Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleesindustrie levert 7,7% meer varkensvlees

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 28 weken van dit jaar in totaal bijna 8,72 miljoen vleesvarkens geslacht. De toename is deels een gevolg van minder export van slachtvarkens. In vergelijking tot 2020 gingen e..

Lees meer
Krijg antwoord op je verpakkingsvraag op Empack

Krijg antwoord op je verpakkingsvraag op Empack

01 augustus 2021

Alle seinen staan op groen om jou te ontvangen tijdens Empack op 8 en 9 september 2021 in Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. En jij kan daarbij zijn. Als lezer van Vakblad Voedingsindustrie kan jij met code 2502 gratis regi...

Verantwoord verpakken

Verantwoord verpakken

27 juli 2021

In de dynamiek van het streven naar plasticbesparende verpakkingsconcepten moeten we voedselveiligheid en het tegengaan van voedselverspilling niet uit het oog verliezen. Daarom is MULTIVAC continu bezig met innoveren om...

Aantal foodbedrijven groeit sterk

Aantal foodbedrijven groeit sterk

26 juli 2021

Het aantal bedrijven in voedingsindustrie neemt sterk toe, zo blijkt uit een analyse door onze redactie van recent door het CBS gepubliceerde cijfers. Begin derde kwartaal dit jaar telde de voedingsindustrie 6630 bedrijv...

Beurzen in food

Beurzen in food

20 juli 2021

De pandemie veroorzaakt een enorme verschuiving in de beursdata van alle vakbeurzen. Sinds maart 2020 zijn er heel wat data aangepast en het einde is nog niet in zicht. Tijd voor een nieuw overzicht. Als service publi...

Zeelandse veldbonenketen succesvol

Zeelandse veldbonenketen succesvol

20 juli 2021

In Zeeland is vanaf 2016 de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen op basis van veldbonen opgezet. De projecten worden dit najaar afgerond. Donderdag 22 juli wordt vast de balans opgemaakt; met een bezoek aan een perceel...

Nederlander noemt zich echte vleeseter

Nederlander noemt zich echte vleeseter

20 juli 2021

Een grote meerderheid van de Nederlanders (69%) ziet zichzelf als ‘een echte vleeseter’. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum. Ruim een kwart (27%) bestempelt zichz...

‘Heffing die terug gaat naar veehouder kan effectief zijn’

‘Heffing die terug gaat naar veehouder kan effectief zijn’

19 juli 2021

De opbrengst van een heffing op vleesproducten die door de overheid wordt teruggesluisd naar veehouders kan onder goede voorwaarden de veehouderijsector verduurzamen. Maar om doeltreffend te zijn, moeten ook ketenarrange...

Carrefour lanceert Voedseltransitie Pact op Belgisch niveau

Carrefour lanceert Voedseltransitie Pact op Belgisch niveau

16 juli 2021

Carrefour voert een Pact voor de voedseltransitie in, met als doel haar leveranciers van nationale merken samen te brengen en samen de kans aan te grijpen om de gewoonten van de consument te veranderen. Er gaan steeds me...

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

13 juli 2021

Voor de consumentenacceptatie is het van belang dat een in suiker verlaagd product voldoende zoet smaakt. Naast het compenseren met zoetstoffen is er nog een oplossing: via kenmerken als kleur en informatie kan bij de co...

Bacteriën opsporen met slimme sensoren

Bacteriën opsporen met slimme sensoren

13 juli 2021

Maastricht Universiteit heeft samen met de Belgische universiteiten van Leuven en Hasselt een sensortechnologie ontwikkeld waarmee je schadelijke bacteriën ter plekke kan opsporen tijdens het productieproces. Onderzoeker...

Overname DEEN door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt

Overname DEEN door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt

12 juli 2021

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de verkoop van DEEN goedgekeurd. Van de 80 DEEN-winkels gaan 38 filialen naar Albert Heijn, 23 naar Vomar Voordeelmarkt en 19 naar DekaMarkt. Albert Heijn neemt ook het dis...

NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding

NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding

12 juli 2021

NEN heeft een voorstel bij ISO ingediend om een nieuwe werkgroep in te richten die gaat werken aan technische definities en criteria voor plantaardige voeding.  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet allee...

Eiwittransitie op bestaande lijnen

Eiwittransitie op bestaande lijnen

08 juli 2021

Hoe kun je bepalen of bestaande productieruimtes, machines of lijnen ook geschikt zijn voor de verwerking van eiwitrijke grondstoffen, de productie of verpakking van plantaardige producten. Om de versnellende eiwittransi...

Nieuwe cao voor werknemers AGF industrie

Nieuwe cao voor werknemers AGF industrie

08 juli 2021

De werknemers in de groenten- en fruitverwerkende industrie hebben een nieuwe cao. De vakbondsleden (CNV Vakmensen en FNV Voedingsindustrie) hebben het cao-eindbod van de werkgevers met een ruime meerderheid geaccepteerd...

Gosschalk steeds verder in de problemen

Gosschalk steeds verder in de problemen

06 juli 2021

De slachtcapaciteit komt niet in de problemen ondanks de tijdelijke sluiting van slachterij Gosschalk. Dat zeggen de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Het ...

Overheidsinkopen bepalen 18% van klimaatvoetafdruk

Overheidsinkopen bepalen 18% van klimaatvoetafdruk

06 juli 2021

In 2019 kocht de Nederlandse overheid voor 85 miljard euro aan producten en diensten in; 15 procent van de totale inkoop in Nederland. De klimaatimpact hiervan is 18 procent van de totale Nederlandse klimaatvoetafdruk: d...

Russisch concern wil HAK overnemen

Russisch concern wil HAK overnemen

06 juli 2021

Investeringsmaatschappij NPM Capital heeft een voorlopige overeenkomst getekend met de Russische KDV Group voor de overname van groentefabrikant HAK. KDV Group is een internationale foodproducent. De producten van KDV zi...

EU-gedragscode voor verantwoorde voedselproductie

EU-gedragscode voor verantwoorde voedselproductie

06 juli 2021

Op maandag 5 juli 2021 is de EU-gedragscode voor verantwoorde voedselproductie ondertekend door 65 pioniersbedrijven en -verenigingen. Deze gedragscode vormt een essentieel onderdeel van de inspanningen van de EU om gezo...

Zorg automatisch voor gezonde productformulering

Zorg automatisch voor gezonde productformulering

06 juli 2021

Het berekenen van de Nutri-Score is de nieuwste tool in de FAST-Template for Food. De Nutri-Score wordt berekend op basis van uw recept en geeft direct inzichten tijden de receptcreatie.  Zo wijzigt u recepten in een vro...

Politiek legt fundament groen regeerakkoord

Politiek legt fundament groen regeerakkoord

05 juli 2021

De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), hebben een akkoord bereikt over 50 bouwstenen voor een duurzaam en groen regeerakko...

Meer Fairtrade producten verkocht in 2020

Meer Fairtrade producten verkocht in 2020

05 juli 2021

Het volume van Fairtrade producten in Nederland steeg met 7 procent in 2020. De categorie bananen is in omvang het grootst; in 2020 werd 37,9 miljoen kilogram Fairtrade bananen verkocht (+4% t.o.v. 2019). De categorie di...

Pluimveehouderij: Consument draait naar dierenwelzijn

Pluimveehouderij: Consument draait naar dierenwelzijn

05 juli 2021

De komende jaren zullen vleeskuikenhouders moeten investeren in extra leefruimte nu supermarkten overschakelen naar pluimveevlees dat is geproduceerd volgens de Beter Leven-standaard van de Dierenbescherming. Het belangr...

Vergrijzing drukt stempel op foodsector

Vergrijzing drukt stempel op foodsector

02 juli 2021

Vergrijzing verdient een hogere plaats op de agenda van voedselproducenten. Uit consumentenonderzoek van ABN AMRO blijkt namelijk dat de behoefte aan het type product en de locatie waar voeding wordt gekocht voor oudere ...

Poster Vlees, Vis en AGF

Poster Vlees, Vis en AGF

02 juli 2021

Via vakblad Voedingsindustrie verspreiden we de poster VLEES,  VIS en AGF. Vanwege de grote vraag hebben we deze posters ook online beschikbaar. Download ze hier vrijblijvend. De poster VLEES en de Poster VIS, in...

Clean label: geen zuivere koffie

Clean label: geen zuivere koffie

01 juli 2021

Een waarschuwing voor álle producenten die druk bezig zijn met het ‘clean label’ maken van hun voedingsproducten. Levensmiddelenadditieven die niet zijn goedgekeurd mogen niet in de handel worden gebracht én niet in leve...

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes

01 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes van frisdranken en water. Producenten en importeurs zijn vanaf dat moment verplicht om 15 cent statiegeld te heffen op deze flesjes. Dit moet het hergebruik v...

Plantaardig geen bedreiging dierlijke sector

Plantaardig geen bedreiging dierlijke sector

29 juni 2021

De markt voor alternatieve eiwitten voor vlees en zuivel zal tot 2035 flink doorgroeien. Maar hoe hard gaat deze transitie nou echt? Met het verwachte consumptieaandeel van 4% resp. 9% blijft het een niche en hebben de v...

Proefproductie en training slicen & automatiseren

Proefproductie en training slicen & automatiseren

29 juni 2021

In het splinternieuwe trainingscentrum van MULTIVAC werken meer dan 100 specialisten - van levensmiddelentechnologen tot werktuigbouwkundigen - aan op maat gemaakte verwerkings- en verpakkingslijnen. Tailormade lijnen...

Toezicht NVWA verandert door 6 speerpunten

Toezicht NVWA verandert door 6 speerpunten

28 juni 2021

Corona; digitalisering; duurzaamheid; klimaatverandering; globalisering en Brexit zijn de trends en ontwikkelingen waar de NVWA nu rekening mee houdt. Deze trends zetten ook de voedingsindustrie op z'n kop. In deze korte...

Voedselverspilling voorkomen tijdens transport

Voedselverspilling voorkomen tijdens transport

28 juni 2021

TNO heeft onlangs met een aantal bedrijven het IoT4AGRI-project gelanceerd. De doelstelling van het project is om te onderzoeken of voedselverspilling tijdens transport tegen aanvaardbare kosten te voorkomen is en om het...

Project ‘Goed Verpakt’ samen met hogescholen

Project ‘Goed Verpakt’ samen met hogescholen

28 juni 2021

Bedrijven maken allerlei afwegingen bij de keuze voor de manier waarop ze hun foodproduct op een duurzame manier verpakken. Dit keuzeproces wordt de komende 2 jaar onderzocht door HAS Hogeschool samen met De Haagse Hoges...

Wolvega Vlees gaat voor hogere capaciteit

Wolvega Vlees gaat voor hogere capaciteit

28 juni 2021

Onlangs heeft Sismatec uit Almelo een volledig gereviseerde Treif Waran geïnstalleerd bij Wolvega Vlees. Het bedrijf werkte al geruime tijd met een Treif Twister dicer. Een prachtige machine om blokjes en reepjes te snij...

Hygiëne in de kaasindustrie

Hygiëne in de kaasindustrie

24 juni 2021

Kaasproducten zijn over het algemeen veilig, maar kunnen onderhevig zijn aan bacteriële besmetting die leidt tot voedselvergiftiging of kruisbesmetting met allergenen. De aanwezigheid van pathogene of bederfveroorzakende...

Nieuw plantaardig vet verbetert producten

Nieuw plantaardig vet verbetert producten

23 juni 2021

Olijfolie en andere onverzadigde vetten zijn vloeibaar, maar KU Leuven-onderzoekers hebben nu een onverzadigd vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur. Hun product Sterolife kan voedingsbedrijven helpen o...

Ondernemers over de voedingssector na corona

Ondernemers over de voedingssector na corona

22 juni 2021

Nederland gaat langzaamaan weer open. Wat is er afgelopen jaar door de pandemie veranderd?  Wat staat ons nog te wachten? Ondernemers uit de food praten over de meest opvallende veranderingen in de markt. Wat blijft en w...

Aanvoer melk met 2 procent gedaald

Aanvoer melk met 2 procent gedaald

22 juni 2021

De aanvoer van melk door Nederlandse melkveehouders aan zuivelfabrieken in Nederland kwam in de eerste vier maanden van dit jaar uit op bijna 4,7 miljard kilo. Dat is 2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. ...

NIZO onderzoekt waarde van stoffen uit olijfblad

NIZO onderzoekt waarde van stoffen uit olijfblad

21 juni 2021

NIZO is samen met 15 andere partijen uit Europa partner in het Europese project OLEAF4VALUE. Het is een driejarig project met een totaal budget van bijna 5,7 miljoen euro, dat een compleet valorisatiesysteem zal ontwikke...

Geld voor onderzoek en ontwikkeling van circulaire innovaties

Geld voor onderzoek en ontwikkeling van circulaire innovaties

16 juni 2021

Onderzoek en ontwikkeling van innovaties voor de circulaire economie krijgt een stimulans met de nieuwe subsidie TSE Industrie: Circulaire economie. De regeling richt zich op nieuwe producten, diensten en processen. De i...

Foodsector optimistisch gestemd in mei

Foodsector optimistisch gestemd in mei

16 juni 2021

De stemming in de voedingsindustrie is in mei 2021 verder verbeterd. Niet eerder sinds de regering half maart 2020 de eerste coronamaatregelen nam en tot een intelligente lockdown besloot, waren de ondernemers zo positie...