Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed..

Lees meer
Meer bedrijven en omzetgroei voedingsindustrie in 2024

Meer bedrijven en omzetgroei voedings­in­du­strie in 2024

23 januari 2025

De Nederlandse voedings­in­du­strie zag in 2024 een lichte omzetgroei van bijna 2 procent, ondanks schomme­lingen in de afzetprijzen en een uitdagende eerste jaarhelft. Het aantal bedrijven in de sector nam toe en de verwach...

PPWR: wat verandert er voor de voedingssector?

PPWR: wat verandert er voor de voedings­sector?

23 januari 2025

De nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die op 22 januari officieel is gepubli­ceerd, stelt strenge eisen aan verpakkingen en verpakkings­afval, met als doel een duurzamere economie te realiseren. Voor d...

Nieuwe kansen voor waterlinzen als eiwitbron

Nieuwe kansen voor waterlinzen als eiwitbron

23 januari 2025

Het onderzoeks­pro­ject ‘Duurzame eiwitten: Eendje meer’ onderzoekt de mogelijk­heden van waterlinzen als eiwitbron. Vijf Nederlandse hogescholen werken samen met bedrijven en experts om de teelt en verwerking van deze snel...

PAN lanceert PesticidenEetwijzer: Citrusfruit meest vervuild

PAN lanceert Pestici­de­nEe­twijzer: Citrusfruit meest vervuild

23 januari 2025

De nieuwe Pestici­de­nEe­twijzer van PAN-NL laat zien welke groente- en fruitsoorten de meeste pesticiden bevatten. Uit de analyse van duizenden metingen door de NVWA blijkt dat citrusfruit het meest vervuild is, terwijl ki...

V-label lanceert C-label voor kweekvlees

V-label lanceert C-label voor kweekvlees

22 januari 2025

V-Label GmbH, bekend van het V-label keurmerk voor vegan en vegetari­sche producten, introdu­ceert een nieuw certifi­ce­rings­sys­teem voor kweekvlees producten: C-Label (de C van ‘cultivated). Met deze stap speelt de organisa...

Mosa Meat vraagt EU-goedkeuring aan voor gecultiveerd vet

Mosa Meat vraagt EU-goedkeu­ring aan voor geculti­veerd vet

22 januari 2025

Mosa Meat heeft een belangrijke mijlpaal bereikt door zijn eerste aanvraag in te dienen voor marktgoed­keu­ring onder de Europese Novel Foods-regelge­ving. Het bedrijf richt zich met deze aanvraag op geculti­veerd rundervet,...

Compacte traysealer voor Slagerij Markus

Compacte traysealer voor Slagerij Markus

21 januari 2025

Slagerij Markus verpakt ambachtelijke producten efficiënt met de compacte T 255 traysealer van MULTIVAC. Met deze draaitafel traysealer kunnen vleesspe­cialiteiten, kant-en-klaarmaalti­jden en zelfs soepen snel en eenvoudi...

Meer vraag naar Nederlandse vis: export groeit met 5%

Meer vraag naar Nederlandse vis: export groeit met 5%

20 januari 2025

De Nederlandse handel in vis en zeevruchten laat in 2024 een groei van ruim 5% zien ten opzichte van een jaar eerder. De exportwaarde komt uit op 3 miljard euro, waarvan 52% afkomstig is van Nederlandse bodem. De import ...

Vleesexport Nederland daalt met 3% in 2024

Vleesex­port Nederland daalt met 3% in 2024

20 januari 2025

De waarde van de Nederlandse vleesex­port komt in 2024 uit op 10,7 miljard euro, een afname van 3% ten opzichte van vorig jaar. De importwaarde daalt met 3,4% naar 5,1 miljard euro. De export naar Duitsland laat een licht...

De 7 megatrends die de voedingsindustrie zullen herdefiniëren

De 7 megatrends die de voedings­in­du­strie zullen herdefi­ni­ëren

19 januari 2025

We weten allemaal dat ons voedsel veel méér doet dan alleen voeden. Het heeft een enorme impact op vele gebieden. Hoe gaat de manier waarop we het produceren, verdelen en consumeren de toekomst van onze planeet vormgeven...

Vegetarische rookworst zonder kunstmatige aroma’s

Vegetari­sche rookworst zonder kunstma­tige aroma’s

17 januari 2025

Van Gelder, bekend als oer-Hollandse AGF-leveran­cier en producent van plantaar­dige vleesver­van­gers, lanceert op de Horecava een primeur: de eerste vegetari­sche rookworst die nu al voldoet aan de strengere EU-regels voor ...

Zuivel- en eierexport groeit in 2024, import blijft achter

Zuivel- en eierexport groeit in 2024, import blijft achter

17 januari 2025

De Nederlandse export van zuivel en eieren blijft groeien. In 2024 steeg de exportwaarde naar 12,3 miljard euro, een toename van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. De import bleef daarentegen wat achter, met een bescheide...

Broodje Nijmegen zet duurzame landbouw op de kaart

Broodje Nijmegen zet duurzame landbouw op de kaart

16 januari 2025

MVO Nederland heeft samen met de Radboud Universi­teit, Radboudumc en de HAN het Broodje Nijmegen gelanceerd. Dit volledig plantaar­dige broodje bevat ingredi­ënten van lokale, natuurin­clu­sieve boeren en is een concrete sta...

Strengere mestregels raken de voedingsindustrie

Strengere mestregels raken de voedings­in­du­strie

16 januari 2025

Nederland heeft zijn mestbeleid aangescherpt, gedreven door het verlies van de uitzonde­ring op de Europese Nitraat­richt­lijn. De aanpassingen in de Meststof­fenwet brengen niet alleen verande­ringen voor de landbouw­sector, ...

Groente- en fruitconsumptie daalt met 3% in 2024

Groente- en fruitcon­sumptie daalt met 3% in 2024

15 januari 2025

De consumptie van groenten en fruit in Nederland is in 2024 opnieuw gedaald. Waar de gemiddelde Nederlander al niet voldeed aan de voedings­richt­lijnen van het Voedings­cen­trum, liep de achterstand verder op. De consumptie...

Eiwittransitie gaat niet snel genoeg: actie is vereist

Eiwittran­sitie gaat niet snel genoeg: actie is vereist

15 januari 2025

De verschui­ving naar meer plantaar­dige eiwitten speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaat­doelen. Maar met de huidige verhouding van 58% dierlijke en 42% plantaar­dige eiwitten in ons dieet, is er nog een lange...

Scherpenhuizen neemt Primeale over

Scherpen­huizen neemt Primeale over

15 januari 2025

Scherpen­huizen breidt zijn activiteiten uit door de overname van Van Oers United, bekend onder de naam Primeale. Het Eindhovense bedrijf heeft na gesprekken met het Franse Agrial overeen­stem­ming bereikt over de aankoop v...

Groente- en fruitsector bewijst veerkracht in 2024

Groente- en fruitsector bewijst veerkracht in 2024

15 januari 2025

Extreem weer en geopoli­tieke spanningen maakten 2024 tot een jaar vol uitdagingen voor de Nederlandse groente- en fruitsector. Toch liet de handel wederom zien een betrouw­bare schakel te zijn voor de Europese retail en g...

Urker visafslag boekt solide omzet dankzij snoekbaars

Urker visafslag boekt solide omzet dankzij snoekbaars

14 januari 2025

De Urker IJsselmeer­vis­af­slag heeft in 2024 opnieuw een sterk jaar gedraaid, mede dankzij de aanvoer van snoekbaars. Hoewel de omzet van 6,84 miljoen euro net onder het record van 2023 bleef, was het verschil marginaal: s...

What's Cooking? rondt verkoop Savoury tak af

What's Cooking? rondt verkoop Savoury tak af

14 januari 2025

De strategi­sche verschui­ving binnen de Europese voedings­in­du­strie krijgt vorm met de afronding van de verkoop van What's Cooking Group's Savoury business unit aan AURELIUS. Deze deal, aangekon­digd in oktober 2024, is op ...

Nederland pakt door in cellulaire agricultuur

Nederland pakt door in cellulaire agricul­tuur

14 januari 2025

Nederland zet opnieuw een belangrijke stap in cellulaire agricul­tuur met de oprichting van twee nieuwe scale-up faciliteiten. Deze plekken maken het mogelijk voor bedrijven om hun productie­pro­cessen op te schalen zonder ...

Strenge maatregelen voor kalversector na MKZ in Duitsland

Strenge maatregelen voor kalversector na MKZ in Duitsland

13 januari 2025

In Nederland zijn strenge voorzorgs­maat­re­gelen ingesteld na meldingen van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de Duitse deelstaat Branden­burg. Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedsel­ze­ker­heid en Natuur benadrukt dat er g...

Nieuwe aanpak om drinkwatertekort te voorkomen

Nieuwe aanpak om drinkwa­ter­te­kort te voorkomen

13 januari 2025

Nederland staat bekend als een waterrijk land, maar een dreigend drinkwa­ter­te­kort in 2030 zet overheden en drinkwa­ter­be­drijven aan tot actie. Op 13 januari presenteert minister Barry Madlener van Infrastruc­tuur en Waters...

Millennials en Gen Z snijden flink in voedseluitgaven

Millennials en Gen Z snijden flink in voedsel­uit­gaven

13 januari 2025

De foodser­vi­ce­markt heeft een uitdagend jaar achter de rug. In 2024 stond de sector onder druk door een combinatie van stijgende prijzen, terughou­dende consumenten en slecht voorjaars­weer. Volgens het FoodSer­vice Institu...

8 trends die de eiwittransitie vormgeven

8 trends die de eiwittransitie vormgeven

13 januari 2025

De eiwittran­sitie krijgt richting met acht trends die tussen 2025 en 2030 de toekomst van voeding vormgeven. Foodvalley presenteert 8 trends als leidraad voor bedrijven om in te spelen op verande­rende consumen­ten­vraag en...

Sterke groei verwacht voor pluimveesector in 2025

Sterke groei verwacht voor pluimvee­sector in 2025

10 januari 2025

De wereldwijde pluimvee­sector kan in 2025 rekenen op aanhoudende groei. Volgens een nieuw rapport van RaboResearch zal de groei in 2025 aantrekken, gedreven door betaalbaar­heid, duurzaam­heids­ont­wik­ke­lingen en toenemende ...

AI en microbiologie versterken aardappelteelt

AI en microbi­o­logie versterken aardappel­teelt

10 januari 2025

Hoe zorg je ervoor dat pootaard­ap­pelen maximaal presteren? Onderzoe­kers uit Nederland hebben een opmerke­lijke stap gezet in het beantwoorden van deze vraag. Met een combinatie van kunstma­tige intelli­gentie (AI) en microb...

Zoethout als wapen tegen bacteriën

Zoethout als wapen tegen bacteriën

09 januari 2025

Stoffen uit planten bieden interes­sante mogelijk­heden als natuurlijke bacterie­be­strij­ders in voedsel. Zo wordt glabridine, een stof uit zoethout, onderzocht op toepassingen in de voedings­in­du­strie. Planten produceren dez...

What's Cooking? wil Sveltic in Frankrijk kopen

What's Cooking? wil Sveltic in Frankrijk kopen

09 januari 2025

What's Cooking? geeft aan van plan te zijn 100% van de aandelen van Sveltic over te nemen. Sveltic, onderdeel van de Mousque­taires-groep (eigenaar van de retailke­tens Intermarché en Netto), beschikt over een productieloc...

‘Ontdek Onderzoek’ vergroot kans op succes voedselinnovaties

‘Ontdek Onderzoek’ vergroot kans op succes voedsel­in­no­va­ties

09 januari 2025

Vijf start-ups en scale-ups in gezonde en duurzame voedsel­in­no­va­ties namen deel aan een consumen­ten­on­der­zoek genaamd ‘Ontdek Onderzoek’. Dit onderzoek van Consumer Behaviour Lab (CBL) en Rabobank, uitgevoerd voordat de p...

Danish Crown stopt met vers vleesproductie in Duitsland

Danish Crown stopt met vers vleespro­ductie in Duitsland

08 januari 2025

Nadat eerder Vion Food Group haar vertrek uit de Duitse markt aankondigde, volgt nu Danish Crown. De Deense vleesgi­gant stopt met de productie van vers verpakt vlees voor de Duitse markt. Dit besluit treft ongeveer 16...

Rem arbeidsmigratie: uitdagingen voor voedingsbedrijven

Rem arbeids­mi­gratie: uitdagingen voor voedings­be­drijven

08 januari 2025

Na extreme prijsstij­gingen lijkt de rust in de foodsector terug, maar groei blijft uit. De sector kampt met een afgenomen vraag, grillige grondstof­fen­aan­voer en personeels­te­korten. Deze structu­rele problemen beïnvloeden ...

Redefine Meat moedigt aan om meer vlees te eten

Redefine Meat moedigt aan om meer vlees te eten

07 januari 2025

Tiendui­zenden Nederlan­ders en wereldwijd 25 miljoen mensen doen deze maand mee aan Veganuary. Tijdens deze campagne eten deelnemers zo min mogelijk dierlijke producten. In Nederland organiseert Redefine Meat samen met re...

Westfalia Fruit versterkt positie met overname van Syros

Westfalia Fruit versterkt positie met overname van Syros

07 januari 2025

Westfalia Fruit, een wereldwijde speler in de avocado-industrie, heeft de overname afgerond van Syros, een Belgische producent van avocado-producten voor de Europese foodser­vice- en retailsector. Syros produceert al m...

JBT en Marel fuseren naar JBT Marel Corporation

JBT en Marel fuseren naar JBT Marel Corpora­tion

06 januari 2025

JBT Marel Corpora­tion heeft de overname van Marel hf afgerond. De overname werd formeel afgerond na de sluiting van de vrijwil­lige overname­pe­riode op 20 december 2024. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap in de u...

Kabinet versnelt transitie naar biobased economie

Kabinet versnelt transitie naar biobased economie

06 januari 2025

Biogrond­stoffen spelen een cruciale rol in de transitie naar een klimaat­neu­trale en circulaire economie. Het kabinet heeft daarom een koers ingezet om laagwaar­dige toepassingen van biogrond­stoffen af te bouwen en hoogwaa...

Top 10 best gelezen verhalen van 2024

Top 10 best gelezen verhalen van 2024

06 januari 2025

Wat een jaar was 2024! De voedings­in­du­strie stond bol van innovaties, ambitieuze projecten en opvallende trends. Van duurzame productie­lo­ca­ties tot grensver­leg­gende technolo­gieën – dit waren de verhalen die jullie het me...

Wereldwijde voedselprijzen dalen in 2024 met 2,1 procent

Wereldwijde voedsel­prijzen dalen in 2024 met 2,1 procent

06 januari 2025

De wereldwijde voedsel­prijzen lagen in 2024 gemiddeld 2,1 procent lager dan in 2023. Dit blijkt uit de FAO Food Price Index, die het jaar afsluit op een gemiddelde van 122,0 punten. Het is het tweede opeenvol­gende jaar v...

De nieuwe detacheerder voor inkoop binnen FMCG

De nieuwe detacheerder voor inkoop binnen FMCG

06 januari 2025

Katakle detacheert inkooptrai­nees en ervaren inkopers voor de food- en maakindu­strie. Onze professi­o­nals, opgeleid via de Katakle Academie, bieden flexibele ondersteu­ning en maken impact vanaf dag één.  Katakle: ...

De Heus neemt Van der Linden over

De Heus neemt Van der Linden over

03 januari 2025

Met de overname van Kessels Holding BV zet De Heus Voeders een belangrijke strategi­sche stap in de Nederlandse en Belgische vleeskui­ken­sector. Onder de holding vallen onder meer Van der Linden & Co BV, Van der Linden...

Ruys Groep bundelt krachten voor complete vloeroplossingen

Ruys Groep bundelt krachten voor complete vloerop­los­singen

03 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 opereren Ruys Vloeren, SR Vloeren, De Bedrijfs­vloer en MR Vloeren samen onder één naam: Ruys Groep. Na jaren van intensieve samenwer­king en afstemming tussen de verschil­lende teams, is de stap naar e...

Stoppen met couperen: verandering in de varkenshouderij

Stoppen met couperen: verande­ring in de varkens­hou­derij

02 januari 2025

Het routine­matig couperen van varkensstaarten staat op het punt te verdwijnen in de Nederlandse varkenshoud­erij. Door strengere wetgeving die vanaf 2030 van kracht wordt en toenemende aandacht voor dierenwelzijn, werkt d...

Beurzen in food

Beurzen in food

01 januari 2025

De foodsector bruist weer van activiteit met talrijke beurzen en evenementen op de planning. Inmiddels is er weer bijna een half jaar voorbij. Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Service voor de sector Met h...

EU verbiedt Bisfenol A in voedselcontactmaterialen

EU verbiedt Bisfenol A in voedselcon­tact­ma­te­rialen

29 december 2024

De Europese Commissie heeft een verbod op Bisfenol A (BPA) in voedsel­con­tact­ma­te­ri­alen aangenomen. Deze maatregel volgt op zorgen over mogelijke gezondheids­ri­si­co’s van de chemische stof, die onder meer wordt gebruikt in...

China onderzoekt impact stijgende rundvleesimport

China onderzoekt impact stijgende rundvlees­im­port

29 december 2024

China onderzoekt de gevolgen van een stijgende import van rundvlees op de eigen markt. Lokale veehouders luiden de noodklok, omdat een groter aanbod de prijzen drukt en hen dwingt vlees goedkoper te verkopen. De komende ...