Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Boekpresentatie The Future of FOOD

Op een locatie die innovatie en toekomstdenken ademt, presenteerden we vrijdag 11 april 2025 met trots ons boek The Future of FOOD. We waren met ons OSV netwerk te gast bij Koppert Cress, waar we de eerste twee exemplare..

Lees meer
Generatie Z: kans of uitdaging voor foodbedrijven?

Generatie Z: kans of uitdaging voor foodbedrijven?

08 mei 2025

De jongste generatie werknemers klopt inmiddels op de deur van de voedings­in­du­strie. Generatie Z groeit op met technologie, is sociaal bewust en zoekt betekenisvol werk. Waar eerdere generaties zich makkelijk aanpasten a...

Flexibel verduurzamen bij netdrukte met hybride stoom

Flexibel verduur­zamen bij netdrukte met hybride stoom

08 mei 2025

Steeds meer voedings­mid­de­len­pro­du­centen zetten stappen richting elektri­fi­catie en verduur­za­ming in hun bedrijfs­voe­ring. Dat wordt ook steeds meer gestimu­leerd door de invoering van de CSRD-rapporta­ge­ver­plich­ting, die bed...

FAO waarschuwt voor grootste MKZ-uitbraak in Europa sinds 2001

FAO waarschuwt voor grootste MKZ-uitbraak in Europa sinds 2001

06 mei 2025

Europa beleeft de ernstigste uitbraak van mond-en-klauwzeer in ruim twintig jaar. De FAO slaat alarm en roept op tot actie, nu ook in het Nabije Oosten een exotisch virusse­ro­type is opgedoken. Begin dit jaar werd in D...

Strokenteelt beïnvloedt kwaliteit van brood

Stroken­teelt beïnvloedt kwaliteit van brood

06 mei 2025

Wat als een simpel sneetje brood niet alleen lekker is, maar ook bijdraagt aan biodiver­si­teit én minder pesticiden bevat? Onderzoe­kers van Wageningen University & Research onderzochten hoe tarwe uit stroken­teelt scoo...

Synthetische kleurstoffen maken voeding niet ongezond

Syntheti­sche kleurstoffen maken voeding niet ongezond

06 mei 2025

Syntheti­sche kleurstoffen liggen opnieuw onder vuur. In de VS laaide de discussie op nadat minister Robert F. Kennedy Jr. aankondigde dat bepaalde kleurstoffen uit voeding zouden verdwijnen. Maar een verbod is er niet. D...

LoopiX: Snelle en betrouwbare pathogeendetectie

LoopiX: Snelle en betrouw­bare pathogeen­de­tectie

06 mei 2025

Wachten op labresul­taten terwijl voedsel­vei­lig­heid onder druk staat? LoopiX biedt een innovatieve real-time oplossing voor in-house pathogeen­de­tectie en geeft betrouw­bare resultaten binnen 90 minuten. De voedings­indus...

Voedselprijzen stijgen: boterprijs op recordhoogte

Voedsel­prijzen stijgen: boterprijs op recordhoogte

02 mei 2025

De interna­ti­o­nale voedsel­prijzen zijn in april verder gestegen. De FAO Food Price Index kwam uit op 128,3 punten, een stijging van 1 procent ten opzichte van maart. Dat is ook 7,6 procent hoger dan in dezelfde maand vori...

Krimp varkensstapel zet productie onder druk

Krimp varkens­stapel zet productie onder druk

02 mei 2025

De Europese varkens­markt blijft onder invloed staan van geopoli­tieke spanningen. Waar de productie in 2024 nog licht groeide, voorziet Rabobank voor 2025 een daling van zo’n 1,5 procent. Die verwachte terugval hangt same...

Veiligheid functionele voeding onder de loep

Veiligheid functio­nele voeding onder de loep

01 mei 2025

Voedings­sup­ple­menten en functio­nele voeding blijven terrein winnen, zowel wereldwijd als in Europa. Toch nemen de zorgen over veiligheid en betrouw­baar­heid toe. De FAO – de voedsel- en landbouw­or­ga­ni­satie van de Verenigd...

Meatable breidt internationaal uit met TruMeat

Meatable breidt interna­ti­o­naal uit met TruMeat

01 mei 2025

Het Leidse Meatable gaat samenwerken met TruMeat om kweekvlees sneller, goedkoper en op grotere schaal te produceren. De focus ligt op procesop­ti­ma­li­satie én de bouw van een nieuwe productie­lo­catie in Singapore, die voll...

Zonder voedingswaarde zegt CO₂-uitstoot weinig

Zonder voedings­waarde zegt CO₂-uitstoot weinig

01 mei 2025

Een kilo vlees veroorzaakt meer CO₂-uitstoot dan een kilo bonen, dat is bekend. Maar hoeveel zegt zo’n vergelij­king als je niet meeneemt wat het voedsel oplevert aan voedings­stoffen? Een nieuwe rekenme­thode brengt daar v...

Jumbo en WUR willen plantaardig eetgedrag versnellen

Jumbo en WUR willen plantaardig eetgedrag versnellen

01 mei 2025

Zes bedrijven, waaronder Jumbo, HAK en Alpro, slaan de handen ineen met Wageningen University & Research (WUR) om te onderzoeken hoe consumenten in de supermarkt vaker voor plantaar­dige eiwitten kunnen kiezen. De sam...

Waarde creëren in het verpakken van vis

Waarde creëren in het verpakken van vis

01 mei 2025

Tijdens de Seafood Expo Global in Barcelona (6–8 mei) presenteert MULTIVAC verwerkings- en verpakkings­op­los­singen die gericht zijn op productie-efficiëntie en duurzaam­heid. De systemen verbeteren de houdbaar­heid van vis,...

Transformeer uw AGF-supply chain met technologie

Transfor­meer uw AGF-supply chain met technologie

01 mei 2025

Kleine marges, bederfe­lijk­heid en prijsdruk zetten AGF-bedrijven onder druk. Lees hoe experts van Aptean met slimme software zorgen voor grip, efficiëntie en winstge­vend­heid. De AGF-sector staat onder zware druk. Bedr...

EU keurt gefermenteerde raapzaadkoek goed als novel food

EU keurt gefermen­teerde raapzaad­koek goed als novel food

29 april 2025

Een reststroom die tot voor kort niet in voedsel mocht worden gebruikt, krijgt nu een nieuw leven. FERM FOOD ApS heeft als eerste in de EU goedkeu­ring gekregen om gefermen­teerde raapzaad­koek als ingrediënt in voeding toe...

Frisdrankensector verlaagt suikergehalte met 38,2%

Frisdran­ken­sector verlaagt suikerge­halte met 38,2%

29 april 2025

De Nederlandse frisdran­ken­sector is nog steeds druk bezig met het verlagen van het suikerge­halte in frisdranken. En dat loont, want in 2024 lag het gemiddelde suikerge­halte in frisdranken 38,2% lager dan in 2012. Daarmee...

ACM eist duidelijke claims in voedingssector

ACM eist duidelijke claims in voedings­sector

28 april 2025

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zet het toezicht op duurzaam­heids­claims in de voedings­sector scherper aan. Bedrijven worden opgeroepen hun claims te controleren en waar nodig aan te passen, voordat de ACM begin...

Belgische aardappelsector in zwaar weer

Belgische aardappel­sector in zwaar weer

25 april 2025

De stemming in de Belgische aardappel­sector is in enkele maanden drastisch omgeslagen. Tot midden februari was het sentiment zeer positief, maar inmiddels overheerst de bezorgd­heid. Toch blijven de uitbrei­dingen in teelt...

Consument bezuinigt op brood, banket en gebak

Consument bezuinigt op brood, banket en gebak

25 april 2025

Stijgende koopkracht of niet, in 2024 werd er opnieuw minder brood, banket en gebak verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van YouGov in opdracht van NBC. Vooral het verschil tussen thuis eten en buitens­huis eten zet de mark...

Suikertaks op gezoete zuiveldranken: einde aan het omweggetje

Suikertaks op gezoete zuiveldranken: einde aan het omweggetje

24 april 2025

“De uitzonde­rings­po­sitie voor gezoete zuiveldranken is niet langer uit te leggen,” zegt Ceel Elemans, sectorspe­ci­a­list Food bij ING. De overheid zet daarom een nieuwe stap: ook dranken met een beetje zuivel vallen straks...

RBK laat realtime grip op voedselveiligheid zien

RBK laat realtime grip op voedsel­vei­lig­heid zien

24 april 2025

Het Food Tech Event op 14 en 15 mei in ’s-Hertogen­bosch vormt opnieuw het nationale trefpunt voor professi­o­nals in de voedings­mid­de­len­in­du­strie. Op standnummer 199 toont RBK Group hoe voedsel­pro­du­centen met behulp van sl...

Voedingscoalitie wil Nutri-Score verplicht stellen

Voedings­co­a­litie wil Nutri-Score verplicht stellen

24 april 2025

Supermarkten, cateraars, voedsel­pro­du­centen en wetenschap­pers trekken samen op richting politiek Den Haag. In een gezamen­lijke petitie aan de Tweede Kamer vraagt een brede coalitie om verster­king van Nutri-Score als hulp...

DKB speelt in op spicy comfortfood trend

DKB speelt in op spicy comfort­food trend

24 april 2025

Tteokbokki is al jaren populair in Korea. Het gerecht bestaat uit kleverige rijstcakes (tteok), geserveerd in een pittige saus met gochujang als smaakmaker. Gochujan is een gefermen­teerde chilipasta die zorgt voor een di...

Nestlé en ofi starten grootste agroforestry-project ooit

Nestlé en ofi starten grootste agrofore­stry-project ooit

23 april 2025

Nestlé en ofi zetten een flinke stap in hun samenwer­king voor duurzame cacao. In drie grote cacaopro­du­ce­rende landen — Brazilië, Ivoorkust en Nigeria — gaan ze samen met zo’n 25.000 boeren aan de slag met agrofore­stry en...

KCB lanceert kennisbank met afwijkingen groenten en fruit

KCB lanceert kennisbank met afwijkingen groenten en fruit

23 april 2025

Inspecteurs en handelaren krijgen er een handig hulpmiddel bij: het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft een online kennisbank gelanceerd met foto’s van kwaliteits­af­wij­kingen bij groenten en fruit. Denk aan verkleu­ring...

Gunstige prijzen geven boer ademruimte

Gunstige prijzen geven boer ademruimte

23 april 2025

De markt voor dierlijke producten is krap en dat laat zich voelen in de prijzen. Die liggen stevig, en dat is welkom voor veel boeren en tuinders. Want hoewel de kosten voor onder meer voer en energie flink zijn gestegen...

Resistente ziekenhuisbacterie rukt op in voedselketen

Resistente ziekenhuis­bac­terie rukt op in voedsel­keten

22 april 2025

Bacteriën die resistent zijn tegen carbapenem-antibio­tica zijn niet langer alleen een ziekenhuis­pro­bleem. Ze worden nu ook aangetroffen bij dieren en in levensmid­delen binnen Europa. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappe...

43% meer bio-groente en fruit, politiek aan zet

43% meer bio-groente en fruit, politiek aan zet

22 april 2025

Supermarkten tonen eindelijk meer biologi­sche aardappelen, groente en fruit (AGF) in de schappen. Volgens de nieuwste EKO-telling van PAN-NL is het aanbod in een jaar tijd met 43% toegenomen. De groei is opvallend, maar ...

Voedingsindustrie vreest gevolgen plasticbeleid

Voedings­in­dustrie vreest gevolgen plasticbeleid

22 april 2025

Tijdens het commissiedebat over de circulaire economie op 16 april deden bedrijven uit de plastic- en voedings­keten een dringende oproep aan de politiek: geef de Circulaire Plastic Tafel een concreet mandaat en duidelijk...

Voedingsmarketing gericht op kinderen blijft aandachtspunt

Voedings­mar­ke­ting gericht op kinderen blijft aandachts­punt

22 april 2025

Naleving van de Reclame­code voor Voedings­mid­delen (RVV) blijft belangrijk. De overheid brengt elk jaar in kaart hoe vaak kinderen worden blootge­steld aan reclame over voedings­pro­ducten. Uit de Monitor Kindermar­ke­ting van...

Meer landen, meer impact: Safe2Eat breidt uit in 2025

Meer landen, meer impact: Safe2Eat breidt uit in 2025

18 april 2025

Wat eten we vanavond, en is het veilig? Consumenten informeren met duidelijke, wetenschap­pe­lijk onderbouwde feiten over voedsel­vei­lig­heid—dat is het doel van de Europese Safe2Eat-campagne. In 2025 groeit het initiatief v...

Nederland jaagt op koppositie in biotechnologie

Nederland jaagt op koppositie in biotech­no­logie

18 april 2025

Biotech­nologie helpt bij uitdagingen rond gezondheid, voedsel­pro­ductie en circulaire economie. Om wereldwijd concurrerend te blijven, wil het kabinet dat Nederland in 2040 bij de mondiale kopgroep hoort. Minder afhankeli...

Voedselprijzen rijzen de pan uit: kritiek op kabinetsbeleid

Voedsel­prijzen rijzen de pan uit: kritiek op kabinets­be­leid

17 april 2025

Steeds meer Nederlan­ders vinden dat de politiek tekortschiet in het betaalbaar houden van voedsel. Uit een enquête van Motivac­tion, in opdracht van Foodwatch, blijkt dat 77% van de ondervraagden vindt dat de regering te ...

Personeelskrapte blijft de achilleshiel van de voedingsindustrie

Personeels­krapte blijft de achilles­hiel van de voedings­in­du­strie

17 april 2025

De Nederlandse voedings­in­du­strie loopt al jaren tegen een stevige muur op: een gebrek aan mensen. Ondanks stijgende lonen en volop investe­ringen in automati­se­ring, blijft personeels­schaarste de grootste rem op groei. ING...

Experts delen oplossingen voor de foodproductie van morgen

Experts delen oplossingen voor de foodpro­ductie van morgen

16 april 2025

Welke technolo­gi­sche ontwikke­lingen zijn ‘hot’ in de voedings­in­du­strie? Wat zijn de uitdagingen om deze in te zetten? En welke opties bieden bedrijven om de uitdagingen te overwinnen? Tijdens het Food Tech Event vinden b...

Lekker Lupine vindt partner in Van der Westen

Lekker Lupine vindt partner in Van der Westen

16 april 2025

Lekker Lupine heeft een samenwerking gesloten met Van der Westen organic family bakery. De bakkerij gaat aan de slag met biologisch lupinemeel van Nederlandse bodem, met mogelijk uitbrei­ding naar andere producten. De sam...

BENEO opent fabriek voor tuinboonverwerking

BENEO opent fabriek voor tuinboon­ver­wer­king

16 april 2025

Met de opening van een nieuwe fabriek in Obrigheim verstevigt BENEO zijn positie in de markt voor plantaar­dige ingredi­ënten. In de Duitse vestiging worden lokaal geteelde tuinbonen verwerkt tot hoogwaar­dige grondstoffen ...

Nepluvi ziet kansen voor kipexport naar China

Nepluvi ziet kansen voor kipexport naar China

16 april 2025

De Europese pluimvee­sector ziet serieuze kansen in China, nu dat land importhef­fingen heeft ingesteld op kip uit de Verenigde Staten. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van NEPLUVI én van de Europese branche­or­ga­ni­satie AVEC, be...

Think connected met Multivac en TVI op IFFA 2025

Think connected met Multivac en TVI op IFFA 2025

15 april 2025

Verbindend denken maakt productie efficiënter en overzich­te­lijker. MULTIVAC en TVI combineren hun technolo­gieën om kosten, personeels­inzet en complexi­teit te verminderen. De oplossingen sluiten naadloos aan op zowel klei...

The Future of FOOD op Food Tech Event

The Future of FOOD op Food Tech Event

14 april 2025

Wat eten we morgen, en overmorgen? Het antwoord is minder vanzelf­spre­kend dan ooit. De manier waarop voedsel tot stand komt, verandert sneller dan een chef zijn mise-en-place bijstelt. Boeren, tuinders, vissers, zaadontw...

Online editie april 2025 | Personele ontwikkelingen

Online editie april 2025 | Personele ontwikke­lingen

14 april 2025

Zoals bij veel bedrijven in de voedings­in­du­strie, is er bij Van Loon Group altijd de afwisse­ling tussen rustigere periodes en pieken in de productie. Het is een steeds grotere uitdaging om personeel te ...

Column Judith Witte: Dromen najagen

Column Judith Witte: Dromen najagen

14 april 2025

Later als ik groot ben, word ik… “brandweerman, rechercheur, topvoet­baller”, zeiden de jongens. “Dokter, stewardess, juf”, antwoordden de meisjes. “Schrijver”, droomde ik als 8-jarige.  Dromen zijn er om na te ja...

Paul van Liempt: Blauwe boorden bonanza

Paul van Liempt: Blauwe boorden bonanza

14 april 2025

Werd vakmensen een paar jaar geleden nog een sombere toekomst voorgehouden, anno 2025 staan de zaken er heel anders voor. De werkende klasse zit op een goudmijn, meent schrijver en journalist Paul van Liempt. De kenterin...

Robotisering of niet: mensen blijven nodig

Robotise­ring of niet: mensen blijven nodig

14 april 2025

Van Loon Group is een foodbedrijf gespeci­a­li­seerd in vleespro­ducten en convenience producten zoals soepen, sauzen en maaltijden. Zoals bij veel bedrijven in de voedings­in­du­strie, is er altijd de afwisse­ling tussen rustig...

GEA verduurzaamt de sauzenmarkt

GEA verduur­zaamt de sauzenmarkt

14 april 2025

GEA profileert zich in de Benelux steeds meer in de voedings­mid­de­len­in­du­strie, specifiek op sauzenge­bied. Het is een belangrijke volgende stap voor de specialist in de liquid food markt. Pompen, afsluiters en homogenisat...