Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

2025 Trendrapport voor de voedings- en drankenindustrie

2025 wordt een transformatief jaar voor de voedings- en drankensector. Versterk je bedrijfsstrategie en behaal een blijvend concurrentievoordeel met deze praktische gids over de grootste uitdagingen en kansen van 2025.  ..

Lees meer
ABN: Voedingssector onderschat risico’s van klimaatverandering

ABN: Voedings­sector onderschat risico’s van klimaat­ver­an­de­ring

21 november 2024

De invoering van de Europese CSRD-wetgeving stelt voedings­pro­du­centen voor een complexe uitdaging: niet alleen moeten zij rapporteren over hun eigen impact op milieu en maatschappij, ook de gevolgen van externe factoren ...

SnackFuture wint KVK Innovatie Top 100 catergorie voeding

SnackFuture wint KVK Innovatie Top 100 catergorie voeding

21 november 2024

De KVK Innovatie Top 100 zet jaarlijks de meest vooruit­stre­vende Nederlandse bedrijven in de schijnwer­pers. Dit jaar werden uit meer dan 225 inzendingen 100 finalisten geselec­teerd, verdeeld over vijf categorieën. In de ...

Manuren besparen én de beste desinfectie garanderen

Manuren besparen én de beste desinfectie garanderen

21 november 2024

Personeel vinden is tegenwoordig een uitdaging. Dat geldt zeker voor schoonmaak­per­so­neel. En áls je al goede mensen vindt, zijn ze vaak duur. Toch ben je afhanke­lijk van hun dagelijkse inzet voor de voedsel­vei­lig­heid van...

Duurzaam voedselsysteem haalt miljoenen mensen uit ondervoeding

Duurzaam voedsel­sys­teem haalt miljoenen mensen uit ondervoe­ding

20 november 2024

Volgens het rapport Turning Point: Feeding the World Sustainably van Deloitte is een duurzame transfor­matie van het voedsel­sys­teem noodzake­lijk om de groeiende wereldbe­vol­king te voeden en klimaat­ver­an­de­ring tegen te gaa...

FrieslandCampina sluit locatie Born: productie verhuist naar Workum

Friesland­Cam­pina sluit locatie Born: productie verhuist naar Workum

20 november 2024

Friesland­Campina kondigt belangrijke wijzigingen aan in zijn productienetwerk in Nederland. Het zuivelbedrijf wil zijn activiteiten efficiënter en duurzamer inrichten, wat leidt tot de concentratie van werkzaamheden in L...

Productieruimte met kantoor te koop in Enschede

Productie­ruimte met kantoor te koop in Enschede

20 november 2024

Nu beschik­baar: Bedrijfs­ge­bouw in Enschede met kantoor en volgens IFS-normen recent gerenoveerde productie­ruimte. Gelegen op bedrijven­park "Marssteden", dichtbij A1. Uitstekende mogelijk­heden voor groeiende bedrijven. ...

Vleestaks voorkomen door minder vlees te eten

Vleestaks voorkomen door minder vlees te eten

20 november 2024

De Nederlandse vleescon­sumptie blijft een heet hangijzer in de discussie rondom duurzaam­heid en klimaat­doelen. Uit recente cijfers blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2023 iets meer vlees at dan het jaar ervoor. Tege...

Vlaamse innovatie zet reststromen om in microbieel eiwit

Vlaamse innovatie zet reststromen om in microbieel eiwit

20 november 2024

In Vlaanderen zetten ILVO en Bio Base Europe Pilot Plant een belangrijke stap in de opschaling van microbieel eiwit. Deze technologie maakt gebruik van fermentatie om hoogwaar­dige eiwitten te produceren uit reststromen, ...

Slimme koppeling GS1 maakt Nutri-Score toegankelijker

Slimme koppeling GS1 maakt Nutri-Score toeganke­lijker

20 november 2024

Sinds januari 2024 kunnen Nederlandse voedings­be­drijven de Nutri-Score toevoegen aan hun verpakkingen. Dit voedsel­keu­ze­logo moet consumenten helpen bij gezondere keuzes, terwijl het producenten stimuleert hun producten t...

LTO pleit voor directe landelijke ophokplicht pluimvee

LTO pleit voor directe landelijke ophokplicht pluimvee

20 november 2024

LTO/NOP Pluimvee­hou­derij roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel­kwa­li­teit op om onmiddel­lijk een landelijke ophokplicht voor pluimvee in te stellen. Dit pleidooi volgt op de vaststel­ling van vogelgriep bij e...

Hoge kosten remmen circulaire ambities plasticindustrie

Hoge kosten remmen circulaire ambities plastic­in­du­strie

19 november 2024

De Europese plastic­in­du­strie staat onder druk. Nieuwe cijfers van Plastics Europe tonen aan dat zowel de productie van plastic als mechanisch gerecyclede kunststoffen in 2023 een forse daling heeft doorgemaakt. Dit is de...

MARAN 2024: Antibioticaresistentie dieren stabiliseert

MARAN 2024: Antibio­ti­ca­re­sis­tentie dieren stabili­seert

19 november 2024

De afname van antibio­ti­ca­ge­bruik in de Nederlandse veehouderij lijkt af te vlakken. Dit blijkt uit het MARAN-rapport 2024, waarin Wageningen Biovete­ri­nary Research (WBVR) de nieuwste cijfers over antibio­ti­ca­re­sis­tentie i...

Btw-verhoging voor veehouders en akkerbouwers per 2025

Btw-verhoging voor veehouders en akkerbouwers per 2025

19 november 2024

Het verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Voor producten zoals vee, pootgoed en granen die niet als voedings­middel worden gebruikt, stijgt het btw-tarief van 9% naar 21%. Volg...

Omzet voedingsindustrie stijgt fors in derde kwartaal

Omzet voedings­in­du­strie stijgt fors in derde kwartaal

19 november 2024

De voedings­in­du­strie heeft in het derde kwartaal een stevige omzetgroei geboekt. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met ruim 9 procent. Daarmee laat de sector de beste resultaten in anderhalf jaa...

MES snijdt aan alle kanten van uw productieproces

MES snijdt aan alle kanten van uw productie­proces

19 november 2024

Een Manufac­tu­ring Execution System (MES) is een digitaal systeem dat onder andere in de voedings­mid­de­len­in­du­strie gebruikt wordt om de productie­plan­ning en –uitvoe­ring te optimali­seren. MES is de brug tussen het hogere p...

Sneller verduurzamen geeft foodproducenten voorsprong

Sneller verduur­zamen geeft foodpro­du­centen voorsprong

18 november 2024

Duurzaam­heid staat steeds hoger op de agenda bij Nederlandse voedings­pro­du­centen. Volgens Rob Morren, sector banker Food bij ABN AMRO, is dit niet alleen noodzake­lijk vanwege maatschap­pe­lijke druk, maar biedt het ook com...

Hershey en StartLife: kansen voor duurzame startups

Hershey en StartLife: kansen voor duurzame startups

18 november 2024

De interna­ti­o­nale samenwer­king tussen StartLife en The Hershey Company is een belangrijke stap in de ontwikke­ling van duurzame voedsel­sys­temen. Het Nederlandse innovatie­plat­form en de Amerikaanse snackgi­gant richten zich...

Recordprijzen op eiermarkt door krimp in aanbod

Recordprijzen op eiermarkt door krimp in aanbod

18 november 2024

De eierprijzen bereiken ongekende hoogtes door een combinatie van krapte op de markt en toenemende vraag, vooral vanuit de verwerkende industrie. Met de feestdagen in zicht neemt de consumptie van eieren en eierpro­ducten...

Beurzen in food

Beurzen in food

17 november 2024

De foodsector bruist weer van activiteit met talrijke beurzen en evenementen op de planning. Inmiddels is er weer bijna een half jaar voorbij. Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Service voor de sector Met h...

Mosterdplanten als duurzame bron voor nikkelwinning

Mosterd­planten als duurzame bron voor nikkelwin­ning

14 november 2024

Een interna­ti­o­naal team van onderzoe­kers, waaronder wetenschap­pers van Wageningen University & Research (WUR), onderzoekt de mogelijk­heid om nikkel te winnen uit planten. Dit unieke project, gesteund door een subsidi...

Avebe en ChainCraft zetten reststroom om in meststof

Avebe en ChainCraft zetten reststroom om in meststof

14 november 2024

Royal Avebe en ChainCraft slaan de handen ineen om de reststromen van aardappelsap om te zetten in circulaire vetzuren en meststoffen. Deze samenwer­king, vastgelegd in een Heads of Agreement, markeert een belangrijke sta...

Zeesla: dé duurzame eiwitbron voor de toekomst

Zeesla: dé duurzame eiwitbron voor de toekomst

14 november 2024

De eiwitten in zeesla, een veelvoor­ko­mende algensoort, vormen een interes­sante aanvulling op vlees en bestaande alterna­tieve eiwitten. Dit zeewier bevat niet alleen eiwitten, maar ook essentiële voedings­stoffen en wordt ...

Ontdek de ICE Zodiac-printers: Eagle, Falcon en Hawk

Ontdek de ICE Zodiac-printers: Eagle, Falcon en Hawk

14 november 2024

Verhoog uw producti­vi­teit met de ICE Zodiac-printers! De Eagle, Falcon en Hawk uit de ICE Zodiac-collectie bieden state-of-the-art technologie voor optimale uptime, minder tijd besteed aan kwaliteits­con­troles, en minimal...

Beyond plant-based: trends die alternatieve melk vernieuwen

Beyond plant-based: trends die alterna­tieve melk vernieuwen

13 november 2024

De vraag naar alterna­tieve melkdranken heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt, met plantaar­dige melk aan kop. Toch lijken de tijden te veranderen, nu consumenten hun keuzes herover­wegen door uiteenlo­pende fac...

Albert Heijn geeft reststromen een tweede leven

Albert Heijn geeft reststromen een tweede leven

13 november 2024

Albert Heijn breidt zijn aanbod circulaire producten flink uit om voedsel­ver­spil­ling verder te reduceren. Met het motto ‘afval voor de één, is grondstof voor een ander’ lanceert de supermarkt­keten een assorti­ment van mee...

FAO-rapport onthult de werkelijke prijs van ons voedsel

FAO-rapport onthult de werkelijke prijs van ons voedsel

13 november 2024

De verborgen kosten van ons voedsel nemen snel toe – van de impact op onze gezondheid tot de schade aan het milieu. FAO’s nieuwste rapport, ‘State of Food and Agricul­ture 2024,’ laat zien dat de tijd rijp is voor een waa...

Bedorven voedsel door lange wachttijden in de haven

Bedorven voedsel door lange wachttijden in de haven

13 november 2024

Onderne­mers in de Rotterdamse haven maken zich steeds meer zorgen over de toenemende vertragingen en kosten van keuringen door de NVWA. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt het Agrarisch Import Platform (AIP), dat 17 ...

Nutri-Score op losse schroeven door kritiek op scores

Nutri-Score op losse schroeven door kritiek op scores

12 november 2024

De hoop op een uniform Europees voedings­keu­ze­logo lijkt voorlopig ver weg. Nutri-Score, lang de voornaamste kandidaat, stuitte op weerstand uit mediter­rane landen vanwege de negatieve scores voor traditi­o­nele producten z...

Eiwittransitie in supermarkt gaat niet snel genoeg

Eiwittran­sitie in supermarkt gaat niet snel genoeg

12 november 2024

De Nederlandse supermarkten laten een duidelijke verschui­ving zien richting meer plantaar­dige producten, maar het tempo om de doelen voor 2030 te halen blijft een punt van zorg. Ondanks initiatieven om vleespor­ties te ve...

Europese prijs voor room bereikt historisch hoogtepunt

Europese prijs voor room bereikt historisch hoogtepunt

11 november 2024

In aanloop naar de feestdagen blijven de prijzen op de Europese zuivelmarkt stijgen, met room als opvallende uitschieter. De DCA-zuivelno­te­ring voor room in Noordwest-Europa heeft donderdag een recordni­veau van meer dan ...

Wereldwijde voedselprijzen op hoogste punt in 18 maanden

Wereldwijde voedsel­prijzen op hoogste punt in 18 maanden

11 november 2024

De wereldwijde voedsel­prijzen zijn in oktober gestegen naar het hoogste niveau in 18 maanden. Volgens de Voedsel- en Landbouw­or­ga­ni­satie van de Verenigde Naties (FAO) is deze stijging vooral te danken aan de toenemende p...

Innovatieve stoomoplossingen voor actuele uitdagingen

Innovatieve stoomop­los­singen voor actuele uitdagingen

07 november 2024

De voedings­in­du­strie staat voor aanzien­lijke uitdagingen. Bedrijven willen hun productie­pro­cessen verbeteren, maar worden vaak belemmerd door externe uitdagingen. Aan de ene kant is volledige elektri­fi­catie van stoomkete...

Tönnies wordt Premium Food Group

Tönnies wordt Premium Food Group

07 november 2024

Per 1 januari 2025 verandert Tönnies Holding zijn naam naar Premium Food Group (PFG). Deze keuze weerspie­gelt de transitie van Tönnies dat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld van een puur vleesbe­drijf tot een vee...

Inflatie hardnekkig ondanks lagere olieprijzen

Inflatie hardnekkig ondanks lagere olieprijzen

07 november 2024

In oktober blijft de inflatie in Nederland hoog, met een HICP-inflatie van 3,3%, aldus Rabobank in haar laatste inflatie­mo­nitor. Ondanks een lichte daling in de olieprijzen, blijft de koopkracht onder druk staan door aan...

Inzameling statiegeldverpakkingen stijgt verder in 2024

Inzameling statiegeld­ver­pak­kingen stijgt verder in 2024

07 november 2024

De inzameling van plastic flessen en blikjes in Nederland blijft groeien. Volgens Verpact liggen de verwachte inzamelings­per­cen­tages voor grote en kleine plastic drankflessen in 2024 op 78%. Hiermee voldoet Nederland nu ...

Wouter Waayer wint Vegan Award voor inspiratie

Wouter Waayer wint Vegan Award voor inspiratie

06 november 2024

Wouter Waayer, opgegroeid op een boerderij in Twente, is door het publiek uitgeroepen tot ‘Meest Inspire­rende Persoon’ tijdens de jaarlijkse Vegan Awards van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). Op 1 november ...

NVWA: Strengere transporthygiëne tegen vogelgriep & AVP

NVWA: Strengere transport­hy­giëne tegen vogelgriep & AVP

06 november 2024

De Nederlandse Voedsel- en Warenau­to­ri­teit (NVWA) waarschuwt voor de gevaren van de huidige vogelgriep- en varkens­pe­stuit­braken binnen Europa. Met de najaars­trek van wilde vogels neemt het aantal besmettingen snel toe, w...

Toekomstig landgebruik in Europa: vijf dilemma’s voor de landbouw

Toekomstig landgebruik in Europa: vijf dilemma’s voor de landbouw

06 november 2024

Op 6 november presenteren onderzoe­kers van Wageningen University & Research (WUR) de jaarlijkse Mansholt­le­zing in Brussel. De focus ligt op vijf kritieke dilemma’s rondom landbouw en voedsel in Europa, waarin klimaat...

Zorgen om hoge hoeveelheid kwik in tonijnproducten

Zorgen om hoge hoeveel­heid kwik in tonijnpro­ducten

06 november 2024

Een recent rapport van de Franse organisa­ties BLOOM en Foodwatch legt bloot dat 100% van de 150 onderzochte tonijnpro­ducten in Europa kwik bevat. Alarmerend is dat in 10% van de gevallen de toegestane hoeveel­heid kwik ov...

HAK verlaagt prijzen om peulvruchten populairder te maken

HAK verlaagt prijzen om peulvruchten populairder te maken

05 november 2024

Groente- en peulvruch­ten­fa­bri­kant HAK zet een opmerke­lijke stap om de consumptie van peulvruchten te bevorderen. Vanaf november verlaagt het bedrijf de consumen­ten­ad­vies­prijs van een groot deel van haar peulvruch­ten­produ...

Top 10 best gelezen artikelen van oktober 2024

Top 10 best gelezen artikelen van oktober 2024

05 november 2024

De Nederlandse voedingsin­dus­trie blijft volop in beweging, en dat blijkt ook uit onze top 10 van best gelezen artikelen van oktober! Van het indrukwekkende nieuwe productiepand van Piet de Wit en de toenemende robotiseri...

Kleine porties: balans tussen verspilling en verpakkingsafval

Kleine porties: balans tussen verspil­ling en verpakkings­afval

05 november 2024

Hoeveel­heid, verpakking en portieg­rootte spelen een cruciale rol in ons koopgedrag en consump­tiepa­tronen. Onderzoek van Amber Werkman van Rijksuni­ver­siteit Groningen toont aan dat consumenten niet alleen minder eten, maa...

Kweekvlees: hoe overtuig je de consument?

Kweekvlees: hoe overtuig je de consument?

05 november 2024

Kweekvlees komt steeds vaker in het vizier van onderzoe­kers, beleids­ma­kers en de voedings­in­du­strie. En heeft potentieel om grote hoeveel­heden eiwit te leveren met een veel kleinere ecologi­sche voetafdruk dan traditi­o­neel...

Groente- en fruitoogst redelijk ondanks extreem nat voorjaar

Groente- en fruitoogst redelijk ondanks extreem nat voorjaar

04 november 2024

Het was een uitdagend jaar voor de Nederlandse groente- en fruitsector. Ondanks een bijzonder nat voorjaar zijn de oogsten van veel gewassen nog redelijk goed uitgevallen. Zo bleef de opbrengst van aardappelen en uien ze...

Top tien trends in voeding en dranken voor 2025

Top tien trends in voeding en dranken voor 2025

04 november 2024

Voor 2025 staan er grote verschui­vingen te wachten in de voedings- en dranken­in­du­strie. Volgens recent onderzoek van Innova Market Insights kiest wereldwijd 58% van de consumenten bewust voor hoogwaar­dige ingredi­ënten. D...