Turkije wil beschermde status voor traditionele döner
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Turkije wil beschermde status voor traditionele döner

  • 25 april 2024

Turkije heeft onlangs een aanvraag ingediend bij de Europese Unie om de naam döner te registreren als "gegarandeerde traditionele specialiteit". Dit zou betekenen dat alleen döner die volgens specifieke ingrediënten en methoden wordt bereid, nog de naam mag dragen.

Strijd om erkenning

De aanvraag, gepubliceerd in het publicatieblad van de EU, benadrukt Turkije’s wens om de authenticiteit van deze populaire snack te waarborgen. Hierdoor zou döner zich voegen bij andere beschermde delicatessen zoals het Belgische bier Geuze en de pizza Napolitana. Volgens de regels van de EU zouden dan enkel de döners die aan de strenge eisen voldoen, de naam mogen gebruiken. Dit omvat zowel varianten met rood vlees zoals rund- en schapenvlees, als de kipvarianten.

Culinaire culturen botsen

De populariteit van döner kebab heeft zich door de jaren heen over heel Europa verspreid, met zijn oorsprong vaak betwist tussen Turkije en Griekenland. De Grieken claimen dat de döner vergelijkbaar is met hun gyros, welke populair werd na de Turks-Griekse bevolkingsuitwisseling in 1922. Deze historische claim kan potentieel leiden tot bezwaren tegen de Turkse aanvraag. Tegenstanders hebben volgens het beleid drie maanden de tijd om hun bezwaren kenbaar te maken.

Impact op de markt

Mocht de aanvraag worden goedgekeurd, dan kan dit consequenties hebben voor de verkoop en prijsstelling van döner in Europa. Snackbars en restaurants die afwijken van de traditionele bereidingswijze zullen de benaming döner niet meer mogen gebruiken. Dit zou een verschuiving kunnen betekenen in hoe de snack commercieel wordt aangeboden en geconsumeerd. Ondanks mogelijke kostenstijgingen, blijft de omzet van döner in Europa indrukwekkend, met een geschatte jaarlijkse omzet van 3,5 miljard euro.

Vrt.be

Bron: VRT