Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Digitalisering: haal de kink(en) uit de kabel

In de voedingsindustrie worden we nog te vaak beentje gelicht door weerbarstige apparatuur, haperende logistiek of onvoldoende digitale technologie. Dat kan beter. Daarover spreken Johan van Holland van Innius, Paul Bakk..

Lees meer
60% wereldbevolking bezorgd over veiligheid voedsel

60% wereldbevolking bezorgd over veiligheid voedsel

19 oktober 2020

Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van het voedsel dat ze dagelijks eten (wereldwijd 60%). 51 procent is bezorgd over de veiligheid van het water. Dat blijkt uit de allereerste wereldwijde studie naar zorge...

Monitor geeft inzicht in biologische productie

Monitor geeft inzicht in biologische productie

16 oktober 2020

De kosten die boeren en tuinders maken voor het produceren van biologische agrarische producten worden in vijf van de zes onderzochte gevallen gedekt door de opbrengsten. Dat blijkt uit een analyse van de Autoriteit Cons...

Meeste consumenten tegen verbod op vleesnamen

Meeste consumenten tegen verbod op vleesnamen

15 oktober 2020

Zijn termen als ‘veggieburger’ en ‘vegaworst’ misleidend? Het Europees Parlement stemt op 19 oktober over een verbod op dit soort termen; ze zouden verwarrend zou zijn voor de consument. Bijna twee derde van de ruim 22.0...

Merendeel consumenten let op keurmerk

Merendeel consumenten let op keurmerk

15 oktober 2020

Voor drie of de vijf Nederlanders spelen keurmerken een belangrijke rol bij de keuze voor eten en drinken. Eén op de zes geeft aan zelfs altijd bewust voor producten te kiezen met een keurmerk. Dit blijkt uit de tweede e...

World Food Day komt met online liveshow

World Food Day komt met online liveshow

14 oktober 2020

Vrijdag 16 oktober is het World Food Day, dé dag waarop we wereldwijd in actie komen en pleiten voor voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Corona laat eens te meer zien hoe kwetsbaar voedselketens zijn: he...

Foodvalley Champions 2020 bekend

Foodvalley Champions 2020 bekend

14 oktober 2020

De Nieuwe Melkboer, In Ovo en Grünten zijn uitgeroepen tot Foodvalley Champions 2020. De Nieuwe Melkboer viel op in de categorie Eiwittransitie. In Ovo onderscheidde zich binnen Circulaire AgriFood. Grünten kwam als best...

Stikstofaanpak: natuur sterker, perspectief bouw

Stikstofaanpak: natuur sterker, perspectief bouw

14 oktober 2020

Met een miljardenpakket voor natuurherstel en maatregelen om stikstofneerslag terug te dringen, zit in 2030 minimaal de helft van de natuur in beschermde Natura 2000-gebieden op een gezond stikstofniveau. Deze structurel...

‘Onzichtbare’ innovatie wint De Gouden Noot

‘Onzichtbare’ innovatie wint De Gouden Noot

13 oktober 2020

De prijsuitreiking van de 30e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot vond plaats op donderdag 8 oktober en werd live gestreamd vanuit A’DAM Tower. De Gouden Noot 2020 ging naar FiliGrade met zijn ‘digita...

Fruit Logistica kiest voor speciale editie in mei 2021

Fruit Logistica kiest voor speciale editie in mei 2021

12 oktober 2020

De Fruit Logistica vindt plaats in 2021 als Special Edition en wordt verplaatst naar 18 tot 20 mei 2021 om de beurs in Berlijn te organiseren. Met de kop "Meet onsite. Connect online" richt het aangepaste concept zich op...

Bizerba en Sismatec presenteren groots

Bizerba en Sismatec presenteren groots

12 oktober 2020

Begin oktober 2020 hebben Sismatec en Bizerba een gezamenlijk live event georganiseerd in de industriehallen van ‘DeFabrique’ te Utrecht. Er werd rekening gehouden met de strenge coronamaatregelen; per dag waren er 4 tij...

Spelregels veranderen tegen voedselverspilling

Spelregels veranderen tegen voedselverspilling

12 oktober 2020

Om voedselverspilling voor 2030 te halveren zijn nog grote stappen nodig, alleen staat soms wet- en regelgeving in de weg. Wanneer ondernemers zich willen inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal...

Het wereldvoedsel-vraagstuk is een veelkoppig monster

Het wereldvoedsel-vraagstuk is een veelkoppig monster

12 oktober 2020

In 2050 zijn er tien miljard mensen om te voeden. Nu al gaat de voedselvoorziening gepaard met grote uitdagingen rond milieu, klimaat en gezondheid. Wageningse wetenschappers uit allerlei vakgebieden, van landbouw- en vo...

Het gras bij de buren is altijd groener…

Het gras bij de buren is altijd groener…

12 oktober 2020

In mijn geval geldt bovenstaande vrij letterlijk. Ons gazon is een slagveld van diverse grassoorten,  mos, dode plekken en paardenbloemen. De buren daarentegen kunnen pronken met een strakke, gekortwiekte frisgroene...

'Robottechniek is aanwezig; sector aarzelt’

'Robottechniek is aanwezig; sector aarzelt’

12 oktober 2020

Als het aan Erik Pekkeriet ligt, maken mensenhanden in het productieproces zo veel mogelijk plaats voor robots. Het kan fabrikanten flexibiliteit opleveren én leidt tot versere en duurzamere voeding. Het algemeen heer...

Automatiseren begint in je hart en je hoofd

Automatiseren begint in je hart en je hoofd

12 oktober 2020

Waarom ga je automatiseren? Waarom wil je digitaliseren? Vaak wordt gedacht aan kostenbesparing of het minder kwetsbaar maken van je proces. Denken vanuit de klant is beter. Wat wil de klant en wat heb jij daarvoor te bi...

Automatiseren voor schone en stickervrije kratten

Automatiseren voor schone en stickervrije kratten

12 oktober 2020

Bij de Tilburgse vestiging van HB Rts worden wekelijks zo’n 300.000 kratten voor de voedingsindustrie gewassen. Aantallen die alleen haalbaar zijn als er een gedegen krattenwasmachine aan te pas komt. LETS hielp HB aan d...

Nocotech-systeem bereikbaar via de cloud

Nocotech-systeem bereikbaar via de cloud

12 oktober 2020

Wanneer start en wanneer stopt de machine? Wat is het verbruik? Werkt alles zoals het moet? We willen en moeten áltijd inzicht hebben. Daarmee hebben en houden we volledige controle; vooral ook over het desinfectieproces...

Meer efficiëntie voor Bakkerij Fuite

Meer efficiëntie voor Bakkerij Fuite

12 oktober 2020

Automatisering maakt processen op de werkvloer efficiënter. Door meer inzicht in goederenstromen en voorraad bijvoorbeeld, zoals Bakkerij Fuite uit Apeldoorn nu ervaart. De kans op fouten wordt kleiner en de bakker grijp...

Razendsnel innoveren dankzij 3D printen

Razendsnel innoveren dankzij 3D printen

12 oktober 2020

Voor de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijker dan ooit om snel te schakelen en processen aan te kunnen passen. Om kansen te grijpen. De vraag naar Smart Industry stijg. Daarbinnen is voor 3D printen een groeiende...

Automatisering als medicijn

Automatisering als medicijn

12 oktober 2020

Lunchtafel heeft haar bedrijfsproces omgegooid. Leverde het bedrijf begin dit jaar nog verse lunchproducten aan bedrijven, nu heeft zij ook de weg richting consument geopend. Met nieuwe foodconcepten. In samenspraak met ...

Schone kleding ‘on demand’

Schone kleding ‘on demand’

12 oktober 2020

24/7 gedragen uniformen inleveren en schone kledingstukken ophalen. Geautomatiseerd, gemakkelijk en kostenbesparend. Een ideale situatie voor ieder bedrijf waar uniformen worden gedragen. Polymark regelt het van a tot z....

Wordt nooit ervaringsdeskundige

Wordt nooit ervaringsdeskundige

12 oktober 2020

Het grootse vergif bij vooruitdenken is ervaring. Had je nu een koetsier uit 1900 naar zijn dromen kunnen vragen, dan had hij vast iets geantwoord als: “Geef me een span paarden die viermaal zo snel rennen en de helft...

Snelle levertijden foodkleding

Snelle levertijden foodkleding

12 oktober 2020

Tijdig over voldoende bedrijfskleding beschikken is cruciaal, zeker voor de voedingsindustrie. Daarom opende Lavans vorig jaar een eigen productielocatie in Noord-Macedonië. De levertijd van bedrijfskleding daalde enorm....

RI&E: de weg naar gezond en veilig werken

RI&E: de weg naar gezond en veilig werken

12 oktober 2020

Als ondernemer weet je hoe waardevol jouw medewerkers zijn voor het succes van je bedrijf. Daarom wil je ze beschermen tegen ongevallen, ziekte en uitval. Niet alleen voor hen, maar ook voor de toekomst van je bedrijf. E...

Robotisering: nut en noodzaak

Robotisering: nut en noodzaak

12 oktober 2020

Voedselveiligheid, ofwel het waarborgen van de voedselkwaliteit, is van cruciaal belang bij de productie en verpakking van ons voedsel. Hygiënisch ontwerp, automatisering en robotica spelen hierbij inmiddels een essentië...

Sneller invriezen in massief kartonnen verpakking

Sneller invriezen in massief kartonnen verpakking

12 oktober 2020

Versproducten worden doorgaans ingevroren in een verpakking. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil bestaat tussen de invriessnelheid van de producten verpakt in gesloten massief karton en golfkarton...

Frisse, speelse campagne voor snacks zonder vlees

Frisse, speelse campagne voor snacks zonder vlees

12 oktober 2020

Le Duc, specialist in vegetarische snacks, al produceert jaren voor internationale business-to-business klanten.  Het familiebedrijf uit Stellendam was in 1998 de eerste die de van oorsprong Amerikaanse appetizer Onio...

Zekerheid in tijden van onrust

Zekerheid in tijden van onrust

12 oktober 2020

Repak Superior Packaging Solutions bestaat 35 jaar en in deze tijden van onrust merken we dat onze klanten meer vraag hebben naar zekerheid. In de komende maanden worden er nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd die voeding...

Black Hole

Black Hole

12 oktober 2020

Januari, Februari, Quarantaine, December; We lachen erom, maar zo is het wel. Vanaf maart vielen velen in een ‘black hole’ en de rest van het jaar ging in een waas voorbij. Met ups en downs, zware omzetdalingen of belach...

Thermo King wint 'Trailer Innovation'-prijs 2021

Thermo King wint 'Trailer Innovation'-prijs 2021

08 oktober 2020

Thermo King®, toonaangevend in temperatuuroplossingen voor transport en een merk van Trane Technologies, veroverde de eerste plek in de 'Smart Trailer'-category van de 'Trailer Innovation'-awards voor 2021. De jury van 1...