Voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

‘Bio, onbespoten schil’ vergroot keuze voor biologisch

Bijna een derde (28%) van de online Jumbo-klanten klikt vaker op een biologisch product wanneer de zin ‘Bio, onbespoten schil’ onder het product wordt weergegeven. Van deze groep kiest 10% uiteindelijk voor de biologisch..

Lees meer

Handelsbeperkingen na MKZ-uitbraak raken varkenssector

14 februari 2025

De varkensprijzen in Europa begonnen het jaar met een daling. De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Duitsland verstoorde de markt en leidde tot handelsbeperkingen. De vraag is of dit een tijdelijke schok is of het b...

Duurzaam ondernemen met slimme smeertechnologie

10 februari 2025

Slimme smeertechnologie is onmisbaar voor duurzaam ondernemen, vooral in sectoren waar betrouwbaarheid en efficiëntie van machines essentieel zijn. Voedselveilige smeermiddelen spelen hierbij een sleutelrol. Ze verminder...

JacKit: een revolutie in efficiëntie en procesoptimalisatie

10 februari 2025

Na een jaar intensief testen en doorontwikkelen, introduceert Jackit zijn nieuwe JacKit-productlijn. Deze lijn is speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie en legt de focus op hoogwaardige oplossingen. De ...

Column Gerard Kramer: Wake-upcall

10 februari 2025

Vanaf 1 januari 2026 wordt de nieuwe allergenenwetgeving van kracht, dat zal niemand in de voedingsindustrie zijn ontgaan. Het uitgangspunt is simpel: waar bedrijven vroeger konden volstaan met een algemeen ‘kan bevatten...

Nieuw trademark voor gluten-vrije producten

04 februari 2025

Beyond Celiac, de grootste gluten-vrije organisatie in de VS, heeft een nieuw geregistreerd handelsmerk onthuld. Dit volgt op de release van Issue 4 van de BRCGS-standaard, waarbij het "Gluten-Free Certification Program"...

Waterlinzen officieel erkend als voedingsmiddel in de EU

04 februari 2025

Waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, zijn door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) officieel goedgekeurd voor consumptie binnen de EU. Deze goedkeuring markeert bijna tien jaar aan onderzoek door W...

The Future of Food 2025

27 januari 2025

We weten allemaal dat ons voedsel veel méér doet dan alleen voeden. Het heeft een enorme impact op vele gebieden. Hoe gaat de manier waarop we het produceren, verdelen en consumeren de toekomst van onze planeet vormgeven...

PAN lanceert PesticidenEetwijzer: Citrusfruit meest vervuild

23 januari 2025

De nieuwe PesticidenEetwijzer van PAN-NL laat zien welke groente- en fruitsoorten de meeste pesticiden bevatten. Uit de analyse van duizenden metingen door de NVWA blijkt dat citrusfruit het meest vervuild is, terwijl ki...

Vegetarische rookworst zonder kunstmatige aroma’s

17 januari 2025

Van Gelder, bekend als oer-Hollandse AGF-leverancier en producent van plantaardige vleesvervangers, lanceert op de Horecava een primeur: de eerste vegetarische rookworst die nu al voldoet aan de strengere EU-regels voor ...

Zoethout als wapen tegen bacteriën

09 januari 2025

Stoffen uit planten bieden interessante mogelijkheden als natuurlijke bacteriebestrijders in voedsel. Zo wordt glabridine, een stof uit zoethout, onderzocht op toepassingen in de voedingsindustrie. Planten produceren dez...

EU verbiedt Bisfenol A in voedselcontactmaterialen

29 december 2024

De Europese Commissie heeft een verbod op Bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen aangenomen. Deze maatregel volgt op zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s van de chemische stof, die onder meer wordt gebruikt in...

Illegale pesticiden blijven probleem op ons bord

23 december 2024

Pesticiden die in de Europese landbouw verboden zijn, blijven opduiken op ons voedsel. Uit recent onderzoek van Foodwatch blijkt dat bananen, rozijnen en rijst in 2023 de top-3 vormen van meest vervuilde producten met il...

Nieuwe inzichten in risico’s perchloraat in voeding

19 december 2024

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een conceptadvies uitgebracht over de gezondheidsrisico’s van perchloraat in voeding. Dit advies, dat openstaat voor publieke consultatie, beantwoordt een verzoe...

Antibioticagebruik in veehouderij daalt, maar niet overal

18 december 2024

Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is sinds 2009 met 70 procent afgenomen. Dit leidde tot een daling in antibioticaresistentie bij boerderijdieren. Maar experts waarschuwen dat verdere stappen nodig zij...

Alarmerende stijging salmonellose en listeriose in de EU

16 december 2024

Listeriosegevallen bereikten in 2023 het hoogste niveau sinds 2007. Campylobacteriose en salmonellose blijven daarnaast de meest gemelde zoönotische ziekten in de EU. Dit blijkt uit het jaarlijkse EU One Health Zoonoses-...