VOEDSELVEILIGHEID
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Totale koperinname onder nieuw veilig niveau

Gecombineerde blootstelling aan koper uit alle bronnen vormt geen gezondheidsrisico voor de EU-bevolking, aldus de wetenschappelijke deskundigen van de EFSA. Een te hoge koperretentie in het lichaam zou na verloop van..

Lees meer

Gerijpt vlees kent geen extra voedselveiligheidsrisico's

23 januari 2023

Gerijpt vlees levert geen extra risico's op in vergelijking met vers vlees als het onder gecontroleerde omstandigheden wordt gerijpt, zo concluderen deskundigen van de EFSA in een recent uitgebracht wetenschappelijk advi...

Vlees en vleesvervangers veilig houdbaar zonder nitriet

17 januari 2023

De technologen van het Wageningse TOP bv hebben een octrooi verworven op een proces om de vlees, vleesvervangers en hybride producten te behoeden voor de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum zonder dat daarvoor de r...

Consumptie verse groenten en fruit stabiliseert in 2022

13 januari 2023

Na een hele scherpe terugval in 2020 en 2021 aten we in 2022 weer volop in (bedrijfs)restaurants. Hierdoor daalde de consumptie van groenten en fruit thuis in 2022 met drie procent. In horeca en catering groeide het verb...

Strengere regelgeving op komst voor acrylamide

19 december 2022

Medio 2023 wijzigt de Europese Commissie de Verordening (EU) 2017/2158, met de regelgeving voor acrylamide – de kankerverwekkende stof die ontstaat bij bakken of frituren van zetmeelhoudend voedsel op hoge temperatuur. D...

Extra monsternames op varkens in slachthuizen

19 december 2022

Van september tot eind 2022 neemt de NVWA extra monsters op slachterijen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. In november berichtte de NVWA over de resultaten van monsternames in runderen. Dit zijn de eerst...

Maaltijdboxen: Open boek of black box?

15 december 2022

Maaltijdboxen maken het je makkelijk met hun recepten en de daarop afgestemde inhoud. Maar geven ze ook genoeg informatie om gezond te kunnen kiezen? Dat verschilt nogal. De consumentenbond zocht uit hoeveel informati...

Lage voedingswaarde van vleesvervangers groot probleem

12 december 2022

Er zijn veel problemen met de voedingswaarde van vleesvervangers. Uit een studie van Chalmers blijkt nu dat veel van de in Zweden verkochte vleesvervangers een hoog ijzergehalte claimen - maar in een vorm die niet door h...

Kindermarketing van ongezond voedsel wettelijk ingeperkt

12 december 2022

Het kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding wettelijk beperken. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op 18-minners toegestaan. Daarnaast krijgen gemeenten een nieuwe wettelijke bevoegdheid waarme...

NL scoort slecht op beleid gezonde voedselomgeving

07 december 2022

In elf Europese landen moeten overheden meer maatregelen nemen om een gezonde voedselomgeving te creëren om een gezonder eetpatroon te stimuleren. Dit is te lezen in een publicatie in The Lancet Regional Health – Europe....

Zuneha bezuinigt met warmteterugwininstallatie

22 november 2022

Zuneha levert vers vlees aan de slagerijbranche. Onlangs investeerde het middelgrote bedrijf in een nieuwe CO2 koelinstallatie met warmteterugwinning. De warmte van de koelingen wordt gebruikt om het water te verwarmen; ...

Ontsmetting met microgolven en radiofrequentie

22 november 2022

SAIREM, specialist in industriële oplossingen met microgolven en radiofrequentie presenteert haar ontsmettingstechnologieën op Food Ingredients Europe, van 6 tot 8 december 2022. Ontsmetting met deze technologieën maa...

Column Judith Witte: Schoon genoeg

21 november 2022

Mijn definitie van ‘schoon’ staat op gespannen voet met de definitie die mijn thuiswonende kroost (16, 18, 20) doorgaans hanteert. Onze woonsituatie is geen uitzondering. Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel (2...

Marjolein Brasz - CEO Foodvalley

21 november 2022

We zijn op reis, naar een nieuw evenwicht. In 2050 willen we gezond, betaalbaar en lekker eten. Natuurlijk op een duurzame wijze geproduceerd. En dat voor de mensen die dán leven: een wereldbevolking van maar liefst c...

‘De drang naar verbetering is er’

21 november 2022

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt toezicht op - onder andere - de productie van veilig voedsel. Recente uitbraken en grote veranderingen in opsporingstechnieken vormen de aanleiding voor meer aandac...

Machineontwerp, een bron van besmetting?

21 november 2022

Vóór het gebruik moet een machine in de voedingsmiddelenindustrie uiteraard schoon zijn. Schoonmaken is daarom onderdeel van de algemene beheersmaatregelen binnen het HACCP-plan. Toch gaat het af en toe mis. Daar zijn di...