Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Personeelstekort dwingt voedingsindustrie tot robotisering

Food fabrikanten zetten vol in op robotisering om personeelsschaarste op te vangen. Robots kunnen productieprocessen efficiënter maken en arbeidsomstandigheden verbeteren, maar de implementatie hiervan gaat niet vanzelf...

Lees meer
Strengere hygiëneregels door Afrikaanse varkenspest

Strengere hygiëne­re­gels door Afrikaanse varkens­pest

26 juli 2024

De Afrikaanse varkens­pest (AVP) verspreidt zich verder in Duitsland, waardoor Nederlandse instanties striktere hygiëne­maat­re­gelen eisen. Zowel wilde zwijnen als gehouden varkens in de Duitse deelstaten Hessen en Rheinlan...

Mosa Meat organiseert eerste proeverij van gekweekt rundvlees

Mosa Meat organiseert eerste proeverij van gekweekt rundvlees

26 juli 2024

De Nederlandse pionier in gekweekt vlees, Mosa Meat, heeft de eerste officiële proeverij van hun Mosa Burger georgani­seerd. Dit is de eerste keer dat een product van gekweekt rundvlees werd geproefd in de EU sinds de inv...

20 jaar onderzoek bevestigt: plantaardig eten is beter

20 jaar onderzoek bevestigt: plantaardig eten is beter

25 juli 2024

Recent onderzoek toont aan dat een plantaardig dieet de kans op diverse ziektes aanzien­lijk verkleint. Onderzoe­kers van de Universi­teit van Bologna vergeleken 48 studies, uitgevoerd tussen 2000 en 2023, en concludeerden ...

Gevaarlijke bacteriën in zeevruchten door klimaatverandering

Gevaarlijke bacteriën in zeevruchten door klimaat­ver­an­de­ring

25 juli 2024

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat gevaarlijke Vibrio-bacteriën vaker in onze zeevruchten voorkomen. Deze bacteriën kunnen ernstige ziektes veroorzaken en worden bovendien steeds resistenter tegen antibio­tica. Di...

Zes op tien Nederlanders wil seizoensgebonden en lokaal voedsel

Zes op tien Nederlan­ders wil seizoens­ge­bonden en lokaal voedsel

24 juli 2024

Ruim zes op de tien Nederlan­ders vindt dat we strikt met de seizoenen mee moeten eten om de belasting op het milieu te beperken. Deze wens komt naar voren uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van markton­der­zoeks...

Beurzen in food

Beurzen in food

24 juli 2024

De foodsector bruist weer van activiteit met talrijke beurzen en evenementen op de planning. Inmiddels is er weer bijna een half jaar voorbij. Het overzicht is bijgewerkt en geeft nu evenementen vanaf 1 juni 2024 weer. ...

Dalende prijzen en exportcijfers: de zuivelsector in 2023

Dalende prijzen en exportcij­fers: de zuivelsector in 2023

24 juli 2024

Zuivelprijzen daalden in 2023 aanzien­lijk na twee jaar van stijgingen. Ondanks een stabiele melkpro­ductie zagen we opmerke­lijke trends in de productie en export van verschil­lende zuivelpro­ducten. Wat waren de belangrijks...

92% van gangbare aardbeien besmet met schadelijke pesticiden

92% van gangbare aardbeien besmet met schadelijke pesticiden

23 juli 2024

Bij een recent onderzoek door PAN-NL zijn verontrus­tende resultaten gevonden in gangbare aardbeien. Van de 13 onderzochte bakjes bevatten 92% PFAS-pesticiden of Kandidaten voor Vervanging (KvV). Deze stoffen zijn slecht ...

Eerste commerciële zeewierboerderij in windpark Hollandse Kust Zuid

Eerste commerciële zeewier­boer­derij in windpark Hollandse Kust Zuid

23 juli 2024

Het najaar van 2024 markeert een histori­sche mijlpaal met de opening van 's werelds eerste commerciële zeewier­boer­derij binnen het windpark Hollandse Kust Zuid (HKZ). Gelegen op ongeveer 18 kilometer voor de kust van Sch...

UT-onderzoek van start om plastics circulair te maken

UT-onderzoek van start om plastics circulair te maken

23 juli 2024

Universiteit Twente start een nieuw onderzoek naar de circulaire toepassing van plastics. Het doel om tegen 2030 vijftig procent van de jaarlijks afgedankte één miljoen ton plastic in Nederland hoogwaardig te recyclen en...

Kipster gaat van drie naar tien stallen dankzij Lidl

Kipster gaat van drie naar tien stallen dankzij Lidl

22 juli 2024

Lidl en Kipster hebben hun samenwer­king geïnten­si­veerd met de opening van een nieuwe Kipster-boerderij in Barneveld en de aankondi­ging van zeven extra boerderijen. Deze uitbrei­ding markeert een belangrijke stap in hun ge...

Rundvleessector bezorgd over EU-ontbossingsverordening

Rundvlees­sector bezorgd over EU-ontbossings­ver­or­de­ning

22 juli 2024

Op 3 juli 2024 hielden de COV/VNV, het ministerie van LNV en de NVWA een belangrijke bijeenkomst over de EU-ontbossings­ver­or­de­ning (EUDR Vo 1115 – 2023) en de impact op de Nederlandse rundvlees­sector. De Europese verorde...

Verordening ontbossingsvrije producten eind 2024 van kracht

Verorde­ning ontbossings­vrije producten eind 2024 van kracht

19 juli 2024

Op 30 december 2024 gaat de nieuwe EU-verorde­ning voor ontbossings­vrije producten van kracht. Deze verorde­ning vervangt de bestaande EU Timber Regulation (EUTR). Het hoofddoel is ontbossing en bosdegra­datie te voorkomen....

Miljoen euro voor onderzoek ziekteverwekkers plant-based producten

Miljoen euro voor onderzoek ziektever­wek­kers plant-based producten

19 juli 2024

Onderzoe­kers van Wageningen University & Research hebben een subsidie van één miljoen euro ontvangen via het interna­ti­o­naal platform Plant2Food. Deze financie­ring is bedoeld voor een studie naar ziektever­wek­kers in plant...

Supermarkten zetten in op duurzame cashewnoten

Supermarkten zetten in op duurzame cashewnoten

19 juli 2024

De Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmid­de­len­handel (CBL), hebben een ambitieuze stap gezet in de verduur­za­ming van hun assorti­ment. Het doel is om per 2030 alle huismerk cashew-snacknoten d...

Red Band-maker Cloetta neemt afscheid van gelatine

Red Band-maker Cloetta neemt afscheid van gelatine

18 juli 2024

Cloetta, bekend van merken als Red Band, Venco en Sportlife, zet stappen naar veganis­ti­sche producten om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen. Deze verande­ring past bij de groeiende vraag naar plantaar­dige opties en sluit a...

Visierapport | Digitale en duurzame transformatie

Visierap­port | Digitale en duurzame transfor­matie

18 juli 2024

Hoe ver zijn Food & Beverage bedrijven met hun digitale transfor­matie in relatie tot verduur­za­ming? In het Visierap­port gaan we met 8 professi­o­nals in gesprek over de voortgang en uitdagingen in deze transfor­matie. De...

Mars en FrieslandCampina verminderen broeikasgasuitstoot

Mars en Friesland­Cam­pina verminderen broeikas­gas­uit­stoot

18 juli 2024

Mars en Friesland­Cam­pina zijn een nieuwe samenwer­king gestart gericht op een versnelde verminde­ring van broeikas­gas­uit­stoot bij de zuivelpro­ductie voor Mars. Deze samenwer­king biedt extra beloningen voor leden-melkveebed...

Nijsen en Insect Engineers sluiten zich aan bij Insect Valley Europe

Nijsen en Insect Engineers sluiten zich aan bij Insect Valley Europe

18 juli 2024

Nijsen en Insect Engineers, vooraan­staande spelers in de insecten­teelt en eiwittran­sitie, sluiten zich aan bij Insect Valley Europe (IVE). Dit initiatief, ondersteund door Brightlands Campus Greenport Venlo, Provincie Li...

Biovoeding bevat onverwacht hoge gifstofniveaus

Biovoeding bevat onverwacht hoge gifstof­ni­veaus

17 juli 2024

Jongeren die veel biovoeding consumeren, hebben hogere niveaus van gifstoffen in hun bloed en urine. Dit blijkt uit een studie van kankerex­pert Nick Van Larebeke. Het onderzoek toont vooral problemen aan bij eieren, zuiv...

Consument omarmt peulvrucht nog niet als vleesvervanger

Consument omarmt peulvrucht nog niet als vleesver­vanger

17 juli 2024

Uit het Nationale Bonenon­der­zoek van HAK blijkt dat 67% van de Nederlan­ders peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen, nog niet als geschikte vleesver­vanger beschouwt. Dit is opmerke­lijk gezien de vele voordelen van peu...

Voedingscentrum past Schijf van Vijf-criteria aan

Voedings­cen­trum past Schijf van Vijf-criteria aan

17 juli 2024

Ontbijt­granen, vis en plantaar­dige zuivelal­ter­na­tieven kunnen nu anders beoordeeld worden in de Schijf van Vijf. Het Voedings­cen­trum heeft de criteria herzien om beter aan te sluiten op de actuele wetenschap­pe­lijke inzic...

NVWA: Kwart van de volkorenproducten is niet eens volkoren

NVWA: Kwart van de volkoren­pro­ducten is niet eens volkoren

17 juli 2024

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenau­to­ri­teit (NVWA) blijkt dat ruim een kwart van de volkoren­pro­ducten onterecht als volkoren wordt aangemerkt. Producenten zijn hiervoor op de vingers getikt met officiële...

Eeuwenoude tarwe biedt hoop voor de toekomst

Eeuwenoude tarwe biedt hoop voor de toekomst

16 juli 2024

Oude tarwesoorten zijn nodig voor het ontwikkelen van nieuwe variëteiten die beter bestand zijn tegen klimaat­ver­an­de­ring. Een eeuw geleden verzamelde de Britse plantwe­ten­schapper Arthur Watkins wereldwijd tarwemon­sters. ...

10 jaar fraude in de Nederlandse roodvleesketen

10 jaar fraude in de Nederlandse roodvleesketen

16 juli 2024

De productie en handel in roodvlees in Nederland is omvangrijk en interna­ti­o­naal, wat toezicht en opsporing complex maakt en fraude mogelijk maakt. Fraude kan voedsel­vei­lig­heids-, diergezond­heids- en dierenwel­zijn­s­normen...

Unilever schrapt 1 op de 3 kantoorbanen in Europa

Unilever schrapt 1 op de 3 kantoor­banen in Europa

16 juli 2024

Unilever wil één op de drie Europese kantoor­banen schrappen, waarbij vooral de kantoren in Londen en Rotterdam zwaar getroffen worden. In totaal verdwijnen 3200 banen. De komende weken worden medewer­kers geïnfor­meerd ove...

Zomeraanbod gebruikte MULTIVAC-machines

Zomeraanbod gebruikte MULTIVAC-machines

16 juli 2024

MULTIVAC biedt zowel nieuwe als gereviseerde machines aan. De gereviseerde traysea­lers, dieptrek­kers, etiketteer­ders en portioneer­ders hebben originele onderdelen en dezelfde kwaliteit en garanties als nieuwe. Ideaal voo...

Nomad Foods pleit voor lagere vriezer temperaturen

Nomad Foods pleit voor lagere vriezer tempera­turen

16 juli 2024

Nomad Foods, bekend van merken als Birds Eye en iglo, presenteert resultaten van een nieuwe studie over de opslagtem­per­a­turen van diepvriespro­ducten. Samen met Campden BRI onderzocht het bedrijf of het verhogen van de op...

Redding Ausnutria Ommen door mogelijke overname

Redding Ausnutria Ommen door mogelijke overname

15 juli 2024

Ikwileer­lijk­ezuivel.nl en Ausnutria hebben aangekon­digd de haalbaar­heid van een overname van de productie­lo­catie in Ommen (Ausnutria Ommen B.V.) te willen onderzoeken. De medewer­kers van Ausnutria Ommen zijn op de hoogte...

Chinees onderzoek naar dumping varkensvlees

Chinees onderzoek naar dumping varkens­vlees

15 juli 2024

China heeft op 17 juni 2024 een antidum­ping­on­der­zoek gestart naar de invoer van EU-varkens­vlees, waaronder vers, gekoeld en bevroren vlees en bijproducten. Spanje, Nederland, Denemarken en Frankrijk worden het meest getr...

Strategieën voor opschaling eiwittransitie

Strategieën voor opschaling eiwittran­sitie

12 juli 2024

Ondanks groei tot €10 miljard in 2030 kampen alterna­tieve eiwitstar­tups met opschalings­pro­blemen. Foodvalley NL en Invest-NL brengen uitdagingen in kaart en doen aanbeve­lingen voor een Nederlands ecosysteem voor alternat...

Royal A-ware neemt The Dairy Food Group over

Royal A-ware neemt The Dairy Food Group over

12 juli 2024

Royal A-ware Food Group wil het Belgische familie­be­drijf The Dairy Food Group overnemen. Deze overname omvat de dagelijkse melkopha­ling door BMC (Belgian Milk Company) en de bedrijven Eurodes­serts, Limelco, Incopack en I...

De Eetgemak Groep en TotaalVERS bundelen krachten

De Eetgemak Groep en TotaalVERS bundelen krachten

09 juli 2024

Twee bedrijven met een rijke geschie­denis in verse, lokale en kwalita­tieve producten gaan samen. De Eetgemak Groep, bekend om haar verse maatwerk-gerechten, en TotaalVERS, gespeci­a­li­seerd in het leveren van een totaalpak...

Royal Smilde en Westfort over kansen met AI in food

Royal Smilde en Westfort over kansen met AI in food

09 juli 2024

AI biedt de voedings­in­du­strie ongekende mogelijk­heden voor efficiëntie en producti­vi­teit. Door machine learning en geavanceerde data-analyse te combineren, kunnen bedrijven nauwkeu­riger beslissingen nemen. Dit helpt de v...

Tijdelijk exportverbod VION Boxtel

Tijdelijk exportverbod VION Boxtel

08 juli 2024

Vion mag voorlopig geen vlees meer exporteren naar landen buiten de Europese Unie vanuit de vestiging in Boxtel. De NVWA heeft op woensdag 3 juli de exportli­centie tijdelijk ingetrokken. Vion reageert verbaasd op deze st...

Zuivelindustrie op koers om CO2-emissie te reduceren

Zuivelin­dustrie op koers om CO2-emissie te reduceren

05 juli 2024

De Nederlandse zuivelin­dus­trie is vastber­aden om haar CO2-uitstoot aanzien­lijk te verminderen tegen 2030. Uit een recent rapport van KWA bedrijf­sad­viseurs blijkt dat de sector goed op weg is om haar reductie­doel­stellinge...

Drie op de vijf Nederlanders is klaar voor kweekvlees

Drie op de vijf Nederlan­ders is klaar voor kweekvlees

05 juli 2024

Uit recent onderzoek van Good Food Institute Europe blijkt dat drie op de vijf Nederlan­ders bereid is kweekvlees te proberen. Deze innovatieve oplossing, die vlees produceert in kweekin­stal­la­ties, kan de voedings­in­du­stri...

Monitor Groenten en Fruit verspilling van start

Monitor Groenten en Fruit verspil­ling van start

05 juli 2024

Groenten en fruit zijn onmisbaar voor een duurzame en gezonde leefstijl. Door hun beperkte houdbaar­heid is efficiënte logistiek cruciaal. Toch belanden producten vaak ‘buiten de boot’ door overaanbod of weersom­stan­dighed...

Heemskerk fresh & easy en Fruity Pack bundelen krachten

Heemskerk fresh & easy en Fruity Pack bundelen krachten

05 juli 2024

Heemskerk fresh & easy en Fruity Pack hebben aangekon­digd dat ze vanaf 1 juli 2024 zullen samenwerken. Door deze samenwer­king versterken beide bedrijven hun positie in de markt door te focussen op hun kernacti­vi­teite...

Gezondheidseffecten van biologische voeding op varkens

Gezondheids­ef­fecten van biologi­sche voeding op varkens

04 juli 2024

Wetenschap­pers van Wageningen University & Research (WUR), Universi­teit Utrecht (UU) en het Louis Bolk Instituut (LBI) zijn een grootschalig onderzoek gestart naar de effecten van biologi­sche voeding op de gezondheid...

Regeneratieve landbouw met Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo

Regenera­tieve landbouw met Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo

04 juli 2024

Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo bundelen hun krachten om de toekomst van de Nederlandse landbouw te waarborgen door regenera­tieve landbouw­prak­tijken te implemen­teren. Deze samenwer­king is van cruciaal belang om de gezo...

AI en robotica transformeren voedselproductie

AI en robotica transfor­meren voedsel­pro­ductie

04 juli 2024

Kunstma­tige intelli­gentie (AI) maakt productie­pro­cessen in de voedings­in­du­strie efficiënter, versnelt product­ont­wik­ke­ling en draagt bij aan een duurzamer voedsel­sys­teem. Een bedrijfs­cul­tuur die experimen­teren stimuleert ...

Holie onthult verborgen suikers in Suiker ABC

Holie onthult verborgen suikers in Suiker ABC

04 juli 2024

Suiker in ons voedsel kennen we onder namen als dextrose, fructose, honing en ahornsi­roop. Het granenmerk Holie lanceert nu een initiatief om consumenten te informeren over verborgen suikers. Met hun voorlich­tings­cam­pagn...

De 10 best gelezen artikelen van juni 2024

De 10 best gelezen artikelen van juni 2024

03 juli 2024

Van energie­be­spa­rende innovaties en duurzame productie­me­thoden tot gezondheids­waar­schu­wingen en baanbre­kende technolo­gieën, ontdek de verhalen die het meest in de belangstel­ling stonden in juni 2024. 1. Schmidt Zeevis...

Lineage organiseert Food Chain Innovation Challenge 2024

Lineage organiseert Food Chain Innovation Challenge 2024

03 juli 2024

Lineage, de grootste leverancier van temperatu­urge­con­troleerde logistieke oplossingen, organiseert dit jaar weer de Food Chain Innovation Challenge in Nederland. Op 19 november komen in Amsterdam studenten en startups sa...