Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed..

Lees meer
Online editie februari 2025 | Duurzaam ondernemen

Online editie februari 2025 | Duurzaam ondernemen

10 februari 2025

Je zet met jouw bedrijf vol in op duurzaam­heid. Dat is mooi natuurlijk. Maar hoe maak je jouw inspanningen ook inzichte­lijk voor de buitenwe­reld? Welke maatregelen dragen vooral bij aan het verlagen van...

Column Judith Witte: Een nieuwe toekomst

Column Judith Witte: Een nieuwe toekomst

10 februari 2025

Ik zou het hier over de écht belangrijke zaken moeten hebben: over het stikstof­d­os­sier bijvoor­beeld en al die boeren die opeens geen vergunning meer hebben. Of over Trump die de een na de andere verbijs­te­rende maatregel ...

Tijs Roeland (CONO): ‘Beweging is essentieel’

Tijs Roeland (CONO): ‘Beweging is essenti­eel’

10 februari 2025

Tijs Roeland, Manager Techniek & Projecten bij CONO Kaasmakers, is een man van actie. Hij combineert technische expertise met een passie voor duurzaam­heid en samenwer­king. Bij hem draait alles om het creëren van beweging...

Zo worden plantaardige ketens sterker

Zo worden plantaar­dige ketens sterker

10 februari 2025

Dit verhaal gaat over de kracht van de som der delen. Bart, Jeroen en Jaimy hebben drie heel verschil­lende beroepen, maar samen een gedeelde missie: voorwaarts gaan met plantaar­dige lokaal geteelde eiwitten met én voor N...

Meer rendement met moderne koude- en warmtetechnologie

Meer rendement met moderne koude- en warmtetech­no­logie

10 februari 2025

Nieuwe technologie voor kou en warmte biedt een antwoord op de verduur­za­mings­op­gaven voor voedsel­ver­wer­kers, zoals het uitfaseren van syntheti­sche koudemid­delen en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Waarom moderne kou...

Uitbreiding pand Uitgekookt past als nieuwe ‘jas’

Uitbrei­ding pand Uitgekookt past als nieuwe ‘jas’

10 februari 2025

Met groei voor ogen werd in de periode 2023-2024 het pand van Uitgekookt in IJsselmuiden uitgebreid én gerenoveerd. Het was geen standaard bouwpro­ject, maar een complexe 3D-puzzel met aandacht voor mens, product, process...

Mycelium: méér dan een vleesvervanger

Mycelium: méér dan een vleesver­vanger

10 februari 2025

Mycelium doet al jarenlang succesvol dienst als ingrediënt voor vleesver­van­gers. Logisch, want het is duurzaam, bevat veel eiwitten en vezels en schikt zich makkelijk naar de gewenste smaak. Maar de potentie van mycelium...

Column IJsbrand Velzeboer: Zetmeel-trucjes

Column IJsbrand Velzeboer: Zetmeel-trucjes

10 februari 2025

Wanneer je 5% maïzena toevoegt aan 1 liter water in een pannetje en dit mengsel aan de kook brengt (verhitten is essentieel om het proces op gang te brengen), kun je het pannetje - na afkoelen - op z’n kop houden zónder ...

De missie van SNX: Snacken zonder schuldgevoel

De missie van SNX: Snacken zonder schuldge­voel

10 februari 2025

Ook naar de OSV-winterbar­becue geweest? Dikke kans dat je daar je tanden hebt gezet in een hamburger van SNX Food. Het bedrijf uit de Bilt wil hét nieuwe en gezondere snackmerk zijn voor iedereen in Nederland. Een sma...

JacKit: een revolutie in efficiëntie en procesoptimalisatie

JacKit: een revolutie in efficiëntie en procesop­ti­ma­li­satie

10 februari 2025

Na een jaar intensief testen en dooront­wik­kelen, introdu­ceert Jackit zijn nieuwe JacKit-product­lijn. Deze lijn is speciaal ontwikkeld voor de voedings­mid­de­len­in­du­strie en legt de focus op hoogwaar­dige oplossingen. De ...

Gun reststromen een tweede leven

Gun reststromen een tweede leven

10 februari 2025

Elk jaar gaat wereldwijd een derde van al het geprodu­ceerde voedsel, zo’n 1,3 miljard ton, verloren. Deze voedsel­ver­spil­ling heeft een giganti­sche impact op het milieu – met onnodig verbruik van water, grondstof en CO₂-u...

De 8 megatrends die de voedingsindustrie gaan herdefiniëren

De 8 megatrends die de voedings­in­du­strie gaan herdefi­ni­ëren

10 februari 2025

Ons voedsel doet veel méér doet dan alleen voeden. Hoe we het produceren, verdelen en consumeren bepaalt de toekomst van onze planeet, onze cultuur en onze gezondheid. Hoe? Dat vind je terug in het meer dan 300 pagina's ...

Column Gerard Kramer: Wake-upcall

Column Gerard Kramer: Wake-upcall

10 februari 2025

Vanaf 1 januari 2026 wordt de nieuwe allerge­nen­wet­ge­ving van kracht, dat zal niemand in de voedings­in­du­strie zijn ontgaan. Het uitgangs­punt is simpel: waar bedrijven vroeger konden volstaan met een algemeen ‘kan bevatten...

Food Tech Event op 14 en 15 mei 2025

Food Tech Event op 14 en 15 mei 2025

10 februari 2025

Het Food Tech Event op 14 en 15 mei in de Brabant­hallen in ’s Hertogen­bosch is dé one-stop-shop vakbeurs voor voedsel­pro­ductie en -verwerking. Hier vinden bezoekers alles voor hun verwerkings- en productie­om­ge­ving in de ...

AI in Food Next Level: “You win. Or you learn”

AI in Food Next Level: “You win. Or you learn”

10 februari 2025

Onder het thema ‘AI in Food Next Level’, georgani­seerd door Foodindu­strie Experts, namen vier prominente sprekers het publiek mee in de kansen en uitdagingen van AI. De foodonder­ne­mers kwamen uit alle hoeken van het land...

Column Pieter Vos: Contrasten

Column Pieter Vos: Contrasten

10 februari 2025

Eet je wel/geen vlees, wel/geen avocado’s? Ga je wel/niet op vliegva­kantie, rijd je wel/niet een (elektri­sche) auto, heb je wel/geen huisdier, wel of geen kinderen? Aan alles hangt tegenwoordig een CO2-uitstoot prijskaar...

Food Matters Live in Rotterdam

Food Matters Live in Rotterdam

10 februari 2025

Food Matters Live, een forum voor de voedings­mid­delen- en dranken­in­du­strie in Engeland en Ierland, maakt dit jaar de oversteek naar het vasteland.  Op 23 en 24 september komt het event voor het eerst naar Rotterdam Ahoy....

Sina Salim: Subsidies als springplank - niet als zwemvest

Sina Salim: Subsidies als springplank - niet als zwemvest

10 februari 2025

In de wereld van alterna­tieve eiwitten en kweekvlees zijn pilot plants – ook wel CMO’s – essentieel. Ze vormen de brug tussen innovatie en grootscha­lige productie. Maar voor veel Nederlandse pilot plants blijkt het lasti...

Data naar impact: duurzaamheid in ketens en verwerking

Data naar impact: duurzaam­heid in ketens en verwerking

10 februari 2025

Je zet met jouw bedrijf vol in op duurzaam­heid. Dat is mooi natuurlijk. Maar hoe maak je jouw inspanningen ook inzichte­lijk voor de buitenwe­reld? Welke maatregelen dragen vooral bij aan het verlagen van de uitstoot? En h...

Saskia Stender: Duurzaamheid: een recept voor balans

Saskia Stender: Duurzaam­heid: een recept voor balans

10 februari 2025

Duurzaam­heid, een woord dat we steeds vaker horen. In de voedings­in­du­strie raakt het álles. Van energie­prijzen tot dierenwel­zijn, van de impact van veehouderij op het milieu tot de sociale cohesie in onze samenle­ving. He...

LCA-ecolabels: de nieuwe maatstaf voor duurzame voedselkeuzes

LCA-ecolabels: de nieuwe maatstaf voor duurzame voedsel­keuzes

07 februari 2025

Supermarkten zetten steeds vaker LCA-gebaseerde ecolabels (Life Cycle Assessment) in om consumenten te helpen milieube­wuster te kiezen. Deze labels brengen de volledige levenscy­clus van producten in kaart: van grondstofw...

DMK Group bouwt nieuw natuurkaaspakhuis in Hoogeveen

DMK Group bouwt nieuw natuurkaas­pak­huis in Hoogeveen

07 februari 2025

DMK Group zet met de bouw van een nieuw rijpings­pak­huis in Hoogeveen een belangrijke stap in zijn strategie. Met deze investe­ring beheerst de zuivelco­ö­pe­ratie de volledige productie­keten voor natuurge­rijpte kaas in Neder...

Wetgeving remt duurzame groei: NEx blijft steken op 18,5%

Wetgeving remt duurzame groei: NEx blijft steken op 18,5%

05 februari 2025

De verduur­za­ming van de Nederlandse economie verloopt traag. Volgens de zesde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx) is 18,5% van de economie duurzaam, een stijging van slechts 1 procent­punt ten opzichte van 2024. “De...

Top tien best gelezen artikelen van januari 2025

Top tien best gelezen artikelen van januari 2025

05 februari 2025

Januari zit erop, en de toon voor 2025 is gezet. Innovatie, uitdagingen en strategische keuzes voerden de boventoon in de voedingsin­dus­trie. Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van januari 2025. 1. De toekomst van ...

De zeven belangrijkste vegatrends van 2025

De zeven belangrijkste vegatrends van 2025

05 februari 2025

De vegetari­sche en veganis­ti­sche markt blijft in beweging. Volgens de Vegetari­ërs­bond gaan zeven belangrijke trends in 2025 de Nederlandse voedings­in­du­strie beïnvloeden. De Vegamonitor en inzichten van het V-Label-team v...

Nieuw trademark voor gluten-vrije producten

Nieuw trademark voor gluten-vrije producten

04 februari 2025

Beyond Celiac, de grootste gluten-vrije organisatie in de VS, heeft een nieuw geregistreerd handels­merk onthuld. Dit volgt op de release van Issue 4 van de BRCGS-standaard, waarbij het "Gluten-Free Certifi­ca­tion Program"...

Waterlinzen officieel erkend als voedingsmiddel in de EU

Waterlinzen officieel erkend als voedings­middel in de EU

04 februari 2025

Waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, zijn door de Europese autoriteit voor voedsel­vei­lig­heid (EFSA) officieel goedgekeurd voor consumptie binnen de EU. Deze goedkeu­ring markeert bijna tien jaar aan onderzoek door W...

Scandi Standard neemt Tyson Foods fabriek over

Scandi Standard neemt Tyson Foods fabriek over

04 februari 2025

De Deense pluimvee­ver­werker Scandi Standard heeft de productie­fa­ci­li­teiten van Tyson Foods in Oosterwolde overgenomen. De locatie, met twee van Europa’s meest efficiënte productie­lijnen voor gepaneerde kipproducten, liep...

P&P Group verder zonder familie Van der Plas

P&P Group verder zonder familie Van der Plas

04 februari 2025

De Parlevliet & Van der Plas-Group gaat na bijna 75 jaar verder zonder de familie Van der Plas. Hun aandelen­be­lang is overgedragen aan de familie Parlevliet. "De transitie is in goede harmonie verlopen en de wederzij...

EFSA helpt foodindustrie bij veilig gebruik proceswater

EFSA helpt foodindu­strie bij veilig gebruik proceswater

04 februari 2025

De kwaliteit van proceswater is cruciaal voor de voedsel­vei­lig­heid, zeker bij de verwerking van verse en diepvries­pro­ducten. De Europese Autoriteit voor Voedsel­vei­lig­heid (EFSA) heeft daarom een nieuwe online tool ontwik...

Meer bestedingen in food, maar kosten blijven een probleem

Meer bestedingen in food, maar kosten blijven een probleem

03 februari 2025

De eerste voorzich­tige signalen van economisch herstel hebben ook de foodsector bereikt. Na een jaar vol inflatie en dalende consumen­ten­uit­gaven, lijkt de koopkracht zich te stabili­seren. Toch waarschuwen experts dat mar...

Bakker Barendrecht bouwt hypermodern verscentrum

Bakker Barendrecht bouwt hypermo­dern verscen­trum

03 februari 2025

Bakker Barendrecht, onderdeel van Greenyard, zet een grote stap in de moderni­se­ring van zijn logistieke processen met de bouw van een hypermo­dern centrum voor verse groente en fruit in Ridderkerk. De locatie, die naast d...

Waterman Onions lanceert Waterman Food Group

Waterman Onions lanceert Waterman Food Group

03 februari 2025

Waterman Onions, al jarenlang een belangrijke speler op de interna­ti­o­nale uienmarkt, heeft de Waterman Food Group opgericht. Deze groep verenigt diverse bedrijven binnen de AGF-sector, met als doel klanten en telers were...

'Vleestaks kan miljarden besparen op klimaat en zorg'

'Vleestaks kan miljarden besparen op klimaat en zorg'

03 februari 2025

Een slimme btw-hervorming op voedsel kan Europa miljarden besparen op klimaat- en gezondheids­kosten. Door de btw op vlees en zuivel te verhogen en te verlagen op groenten en fruit, zou zowel de belasting­op­brengst als de ...

Chocoladeprijzen stijgen: klimaatverandering raakt cacaoproductie

Chocola­de­prijzen stijgen: klimaat­ver­an­de­ring raakt cacaopro­ductie

31 januari 2025

Klimaat­ver­an­de­ring raakt de wereldwijde voedsel­pro­ductie in de kern, en cacao vormt daarop geen uitzonde­ring. West- en Centraal-Afrika, waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd, krijgt te maken met versc...

Kansen voor foodservice ondanks kritische consument

Kansen voor foodser­vice ondanks kritische consument

31 januari 2025

De foodser­vi­ce­branche zag in 2024 een omzetgroei van 4,3% naar ruim 22 miljard euro, maar deze groei kwam bijna uitslui­tend door prijsstij­gingen. Tijdens de Horecava gaf FSIN-directeur Inga Blokker een toelich­ting op de ...

Reststromen en tech centraal bij Beste Food & Agri Startup

Reststromen en tech centraal bij Beste Food & Agri Startup

31 januari 2025

De strijd om de titel Beste Food & Agri Startup 2025 is in volle gang. Drie veelbelo­vende startups nemen het tegen elkaar op. Met hun focus op duurzaam­heid, technologie en korte ketens brengen zij verfris­sende oploss...

Europese biotech krijgt boost met nieuwe steunhub

Europese biotech krijgt boost met nieuwe steunhub

31 januari 2025

De Europese Commissie zet een belangrijke stap in de ondersteu­ning van innovatieve bedrijven met de lancering van de Biotech and Biomanu­fac­tu­ring Hub. Deze nieuwe hub, gelanceerd op 30 januari, richt zich op start-ups en...

Krimpflatie: inhoud verpakkingen stapsgewijs steeds kleiner

Krimpflatie: inhoud verpakkingen stapsge­wijs steeds kleiner

30 januari 2025

De krimpflatie in supermarkten blijft voortduren. Dat constateert de Consumen­ten­bond na nieuw onderzoek. Opvallend is dat producten waarvan de inhoud eerder al stiekem werd verlaagd, nu nóg kleiner zijn geworden. Klei...

AI geeft boost aan ijsjesproductie van Unilever

AI geeft boost aan ijsjespro­ductie van Unilever

30 januari 2025

Met 35 fabrieken en zo’n 3 miljoen vriezers wereldwijd heeft Unilever een forse ijsproduc­tie­keten. Het weer speelt daarin een cruciale rol. In een Europese zomermaand kan een tempera­tuur­stij­ging van slechts 1°C al een fl...

Frisse verpakkingsoplossingen voor AGF

Frisse verpakkings­op­los­singen voor AGF

30 januari 2025

Duurzame technieken die de recycle­baar­heid van verpakkingen verbeteren en het gebruik van plastic minimali­seren. MULTIVAC speelt tijdens de Fruit Logistica 2025 in op de nieuwe PPWR-regelge­ving met innovatieve oplossinge...

Zwarte soldatenvlieg: krachtpatser in de eiwittransitie

Zwarte soldaten­vlieg: krachtpatser in de eiwittran­sitie

30 januari 2025

Een kwart van de wereldbe­vol­king kampt met ijzerte­korten, maar uit onderzoek van promovendus Tomer First (Food Quality and Design) blijkt dat insecten mogelijk een deel van de oplossing bieden. Door ze te laten groeien o...

Europese Commissie start raad voor landbouw en voedsel

Europese Commissie start raad voor landbouw en voedsel

29 januari 2025

De Europese Commissie heeft de European Board on Agricul­ture and Food (EBAF) opgericht, een belangrijke stap voortvloeiend uit de Strategi­sche Dialoog over de Toekomst van de Landbouw. De raad, onder leiding van commissa...

Watergebruik in de voedingsindustrie moet slimmer

Waterge­bruik in de voedings­in­du­strie moet slimmer

28 januari 2025

Schoon water wordt steeds schaarser, ook in Nederland. Dit vormt een groeiend probleem voor de voedings­in­du­strie, die een grootver­bruiker van drinkwater is. Rabobank bracht de uitdagingen rond waterge­bruik in kaart, geba...

Energietransitie zet voedingsindustrie op achterstand

Energie­tran­sitie zet voedings­in­du­strie op achterstand

28 januari 2025

De energie­tran­sitie zet de Nederlandse voedings­in­du­strie onder druk. Bedrijven binnen Cluster 6 – een groep van circa 450 industriële onderne­mingen, waaronder veel voedsel­pro­du­centen – willen verduur­zamen, maar lopen vas...