Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lifestyle is de toekomst

Een ovenkroket die bij hitte splijt, een product dat tijdens het bakken te veel vocht loslaat, het verlagen van het zout-, suiker- en/of vetgehalte, een betere hechting willen tussen laagjes in het product. De vragen van..

Lees meer
9 startups zijn klaar om de foodindustrie op zijn kop te zetten

9 startups zijn klaar om de foodindustrie op zijn kop te zetten

16 april 2021

Negen baanbrekende startups uit Mexico, Chili, India en heel Europa hebben zich aangesloten bij de zesde editie van De ProVeg Incubator, een baanbrekend programma voor ondernemers in de voedselsector.  De ondernemers ...

Online editie april 2021

Online editie april 2021

12 april 2021

Een ovenkroket die bij hitte splijt, een product dat tijdens het bakken te veel vocht loslaat, het verlagen van het zout-, suiker- en/of vetgehalte, een betere hechting willen tussen laagjes in het product. De v...

Vergeten lekkers

Vergeten lekkers

12 april 2021

‘Mam? Hebben we nog wat lekkers?’ Iedere dag weer galmt deze vraag vanuit de keuken of woonkamer richting mijn thuiskantoor. ‘Wat lekkers’ is een breed begrip voor mijn drietal. Veel is goed, als het maar zoet of zout, s...

Marc Laus: ‘We kunnen niet achterover leunen’

Marc Laus: ‘We kunnen niet achterover leunen’

12 april 2021

De aardappel. Bekend als zetmeelproduct, basisingrediënt voor Hollandse stamppotten, grondstof voor patat en chips, inspiratiebron voor een wereldberoemd werk van Vincent van Gogh. Maar deze knol is veel méér dan dat. En...

Procesoptimalisatie met Repak

Procesoptimalisatie met Repak

12 april 2021

Er is een trend waar te nemen onder producenten van verse aardappelen en frieten in de Benelux naar procesoptimalisatie: een hogere capaciteit met minder mensen. Repak biedt met haar dieptrekkers een oplossing die op de ...

Duurzaam en ambitieus project nadert afronding

Duurzaam en ambitieus project nadert afronding

12 april 2021

Westfort Vleesproducten is een zeer moderne slachterij, waar flink is geïnvesteerd in dierenwelzijn, een betere vleeskwaliteit en duurzame energie-oplossingen. In IJsselstein realiseert het bedrijf nu een van de modernst...

Concurrentie voordeel met de juiste tools

Concurrentie voordeel met de juiste tools

12 april 2021

Save the date! 05.05.2021: Forward21. Voor virtuele inzichten in digitalisering in de procesindustrie. Want het niet langer de vraag óf bedrijven digitaliseren, maar met welke ideale aanpak. De procesindustrie kent bijzo...

Bedreiging als bron voor beslisparameters

Bedreiging als bron voor beslisparameters

12 april 2021

We worden omgeven door mogelijke gevaren. Stormschade, wateroverlast, een auto-ongeluk, voedselvergiftiging, corona. Als je er te lang bij stil staat, zou je je huis niet meer uit durven. Gelukkig zijn er risicoanalyses....

Deuren maken het verschil

Deuren maken het verschil

12 april 2021

Warme luchttoevoer en ijsvorming in de vriescel gaf Seacon Production kopzorgen. Het bracht de kwaliteit van de diepgevroren visproducten in gevaar. Een nieuwe luchtdeur in combinatie met snelloopdeur zorgden voor de gew...

Tomassen Vlees: ‘Verbeteren is een continu proces’

Tomassen Vlees: ‘Verbeteren is een continu proces’

12 april 2021

Mike Tomassen staat samen met zijn broer Dennis aan het roer van Tomassen Vlees uit Someren. Ze slachten puur sang voor derden, waarbij 70% Beter Leven, een deel biologisch en voor de rest regulier. “Massaproductie is ni...

WETGEVING en ingrediënten

WETGEVING en ingrediënten

12 april 2021

De groeiende vraag naar plantaardige producten, alternatieve eiwitbronnen en een duurzamer voedselsysteem gaat onvermijdelijk gepaard met nieuwe en aangepaste wetgeving; ook ten aanzien van de etikettering van levensmidd...

Meer vrijheid in eiwit-keuze bij product ontwikkeling

Meer vrijheid in eiwit-keuze bij product ontwikkeling

12 april 2021

Producten met planteneiwitten nemen toe in populariteit. Het stelt productontwikkelaars voor veel vragen: welk eiwit kies je voor welke toepassing? Wetenschappers ontwikkelen reproduceerbare methodes die snel inzicht gev...

Additieven en hun functionaliteit

Additieven en hun functionaliteit

12 april 2021

Voedingsproducten hebben een structuur, kleur, smaak, geur, een bepaalde houdbaarheid. Om deze aspecten te maken en/of te verbeteren, gebruiken we functionele additieven als emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddel...

Trots op ons netwerk

Trots op ons netwerk

12 april 2021

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.  Wat is de OSV toch een fijn netwerk met fijne mensen, zeg maar rustig fijne vrienden. Vrienden zoals bedoelt in het bekende spreekwoord: ‘in tijden van nood leer je je vriende...

FNLI stimuleert doorleren tijdens coronacrisis

FNLI stimuleert doorleren tijdens coronacrisis

12 april 2021

Ondernemers binnen de food, feed en agro-industrie staan door de COVID-19 crisis voor grote uitdagingen. De FNLI, Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) en 10 samenwerkende partners, bestaande uit opl...

NVWA controleert op additieven in vleesbereidingen en -producten

NVWA controleert op additieven in vleesbereidingen en -producten

12 april 2021

Vleesverwerkende bedrijven moeten waar nodig de receptuur en de etiketten van de vleesbereidingen die zij verkopen aanpassen zodat zij voldoen aan de Europese regels voor het gebruik van additieven (E-nummers) in vleesbe...

Royal Koopmans bestaat 175 jaar!

Royal Koopmans bestaat 175 jaar!

09 april 2021

In 1846 legde Uilke Klazes Koopmans als eerste ‘pionier in graan’ de kiem voor Royal Koopmans. 175 jaar later is zijn traditionele rosmolen uitgegroeid tot een internationaal ingrediëntenbedrijf. Het expertisecentrum voo...

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

09 april 2021

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Op wereldgezondheidsdag...

Handtmann Group neemt Verbufa BV over

Handtmann Group neemt Verbufa BV over

07 april 2021

Handtmann Group heeft met ingang van 1 april 2021 Verbufa BV overgenomen. Handtmann Machinefabriek uit Biberach in Baden-Württemberg maakt onderdeel uit van Handtmann Group en is 's werelds grootste leverancier van oplos...

25% biologisch voedsel in Nederland ‘niet realistisch’

25% biologisch voedsel in Nederland ‘niet realistisch’

07 april 2021

In 2030 moet het areaal biologische landbouwgrond zijn gegroeid van 8,5 procent nu naar 25 procent, stelt de Europese Commissie in een uitwerking van de Farm to Fork-strategie van Eurocommissaris Frans Timmermans. De EU ...

Toolkit helpt regio’s in EU op weg naar bio-economie

Toolkit helpt regio’s in EU op weg naar bio-economie

06 april 2021

Hoe kunnen regio’s reststromen uit de agro- en foodindustrie succesvol omzetten in voedsel, veevoer, chemicaliën, materialen of energie? Sinds kort is er een uitgebreide toolkit waarmee regio’s stap-voor-stap een regiona...

Expertise in lijnen en automatisering: Eiwitten

Expertise in lijnen en automatisering: Eiwitten

06 april 2021

De focus van de tweede ronde van de MULTIVAC Summit 2021 ligt vooral op het efficiënt verwerken en verpakken van eiwitproducten.  Met een volautomatische lijn voor het in plakjes snijden en verpakken van verwerkt...

ME-AT zet in op plant-based eiwitten van eigen bodem

ME-AT zet in op plant-based eiwitten van eigen bodem

06 april 2021

Plantaardige vleesvervangers hebben een duurzaam imago. Maar de ingrediënten, zoals soja, komen vaak van buiten Europa. Dat kan ook anders. ME-AT, Herba Ingredients, Agrifirm en ZLTO werken samen om de Nederlandse teelt ...

Voedselzekerheid in Nederland: robuust met rafelranden

Voedselzekerheid in Nederland: robuust met rafelranden

01 april 2021

De Nederlandse voedselzekerheid is weliswaar niet ongevoelig voor verstoringen maar zeker als robuust te kwalificeren. Naast beschikbaarheid gaat voedselzekerheid ook over toegankelijkheid tot voedsel en een bijdrage lev...

Hessing start bouw productielocatie in Greenport Venlo

Hessing start bouw productielocatie in Greenport Venlo

01 april 2021

Hessing is gestart met de bouw van een nieuwe groente productielocatie in Horst aan de Maas, Greenport Venlo. Vandaag werd het eerste beton gegoten, in aanwezigheid van Joost van den Akker, gedeputeerde van de Provincie ...

NEN richt normcommissie voedselfraude op

NEN richt normcommissie voedselfraude op

01 april 2021

Het bepalen van de echtheid van voedselproducten staat breed in de belangstelling. Op Europees niveau worden afspraken gemaakt over verschillende methoden om voedselfraude aan te kunnen tonen. Ook in Nederland is er bela...

VanDrie Group opent onderzoekscentrum

VanDrie Group opent onderzoekscentrum

01 april 2021

De VanDrie Group breidt haar innovatiecapaciteit uit met een gloednieuw onderzoekscentrum ‘Drieveld’ in het Gelderse Uddel. Het onderzoekscentrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling van de VanDrie Group helpen...

Accreditatie organische zuren Normec

Accreditatie organische zuren Normec

31 maart 2021

Normec Foodcontrol in België, onderdeel van Normec Foodcare, is als een van de eerste laboratoria in de Benelux geaccrediteerd voor de enzymatische bepaling van de drie belangrijkste voedingszuren die werkzaam zijn tegen...

Duurzaam voedsel verpakken zonder kwaliteitsverlies

Duurzaam voedsel verpakken zonder kwaliteitsverlies

30 maart 2021

Met het oog op de wereldwijde beweging op het terugdringen van het gebruik en de verspilling van plastic zitten voedingsmiddelenproducenten daarom in een lastig parket. Plastic blijft namelijk vooralsnog het beste materi...

Verpakkings-oplossingen in Food

Verpakkings-oplossingen in Food

30 maart 2021

Hoe kan de houdbaarheid van kwetsbare producten worden verlengd? Hoe kan het verbruik van verpakkingsmateriaal verminderd worden? Welke duurzame verpakkingsconcepten biedt MULTIVAC speciaal voor AGF en gemaksvoeding? En ...

FNLI in actie tegen hoge energiebelasting foodsector

FNLI in actie tegen hoge energiebelasting foodsector

30 maart 2021

Levensmiddelenbedrijven onderschrijven de noodzaak voor verduurzaming als geen ander. Om de energietransitie in de levensmiddelenindustrie te realiseren is een eerlijker inrichting van energieheffingen en -subsidies nodi...

Besmettingsrisico’s van plant-based ingrediënten

Besmettingsrisico’s van plant-based ingrediënten

30 maart 2021

De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit in hoog tempo. Maar er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten, in vergelijking met de meer beken...

Consumentenbond: Aanpak te veel zout, suiker en vet in voedsel mislukt

Consumentenbond: Aanpak te veel zout, suiker en vet in voedsel mislukt

30 maart 2021

Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen, aldus de Consumentenbond. De organisatie vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenst...

Aankoop biologische voeding met 7% gestegen

Aankoop biologische voeding met 7% gestegen

30 maart 2021

Consumenten zijn vaker biologisch gaan kopen: de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen steeg het afgelopen jaar met 7%, zo blijkt uit een nieuw GfK onderzoek (2021). Dat lijkt onder meer het gevolg van de to...

Primeur: Bananen trommelmotor

Primeur: Bananen trommelmotor

26 maart 2021

Procon heeft na een langdurig ontwikkeltraject een trommelmotor in concept gereed, die speciaal geschikt is voor gebruik in de fruit verwerkende industrie: met name voor bananen. De vorm van deze aandrijving is hier spec...

EC presenteert actieplan voor biologische sector

EC presenteert actieplan voor biologische sector

26 maart 2021

Op donderdag 25 maart 2021 heeft de Europese Commissie een actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie gepresenteerd. Het doel ervan is de productie en consumptie van biologische producten te stimuleren, ...

Albert Heijn schaft plastic zakjes voor groente en fruit af

Albert Heijn schaft plastic zakjes voor groente en fruit af

25 maart 2021

Albert Heijn stopt met de plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling. Dat scheelt 130 miljoen zakjes -oftewel 243.000 kilo plastic- per jaar. Klanten kunnen voortaan gebruik maken van duurzame verszakjes. Deze zijn ...

Meer interesse in duurzaamheid door corona

Meer interesse in duurzaamheid door corona

25 maart 2021

Klimaat en duurzaamheid winnen aan belangstelling als gevolg van COVID-19. Toen in het voorjaar van 2020 de pandemie uitbrak, ontstonden in ons land direct discussies over hoe dit de belangstelling voor duurzaamheid en z...

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland

25 maart 2021

Tony’s Chocolonely is dit jaar voor de vierde keer uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland. Dat blijkt uit het Nederlandse onderzoek achter Sustainable Brand Index, dat op donderdag 25 maart 2021 is gepubli...