ze hebben zelfs een Award in het leven geroepen. Wat een verademing!
Innoveren is onlosmakelijk verbonden met veranderen; iedereen met een beetje levenservaring weet hoe moeilijk dat is. Veranderen draait om leren; en leren gaat met vallen en opstaan. Niet één keer, maar keer op keer. De volgende editie gaat over voedselveiligheid. Wie durft zijn eerlijke verhaal met ons te delen?
Judith Witte
[email protected]
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024