Wereldwijde groentesector: dynamiek en uitdagingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wereldwijde groentesector: dynamiek en uitdagingen

  • 12 april 2024

De wereldwijde groentesector heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. Uitdagingen zoals de coronapandemie, extreem weer en logistieke problemen hebben de groenteconsumptie, -productie en -handel wereldwijd beïnvloed. Hierdoor zijn de consumentenprijzen voor groente fors gestegen, blijkt uit de World Vegetable Map 2024 van de Rabobank.

Groenteproductie in de EU en VS daalt

Ondanks de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag, zien we dat de groenteproductie in de Verenigde Staten en de Europese Unie daalt. De VS heeft zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot 's werelds grootste groente-importland, met een bijzonder hoge vraag naar vruchtgroenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s. Dit heeft een stijging van bijna 40 procent in de groente-export vanuit Mexico veroorzaakt over de periode 2017-2022.

Wisselend beeld bij Europese import

Hoewel Spanje, Nederland en Italië de voornaamste exporteurs van groenten in Europa blijven, zien we dat nieuwe spelers zoals Polen en Turkije een belangrijke rol op zich nemen. Polen is in vijf jaar tijd opgeschoven van de veertiende naar de negende positie op de lijst van werelds grootste groente-importlanden. Dit wijst op een veranderende dynamiek binnen de Europese groentemarkt, gedreven door economische groei en veranderende consumentenvoorkeuren.

Nieuwe landen in opkomst bij groenteverwerking

In de sector van verwerkte groenten nemen landen als China en Turkije een steeds dominantere rol in. China heeft zelfs de leidende positie van België in de export van diepvriesgroente overgenomen. Deze groei komt op een moment dat de groenteverwerkende industrie kampt met aanzienlijke kostenstijgingen voor inkoop van groenten, energie, verpakkingen en transport. In 2021 werden deze uitdagingen nog versterkt door de algemene economische situatie, wat leidde tot significante prijsstijgingen voor consumenten.

Deze ontwikkelingen laten zien hoe dynamisch de internationale groentesector is. Landen als Nederland en Spanje behouden hun leidende positie, terwijl nieuwe markten en veranderingen in consumptiepatronen de sector blijven vormgeven. De vraag naar duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel zal naar verwachting de strategieën van groenteproducenten en -exporteurs blijven beïnvloeden.

Bekijk de World Vegetable Map 2024

Rabobank.nl

Bron: Rabobank