Voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselverspilling niet altijd topprioriteit in de foodindustrie

Zes op de tien bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vinden voedselverlies en -verspilling een probleem. Toch blijkt uit internationaal onderzoek van DNV dat minder dan een kwart het onderwerp hoog op de agenda heeft..

Lees meer

Wat consumenten (niet) zien als voedselverspilling

02 juni 2025

Een restje eten dat te lang in de koelkast staat. Melk die nét over de datum is. Een kapje brood dat niemand wil. De meeste Nederlanders gooien dit zonder aarzeling weg. Maar zien ze dit ook als verspilling? Volgens nieu...

3D-dessert wint MBO Challenge Voedselverspilling

28 mei 2025

Tijdens het Food for Teachers LIVE EVENT van CIV Groen op 15 mei is het winnende team van de MBO Challenge Voedselverspilling 2024–2025 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar vijf studenten van Lentiz LIFE College en Len...

The Future of Food 2025

12 mei 2025

Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. En die weg die het aflegt om óp dat bord te komen, verandert snel. Zet de Ozempicisering van de wereld door zodat niemand straks meer dik is? Heeft i...

Column Judith Witte: Scherpe keuzes maken

12 mei 2025

Van alles kwam er voorbij dit voorjaar; van waarschuwingen over boerenkool en spinazie met stukjes rubber, Indonesische Sajoer kruidenpasta met stukjes glas, pesto met deeltjes plastic, tot chocoladerepen met stukjes ste...

Column Saskia Stender: Nog een certificaat erbij? Ja, voor AI!

12 mei 2025

De geur van verse koekjes hangt nog in de fabriek als we te horen krijgen dat er wéér een certificaat nodig is. Alsof HACCP, BRC en IFS nog niet genoeg waren. Nu komt er eentje bij waar je niet omheen kunt: AI-geletterdh...

EU keurt gefermenteerde raapzaadkoek goed als novel food

29 april 2025

Een reststroom die tot voor kort niet in voedsel mocht worden gebruikt, krijgt nu een nieuw leven. FERM FOOD ApS heeft als eerste in de EU goedkeuring gekregen om gefermenteerde raapzaadkoek als ingrediënt in voeding toe...

KCB lanceert kennisbank met afwijkingen groenten en fruit

23 april 2025

Inspecteurs en handelaren krijgen er een handig hulpmiddel bij: het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft een online kennisbank gelanceerd met foto’s van kwaliteitsafwijkingen bij groenten en fruit. Denk aan verkleuring...

Boekpresentatie The Future of FOOD

15 april 2025

Op een locatie die innovatie en toekomstdenken ademt, presenteerden we vrijdag 11 april 2025 met trots ons boek The Future of FOOD. We waren met ons OSV netwerk te gast bij Koppert Cress, waar we de eerste twee exemplare...

Versnelling nodig bij aanpak voedselverspilling

03 april 2025

Hoe benut je grondstoffen optimaal in de voedselketen? Die vraag stond centraal op dinsdag 1 april, toen meer dan 100 vertegenwoordigers uit de hele voedselketen samenkwamen. Boeren, verwerkers, logistiek, retail, horeca...

Hoogwaardiger gebruik reststromen blijft lastig

03 april 2025

Reststromen uit de voedingsindustrie kunnen vaker en hoogwaardiger worden ingezet als diervoer. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van LNV. Het onderzoek sign...

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

11 maart 2025

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed...

Duurzaam verpakken: Uitdagingen, kansen en frustraties

10 maart 2025

Verpakken moet duurzamer. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Bedrijven moeten hun processen en producten afstemmen op de evoluerende regelgeving, waaronder de nieuwe Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). ...

Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling van start

04 maart 2025

Op 1 maart 2025 start Greenport West-Holland met het Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling. Binnen dit initiatief werken studenten van MBO- en HBO-instellingen samen met ondernemers om voedselverspilling in de keten en b...

Voedselverspilling daalt met 20% in 2024

24 februari 2025

Voedselverspilling in Nederland is in 2024 met bijna 20% verminderd. Dat blijkt uit het impactrapport van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Toch moet er volgens directeur Toine Timmermans nog een tandje bij om de...

EU stelt bindende doelen voor reductie van voedselverspilling

20 februari 2025

De Europese Unie heeft een voorlopig akkoord bereikt om voedselverspilling binnen de lidstaten fors terug te dringen. Jaarlijks belandt er in de EU zo’n 60 miljoen ton voedsel in de afvalbak. Met nieuwe bindende doelen w...