Eiwitonderzoek revolutioneert Nederlandse baktarwe
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eiwitonderzoek revoluti­oneert Nederlandse baktarwe

  • 22 april 2024

De kwaliteit van Nederlandse baktarwe kan een flinke impuls krijgen door recent onderzoek van Wageningen University & Research. Twan America, onderzoeker bij het instituut, legt uit hoe de samenstelling van eiwitten in graan de bakkwaliteit al bij de oogst kan voorspellen.

Nieuwe methoden in beeld

Het team van America richt zich op proteomics, een methode waarbij naar de eiwitsamenstelling in graankorrels gekeken wordt. Dit onderzoek, onderdeel van de Publiek Private Samenwerking Baktarwe, betrekt twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen. America stelt dat de samenstelling van eiwit beïnvloed wordt door factoren zoals het ras van het graan, weersomstandigheden en bodemsamenstelling. Vooral de gluten, onderverdeeld in Gliadine en Glutenine, zijn cruciaal voor de structuur van het deeg en uiteindelijk de kwaliteit van het brood.

Technische uitdagingen en vooruitgang

Het onderzoek vereist gedetailleerde metingen, die tijdrovend zijn. Met behulp van een LCMS, een massaspectrometer, analyseert America's team de structuur van de gluten. Dit proces duurt ongeveer twee uur per monster. Naast deze methode ontwikkelt het team ook een infrarood-spectroscopische techniek om glutenstructuren in beeld te brengen. Dit zou in de toekomst kunnen helpen om de kwaliteit van baktarwe direct in het veld te beoordelen.

Invloed op de graansector en milieu

De verbeterde methoden voor het meten van eiwitsamenstelling kunnen niet alleen de kwaliteit van het Nederlandse graan verhogen, maar ook bijdragen aan een duurzamere landbouw. Door minder nadruk te leggen op de hoeveelheid eiwit en meer op de kwaliteit, kan het gebruik van stikstof-bemesting verminderen. Dit zou leiden tot minder milieubelasting door stikstofuitspoeling. America ziet hier een grote winst voor zowel boeren als het milieu.

Wur.nl

Bron: WUR