Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

WUR: Voedselsystemen moeten hervormd worden

Al lang voordat COVID-19 zijn intrede deed, waren de problemen met voedsel- en landbouwsystemen al ernstig en grootschalig. Behalve dat 8% van de wereldbevolking ondervoed is, heeft een toenemend deel ervan te maken met ..

Lees meer
Landbouwexport blijft op de been

Landbouwexport blijft op de been

25 januari 2021

De waarde van de landbouwexport groeide in 2020, ondanks de coronacrisis, naar schatting met 1 procent in vergelijking met 2019. De totale goederenexport is in 2020 met circa 7 procent gedaald. Dat melden het CBS en Wage...

ProVeg in actie tegen plantaardige zuivelcensuur

ProVeg in actie tegen plantaardige zuivelcensuur

25 januari 2021

De Europese Unie wil plantaardige alternatieven voor zuivel censureren. Zelfs het woord ‘zuivelvrij’ is straks misschien verboden. ProVeg neemt actie tegen amendement 171. ProVeg lanceerde een petitie en roept de Euro...

Vegamonitor: Steeds minder mensen zien zichzelf als vleeseter

Vegamonitor: Steeds minder mensen zien zichzelf als vleeseter

25 januari 2021

Steeds minder mensen zien zichzelf puur als vleeseter. 55% van de Nederlanders typeert zich zo, dat was het jaar ervoor nog 59%. Bijna 34% van de huishoudens heeft voornemens in 2021 minder vlees te eten. 31% van de Nede...

Verdienvermogen door verduurzaming voedselproductie

Verdienvermogen door verduurzaming voedselproductie

25 januari 2021

Een brede coalitie wil bijdragen aan een duurzamer, mondiaal voedselsysteem en tegelijkertijd op een duurzame manier verdienvermogen voor Nederland creëren met FoodSwitch: een programma, deels gefinancierd vanuit het Nat...

Van Veldhoven: Tijd voor een circulaire economiewet

Van Veldhoven: Tijd voor een circulaire economiewet

22 januari 2021

Nederland is toe aan de volgende stap op weg naar een circulaire economie. De basis is gelegd. Per product worden minder grondstoffen gebruikt, maar het gebruik van grondstoffen in totaal vermindert nog niet. Het is tijd...

Een zoete wereld zonder afval met zoetstof uit bananen

Een zoete wereld zonder afval met zoetstof uit bananen

21 januari 2021

Fooditive BV en Frutco AG gaan een partnerschap aan om de Fooditive® bananenzoetstoflijn naar Europa te brengen. De bananenzoetstoflijn is een installatie voor continue fermentatie die de nevenstromen van de bananenverwe...

Albert Heijn breidt ‘Beter voor’-programma’s uit

Albert Heijn breidt ‘Beter voor’-programma’s uit

21 januari 2021

Albert Heijn gaat de productieketen van varkensvlees verder verduurzamen en transparant maken. Samen met varkenshouders en vleesverwerker Vion start de supermarktketen een meerjarenprogramma; ‘Beter voor Varken, Natuur e...

Awareness wordt onderdeel van Schuttelaar & Partners

Awareness wordt onderdeel van Schuttelaar & Partners

19 januari 2021

Adviesbureau voor beleidsmarketing Awareness is per 1 januari 2021 onderdeel van advies- en communicatiebureau Schuttelaar & Partners. Door de integratie ontstaat een bureau van 90 medewerkers met vestigingen in Den Haag...

Schouten lanceert 100% plantaardige tonijn: TuNo

Schouten lanceert 100% plantaardige tonijn: TuNo

19 januari 2021

Schouten Europe B.V. introduceert in januari 2021 een volledig plantaardige tonijn. Onder de naam ‘TuNo’ wordt het product de komende periode voorgesteld aan geïnteresseerde partijen. Plantaardige tonijn kan een belangri...

'Keep-it' gaat voedselverspilling tegen

'Keep-it' gaat voedselverspilling tegen

19 januari 2021

Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat één op de vijf Nederlanders in 2020 meer voedsel heeft verspild dan in voorgaande jaren, omdat men vaak niet weet hoe voedsel het beste bewaard kan worden. S...

Exclusieve samenwerking Beko Techniek en MULTIVAC

Exclusieve samenwerking Beko Techniek en MULTIVAC

19 januari 2021

Voor ambachtelijke en semi-industriële bakkerijen is Beko techniek vanaf nu het aanspreekpunt voor FRITSCH. Voor industriële bakkerijen blijft MULTIVAC partner. Hiermee is de marktbewerking tussen beide partijen afgestem...

Circular Food Center: Voorbeeld in aanpak food waste

Circular Food Center: Voorbeeld in aanpak food waste

18 januari 2021

In 2021 wordt een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling geopend in de gemeente Meierijstad: het Circular Food Center. Initiatiefnemers stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemee...

Transition Time! A Circular Economy for Plastics

Transition Time! A Circular Economy for Plastics

15 januari 2021

De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) wil de transitie naar een circulaire economie voor plastic versnellen. Een integrale aanpak gericht op baanbrekende innovatie en samenwerking is nú noodzakelijk. Primair vanwe...

Ojah: hoogwaardige vleesalternatieven met Plenti ProFiber

Ojah: hoogwaardige vleesalternatieven met Plenti ProFiber

15 januari 2021

De Nederlandse fabrikant Ojah BV. heeft zijn nieuwste hoge vochtigheidsstructuur, Plenti ProFiber™, gelanceerd, waardoor voedingsmiddelenfabrikanten in staat zijn om plantaardige alternatieven of hybride producten te ont...

Vliegende start voor Future Farm in het VK

Vliegende start voor Future Farm in het VK

14 januari 2021

Het Braziliaanse foodtech-bedrijf Future Farm maakt een vliegende start in 2021. Vanaf januari is hun assortiment vleesvervangers verkrijgbaar bij Sainsbury’s en daarmee in het gehele Vereningd Koninkrijk beschikbaar - n...

Meer onderzoek naar de effecten van microplastics

Meer onderzoek naar de effecten van microplastics

13 januari 2021

Op maandag 11 januari 2021 is de kennisagenda Microplastics en Gezondheid aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. In opdracht van het ministerie van I&W heeft ZonMw...

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

13 januari 2021

Op 12 januari 2021 is Laurens Hoedemaker aangesteld als nieuwe voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Hij volgt Jos Goebbels op, d...

Een Manufacturing Execution System, Easy as pie?

Een Manufacturing Execution System, Easy as pie?

12 januari 2021

Een Manufacturing Execution System (MES) is een informatiesysteem voor het inplannen, monitoren en aansturen van productieprocessen met een continu karakter. Het is de verticale, digitale verbinding tussen kantoor en pro...

Op weg naar een plasticarme wereld

Op weg naar een plasticarme wereld

12 januari 2021

Als voorloper in de verpakkingsindustrie, is MULTIVAC al jaren bezig om haar klanten alternatieve plastic-besparende verpakkingsmogelijkheden aan te bieden. Er zijn genoeg mogelijkheden om te voldoen aan alle eisen op he...

Innovative Fresh wordt Normec Foodcare

Innovative Fresh wordt Normec Foodcare

12 januari 2021

Afgelopen zomer is Innovative Fresh onderdeel geworden van Normec Foodcare. De bedrijven hebben hard gewerkt aan de integratie van de twee organisaties en zijn blij dat ook de naamswijziging vanaf 18 januari 2021 een fei...

DSM en TU Delft lanceren Artificial Intelligence Lab

DSM en TU Delft lanceren Artificial Intelligence Lab

12 januari 2021

Koninklijke DSM en de TU Delft kondigen op 11 januari 2021 de oprichting aan van het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (het AI4B.io Lab). Dit laboratorium is het eerste in zijn soort in Europa dat kunstmatige i...

Bezorgtrend enorm gegroeid door pandemie

Bezorgtrend enorm gegroeid door pandemie

12 januari 2021

Maaltijddelivery en boodschappenbezorging zijn de twee grote winnaars van de coronacrisis. In 2020 groeide de totale deliverymarkt met 43,1% ten opzichte van 2019. Inmiddels zijn de deliveryspelers samen goed voor bijna ...

Inga Blokker nieuwe directeur FSIN

Inga Blokker nieuwe directeur FSIN

12 januari 2021

Inga Blokker (33) is door het bestuur van het FoodService Instituut benoemd tot directeur. Ze treedt per 1 mei in functie. Klaar voor toekomst “Het is een ontzettend uitdagende en interessante tijd om in de foodbra...

Bedrijven vragen massaal om GS1 barcodes

Bedrijven vragen massaal om GS1 barcodes

12 januari 2021

Nederlandse bedrijven staan te springen om GS1 barcodes. In het afgelopen jaar hebben ruim 4.500 nieuwe bedrijven zich bij GS1 Nederland aangemeld, omdat ze een unieke barcode op hun producten willen voor (online) verkop...

Een stap dichter bij zelfreinigende oppervlaktes

Een stap dichter bij zelfreinigende oppervlaktes

11 januari 2021

Unilever en Innova Partnerships hebben een joint venture opgericht, Penhros Bio, om een technologie te commercialiseren die voorkomt dat micro-organismen groeien op verschillende oppervlaktes. Dr. Neil Parry, directeu...

Top bedrijfslogo voor ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’

Top bedrijfslogo voor ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’

11 januari 2021

In het ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’-programma, waarin 300 melkveehouders exclusief duurzame melk voor Albert Heijn leveren, zijn weer nieuwe mijlpalen bereikt. Zo is het programma door Milieu Centraal beoordeeld als ...

FrieslandCampina stapt over op 100% gerecyclede PET-flessen

FrieslandCampina stapt over op 100% gerecyclede PET-flessen

08 januari 2021

Vanaf februari 2021 gaat FrieslandCampina PET-flessen maken van 100% gerecycled PET (rPET). Omdat een PET-fles alleen gerecycled kan worden als de consument het etiket heeft verwijderd, heeft de Research & Developmen...

Consumentenbond: 'Consument gelooft etiket niet'

Consumentenbond: 'Consument gelooft etiket niet'

08 januari 2021

Bijna iedereen is ermee bezig: gezonder leven. Of het nu gaat om gezonder eten (66%), afvallen (45%) of fitter worden (73%). Vrijwel alle Nederlanders (91%) hebben interesse in één of meerdere van deze thema’s, blijkt ui...

Jungle Cup®: Eerste 100% composteerbare wegwerpbeker

Jungle Cup®: Eerste 100% composteerbare wegwerpbeker

06 januari 2021

Alle wegwerpbekertjes bevatten plastic. Zelfs de kartonnen exemplaren hebben een binnenlaag van dun plastic om lekken te voorkomen. Er zijn al een tijdje wegwerpbekers met een bioplastic folie laag in de markt. Maar ook ...

Tariefstructuur Skal in 2021 op basis van 3 doelgroepen

Tariefstructuur Skal in 2021 op basis van 3 doelgroepen

06 januari 2021

Per 2021 werkt Skal met een nieuwe tariefstructuur op basis van doelgroepen. Voor elke doelgroep gelden aparte tarieven. Per 2021 kent Skal 3 doelgroepen: Verkooppunten, Normaal risico bedrijven en Hoog risico bedrijven....

Bescherm de warmtewisselaar van uw installatie

Bescherm de warmtewisselaar van uw installatie

05 januari 2021

Installaties als warmtewisselaars vervuilen; blaadjes, pollen en insecten dringen gemakkelijk binnen, maar zijn lastig te verwijderen. Nu is er een oplossing voor dit probleem, even eenvoudig als baanbrekend. Het Pro Saf...

7 belangrijke zaken van het EU-VK akkoord

7 belangrijke zaken van het EU-VK akkoord

05 januari 2021

Kerstavond was het zover: het akkoord voor een nieuw partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) werd bekend gemaakt. ‘De deal’ is inmiddels voor iedereen in te zien. Een deal van 1.246 blad...

Fins instituut maakt PEF van citrusschillen

Fins instituut maakt PEF van citrusschillen

05 januari 2021

De verschuiving van fossiele naar hernieuwbare biokunststoffen vraagt om nieuwe efficiënte methoden. Het Finse onderzoeksinstituut VTT heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om pectine-houdend landbouwafval, zoals schil...

Run op luxe vlees en vis en bakproducten in coronajaar

Run op luxe vlees en vis en bakproducten in coronajaar

05 januari 2021

Het afgelopen coronajaar heeft opvallende verschuivingen teweeggebracht in de boodschappen die we online bestelden. De behoefte aan luxe vlees en vis groeide in 2020 zeer sterk en Nederlanders kochten veel meer koffie. O...

Onbewerkte versproducten onder één label

Onbewerkte versproducten onder één label

04 januari 2021

Jumbo voegt aan het begin van 2021 een nieuw premium assortiment met onder andere verse vlees- en visproducten toe aan haar aanbod. Onder de naam Jumbo Fijnproevers biedt Jumbo liefhebbers van culinair hoogstaande produc...

NVWA-jaarplan 2021: flexibiliteit en toezicht verbeteren

NVWA-jaarplan 2021: flexibiliteit en toezicht verbeteren

28 december 2020

Er wordt in het jaar 2021 veel gevraagd van het verandervermogen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar medewerkers. Dat concludeert inspecteur-generaal Maarten Ruys in zijn voorwoord van het Jaarp...

Van Loon Group maakt grote stappen

Van Loon Group maakt grote stappen

28 december 2020

Op 2 november 2020 heeft Van Loon Group het bedrijf Groot Vlees in Nuth overgenomen. De vleesverwerker maakt grote stappen, op maandag 28 december is ook de overname van Bonfait goedgekeurd door de Autoriteit Consument &...

Overname Johma salades

Overname Johma salades

23 december 2020

IK Investment Partners (“IK”) verkoopt Signature Foods aan het Britse Pamplona Capital Management. Ook de producent van salades Johma in Losser vormt een onderdeel van Signature Foods. De financiële details van de transa...

LNV zet in op nieuwe en plantaardige eiwitten

LNV zet in op nieuwe en plantaardige eiwitten

23 december 2020

Nederland stimuleert de komende 5 tot 10 jaar de teelt van eiwitrijke gewassen zoals veldbonen en aardappelen om minder afhankelijk te worden van importstromen van eiwitrijke grondstoffen (soja) van buiten de Europese Un...