Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Elektrificeer uw bedrijf met thermische opslag

Met ENERGYNEST kan uw bedrijf opgewekte elektriciteit, restwarmte of overtollige stoom opslaan en op een later moment als warmte gebruiken. Precies wanneer u het nodig heeft. Een oplossing op maat voor gebruik in de voed..

Lees meer
Start Insect verbindt toeleveranciers insectensector

Start Insect verbindt toeleve­ran­ciers insecten­sector

27 maart 2025

Nederland is interna­ti­o­naal koploper in kennis en innovatie rond insecten­kweek. Maar achter die vooruit­gang zit ook een groeiende groep toeleve­ran­ciers. Met Start Insect is er nu een platform waar technologie- en kennisp...

Voedingssector leunt te zwaar op mankracht

Voedings­sector leunt te zwaar op mankracht

27 maart 2025

De Nederlandse voedings­mid­de­len­in­du­strie draait nog steeds vooral op mensenhanden. Maar die aanpak begint te knellen. Terwijl andere sectoren flink investeren in automati­se­ring, blijft de producti­vi­teit in de voedingsind...

Ontdek het Sysmac Top-Bottom etiketteersysteem

Ontdek het Sysmac Top-Bottom etiketteer­sys­teem

27 maart 2025

De EME 5000 etiketteer­ma­chines maken gebruik van de laatste ontwikke­lingen, een Omron Sysmac PLC besturing en krachtige servomo­toren. Zij voldoen aan de hoogste eisen voor snelheid, nauwkeu­rig­heid en bedienings­gemak. Een...

Poster Vlees, Vis, AGF en Zuivel

Poster Vlees, Vis, AGF en Zuivel

27 maart 2025

Via vakblad Voedings­in­du­strie verspreiden we de poster VLEES, VIS, AGF en ZUIVEL. Op de posters vind je de structuur van de diverse verwerkende industrieën. Vanwege de grote vraag hebben we deze posters ook online beschi...

Voer bepaalt vetzuurprofiel van rundvlees

Voer bepaalt vetzuur­pro­fiel van rundvlees

26 maart 2025

Wat een koe te eten krijgt, bepaalt in grote mate de voedings­waarde van haar vlees. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Michigan State University (MSU), waar wetenschap­pers werkten aan een methode om grasgevoerd rundvlees...

Vandemoortele neemt margarinetak Bunge over

Vandemoor­tele neemt margari­netak Bunge over

26 maart 2025

De Belgische voedings­groep Vandemoor­tele neemt de Europese Margarines & Spreads-activiteiten van Bunge over. Met deze stap wil het familie­be­drijf zijn positie in plantaar­dige voeding verder versterken. De deal omvat ...

Organic Flavour Company kiest DNA Services als IT-partner

Organic Flavour Company kiest DNA Services als IT-partner

26 maart 2025

Biologi­sche theespe­ci­a­list Organic Flavour Company (OFC) heeft DNA Services geselec­teerd als nieuwe IT-partner. De producent van thee, kruiden en specerijen uit Veenendaal wil daarmee inspelen op verdere groei en hogere ...

Belgen klagen massaal over voedselveiligheid

Belgen klagen massaal over voedsel­vei­lig­heid

25 maart 2025

Het Belgische voedsel­agent­schap FAVV kreeg vorig jaar meer meldingen van consumenten dan ooit. In totaal kwamen er 5222 klachten binnen bij het Meldpunt voor de Consument, een stijging van 7% ten opzichte van 2023. Dat k...

Wie vooruit wil, stopt niet met verduurzamen

Wie vooruit wil, stopt niet met verduur­zamen

25 maart 2025

“Slimme voedings­be­drijven gaan door met verduur­zamen.” Ceel Elemans van ING is helder over de richting die bedrijven volgens hem op moeten. De Europese Commissie wil het onderne­mers makkelijker maken met nieuwe regels vo...

Nestlé en UNESCO steunen nieuwe generatie foodprofessionals

Nestlé en UNESCO steunen nieuwe generatie foodpro­fes­si­o­nals

24 maart 2025

Nestlé en UNESCO slaan de handen ineen om wereldwijd jongeren te mobiliseren voor duurzame voedsel­pro­ductie. Met het nieuwe initiatief ‘Youth Impact: Because You Matter’ willen de organisa­ties niet alleen toekomstige lei...

Sterke vraag naar kip drijft broedeiprijzen omhoog

Sterke vraag naar kip drijft broedeiprijzen omhoog

24 maart 2025

De Nederlandse markt voor broedei­eren veert op na een aantal onstuimige jaren. Dalende voerkosten en een sterk aantrek­kende vraag naar kip zorgen voor stevige prijsstij­gingen, zowel binnen als buiten Europa. Vooral de im...

Groei biologisch voedsel stokt; vijf kansen voor de keten

Groei biologisch voedsel stokt; vijf kansen voor de keten

24 maart 2025

Biologisch groeit, maar nog niet snel genoeg. Supermarkten zetten flinke stappen, terwijl boeren, producenten en overheid zoeken naar hun rol in de versnel­ling. KPMG sprak met ruim dertig spelers uit de keten en benoemt ...

BOON verlaagt prijzen: bonen ruim 30% goedkoper

BOON verlaagt prijzen: bonen ruim 30% goedkoper

24 maart 2025

BOON verlaagt vanaf 1 april 2025 de prijzen van het hoofdas­sor­ti­ment met meer dan 30 procent. De producent van peulvruchten wil de consumptie van bonen in Nederland vergroten en zo bijdragen aan een toekomst­be­stendig voe...

B Corp voor Danone in Haps en Zoetermeer

B Corp voor Danone in Haps en Zoetermeer

24 maart 2025

De productie­lo­caties van Danone in Haps en Zoetermeer zijn B Corp gecerti­ficeerd. Het gaat om locaties waar gespecialiseerde medische- en babyvoeding wordt geproduceerd. De certifi­cering volgt op die van het Nederlandse ...

Koel- en vriessector worstelt met stijgende energiekosten

Koel- en vriessector worstelt met stijgende energie­kosten

21 maart 2025

De Nederlandse koel- en vriessector staat onder grote druk door torenhoge energie- en netwerk­kosten. Branche­or­ga­ni­satie Nekovri heeft minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) opgeroepen om in te grijpen en maatr...

Primeur: Edamame uit Flevoland bij Jumbo

Primeur: Edamame uit Flevoland bij Jumbo

21 maart 2025

De plantaar­dige krachtpatser van eigen bodem is nu voor het eerst op grote schaal verkrijg­baar. Vanaf 17 maart liggen vriesverse edamame boontjes uit Flevoland in alle 725 winkels van Jumbo in Nederland en België. Daarme...

SnackWize neemt Lodewyck Gourmet over

SnackWize neemt Lodewyck Gourmet over

21 maart 2025

SnackWize heeft per 19 maart 2025 de activiteiten van Lodewyck Gourmet overgenomen. Daarmee versterkt het bedrijf zijn positie in zowel foodser­vice als retail en bouwt het verder aan een breed en toekomstbestendig assort...

Fiscale voordelen maken duurzame stoomproductie aantrekkelijker

Fiscale voordelen maken duurzame stoompro­ductie aantrek­ke­lijker

20 maart 2025

Stoom is onmisbaar in de voedings­in­du­strie, maar traditi­o­nele gasgestookte stoomke­tels staan onder druk door de energie­tran­sitie. Elektri­sche en hybride stoomop­los­singen bieden een duurzaam alterna­tief. Naast de milieuvo...

Food & Beverage Business Event | 24 april 2025

Food & Beverage Business Event | 24 april 2025

20 maart 2025

Neem deel aan het Food & Beverage Business Event op 24 april in Nieuwegein en laat u inspireren en helpen bij het maken van strategi­sche beslissingen. Blijf op koers en wordt het Food & Beverage bedrijf van de to...

Unilever verkoopt De Vegetarische Slager aan Vivera

Unilever verkoopt De Vegetari­sche Slager aan Vivera

20 maart 2025

Unilever heeft een bindend bod ontvangen van Vivera voor de overname van The Vegetari­sche Slager. Het merk werd in 2018 door Unilever gekocht van oprichter Jaap Korteweg. Sindsdien heeft het merk een sterke groei doorgem...

Invest International investeert miljoenen in voedselinnovatie

Invest Interna­ti­onal investeert miljoenen in voedsel­in­no­vatie

20 maart 2025

Invest Interna­ti­onal heeft de afgelopen twee jaar ruim 48 miljoen euro geïnves­teerd in Nederlandse onderne­mers die zich richten op alterna­tieve eiwitbronnen. De organisatie, die aanvullend aan de markt opereert, helpt be...

Rundvleesprijzen bereiken record: biefstuk duurder

Rundvlees­prijzen bereiken record: biefstuk duurder

20 maart 2025

De prijs van rundvlees schiet omhoog en consumenten gaan dat voelen. Door een wereldwijd tekort aan runderen zijn de rundvee­prijzen de afgelopen weken door het vorige recordni­veau gebroken. In Nederland ligt de karkaspri...

Lente-aanbod gebruikte MULTIVAC-machines

Lente-aanbod gebruikte MULTIVAC-machines

20 maart 2025

Bij MULTIVAC heeft u niet alleen de keuze uit splinter­nieuwe verpakkings- of verwerkings­ma­chines. MULTIVAC reviseert namelijk ook gebruikte machines met originele onderdelen. De gereviseerde dieptrek­kers, traysea­lers, fl...

Favamole wint Kick Start Show: innovatie met de tuinboon

Favamole wint Kick Start Show: innovatie met de tuinboon

18 maart 2025

Favamole, een vernieu­wend alterna­tief voor guacamole op basis van Nederlandse tuinbonen, heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de Kick Start Show. Dit evenement, gehouden op 12 maart op de HAS Green Academy, biedt jonge...

Dutch Truffle: truffel als ingrediënt op maat

Dutch Truffle: truffel als ingrediënt op maat

18 maart 2025

Truffels, heerlijke verse truffels voor iedereen. Uit passie voor truffels is Dutch Truffle in 2006 opgericht. Wat begon met het importeren van verse truffels voor eigen gebruik, vrienden en lokale horeca, is uitgegroeid...

The Future of Food 2025

The Future of Food 2025

17 maart 2025

Ons voedsel doet veel méér doet dan alleen voeden. Hoe we het produceren, verdelen en consumeren bepaalt de toekomst van onze planeet, onze cultuur en onze gezondheid. Hoe? Dat vind je terug in het meer dan 300 pagina's ...

Nieuwe plantaardige snacks van Schouten Europe

Nieuwe plantaar­dige snacks van Schouten Europe

17 maart 2025

Schouten Europe komt met twee nieuwe plantaar­dige snacks: Power Bites en Sea Bites. Met deze introductie wil het Nederlandse familie­be­drijf de vlees- en visvervan­gers­ca­te­gorie nieuw leven inblazen. Na jaren van groei is ...

Zuivelsector België bezorgd na daling melkvolume

Zuivelsector België bezorgd na daling melkvolume

17 maart 2025

De Belgische zuivelin­du­strie zit in een spagaat. Terwijl beleids­ma­kers mooie intenties uitspreken over het belang van landbouw en industrie, blijven concrete maatregelen uit. Tegelij­ker­tijd daalt de melkaan­voer en groeit...

Brouwgraan krijgt tweede leven als pizzabodem

Brouwgraan krijgt tweede leven als pizzabodem

14 maart 2025

BUS Whisky serveert sinds kort een opvallende nieuwkomer op het menu: een pizza met brouwgraan van MaGie Creations. De distilleer­derij uit Loosbroek zet hiermee een eerste impactvolle stap in de ambitie om reststromen om...

Melkprijs schiet omhoog, kosten dalen minder hard

Melkprijs schiet omhoog, kosten dalen minder hard

13 maart 2025

De gemiddelde landbouw­prijzen in de EU zijn in het vierde kwartaal van 2024 weer gestegen. Het gaat om de eerste stijging sinds het tweede kwartaal van 2023. Boeren ontvingen gemiddeld 2,2% meer voor hun landbouw­pro­ducte...

Verschuivingen in aanvoer van slachtdieren

Verschui­vingen in aanvoer van slachtdieren

13 maart 2025

De Europese aanvoer van slachtdieren laat in de tweede helft van 2025 duidelijke verschui­vingen zien. Waar het aantal runderen licht stijgt, daalt het aantal varkens, schapen en geiten. De verwach­ting is dat dit impact h...

Voedselketen kwetsbaar door schimmeltoxines

Voedsel­keten kwetsbaar door schimmel­toxines

12 maart 2025

Door de opwarming van het klimaat neemt de blootstel­ling aan schadelijke mycotoxines toe. Dat blijkt uit een briefing van het Europees Milieuagent­schap (EEA). Deze toxines, geprodu­ceerd door schimmels op onder meer grane...

MSC: Duurzame visvangst raakt uit balans

MSC: Duurzame visvangst raakt uit balans

12 maart 2025

De beschik­baarheid van gecerti­ficeerde pelagische vissoorten staat onder druk. Dat blijkt uit het Small Pelagics Yearbook 2025 van de Marine Steward­ship Council (MSC), waarin ontwikke­lingen rondom haring, makreel, sardin...

Etikettenwet op de schop voor lagere supermarktprijs

Etikettenwet op de schop voor lagere supermarkt­prijs

11 maart 2025

De prijsver­schillen tussen Nederlandse supermarkten en die in België of Duitsland blijven opvallend groot. GroenLinks-PvdA wil dat consumenten daar niet langer de dupe van zijn. Kamerlid Jesse Klaver werkt aan een initia...

Pyrolyse in opmars, zorgen om schadelijke stoffen

Pyrolyse in opmars, zorgen om schadelijke stoffen

11 maart 2025

Plastic afval verwerken tot nieuwe grondstoffen klinkt als een logische stap richting circula­ri­teit. Maar daarbij mag veiligheid voor mens en milieu niet uit het oog worden verloren. Een nieuwe studie van het RIVM wijst ...

Column Judith Witte: Over plussen en minnen

Column Judith Witte: Over plussen en minnen

10 maart 2025

In een eerdere column had ik het over uitvlie­gend kroost en hun bereidheid om tweedehands spul aan te schaffen via marktplaats, dumpzaken en kringloop­win­kels. Heel nobel natuurlijk! En milieube­wust. Maar de eerlijk­heid g...

‘Kamelenmelk is een mooie nichemarkt met kansen'

‘Kamelen­melk is een mooie nichemarkt met kansen'

10 maart 2025

Bij Kamelen­mel­kerij Smits, op steenworp afstand van Den Bosch, worden meer dan honderd kamelen gehouden. Het is de enige professi­o­nele kamelen­mel­kerij in Europa. De (rauwe) melk vindt behalve in Nederland aftrek in onder...

Duurzaam verpakken: Uitdagingen, kansen en frustraties

Duurzaam verpakken: Uitdagingen, kansen en frustra­ties

10 maart 2025

Verpakken moet duurzamer. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Bedrijven moeten hun processen en producten afstemmen op de evoluerende regelge­ving, waaronder de nieuwe Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). ...

Snijden en portioneren op DEMO DAG 2025

Snijden en portioneren op DEMO DAG 2025

10 maart 2025

Op woensdag 16 en donderdag 17 april organiseert IB Food Machines haar eerste exclusieve DEMO DAGEN van 2025, waar je live kunt zien hoe zij het zagen en portioneren van vlees, gevogelte, vis en meer naar een hoger nivea...

Renovatie geeft slagerij Visser positieve impuls

Renovatie geeft slagerij Visser positieve impuls

10 maart 2025

Na 30 jaar was de werkruimte van slagerij Visser toe aan vernieu­wing. Bij de renovatie koos slager Thieme Visser bewust voor een open en vooral obstakel­vrije ruimte: “Veel netter en vooral gemakke­lijker schoon te maken. ...

Poppies Bakeries groeit door ERP-oplossing

Poppies Bakeries groeit door ERP-oplossing

10 maart 2025

Van Belgische bakkunst tot wereldwijde favoriet: Poppies Bakeries maakt al bijna 50 jaar mensen blij met gebak en koekjes. Met 13 bakkerijen in Europa en de VS en meer dan 1.300 medewer­kers blijft deze bakerij­gi­gant groe...

Verplichte inzet van recyclaat in kunststofverpakkingen

Verplichte inzet van recyclaat in kunststof­ver­pak­kingen

10 maart 2025

Nieuwe Europese wetgeving vereist dat vanaf 2030 in alle kunststof­ver­pak­kingen recyclaat is verwerkt dat afkomstig is van eerder gebruikte verpakkingen. Op dit moment is dat alleen voor PET verpakkingen mogelijk. Om aan ...

Column Pieter Vos: Cultuurverandering

Column Pieter Vos: Cultuur­ver­an­de­ring

10 maart 2025

Het komt bij de beste bedrijven voor. Het loopt niet lekker. Je hebt te maken met  problema­tiek in de organisatie, en een toenemend aantal klachten; van binnenuit en buitenaf. Je wéét dat er wat moet veranderen. Maa...

Neerlandia Urk: ‘Kan niet’ bestaat bij ons niet!

Neerlandia Urk: ‘Kan niet’ bestaat bij ons niet!

10 maart 2025

Neerlandia Urk werd in 1972 opgericht door de broers Herman en Albert Romkes en eind 2019 overgenomen door vijf zonen van de oprichters. Dit traditi­o­nele visbedrijf biedt van oorsprong een breed assorti­ment Noordzeevis, ...

Column IJsbrand Velzeboer: Eiwit-weetjes

Column IJsbrand Velzeboer: Eiwit-weetjes

10 maart 2025

Eiwitten zijn hot. Proteïnen, de hippe naam voor deze bouwstof, zijn goed voor je! Zo krijg je er strakke spierbun­dels van, als je de talloze influen­cers op social media tenminste mag geloven. Dat jij je wezenloos moet t...