Voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe beheers je Listeria?

De aanwezigheid van Listeria is inherent aan werken met voedsel. Om de bacterie in bedwang te houden, wordt alles uit de kast getrokken: van het aanpassen van de receptuur tot droge desinfectie.  “De situatie is er ni..

Lees meer

2020: extra inzet productveiligheid en mestcontroles

03 January 2020

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in 2020 extra capaciteit inzetten voor het toezicht op productveiligheid en mestcontroles. Ook zet de NVWA extra mensen in om meldingen op het gebied van voedselveil...

RIVM: Kleine daling dagelijkse inname zout en suiker

17 December 2019

De voedingsindustrie maakt al sinds 2014 vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) afspraken om de hoeveelheid zout, suiker en (verzadigd) vet in voedingsmiddelen te verminderen. Volgens het RIVM worden m...

HACCP certificatie stopt per 1 januari 2021

17 December 2019

Op 1 januari 2021 zal het HACCP-certificatieschema voor voedselveiligheid stoppen te bestaan. Dit besluit is genomen door de Stichting Certificatie Veiligheid, Kwaliteit en Duurzaamheid.  Waarom stopt de certificatie?...

Op zoek naar kansen in een onzekere wereld

02 December 2019

In 2020 wordt de mondiale markt voor dierlijke eiwitten geconfronteerd met een onzekere wereld, maar er zijn nog steeds kansen te vinden. De Afrikaanse varkenspest domineert de vooruitzichten, die in 2019 tot ongekende v...

Ministerie kiest voor Nutri-Score, met uitstel

29 November 2019

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) op 28 november aan de Tweede Kamer geschreven. Van de drie logo’s in Europa - Keyhole, Multiple traffic light en ...

Natuurlijke fagen tegen listeria toegestaan

04 November 2019

Het Europees Hof van Justitie heeft een beschikking uitgevaardigd die levensmiddelenbedrijven in staat stelt om door te gaan met het gebruik van fagen om Listeria te voorkomen op alle kant-en-klare levensmiddelen bij geb...

Verwarring over BRC logo bij certificering

29 October 2019

Er heerst nogal verwarring over het gebruik van het juiste logo bij BRC8. Veel bedrijven hebben ofwel geen idee dat dit een issue is, of het is hen niet helder hoe hiermee om te gaan. Om de certificering te behalen, moet...

Zorgwekkende daling van voedselcontroles in Europa

22 October 2019

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor worden uitgetrokken, nemen in heel Europa af. De Commissie is van mening dat het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor worden uitgetrokken, in heel Eu...

Poster Visindustrie

14 October 2019

Na het succes van de A1-poster met daarop de structuur van de Nederlandse vleesindustrie is het tijd voor de Nederlandse Visindustrie. Er verandert gedurende een jaar zoveel in Nederland door fusies en failliss...

Hoe voorkom je Listeria?

08 October 2019

Listeriabesmetting staat bovenaan de lijst van ernstige besmettingen. Als je bedrijf wordt getroffen, zijn de gevolgen haast niet te overzien. Op zo’n moment zoek je naarstig naar oplossingen om de Listeria zo snel mogel...

Voedselfabrikanten stoppen met kleurstof E171

01 October 2019

Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A.Vogel stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. Dit hebben zij foodwatch toegezegd nadat de NVWA vorige maand concludeerde dat er een mogelijke relatie is tussen c...

Consumptie groente en fruit stagneert

16 September 2019

Sinds de verhoging van het lage btw-tarief begin dit jaar, is de consumptie van groente en fruit gestagneerd. Supermarkten verkochten 2% minder vers fruit en slechts 1% meer verse groenten. Ongeveer 18% van de consumente...

Indringend rapport misstanden slachthuizen

13 September 2019

Minister Carola Schouten (LNV) heeft onlangs een onderzoek naar misstanden in de kleine- en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland ingesteld. Het rapport geeft een indringend beeld en laat de ernst van de problemati...

Yakult: 'Wij zijn een bacteriebedrijf'

10 September 2019

Wereldwijd drinken 40 miljoen mensen het gefermenteerde zuiveldrankje Yakult. Het productieproces start met een klein buisje bacteriën van ons moederbedrijf uit Japan. “Minimaal 6,5 miljard bacteriën per flesje opkweken ...

Productinformatie is transparanter geworden

10 September 2019

Voedingsproducten bestaan uit ingrediënten, die gezamenlijk waarde hebben. Vanzelfsprekend voedingswaarde, maar er is meer. Zoals de gevoelswaarde en CO2- waarde. Voor de waarde-creatie, marketing en transparantie is bet...