Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zoeken naar de balans van de ingrediënten

Minder suiker, zout en vet - meer natuurlijke producten en ingrediënten. Minder vlees en andere dierlijke eiwitten - meer plantaardige alternatieven. Minder bestrijdingsmiddelen en CO2-uitstoot - meer aandacht voor de na..

Lees meer
Bedrijfskleding wassen: 5 overwegingen voor de voedingsindustrie

Bedrijfskleding wassen: 5 overwegingen voor de voedingsindustrie

16 September 2019

Altijd voldoende voorraad en schone kleding zijn twee van de belangrijkste kpi’s bij bedrijfskleding. Maar er zijn meer aandachtspunten, zeker voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Jan Jozef Pluijm, senior acco...

Consumptie groente en fruit stagneert

Consumptie groente en fruit stagneert

16 September 2019

Sinds de verhoging van het lage btw-tarief begin dit jaar, is de consumptie van groente en fruit gestagneerd. Supermarkten verkochten 2% minder vers fruit en slechts 1% meer verse groenten. Ongeveer 18% van de consumente...

Kan transparantie gezonde keuzes stimuleren?

Kan transparantie gezonde keuzes stimuleren?

16 September 2019

De Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research zijn een onderzoeksproject gestart met vrijwel alle supermarkten in Nederland. Het onderzoek ‘Transparant gezond & duurzaam’ richt zich op interv...

Start proeftuin kringlooplandbouw

Start proeftuin kringlooplandbouw

13 September 2019

InsectoCycle gaat van start met de proeftuin FeedBackFarm. Dit doen zij in samenwerking met kaas- en zuivelboerderij Kuiper. De bouw van de proeftuin is begonnen en zal 28 februari geopend worden. Het doel van deze proef...

Indringend rapport misstanden slachthuizen

Indringend rapport misstanden slachthuizen

13 September 2019

Minister Carola Schouten (LNV) heeft onlangs een onderzoek naar misstanden in de kleine- en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland ingesteld. Het rapport geeft een indringend beeld en laat de ernst van de problemati...

Alternatief

Alternatief

10 September 2019

Soms moet het even: weg uit de ratrace van agenda’s, de dictatuur van de klok, de waan van de dag. Mijn basis-ingrediënten voor een fijne vakantie zijn simpel: een tent, een slaapzak, een matje. Weg van de luxe van bed e...

Jonge garde garandeert continuïteit bij Bessels

Jonge garde garandeert continuïteit bij Bessels

10 September 2019

Bessels architekten & ingenieurs bestaat in oktober 40 jaar. “Mijn ambitie is om nog jaren door te gaan”, zegt oprichter en eigenaar Herman Bessels, binnenkort 70 jaar. Maar dat doet hij niet alleen: per 1 september 2019...

Retail meets foodindustrie

Retail meets foodindustrie

10 September 2019

Ben je ondernemer van een foodproducerend bedrijf? Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je relevant blijft als bedrijf in een veranderende keten? Laat je 7 november 2019 inspireren door sprekers uit de retail en kom netw...

Yakult: 'Wij zijn een bacteriebedrijf'

Yakult: 'Wij zijn een bacteriebedrijf'

10 September 2019

Wereldwijd drinken 40 miljoen mensen het gefermenteerde zuiveldrankje Yakult. Het productieproces start met een klein buisje bacteriën van ons moederbedrijf uit Japan. “Minimaal 6,5 miljard bacteriën per flesje opkweken ...

Tijd en afstand

Tijd en afstand

10 September 2019

Vakantie is voor mij de tijd nemen om ‘pas op de plaats’ te maken. Ergens op zo’n rustig moment waarop ik me niet bezig hou met verleden of toekomst, althans niet verder dan de maaltijd van vanavond, vraagt mijn zoon me:...

Productinformatie is transparanter geworden

Productinformatie is transparanter geworden

10 September 2019

Voedingsproducten bestaan uit ingrediënten, die gezamenlijk waarde hebben. Vanzelfsprekend voedingswaarde, maar er is meer. Zoals de gevoelswaarde en CO2- waarde. Voor de waarde-creatie, marketing en transparantie is bet...

Verbetering structuur van plantaardige eiwitproducten

Verbetering structuur van plantaardige eiwitproducten

10 September 2019

De aandacht voor duurzaamheid, de zorg om het klimaat en de eigen gezondheid zijn aanjagers voor het vervangen van dierlijke eiwitten voor plantaardige, en de ontwikkeling van nieuwe producten. Niet zo gemakkelijk, want ...

Schapruimte voor voedsel van de toekomst bij LIDL

Schapruimte voor voedsel van de toekomst bij LIDL

10 September 2019

Burgers van tomaatoverschotten, bitterballen van circulair geteelde oesterzwammen en muesli van geredde pinda’s. Deze en andere duurzame producten, afkomstig van start-ups, lagen afgelopen zomer in de schappen bij Lidl. ...

Heroïne of saffraan: wie wint?

Heroïne of saffraan: wie wint?

10 September 2019

De prijs van heroïne is soms lager dan die van zuiver saffraan. Kostprijs 20 -25.000 euro/kg. De schaarste en prijs maken saffraan zeer interessant om mee te frauderen. Het is voor het criminele circuit bij uitstek gesch...

Drie generaties passie voor eerlijk vlees

Drie generaties passie voor eerlijk vlees

10 September 2019

Mark Willems was pas 18 jaar toen hij in de maatschap van zijn vader toetrad en de kans kreeg om daarbinnen een vleesverwerkend bedrijf op te starten. De derde generatie van een familie met passie voor eerlijk vlees. ...

Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet

10 September 2019

Heb je dat ook wel eens, dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen, zonder dat je überhaupt wist dat je aan het puzzelen was? Dat gebeurt bij mij regelmatig.  Zo kreeg ik in de zomermaanden een mail van de projectl...

Lavans zet standaard voor de voedingsindustrie

Lavans zet standaard voor de voedingsindustrie

06 September 2019

Lavans heeft als eerste wasserij voor bedrijfskleding in Nederland het ISO 22000 certificaat behaald. Met deze unieke certificering voor de vernieuwde high-care wasserij sluit het bedrijf uit Helmond maximaal aan bij de ...

Meet Jack en Bolscher starten vegan jackfruit revolutie

Meet Jack en Bolscher starten vegan jackfruit revolutie

02 September 2019

Vegan startup Meet Jack en Bolscher meer dan vlees werken per 1 september 2019 samen in de productie en verkoop van vegan jackfruit producten. Meet Jack is een innovatieve food startup en heeft de afgelopen 2 jaar gew...

Diviande introduceert hybride productlijn FiftyFifty

Diviande introduceert hybride productlijn FiftyFifty

02 September 2019

Onder de naam Fiftyfifty brengt Diviande / Jan Zandbergen een productassortiment op de markt die voor 50% uit vlees en 50% uit groenten bestaan. Dit concept is een antwoord op de ontwikkeling dat steeds meer consumenten ...

BRC8 - Themabijeenkomst bij Cloetta Turnhout

BRC8 - Themabijeenkomst bij Cloetta Turnhout

02 September 2019

Sinds februari 2019 is de nieuwe BRC versie van kracht geworden: BRC 8. Vele bedrijven worstelen nog om de nieuwe eisen geïmplementeerd te krijgen. Hoe gaat de auditor dit beoordelen, is ons bedrijf wel voldoende voorber...

Kabinet laat keuze plantaardig voedsel aan burger

Kabinet laat keuze plantaardig voedsel aan burger

01 September 2019

Het kabinet streeft naar een goede en gezonde balans in de verhouding van dierlijke en plantaardige eiwitten in het eetpatroon van de consument, zonder de keuzevrijheid van de burger te beperken. Dat schrijft minister Sc...