Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Samen werken aan de meest baanbrekende innovaties

Foodvalley NL is sinds 2004 uitgebouwd tot voedselinnovatiecentrum van Europa. Nederland kan en moet een grote rol spelen in het ontwikkelen van het voedselsysteem van de toekomst. Ontdek hoe en proef de kansen. Want wat..

Lees meer
Nutri-Score wordt in de eerste helft van 2022 ingevoerd

Nutri-Score wordt in de eerste helft van 2022 ingevoerd

19 januari 2022

Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting in de eerste helft van 2022 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik. Bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbiede...

Vraagtekens bij effecten nultarief groente en fruit

Vraagtekens bij effecten nultarief groente en fruit

19 januari 2022

In de theorie klopt het. Verlaag de prijs van groente en fruit en consumenten gaan meer van deze producten kopen en meer consumeren. Dat is hard nodig, want de gemiddelde Nederlander haalt de doelstelling van 250 gram gr...

WHO waarschuwt: Plant-based vaak ongezond

WHO waarschuwt: Plant-based vaak ongezond

18 januari 2022

Of het nu om gezondheidsredenen of uit bezorgdheid om het milieu is, het eten van minder of geen vlees wordt wereldwijd steeds populairder. Maar zoals een nieuwe factsheet van de WHO/Europa aangeeft, zijn sommige plantaa...

Franse tuinders kiezen voor innovatief FreshSAFE

Franse tuinders kiezen voor innovatief FreshSAFE

18 januari 2022

Bretoense tuinders zochten voor hun witte bonen: “Cocos de Paimpol” een betrouwbaar verpakkingsconcept. Het is een halfdroog product, dat na de oogst extreem snel verandert, maar wel lekker vers, smakelijk en lang houdba...

Topsectoren maken Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving

Topsectoren maken Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving

18 januari 2022

Om de gezondheid en vitaliteit van Nederlanders te versterken, moet er hard gewerkt worden aan het versterken en versnellen van preventie. Maar de vraag is: hoe breng je de werkvelden ‘voeding’ en ‘gezondheid’ en ‘zorg’ ...

Beurzen in food

Beurzen in food

17 januari 2022

De pandemie veroorzaakt nog steeds een enorme verschuiving in de beursdata van alle vakbeurzen. Ook voor 2022 zijn er heel wat data aangepast en het einde is nog niet in zicht. Tijd voor een nieuw overzicht. Als servi...

Wereldwijde voedselinventaris in ontwikkeling

Wereldwijde voedselinventaris in ontwikkeling

17 januari 2022

Wat eten mensen meestal in verschillende landen wereldwijd? Het Global Diet Quality Project is een groot inclusief project dat een Wereldvoedselkaart creëert waarmee inzichten over voedingspatronen over de hele wereld wo...

VBZ gaat voedselverspilling monitoren

VBZ gaat voedselverspilling monitoren

17 januari 2022

Samen met de stichting Samen tegen voedselverspilling, de Universiteit van Wageningen, het Ministerie van Landbouw, VBZ en een aantal leden loopt er een pilot om een tool te ontwikkelen om voedselverspilling te monitoren...

FNLI wil concrete introductiedatum voor Nutri-Score

FNLI wil concrete introductiedatum voor Nutri-Score

17 januari 2022

In 2019 werd Nutri-Score door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgekozen als het best beschikbare voedselkeuzelogo. Alle betrokken partijen hebben destijds afgesproken dat Nutri-Score medio 202...

Groente- en fruitconsumptie stijgt met 3% in 2021

Groente- en fruitconsumptie stijgt met 3% in 2021

13 januari 2022

In het tweede coronajaar nam de Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit met 3 procent toe, zo blijkt uit de analyse van GroentenFruit Huis over 2021. Gezond eten met groenten en fruit staat onverminderd in de ...

HAK wil in 2022 B Corp-certificering

HAK wil in 2022 B Corp-certificering

12 januari 2022

In lijn met zijn eerder geformuleerde duurzaamheidsmissie wil groentefabrikant HAK in de loop van 2022 verder als officieel gecertificeerde B Corporation, kortweg B Corp. Het onafhankelijke B Corp-keurmerk is een initiat...

Nieuwe importeisen voor groente en fruit vanaf april 2022

Nieuwe importeisen voor groente en fruit vanaf april 2022

12 januari 2022

Op 11 april 2022 gaan voor enkele soorten groente en fruit extra of gewijzigde eisen gelden voor import uit één of meerdere landen. Dit geldt voor Annona, Carica papaya, Psidium gujava, Capsicum, Solanum en Momordica. De...

Overname Global Flexibles door Dimensio

Overname Global Flexibles door Dimensio

11 januari 2022

Op 3 januari 2022 is Global Flexibles Europe B.V. (GFE) onderdeel geworden van de Dimensio-groep. Bert Verheij – voormalig eigenaar van GFE – in reactie op de overname: “Na ruim 21 jaar keihard te hebben gewerkt aan d...

Ecologische coating voor groenten en fruit

Ecologische coating voor groenten en fruit

11 januari 2022

Empa en Lidl Zwitserland hebben samen een beschermende cellulosecoating voor groenten en fruit ontwikkeld. De nieuwe coating wordt gemaakt van zogeheten pomace (geperste fruit- en groenteschillen). Het innovatieve projec...

33% van Europeanen eet niet iedere dag groente of fruit

33% van Europeanen eet niet iedere dag groente of fruit

11 januari 2022

In 2019 gaf 1 op de 3 mensen (33%) in de EU aan dagelijks geen groenten of fruit te eten en slechts 12% van de bevolking consumeerde de aanbevolen 5 porties of meer per dag. Gemiddeld zei meer dan de helft van de EU-bevo...

Een plantaardig dieet kan dubbele CO₂-winst betekenen

Een plantaardig dieet kan dubbele CO₂-winst betekenen

11 januari 2022

We kunnen bijna 100 miljard ton CO₂ uit de atmosfeer halen nog voor de eeuw om is. Dat wil zeggen, als hoge-inkomenslanden overschakelen op een plantaardig dieet. Landbouwgrond voor veeteelt terugbrengen in zijn oorspron...

Food Boost Challenge: gezond eten voor jongeren

Food Boost Challenge: gezond eten voor jongeren

11 januari 2022

Nederlandse jongeren eten te weinig groente en fruit. Dat is zorgelijk, omdat hun ongezonde voedingspatroon het risico op overgewicht en obesitas verhoogt. Daarnaast verhoogt het ook het risico op hart- en vaatziekten, s...

Afzetprijzen industrie met bijna 21 procent gestegen

Afzetprijzen industrie met bijna 21 procent gestegen

11 januari 2022

De gemiddelde groei van de afzetprijzen in de totale industrie bedroeg in november 20,9 procent. In de aardolie-industrie stegen de afzetprijzen met maar liefst 92,7 procent en in zowel de chemische – als de basismetaali...

Consument is bereid meerprijs biologisch te betalen

Consument is bereid meerprijs biologisch te betalen

10 januari 2022

Consumenten hebben een hogere bereidheid om een meerprijs voor biologische producten te betalen, na uitleg over wat biologisch is, zo blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute, in opdracht van Bionext. De positie...

Espera organiseert ronde tafel discussie op 19 januari

Espera organiseert ronde tafel discussie op 19 januari

10 januari 2022

Espera blijft innovatief in haar online activiteiten. Deze keer heeft het bedrijf een tv-studio afgehuurd op 19 januari 2022 en vier vooraanstaande sprekers actief in de foodbranche uitgenodigd om live een discussie te v...

Voedselprijsindex ging in 2021 met 28,1% omhoog

Voedselprijsindex ging in 2021 met 28,1% omhoog

07 januari 2022

De FAO voedselprijsindex bedroeg in 2021 gemiddeld 125,7 punten, dat is een stijging van maar liefst 28,1% ten opzichte van 2020, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Alleen in het jaar...

Nederlander aan het hoofd van FoodDrinkEurope

Nederlander aan het hoofd van FoodDrinkEurope

05 januari 2022

De Nederlander Dirk Jacobs is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe Directeur-Generaal van FoodDrinkEurope, de koepelorganisatie van de Europese voedingsindustrie – de grootste maaksector van de Europese Unie (EU) – gezeteld in...

Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

04 januari 2022

Van 7-13 maart 2022 vindt de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Nieuw in 2022 is de toevoeging ‘& Zuivel’. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2022 worden deelnemers...

VK: strengere grenscontroles op goederen uit EU

VK: strengere grenscontroles op goederen uit EU

04 januari 2022

Het Verenigd Koninkrijk scherpt per 1 januari 2022 de douane-eisen aan in het kader van de Brexit. Dit betekent dat voor alle producten die vanuit de EU worden verscheept een Britse invoeraangifte ingevuld moet zijn. Ook...

Jumbo en Gorillas kondigen strategisch partnership aan

Jumbo en Gorillas kondigen strategisch partnership aan

04 januari 2022

Jumbo Supermarkten en instant on-demand bezorgbedrijf Gorillas hebben een overeenstemming bereikt over een strategische samenwerking in Nederland en Vlaanderen. Het partnership richt zich op de snelgroeiende markt voor h...

Export voeding naar China lastiger door nieuwe regels

Export voeding naar China lastiger door nieuwe regels

04 januari 2022

De uitvoer van chocola, wijn, koffie en andere waren naar China is vanaf 1 januari 2022 moeilijker geworden. Er zijn namelijk nieuwe beperkingen van kracht voor buitenlandse bedrijven die levensmiddelen en dranken naar C...

AH zet volgende stap van invoering Nutri-Score

AH zet volgende stap van invoering Nutri-Score

04 januari 2022

Albert Heijn start met de volgende stap van de geleidelijke invoering van het onafhankelijk voedselkeuzelogo Nutri-Score. Vanaf 3 januari 2022 is de Nutri-Score van 6.000 eigen-merkproducten zichtbaar op elektronische pr...

Haarsma Foodimpuls neemt Verscentrum Ede over

Haarsma Foodimpuls neemt Verscentrum Ede over

03 januari 2022

Haarsma Foodimpuls uit Heerenveen heeft per 28 december 2021 Verscentrum Ede overgenomen. Met de overname bouwt Haarsma Foodimpuls verder aan de toekomst en verstevigt haar positie als partner in vers. De wisseling va...

Compaxo mag aantal slachtingen per uur niet verhogen

Compaxo mag aantal slachtingen per uur niet verhogen

03 januari 2022

Compaxo mag het aantal slachtingen in de varkensslachterij van het bedrijf Zevenaar niet verhogen van 650 naar 675 per uur. Dat heeft rechtbank in Den Haag bepaald op woensdag 22 december in een kort geding dat het bedri...

Henk Staghouwer wordt nieuwe minister van LNV

Henk Staghouwer wordt nieuwe minister van LNV

03 januari 2022

Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij is net als zijn voorgangster, Carola Schouten, lid van de ChristenUnie. Staghouwer is momenteel gedeputeerde in de provincie Groninge...

Thuisverbruik vlees in België stijgt opnieuw

Thuisverbruik vlees in België stijgt opnieuw

03 januari 2022

Corona heeft nog steeds een enorme impact op aankopen voor thuisverbruik in België: voor de tweede keer op rij lag de besteding aan verse voeding hoger dan vóór de coronacrisis, dat blijkt uit cijfers van Vlam. Dit zie j...

A-ware wil locatie Heerenveen flink uitbreiden

A-ware wil locatie Heerenveen flink uitbreiden

03 januari 2022

Heerenveen fors uitbreiden. A-ware wil de kaasproductie verhogen door vooral het assortiment uit te breiden. De productiecapaciteit moet van 200.000 ton naar 300.000 ton per jaar. Daarnaast wil het zuivelconcern er start...

Schouten Europe neemt Nijland Food over

Schouten Europe neemt Nijland Food over

03 januari 2022

Het Giessense familiebedrijf Schouten Europe, producent van vlees- en visvervangers, neemt het onlangs failliet verklaarde Nijland Food uit Goor over. Schouten neemt alle gebouwen en machines over en zet zich er voor in ...

Vissector uit zorgen over Controle verordening EU

Vissector uit zorgen over Controle verordening EU

27 december 2021

De grote koepel van visverwerkende bedrijven in de Europese Unie – AIPCE-CEP - hield vorige week de algemene ledenvergadering in Brussel. De  Nederlandse sector wordt in deze koepel vertegenwoordigd door de Visfeder...

Partijen vergroten vraag en aanbod duurzamer voedsel

Partijen vergroten vraag en aanbod duurzamer voedsel

23 december 2021

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en partijen binnen de dierlijke voedselketen slaan de handen ineen voor het vergroten van het marktaandeel dierlijke producten - vlees, eieren, zuivel - met b...

MES-implementatie, hoe pak je dat aan?

MES-implementatie, hoe pak je dat aan?

21 december 2021

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor de invoering van MES. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het implementeren. Vooraf de juiste keuzes maken, voorkomt veel bijsturen gedurende het proces en teleu...

Stijging afzetprijzen in de dubbele cijfers

Stijging afzetprijzen in de dubbele cijfers

21 december 2021

De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie zijn in oktober dit jaar in vergelijking met oktober vorig jaar met 10,8 procent gestegen. In januari dit jaar waren de afzetprijzen nog stabiel. Nu de prijzen in Nede...

Extra stappen nodig voor verduurzaming agf-productie

Extra stappen nodig voor verduurzaming agf-productie

20 december 2021

Overheid en bedrijfsleven streven naar verduurzaming van de productie van aardappelen, groente en fruit. Hierin worden vorderingen gemaakt maar dit gaat niet snel genoeg om een fors aantal (tussen-)doelstellingen van bed...

China verhoogt importtarief voor varkensvlees in 2022

China verhoogt importtarief voor varkensvlees in 2022

20 december 2021

China zal in 2022 de invoertarieven op de meeste varkensvleesproducten verhogen, aldus het ministerie van Financiën, nadat 's werelds grootste producent zijn binnenlandse productie snel heeft uitgebreid en zijn behoefte ...