Beschikbaarheid groente en fruit onder druk door nieuwe EU-wetgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Beschik­baar­heid groente en fruit onder druk door EU-regels

  • 22 april 2024

Het Europees Parlement staat op het punt te stemmen over belangrijke nieuwe regelgeving die van invloed is op de agrarische sector, met name op het gebied van zaden en plantmateriaal. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de beschikbaarheid van bepaalde groente- en fruitsoorten in Nederlandse supermarkten.

Nieuwe regels en uitdagingen

De regelgeving, die zich richt op de handel in zaden, groenteplanten, fruitbomen en pootaardappelen, heeft volgens LTO Nederland ingrijpende tekortkomingen. De organisatie waarschuwt voor een afname in de diversiteit van beschikbaar plantmateriaal. Hierdoor zou het voor telers moeilijker worden om aan nieuwe, duurzamere rassen te komen, wat de verduurzaming van de teelt kan belemmeren.

Drempels voor innovatie

Veredelaars zien zich geconfronteerd met extra belemmeringen door duurzaamheidsverplichtingen in de nieuwe voorstellen. Dit leidt tot minder nieuwe rassen en vertragingen in het beschikbaar komen van deze rassen. Specifieke segmenten van de markt, zoals de teelt van cherrytomaten en Romanesco bloemkool, kunnen hierdoor op termijn zelfs geheel zonder nieuwe rassen komen te zitten.

Implicaties van importrestricties

Een andere zorg is de verhoogde drempel voor het importeren van zaden en planten van buiten de EU. Nederlandse telers die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld Marokkaans plantmateriaal voor de teelt van prei en aardbeien, kunnen hierdoor in de problemen komen. Daarnaast vreest LTO voor een toename in fytosanitaire risico’s door de mogelijkheid van niet-gecertificeerde handelsstromen die de nieuwe regelgeving zou toelaten.

De kritiek van LTO is duidelijk: zonder aanpassingen zal de nieuwe regelgeving niet alleen de beoogde verduurzaming in de weg staan, maar ook de praktische uitvoerbaarheid van de landbouw compliceren. De organisatie roept op tot een herziening van het voorstel om deze fundamentele problemen aan te pakken.

Lto.nl

Bron: LTO Nederland