Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Boekpresentatie The Future of FOOD

Op een locatie die innovatie en toekomstdenken ademt, presenteerden we vrijdag 11 april 2025 met trots ons boek The Future of FOOD. We waren met ons OSV netwerk te gast bij Koppert Cress, waar we de eerste twee exemplare..

Lees meer
A-merken stijgen harder in prijs dan budgetmerken

A-merken stijgen harder in prijs dan budgetmerken

27 mei 2025

De prijs van A-merken stijgt nog altijd harder dan die van budgetmerken. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de Consumen­ten­bond. Gemiddeld werden A-merken tussen april 2024 en april 2025 zo’n 7% duurder, tegenover een ...

De eiwitrage onder de loep: is het echt nodig?

De eiwitrage onder de loep: is het echt nodig?

26 mei 2025

Proteïne­water, eiwitpud­ding en zuivel met extra power – het aanbod aan eiwitrijke producten in de supermarkt neemt sterk toe. Maar wie denkt dat al die extra grammen nodig zijn, komt bedrogen uit. Volgens de Vegetari­ërsb...

Foodservice maakt stille overstap naar plantaardig

Foodser­vice maakt stille overstap naar plantaardig

26 mei 2025

Er wordt in de foodser­vice flink geschakeld. Roomboter, room, mayonaise? Ze verdwijnen stap voor stap uit keukens van cateraars en fastser­vi­ce­for­mules. In plaats daarvan: plantaar­dige alterna­tieven. Het wordt niet van de...

AI-model moet plantaardige textuur verbeteren

AI-model moet plantaar­dige textuur verbeteren

26 mei 2025

De smaak van plantaar­dige alterna­tieven blijft vaak achter. Vooral de textuur zit consumenten dwars, merken onderzoe­kers van Wageningen University & Research. Dankzij een subsidie van 50 duizend dollar van het Bezos ...

Generatie Z: kans of uitdaging voor foodbedrijven?

Generatie Z: kans of uitdaging voor foodbedrijven?

23 mei 2025

De jongste generatie werknemers klopt inmiddels op de deur van de voedings­in­du­strie. Generatie Z groeit op met technologie, is sociaal bewust en zoekt betekenisvol werk. Waar eerdere generaties zich makkelijk aanpasten a...

Varkenspest uitbraken in EU met 83% afgenomen

Varkens­pest uitbraken in EU met 83% afgenomen

23 mei 2025

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (ASF) bij gehouden varkens in de Europese Unie is in 2024 sterk gedaald. Volgens het jongste epidemi­ol­o­gisch jaarver­slag van EFSA ging het om 333 uitbraken, tegen 1.929 een...

Forse groei voor biologische sector in 2024

Forse groei voor biologi­sche sector in 2024

23 mei 2025

Het gaat hard met biologisch. Terwijl de inflatie nauwelijks steeg, groeide de biologi­sche omzet flink. Opvallend is vooral de forse stijging bij de speciaal­zaken. Deze winkels trekken steeds meer bewuste consumenten en ...

Pluimveesector waarschuwt voor dubbele moraal politiek

Pluimvee­sector waarschuwt voor dubbele moraal politiek

23 mei 2025

De Nederlandse pluimvee­sector luidt de noodklok. Aanleiding is een rapport van Wageningen Economic Research over de gevolgen van het EU-Mercosur-handels­ak­koord. De import van goedkoop pluimvee­vlees uit Zuid-Amerika zou m...

Vijf Franse bedrijven starten InterVeg-coalitie

Vijf Franse bedrijven starten InterVeg-coalitie

22 mei 2025

Frankrijk krijgt een coalitie voor plantaardig voedsel. Vijf spelers uit de sector richten InterVeg op om beleid, consument en sector richting duurzame eiwitten te bewegen.Hari&Co, Accro, HappyVore, La Vie en Swap Fo...

BOOTSCLEANER lanceert unieke werkschoenenreiniger met Elis

BOOTSCLEANER lanceert unieke werkschoe­nen­rei­niger met Elis

22 mei 2025

In de voedings­in­du­strie is strikte hygiëne de norm. Ook schone/hygiëni­sche schoenen zijn essentieel. Startup BOOTSCLEANER introdu­ceert ’s werelds eerste machine die de binnenkant van werkschoenen reinigt en droogt. Hygië...

LoopiX: Snelle en betrouwbare pathogeendetectie

LoopiX: Snelle en betrouw­bare pathogeen­de­tectie

21 mei 2025

Wachten op labresul­taten terwijl voedsel­vei­lig­heid onder druk staat? LoopiX biedt een innovatieve real-time oplossing voor in-house pathogeen­de­tectie en geeft betrouw­bare resultaten binnen 90 minuten. De voedings­indus...

99% van voeding in EU voldoet aan pesticiden norm

99% van voeding in EU voldoet aan pesticiden norm

21 mei 2025

In 2023 voldeed 99% van de willekeurig geteste voedsel­mon­sters aan de Europese regelge­ving voor pesticiden. Het ging om 13.246 monsters uit twaalf veel geconsu­meerde producten, waaronder wortels, bloemkool, kiwi’s, uien,...

Frankrijk pakt misleidende herkomstetiketten aan

Frankrijk pakt misleidende herkomste­ti­ketten aan

20 mei 2025

De Franse overheid voert de druk op tegen misleidende herkomste­ti­ket­te­ring van voedings­mid­delen. In 2024 voerde fraudedienst DGCCRF 10.000 controles uit bij producten die als Frans werden gepresen­teerd. In 34% van de gev...

Vleessector opent meldpunt voor misstanden

Vleessector opent meldpunt voor misstanden

20 mei 2025

Arbeids­mi­granten in de vleessector kunnen sinds deze week terecht bij een onafhan­ke­lijk meldpunt. Het initiatief komt van CNV, FNV en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), in samenwer­king met het ministerie ...

Omzetgroei voedingsindustrie, maar aantal faillissementen verdubbelt

Omzetgroei voedings­in­du­strie, maar aantal faillis­se­menten verdubbelt

20 mei 2025

De voedings­in­du­strie trapt 2025 af met opvallend herstel. Na een stevige omzetda­ling in het eerste kwartaal van 2024, staat de teller nu weer op winst. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de omzet met 8,6 proc...

Eetgedrag verandert mee met je omgeving

Eetgedrag verandert mee met je omgeving

19 mei 2025

Wie vaak samen eet met vegetariërs, eet zelf ook minder vlees. Dat blijkt uit een analyse van universi­tair docent Kristina Thompson (Health & Society, Wageningen University & Research). Volgens haar spelen social...

Zeegrasbrood als voedselproduct van de toekomst

Zeegras­brood als voedsel­pro­duct van de toekomst

19 mei 2025

De zeespiegel stijgt en landbouw­gronden raken wereldwijd onder druk. Maar waar het land verdwijnt, kan een alterna­tief gewas wortel schieten: zeegras. Milieukun­dige Marieke van Katwijk ziet brood in deze zoutwater­teelt. ...

Stroomzekerheid wankelt: risico’s voor voedingsindustrie

Stroomze­ker­heid wankelt: risico’s voor voedings­in­du­strie

19 mei 2025

De Nederlandse stroomvoor­zie­ning blijft tot 2030 stabiel, maar daarna nemen de zorgen toe. Netbeheerder TenneT waarschuwt in de nieuwste Monitor Leverings­ze­ker­heid dat de situatie vanaf dat jaar verslech­tert. De combinat...

Lidl, FrieslandCampina en ReGeNL starten pilot bodemherstel

Lidl, Friesland­Cam­pina en ReGeNL starten pilot bodemher­stel

16 mei 2025

Dertig melkvee­be­drijven starten met een driejarige pilot die regenera­tieve landbouw in de praktijk brengt. Friesland­Cam­pina trekt de kar, Lidl financiert mee en ReGeNL levert inhoude­lijke ondersteu­ning. Het doel: een ope...

Farm Dairy en PlanetDairy lanceren melkblend

Farm Dairy en PlanetDairy lanceren melkblend

16 mei 2025

De één produceert private label-zuivel in Nederland, de ander timmert aan de weg met plantaar­dige kaas in Scandinavië. Samen zetten Farm Dairy en PlanetDairy nu een volgende stap: een nieuwe melkblend waarin zuivel en pl...

Vitamine B6 onder de loep na aangescherpte limiet

Vitamine B6 onder de loep na aangescherpte limiet

15 mei 2025

Jarenlange overmatige inname van vitamine B6 kan leiden tot klachten als tintelingen of gevoelloos­heid in handen en voeten. De Europese Voedsel­vei­lig­heids­au­to­ri­teit (EFSA) heeft daarom in 2023 de aanvaard­bare bovengrens ...

Van Geloven wil drie fabrieken sluiten in 2026

Van Geloven wil drie fabrieken sluiten in 2026

15 mei 2025

Snackpro­du­cent Van Geloven wil de productie concentreren op drie Nederlandse locaties. Die voorgenomen stap betekent dat de vestigingen in Wijk bij Duurstede, Cuijk en het Belgische Mol in de loop van 2026 zullen sluiten...

Inproba vergroot productie sauzen met 20 procent

Inproba vergroot productie sauzen met 20 procent

14 mei 2025

Inproba B.V. voert een belangrijke uitbrei­ding door op twee van haar belangrijkste productie­lijnen. Hierdoor stijgt de productie van sauzen met 20%. Eind juni 2025 is de upgrade afgerond. De focus ligt op de productie va...

Optimaliseer productkwaliteit met Mundi Technology

Optimali­seer product­kwa­li­teit met Mundi Technology

14 mei 2025

Als productiema­nager weet je hoe cruciaal product­kwa­li­teit is. In een tijd waarin consumenten steeds kritischer zijn en regelge­ving strenger wordt, is het waarborgen van kwaliteit geen luxe maar noodzaak. Fouten in coder...

Seafood Connection neemt belang in Van der Lee

Seafood Connection neemt belang in Van der Lee

13 mei 2025

Seafood Connection heeft een meerder­heids­be­lang van 70% genomen in Van der Lee Seafish. Daarmee wordt een jarenlange samenwer­king tussen beide bedrijven officieel bekrach­tigd. “De vertrou­wens­band was er altijd al, en dez...

Parmaham zet in op meetbare duurzaamheid

Parmaham zet in op meetbare duurzaam­heid

13 mei 2025

De productie van Parmaham is een stuk duurzamer geworden. Dankzij een grootschalig project beschikken producenten nu over een eigen tool om hun milieu-impact gericht aan te pakken. Het initiatief werd geleid door het Con...

Online editie mei 2025 | Voedselveiligheid

Online editie mei 2025 | Voedsel­vei­lig­heid

12 mei 2025

Voedsel­vei­lig­heid is geen kwestie van ‘even goed je best doen’. Het vraagt om structuur, discipline en vooral: vooruit­denken. Toch blijft het in de praktijk vaak een sluitpost. “De meeste bedrijven will...

The Future of Food 2025

The Future of Food 2025

12 mei 2025

Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. En die weg die het aflegt om óp dat bord te komen, verandert snel. Zet de Ozempici­se­ring van de wereld door zodat niemand straks meer dik is? Heeft i...

Voedselveiligheid onder de loep met Rob Kamphuis

Voedsel­vei­lig­heid onder de loep met Rob Kamphuis

12 mei 2025

De aandacht voor voedsel­vei­lig­heid in Nederland neemt toe, ziet Rob Kamphuis, hygiëne specialist en eigenaar van Labaz Hygiëne Concepts: “Over het algemeen hebben we het in Nederland goed op orde,” vindt hij. “Voedselpro...

Column Judith Witte: Scherpe keuzes maken

Column Judith Witte: Scherpe keuzes maken

12 mei 2025

Van alles kwam er voorbij dit voorjaar; van waarschu­wingen over boerenkool en spinazie met stukjes rubber, Indonesi­sche Sajoer kruiden­pasta met stukjes glas, pesto met deeltjes plastic, tot chocola­de­repen met stukjes ste...

Online tool van WUR ondersteunt HACCP-gevareninventarisatie

Online tool van WUR ondersteunt HACCP-gevaren­in­ven­ta­ri­satie

12 mei 2025

Door verande­ringen in wetgeving en trends en ontwikke­lingen zoals klimaat­ver­an­de­ring en de circulaire economie, is het voor veel bedrijven een flinke uitdaging om een goede gevaari­den­ti­fi­catie te doen én deze up-to-date ...

Den Eelder stroomlijnt zuivelproductie met ERP-software

Den Eelder stroomlijnt zuivelpro­ductie met ERP-software

12 mei 2025

Zuivelboer­derij Den Eelder boert goed. De boerderij annex zuivelma­kerij bouwde de afgelopen decennia een goede naam op en belevert retail en foodser­vice met lekkere zuivelpro­ducten van kwaliteit. Daarbij hoort ook het st...

Dutch Truffle: truffel als ingrediënt op maat

Dutch Truffle: truffel als ingrediënt op maat

12 mei 2025

Truffels, heerlijke verse truffels voor iedereen. Uit passie voor truffels is Dutch Truffle in 2006 opgericht. Wat begon met het importeren van verse truffels voor eigen gebruik, vrienden en lokale horeca, is uitgegroeid...

Blinde vlekken in voedselveiligheid voorkomen met audits

Blinde vlekken in voedsel­vei­lig­heid voorkomen met audits

12 mei 2025

Voorkomen is beter dan genezen… Een open deur? Niet als het om voedsel­vei­lig­heid gaat. “Tijdig de zaken goed op orde hebben, is écht makkelijker dan een recall moeten uitvoeren”, stelt Reinier Schouten van Schouten Advie...

Uitgebreide allergenenanalyses door Nutrilab

Uitgebreide allerge­nen­ana­lyses door Nutrilab

12 mei 2025

Nutrilab, hét expertla­bo­ra­to­rium op het gebied van allerge­nen­ana­lyses, biedt haar uitgebreide diensten aan om producenten en consumenten te ondersteunen bij het waarborgen van voedsel­vei­lig­heid. Allergenen, voornameli...

Column IJsbrand Velzeboer: Vette praat over smaakmaker én geurprobleem

Column IJsbrand Velzeboer: Vette praat over smaakmaker én geurpro­bleem

12 mei 2025

Vet bevat veel calorieën. Eet een heel pakje roomboter op, en je hebt genoeg energie (1.890 kcal) om de kachel in jouw lichaam een dag lang draaiend te houden (de vette bek en diarree gaan vanzelf over). Maar vet is méér...

Compaxo's nieuwe vloer: hygiënisch, duurzaam en snel gelegd door Ruys

Compaxo's nieuwe vloer: hygiënisch, duurzaam en snel gelegd door Ruys

12 mei 2025

Het familie­be­drijf Compaxo in Gouda wil tot de beste voedings­be­drijven van Nederland behoren. De recente verbouwing van de snijafde­ling benadrukt deze ambitie. In één week tijd kreeg de 1.500 m² grote afdeling een nieuwe...

Succesvolle demodagen bij IB Food-Machines

Succesvolle demodagen bij IB Food-Machines

12 mei 2025

Op 16 en 17 april opende IB Food-Machines de deuren van haar indrukwek­kende demoruimte in Urk voor twee inspire­rende demodagen rond het thema “Zagen & Portioneren”. Met live demonstra­ties van snijtech­no­logie, vers be...

De voordelen van vloeibare Food Safe producten in het productieproces

De voordelen van vloeibare Food Safe producten in het productie­proces

12 mei 2025

In de voedings­mid­de­len­pro­ductie telt elk detail, van grondstof tot eindpro­duct. Het gebruik van voedsel­vei­lige producten die helpen bij conserve­ring, textuur­vor­ming, smaakont­wik­ke­ling en pH-regulatie, is daarbij onmisbaa...

Membraaninstallaties efficiënt en veilig reinigen met maatwerk

Membraan­in­stal­la­ties efficiënt en veilig reinigen met maatwerk

12 mei 2025

Membraan­fil­tratie speelt een cruciale rol in veel industriële processen; van de productie van zuivel en bier tot plantaar­dige producten en bloedplasma. Het reinigen van membraan­in­stal­la­ties blijft een uitdaging. De vervu...

Nieuwe dozenprinter: snel, scherp en duurzaam

Nieuwe dozenprinter: snel, scherp en duurzaam

12 mei 2025

Tijd is geld. Zeker in productie­om­ge­vingen waar snelheid, efficiëntie én kwaliteit centraal staan. Daarom presenteert De Koningh met trots de nieuwste innovatie op het gebied van industrieel printen: de Markoprint Integr...

Column Pieter Vos: Tijd voor actie en duurzame keuzes!

Column Pieter Vos: Tijd voor actie en duurzame keuzes!

12 mei 2025

Parkinson. Van dichtbij maak ik bij mijn schoonvader mee hoe verschrik­ke­lijk deze ziekte is. In Frankrijk geldt het als beroeps­ziekte voor landbou­wers, in Nederland wordt het, naast mogelijk ook leukemie en ALS, in verba...

Duurzame massief kartonnen opzettray voor vlees, kip en vis

Duurzame massief kartonnen opzettray voor vlees, kip en vis

12 mei 2025

De nieuwe innovatieve massief kartonnen opzettray van Smart Packaging Solutions is gemaakt van gerecycled papier, wat bijdraagt aan een verantwoord geprodu­ceerde verpakking. De verpakking voldoet aan de nieuwe EU-verpakk...

Automator in-line inspectieoplossingen

Automator in-line inspectie­op­los­singen

12 mei 2025

In-line inspectie­op­los­singen garanderen een constante hoge kwaliteit binnen productie­pro­cessen. Met behulp van een camera of scanner wordt er automatisch gecontro­leerd op diverse aspecten. Dit varieert van het traceren v...

GenAI maakt verpakken veiliger, slimmer en persoonlijker

GenAI maakt verpakken veiliger, slimmer en persoon­lijker

12 mei 2025

De opkomst van GenAI is niet meer te negeren. Wat zijn de kansen en risico’s hiervan voor de verpakkings­sector? Het NVC Packaging Centre onderzocht het, en publiceerde de resultaten in een onlangs verschenen rapport.  ...