Vanaf 2026 strenger toezicht op ‘groene’ claims in EU
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vanaf 2026 strenger toezicht op ‘groene’ claims in EU

  • 18 april 2024

Consumenten in Europa krijgen binnenkort meer zekerheid over de duurzaamheidsclaims die fabrikanten maken. Vanaf medio 2026 zullen nieuwe EU-regels van kracht zijn die misleidende informatie moeten tegengaan. De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat ‘groene’ etiketten alleen mogen worden gebruikt als deze ook echt substantie hebben.

Aanpak greenwashing

Fabrikanten kunnen binnenkort geen vage termen meer gebruiken zoals ‘ecologisch’ of ‘klimaatvriendelijk’ zonder degelijk bewijs. Het gebruik van dergelijke beweringen wordt strenger gereguleerd. Zo moet een claim als ‘natuurvriendelijk’ ondersteund worden door een erkend keurmerk dat voldoet aan EU-standaarden.

Strengere eisen aan beweringen over CO2-compensatie

Ook de regels rond CO2-compensatie worden aangescherpt. Bedrijven zullen niet langer mogen claimen dat hun producten het milieu niet belasten door compensatie van broeikasgassen. Advertenties die toch voordelen van compensatieprojecten benoemen, moeten helder specificeren wat het effect is op de totale uitstoot van het bedrijf.

Betere informatie over reparatie en garantie

De richtlijn bevat ook bepalingen voor betere consumenteninformatie over de levensduur van producten. Verkopers moeten duidelijk maken hoe lang producten te repareren zijn en welke garanties gelden. Dit moet consumenten helpen een bewustere keuze te maken in een markt die steeds meer de nadruk legt op duurzaamheid en langdurig gebruik.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid