Foodwatch heeft een nieuw vijfpuntenplan gepresenteerd in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni. Dit plan benadrukt de noodzaak om consumentenbelangen boven die van de voedselindustrie te stellen binnen het EU-voedselbeleid.
Foodwatch geeft aan dat de invloed van de voedselindustrie in de Europese politiek aanzienlijk is, mede door omvangrijke lobbybudgetten. Hierdoor blijven belangrijke wetten voor gezond en veilig voedsel uit. Obesitas en diabetes type II neemt alsmaar toe, en meer dan de helft van de EU-burgers kampt met overgewicht. Toch schort het aan urgentie bij Europese politici om gezondheid voorop te stellen, wat onder meer blijkt uit het terugtrekken van de Pesticidereductiewet, een sleutelcomponent van de Europese Green Deal.
Ondanks initiatieel ambitieuze plannen voor de hervorming van de Food Information to Consumers Regulation, zijn deze hervormingen uitgesteld. Dergelijke wetgeving zou consumenten helpen gezondere keuzes te maken door duidelijker te communiceren wat voedselverpakkingen moeten bevatten. De verwachte verbeteringen in het beleid voor duurzame en gezonde voedingssystemen laten eveneens op zich wachten.
Het vijfpuntenplan van Foodwatch richt zich op diverse sleutelgebieden. Het pleit voor het beteugelen van de voedselindustrie-lobby en het scheppen van een gezondere voedselomgeving, onder andere door de Nutri-Score verplicht te stellen en kindermarketing voor ongezond voedsel te verbieden. Daarnaast wordt opgeroepen tot strengere regelgeving om voedselmisleiding tegen te gaan en de landbouw geleidelijk volledig pesticidevrij te maken. Tot slot dringt Foodwatch aan op transparantie in voedselprijzen en de implementatie van het langverwachte Sustainable Food Systems Framework.
Bron: Foodwatch