Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer dan 20 soorten algen toegelaten op Europese markt

De Nederlandse voedingsindustrie staat op het punt van een significante verschuiving, dankzij de recente toevoeging van meer dan 20 algensoorten aan de EU Catalogus voor Nieuwe Voedingsmiddelen. Dit besluit van de Europe..

Lees meer
Basis voor succes bij Tony’s en FrieslandCampina

Basis voor succes bij Tony’s en Friesland­Cam­pina

01 maart 2024

Met een groei mindset en de investe­ring in technolo­gieën, kunnen bedrijven flinke verbete­ringen doorvoeren. Ontdek hoe digitali­se­ring de basis legt voor succes bij Tony’s Chocolo­nely, Friesland­Cam­pina en Nolet Distillery...

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegaproducten

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegaproducten

29 februari 2024

Recente ontwikke­lingen in de Franse voedings­in­du­strie hebben geleid tot een signifi­cante verande­ring in de etikette­ring van vegetari­sche producten. De Franse regering heeft besloten dat de benaming van vegetari­sche produ...

Eerste evaluatie voortgang stikstof- en natuurbeleid

Eerste evaluatie voortgang stikstof- en natuurbe­leid

29 februari 2024

Het Nederlandse kabinet heeft sinds 2021 belangrijke stappen gezet om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen hebben een positief effect, dit blijkt uit de eerste evaluatierap...

Rundvleesmarkt: Veranderingen en uitdagingen in 2024

Rundvlees­markt: Verande­ringen en uitdagingen in 2024

29 februari 2024

De dynamiek van de wereldwijde rundvlees­markt ondergaat een opvallende verande­ring in 2024, met directe gevolgen voor de Nederlandse vleesin­du­strie. Dit blijkt uit een recent rapport van Rabobank, dat de trends en versch...

Plastics: de onzichtbare dreiging in ons voedsel

Plastics: de onzicht­bare dreiging in ons voedsel

28 februari 2024

Minuscule plasticdeel­tjes zweven in toenemende mate om ons heen. Deze deeltjes, afkomstig van grotere plastic stukken, vinden hun weg naar onze voedings­keten en uiteinde­lijk naar ons lichaam. Dit roept vragen op over mog...

PAN: Toenemend aantal PFAS in groenten en fruit

PAN: Toenemend aantal PFAS in groenten en fruit

28 februari 2024

Een zorgwek­kende trend is zichtbaar in de toenemende aanwezig­heid van PFAS-pesticiden in groenten en fruit, blijkt uit recent onderzoek van PAN Europe en haar leden. Deze zogenaamde 'forever chemicals' worden op voedselg...

Klimaatdoelen Van Loon goedgekeurd door SBTi

Klimaat­doelen Van Loon goedgekeurd door SBTi

27 februari 2024

Van Loon Group heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in haar duurzaam­heids­ini­ti­a­tieven. Het Science Based Targets initiative (SBTi) heeft hun CO2-reductie­doel­stel­lingen voor 2030 gevalideerd en goedgekeurd. Dit markeert...

Brands Fish neemt Baarssen Fish Processing over

Brands Fish neemt Baarssen Fish Processing over

27 februari 2024

Brands Fish heeft Baarssen Fish Processing overgenomen. Deze stap, effectief vanaf 1 januari 2024, benadrukt een belangrijke ontwikke­ling in de visverwer­kings­branche. De oprichters van Brands Fish, Hendrik en Jan Bran...

WUR opent nieuw Microbiome Center

WUR opent nieuw Microbiome Center

26 februari 2024

Wageningse microbi­o­logen hebben recent het Wageningen Microbiome Center (WMC) opgericht. Dit initiatief, aangevoerd door Thijs Ettema, onderstreept het uitgebreide onderzoek naar micro-organismen binnen de Wageningen Uni...

Veranderingen in export bio producten naar VS

Verande­ringen in export bio producten naar VS

26 februari 2024

De Nederlandse export van biologi­sche levensmid­delen naar de Verenigde Staten ondergaat vanaf 19 maart 2024 een signifi­cante verande­ring. Exporteurs moeten zich aanpassen aan nieuwe regels om hun producten op de Amerikaa...

QS-keurmerk lanceert verplicht diergezondheidsadvies

QS-keurmerk lanceert verplicht diergezond­heids­ad­vies

26 februari 2024

De Duitse veehoude­r­ij­sector neemt een grote stap vooruit in het verbeteren van diergezond­heid en dierenwel­zijn. Het QS-keurmerk, bekend om zijn strenge normen, introdu­ceert een verplicht diergezond­heids­ad­vies voor vleesv...

België ziet laagste aantal varkensslachtingen in jaren

België ziet laagste aantal varkens­slach­tingen in jaren

23 februari 2024

De Belgische vleesin­du­strie heeft het afgelopen jaar een opmerke­lijke daling in varkens­slach­tingen ervaren. Uit de recente cijfers van het statistiek­bu­reau Statbel blijkt dat er in België 9,4 miljoen varkens zijn geslach...

Zijn bewerkte vegan producten nou wel of niet gezond?

Zijn bewerkte vegan producten nou wel of niet gezond?

23 februari 2024

De discussie over de gezondheid van bewerkte vegan producten blijft actueel. Tegen de algemene perceptie in, is de mate van bewerking of de lengte van de ingredi­ën­ten­lijst niet altijd indicatief voor de gezondheid van ee...

EU handelsdeals openen nieuwe markten voor agrovoedingssector

EU handels­deals openen nieuwe markten voor agrovoe­dings­sector

22 februari 2024

De Nederlandse agrovoe­dings­sector staat voor nieuwe commerciële kansen binnen de Europese Unie. Dit is de bevinding van een recente studie door het Gemeenschap­pe­lijk Centrum voor onderzoek van de Commissie. Deze studie b...

85% minder CO2 uitstoot Koopmans, met schip op biobrandstof

85% minder CO2 uitstoot Koopmans, met schip op biobrand­stof

22 februari 2024

Royal Koopmans, bekend om zijn innovatieve graanin­gre­di­ënten, heeft onlangs een signifi­cant initiatief gelanceerd op het gebied van duurzaam­heid. Het bedrijf is de eerste in Nederland die een schip voor het vervoer van N...

Nieuwe ontdekkingen in eiwitproductie door Bacillus subtilis

Nieuwe ontdekkingen in eiwitpro­ductie door Bacillus subtilis

22 februari 2024

Nederlandse wetenschap­pers van Rijksuni­ver­si­teit Groningen hebben belangrijke stappen gezet in het begrijpen van eiwitse­cre­tie­pro­cessen in Bacillus subtilis. Deze ontdekkingen kunnen veel veranderen in de biotech­no­lo­gisc...

Daling in Duitse vleesproductie in 2023

Daling in Duitse vleespro­ductie in 2023

21 februari 2024

De Duitse vleespro­ductie heeft in 2023 een aanzien­lijke daling ervaren. Volgens voorlopige gegevens van het Statisti­sche Bundesamt (Destatis) produceerden de commerciële slachthuizen in het afgelopen jaar 6,8 miljoen ton...

Magioni maakt american pancakes met groenten

Magioni maakt american pancakes met groenten

21 februari 2024

Magioni, bekend om haar innovatieve pizzabo­dems met groenten, verrast de Nederlandse markt opnieuw. Ditmaal met een creatieve twist aan de welbekende ontbijt­klas­sieker: American Pancakes. Deze koelverse, ready-to-eat pan...

Metaaldeeltjes aangetroffen in Merba producten

Metaaldeel­tjes aangetroffen in Merba producten

21 februari 2024

Banketbak­kerij Merba heeft recente­lijk een verklaring uitgegeven over de ontdekking van kleine metaaldeel­tjes in enkele van hun producten. Deze ontdekking kwam aan het licht na klachten van consumenten en heeft geleid to...

Van Gelder breidt uit met vlees- en visvervangers

Van Gelder breidt uit met vlees- en visvervan­gers

20 februari 2024

Van Gelder, een prominente naam in de Nederlandse AGF-sector, onthult dit voorjaar een nieuw plantaardig assorti­ment. Het bedrijf, dat dagelijks verse groenten en fruit levert aan horeca, ziekenhuizen en overheids­in­stant...

NVWA: te hoge acrylamidewaardes in ontbijtkoek

NVWA: te hoge acrylami­de­waardes in ontbijt­koek

20 februari 2024

Recent onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenau­to­ri­teit (NVWA) toont aan dat meer dan de helft van de onderzochte ontbijt­koeken een te hoog acrylami­de­ge­halte bevat. Deze stof kan schadelijk zijn voor de gezondhe...

Duitse overheid publiceert nationale voedingsstrategie

Duitse overheid publiceert nationale voedings­stra­tegie

20 februari 2024

Begin dit jaar heeft de Duitse regering haar eerste nationale voedings­stra­tegie gepubli­ceerd, gericht op het bevorderen van goede voeding voor alle burgers. De strategie, die de nadruk legt op gezondheid en duurzaam­heid,...

Valideren van groene claims: transparantie voor EU-bedrijven

Valideren van groene claims: transpa­rantie voor EU-bedrijven

19 februari 2024

De Europese commissie heeft op 14 februari 2024 een cruciale stap gezet door het validatie­proces voor milieumar­ke­ting­claims te schetsen, als reactie op het groeiende probleem van greenwas­hing. Als toevoeging op het besta...

ABN AMRO: Grootste crises voedingsindustrie achter de rug

ABN AMRO: Grootste crises voedings­in­du­strie achter de rug

19 februari 2024

De Nederlandse voedings­in­du­strie heeft een periode van enorme uitdagingen doorgemaakt, variërend van de impact van de coronapan­demie tot aan energie­crises en inflatie­pieken. Veel van deze excessen lijken eindelijk af te ...

Nieuwe EU-regels om voedselverspilling te verminderen

Nieuwe EU-regels om voedsel­ver­spil­ling te verminderen

16 februari 2024

De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen aangenomen om de circulaire economie te ondersteunen door verspil­ling van voedsel aan te pakken. Op woensdag 14 februari stemden leden van de Commissie Milieu van het Europees Pa...

Stagnatie biologisch aanbod in supermarkten in 2024

Stagnatie biologisch aanbod in supermarkten in 2024

16 februari 2024

De recente EKO-tellingen van PAN-NL in de vijf grootste Nederlandse supermarkten werpen een kritische kijk op de stand van zaken betreffende verse biologi­sche producten. Met een focus op aardappelen, groenten en fruit (A...

Slavakto onderdeel van Vakbeurs Foodspecialiteiten

Slavakto onderdeel van Vakbeurs Foodspe­ci­a­li­teiten

15 februari 2024

Slagers kunnen zich opmaken voor een jaarlijkse vakbeurs, dankzij een samenwer­king tussen Stichting Slavakto en Stichting Foodspe­ci­a­li­teiten Nederland. Deze bundeling van krachten resulteert in een completere versbeurs v...

Afvalfonds pleit voor Minister van Circulaire Economie

Afvalfonds pleit voor Minister van Circulaire Economie

15 februari 2024

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft een dringende boodschap voor de Nederlandse politiek: we hebben een minister van Circulaire Economie nodig. In een recente brandbrief gericht aan de nieuwe informa­teur en de Tweede Kamer...

De zeven belangrijkste vegatrends voor 2024

De zeven belangrijkste vegatrends voor 2024

15 februari 2024

De Vegetari­ërs­bond voorspelt zeven belangrijke trends op het gebied van vegetari­sche en veganis­ti­sche voeding voor 2024. Deze trends zijn gebaseerd op een grondige analyse van gegevens, waaronder de Vegamonitor van Panel...

Week Zonder Vlees & Zuivel gesteund door 51 Partners

Week Zonder Vlees & Zuivel gesteund door 51 Partners

14 februari 2024

De steun voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel blijft groeien, met dit jaar een indrukwek­kende 51 partners die zich hebben verbonden aan de campagne. Het enthousi­asme vanuit de voedings­in­du­strie blijft onvermi...

Ierland lanceert toolkit duurzamere veehouderij

Ierland lanceert toolkit duurzamere veehouderij

14 februari 2024

Ierland heeft recente­lijk een innovatieve toolkit gepresen­teerd om de veehouderij te verduur­zamen. Deze toolkit stelt Ierse veehouders in staat om hun emissie­data bij te houden en gerichte actieplannen te maken om hun CO...

3 Belgische voedingsfabrieken bekroont tot ‘Factory of the Future’

3 Belgische voedings­fa­brieken bekroont tot ‘Factory of the Future’

14 februari 2024

Drie vooraan­staande voedings­fa­brieken in Vlaanderen zijn onlangs geëerd met de prestigi­euze 'Factory of the Future Awards', die werden uitgereikt door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Waals viceminister-pre...

Anuga FoodTec 2024

Anuga FoodTec 2024

13 februari 2024

Met de opkomst van nieuwe trends en technolo­gieën in de voedings­in­du­strie wordt de behoefte aan innovatieve oplossingen steeds groter. Foodpro­du­centen zoeken naar manieren om efficiëntie te combineren met duurzaam­heid en...

Microplastics in bodems: eerste consistente risicobeoordeling

Microplas­tics in bodems: eerste consistente risicobe­oor­de­ling

13 februari 2024

Microplas­tics in de bodem vormen een complex probleem, met risico's die moeilijk te bepalen zijn. Onderzoe­kers van het Spaanse instituut IMDEA Water en Wageningen University & Research hebben echter voor het eerst ee...

AH reduceert verpakkingsafval met 20 miljoen kilo

AH reduceert verpakkings­afval met 20 miljoen kilo

13 februari 2024

Albert Heijn heeft in 2023 met succes een reductie van 5,9 miljoen kilogram verpakkings­ma­te­riaal gereali­seerd, waarmee het bedrijf zijn streven om 20 miljoen kilogram verpakkings­ma­te­riaal te verminderen ten opzichte van ...

Vivera lanceert plantaardig gehakt in een zakje

Vivera lanceert plantaardig gehakt in een zakje

13 februari 2024

Vivera zet een innovatieve stap in de Nederlandse voedings­in­du­strie met de introductie van Plantaardig Kruimge­hakt in een zakje. Als vooraan­staande producent van plantaar­dige vleesver­van­gers, richt Vivera zich op duurzaa...

Empack 2024

Empack 2024

12 februari 2024

Op 9, 10 en 11 april staan de deuren open voor Empack 2024 in Evenemen­tenhal Gorinchem, het belooft opnieuw een geweldig evenement te worden. Als hét toonaan­ge­vende platform voor de verpakkings­in­du­strie in Nederland bied...

AI van Too Good To Go stopt voedselverspilling in supermarkten

AI van Too Good To Go stopt voedsel­ver­spil­ling in supermarkten

12 februari 2024

Too Good To Go, 's werelds grootste marktplaats voor voedsel­over­schotten, heeft het Too Good To Go Platform gelanceerd, een innovatieve oplossing in de strijd tegen voedsel­ver­spil­ling. Het platform, voorzien van kunstmat...

Verstegen lanceert plantaardige mixen: KNEED & KLAAR

Verstegen lanceert plantaar­dige mixen: KNEED & KLAAR

12 februari 2024

Verstegen zet een belangrijke stap richting een meer plantaar­dige toekomst. Het Rotterdamse bedrijf introdu­ceert KNEED & KLAAR, een lijn van zeven 100% plantaar­dige, langhoud­bare mixen die consumenten in staat stelle...

Schimmels: de verborgen helden van duurzaamheid

Schimmels: de verborgen helden van duurzaam­heid

12 februari 2024

Schimmels groeien niet alleen op oud brood, maar hebben ook potentieel voor grootscha­lige duurzame toepassingen zoals bouwmate­ri­alen, paddenstoe­len­leer en vleesver­van­gers. Professor Arthur Ram van Universi­teit Leiden, ge...

Bijmengplicht duurzaam plastic hindert kunststofverwerkers

Bijmeng­plicht duurzaam plastic hindert kunststof­ver­wer­kers

12 februari 2024

De Nederlandse overheid staat op het punt een nieuwe regelge­ving in te voeren die vanaf 2027 kunststof­ver­wer­kers verplicht een bepaald percentage gerecycled of biogeba­seerd plastic toe te voegen aan hun productie­proces. ...

KLM vermindert voedselverspilling door inzet AI

KLM vermindert voedsel­ver­spil­ling door inzet AI

09 februari 2024

KLM heeft met succes kunstma­tige intelli­gentie (AI) ingezet om voedsel­ver­spil­ling aan boord van haar vliegtuigen te verminderen. Dankzij AI-programma's kan het bedrijf nauwkeu­riger voorspellen hoeveel passagiers daadwerk...

Varkensmarkt: prijsdruk en afname in productie

Varkens­markt: prijsdruk en afname in productie

09 februari 2024

De stabili­teit die wekenlang de varkens­prijs kenmerkte, werd halverwege januari verstoord door een aanzien­lijke daling. De zorgen over het handhaven van dit prijsni­veau groeiden, met een ruim aanbod van vleesvar­kens, moe...

Strengere normen honing, vruchtensappen, jam en melk

Strengere normen honing, vruchten­sappen, jam en melk

08 februari 2024

Europa heeft een mijlpaal bereikt in het verbeteren van de normen voor voedsel­pro­ducten, met name voor honing, vruchten­sappen, jam en melk. Het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad om deze normen te...

Food machines upgraden als strategische zet

Food machines upgraden als strategi­sche zet

08 februari 2024

In september 2023 daalde de Nederlandse maakindu­strie met 10,3%, wat ook de voedings­in­du­strie trof. Minder investe­ringen in nieuwe machines leidden tot een groeiende vraag naar optimali­satie en upgrades, een aantrek­kelij...