Labvlees: vlees uit een buisje

Vijf jaar geleden gaf farmacoloog en hoogleraar in de vasculaire fysiologie Mark Post aan de Universiteit van Maastricht, in Londen met zijn team als eerste een praktische demonstratie van kweekvlees. De kosten: euro 250..

Lees meer

Zoektocht naar functionele eiwitten

13 November 2018

Productontwikkelaars van levensmiddelenbedrijven zoeken steeds naar nieuwe smaken, verrassende texturen en oplossingen voor het verminderen van zout, suiker en/of vet. Eiwitten kunnen daarbij helpen. Deze functionele ing...

Vis events & trends

13 November 2018

Belangrijke gebeurtenissen 2017 Zware metalen: 149 +39% t.o.v. 2016 Kwik in zwaardvis uit Spanje 47 gevallen (-13%) Kwik in haaien uit Spanje 24 gevallen (+380%) Kwik in zwaard...

Grenzen van de nieuwe norm ISO

13 November 2018

Tijdens het NEN-congres op 26 september 2018 werd de nieuwe ISO 22000:2018 toegelicht en de Nederlandse vertaling van deze norm gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? De belangrijkste veranderingen ten ...

Vinkje verdwenen, nieuw logo nodig

19 October 2018

Fabrikanten mogen per 19 oktober 2018 geen gebruik meer maken van het Vinkje. De Consumentenbond is tevreden met het feit dat het misleidende logo verdwijnt op voedselverpakkingen. Echter vinden zij wel dat er een ander ...

Gezonder Vlees-assortiment bij Jumbo

18 October 2018

Jumbo heeft de hoeveelheid zout in haar verse vleesproducten aanzienlijk verlaagd. Honderden populaire producten - van hamburgers, speklapjes en satéspiesjes tot braadworst, gehakt en slavinken - zijn onder de loep genom...

Verklaring Bord Bia rapport Wakker Dier

16 October 2018

Dierenwelzijn is een van de vier hoekstenen van het Ierse kwaliteitssysteem SBLAS voor rund- en lamsvlees, naast voedselveiligheid, milieubescherming en traceerbaarheid. “De suggestie van Wakker Dier dat dierenwelzijn ni...

CocaCola en Blücher, zelfde standaarden

09 October 2018

In Coca-Cola European Partners Nederland vond Blücher een partner met dezelfde corporate waarden: hoogwaardige kwaliteit, duurzaamheid en hoge hygiënewaarden.  Blücher-assortiment Eveline Bruins: “Wij produceren RV...

Los het probleem op!

09 October 2018

Student 1: “Hé man, hebben ze jou niet geleerd je handen te wassen na het plassen? Student 2: “Nee. Ze hebben mij geleerd niet over mijn handen te plassen. Haha.” Aldus een gesprek tussen twee kakkineuze studenten dat ik...

Zweistra wil bedrijfszekerheid

09 October 2018

De producten van Zweistra Vlees en Vleeswaren zijn van ambachtelijke kwaliteit. Dat het verwerken van verse vleesproducten gevoelig is voor besmetting is bekend. Bij Zweistra Vlees en Vleeswaren kiezen ze voor absolute v...

Salmonella RASFF

09 October 2018

Salmonella is een bacterie die doorgaans wordt aangetroffen in de darmen van gezonde vogels en zoogdieren. Salmonellose is een zoönose, een ziekte of infectie overgedragen tussen dieren en mensen, met name in de winter. ...

Nederlanders eten ongemerkt gezonder

09 October 2018

Elk jaar worden er - in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling - door de levensmiddelenindustrie en supermarkten afspraken gemaakt over verlaging van suiker, zout en verzadigd vet. Uit een recent overzicht blijkt d...

Van BRC Food 7 naar BRC Food 8

09 October 2018

Het British Retail Consortium (BRC) bracht augustus 2018 een nieuwe versie van de Global Standard Food Safety, versie 8 van deze norm. In versie 8 staat betrokkenheid in iedere laag van de organisatie centraal. Wat veran...

Meer voedselinfecties in 2017

02 October 2018

In 2017 registreerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 666 uitbraken voedselinfecties en –vergiftigingen, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op 594 uitbraken met 2731 z...

Investeren of de gevolgen betalen…

01 October 2018

Een goede reputatie opbouwen kost vaak jaren. Je goede naam om zeep helpen kan veel sneller: in de food kan het met één recall gebeurd zijn. Iedere week is er wel sprake van terugroepacties. De een ernstige dan de ander....

Nederlanders eten ongemerkt gezonder

21 September 2018

De levensmiddelenindustrie en supermarkten zijn er wederom in geslaagd de receptuur van producten te veranderen, waardoor Nederlanders (ongemerkt) gezonder kunnen eten. Elk jaar worden er afspraken gemaakt - in het Akkoo...