Consumentenbond: Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Consumen­ten­bond: Fabrikanten bezuinigen op dure ingredi­ënten

  • 24 april 2024

Fabrikanten in Nederland verminderen het gebruik van kostbare ingrediënten in hun voedingsproducten. Ondanks deze bezuinigingen blijft de prijs van veel producten gelijk of neemt zelfs toe. Dit komt naar voren uit een recent onderzoek van de Consumentenbond.

Veranderingen in samenstelling

Uit de analyse van meer dan 600 supermarktproducten blijkt dat ruim 25% van de producten in de afgelopen vijf jaar van samenstelling is veranderd. Zo is bijvoorbeeld het visgehalte in de lekkerbekjes van Albert Heijn gedaald van 75% naar 55%. Ook het aandeel olijfolie in Bertolli vloeibaar zakte van 20% naar slechts 7%. Bij de bosvruchtenlimonade van supermarkt Plus is het percentage bosvruchten verlaagd van 19% naar 6%.

Argumenten van fabrikanten

De fabrikanten wijzen naar de stijgende grondstofprijzen als reden voor deze aanpassingen. Volgens Plus heeft de aanpassing in de bosvruchtenlimonade geen invloed op de smaak, omdat deze voornamelijk bepaald wordt door toegevoegde aroma’s. Albert Heijn claimt zelfs een verbetering in de lekkerbekjes door een dikkere krokante laag, ondanks het verminderde visgehalte.

Deze trend is vooral zichtbaar bij huismerkproducten, waarin 60% van de wijzigingen plaatsvindt. Dit roept vragen op over de balans tussen kwaliteit en kostenbesparing binnen de voedingsindustrie.

Consumentenbond.nl

Beeld: ©LADO/Shutterstock.com

Bron: Consumentenbond