Voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA verscherpt toezicht op vleessector in 2025

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt hard aan het verbeteren van haar toezicht en het toekomstbestendig maken van de organisatie. Dankzij extra financiële middelen, beschikbaar gesteld door het kabinet..

Lees meer

NAPV lanceert platform voor snellere productverbetering

07 oktober 2024

Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), heeft het nieuwe platform productverbetering gelanceerd. Dit platform moet bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie ondersteunen bij het ...

Novel foods: Ben jij klaar voor de nieuwe regels?

01 oktober 2024

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft recent de richtlijnen voor novel food-aanvragen geüpdatet. Deze herziening, die vanaf februari 2025 van kracht wordt, is een belangrijke stap voor bedrijven die ...

Belangrijke veiligheidsnormen in poederproductie

23 september 2024

Strikte richtlijnen voor voedselveiligheid en kwaliteit handhaven, is een constante uitdaging die elke schakel in de voedselketen beïnvloedt. De voedingssector reserveert een groot deel van het budget hiervoor, om het ri...

20 jaar onderzoek naar microplastics laat blijvende impact zien

23 september 2024

Na twee decennia onderzoek naar microplastics is duidelijk geworden hoe groot de impact van deze deeltjes is op het milieu en mogelijk ook op de mens. Wetenschappers roepen daarom op tot internationale samenwerking om de...

Striktere regels voor pesticiden in geïmporteerd voedsel

20 september 2024

Het Europees Parlement heeft op 18 september 2024 twee voorstellen van de Europese Commissie afgewezen die zouden toestaan dat in de EU verboden pesticiden toch in kleine hoeveelheden op geïmporteerd voedsel aanwezig mog...

Chemicaliën in voedselverpakkingen: groeiend gezondheidsrisico

19 september 2024

Recent onderzoek wijst uit dat duizenden chemische stoffen uit voedselverpakkingen en andere voedselcontactmaterialen (FCMs) in ons voedsel terechtkomen. Deze stoffen, bekend als voedselcontactchemicaliën (FCC’s), zijn i...

Ultrabewerkt voedsel: wat vinden Nederlanders er écht van?

18 september 2024

Ultrabewerkt voedsel ligt al een tijd onder vuur, vooral vanwege de mogelijke negatieve effecten op onze gezondheid. Maar wat vindt de Nederlandse consument er eigenlijk van? Uit een recent onderzoek van Wageningen Food ...

Minder voedselinfecties in Nederland voor het eerst sinds 2016

18 september 2024

Voor het eerst in zeven jaar is het aantal voedselinfecties in Nederland afgenomen. In 2023 werden er 911 uitbraken gemeld, aanzienlijk minder dan de 1.173 meldingen van het jaar ervoor. Ook het aantal mensen dat ziek we...

Verband tussen ultrabewerkt voedsel en diabetes type 2 bevestigd

16 september 2024

In een grootschalige Europese studie is een duidelijk verband aangetoond tussen de mate van voedselverwerking en het risico op type 2 diabetes. De studie, uitgevoerd onder meer dan 311.000 mensen verspreid over acht land...

Voedselveilige oliën van FenS houden de lijnen bij Borgesius draaiende

09 september 2024

‘The show must go on’. Ook als er een nieuwe ombouw moet worden gemaakt. Industriële bakker Borgesius kan het zich niet veroorloven dat lijnen stil blijven staan. “Alles sluit op elkaar aan,” aldus Thomas Harms, medewerk...

Breed scala aan analyses en diensten bij Nutrilab

09 september 2024

Voedselveiligheid is voor ons allen van groot belang. Nutrilab stelt zich op als loyale partner in het borgen van en controleren van voedselveiligheid. Onze passie voor voedselveiligheid maakt ons tot een betrokken en be...

Hygiëne-inspecties nu openbaar: Hoe scoort jouw bedrijf?

05 september 2024

De NVWA heeft het Besluit openbaar maken controlegegevens voedselveiligheid horeca ambacht retail 2 september 2024 gepubliceerd. Met dit document besluit de NVWA om de resultaten van haar inspecties over voedselveilighei...

Pak plastic aan: 2 strategieën voor circulair plastic in 2050

04 september 2024

Uit TNO-modellering blijkt dat de vraag naar plastic consumentenverpakkingen met 17% zal stijgen als het huidige consumptiepatroon aanhoudt. Toepassing van circulaire strategieën kan de broeikasgasemissies met 62% vermin...

‘Vlees eten verhoogt kans op diabetes’

22 augustus 2024

Recent onderzoek naar vleesconsumptie en type 2 diabetes onderstreept de zorg over de relatie tussen vleesconsumptie en het ontstaan van deze ziekte. De studie, uitgevoerd door het InterConnect-project, analyseerde data ...

Kaliumzout bewezen gezonder alternatief voor keukenzout

09 augustus 2024

Te veel zout in ons dieet leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Toch blijft zout een essentieel ingrediënt in veel keukens. Een recent onderzoek biedt nu een gezonder alter...