Hét vakblad voor ondernemers en managers van foodproducerende bedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Give peas a chance

Alternatieve eiwitten zijn al enige tijd een hot topic. De bewuste consument vraagt om een alternatief voor vlees, vis en zuiveldranken, waardoor de vraag naar alternatieve eiwitten voor plantaardige voeding en dranken i..

Lees meer
WUR ontdekt 20 onbekende illegale stoffen bij voedings-supplementen

WUR ontdekt 20 onbekende illegale stoffen bij voedings-supplementen

16 september 2021

Ook voedingssupplementen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van onbekende verboden stoffen. Wageningen Food Safety Research is onlangs 20 onbekende illegale stoffen op het spoor gekomen, dankzij het toepassen v...

Verspillingsvrije week 2021 gaf perspectief

Verspillingsvrije week 2021 gaf perspectief

16 september 2021

Van 7 tot 13 september was de verspillingsvrije week. In deze week ging heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. De Verspillingsvrije Week in Regio Foodvalley gaf perspectief om deze week én...

DSM stapt met Meatable in kweekvlees

DSM stapt met Meatable in kweekvlees

16 september 2021

Innovatief voedingsbedrijf Meatable gaat samenwerken met Royal DSM voor de ontwikkeling van groeimedia voor kweekvlees. Groeimedia is een voedingsstofrijke vloeistof die de essentiële voedingsstoffen bevat zoals koolhydr...

Grolsch komt met kartonnen blikverpakking

Grolsch komt met kartonnen blikverpakking

16 september 2021

Koninklijke Grolsch zet met de introductie van de kartonnen TopClip een nieuwe norm in blikverpakking. De nieuwe verpakking is 100% plasticvrij en door alle blikfolies in Nederland te vervangen door deze kartonnen TopCli...

Judith Witte: Grenzeloos

Judith Witte: Grenzeloos

13 september 2021

Ik train weer eens voor een marathon. Zou die van Rotterdam dit najaar wél doorgaan? Zal ik een goede tijd lopen? Tijdens de lange duurlopen experimenteer ik met sportgelletjes. Van welke word ik niet misselijk? Welke ka...

Nederland: Voortrekkersrol in de eiwittransitie

Nederland: Voortrekkersrol in de eiwittransitie

13 september 2021

Een halvering van de dierlijke consumptie in 2040, met die ambitie is ProVeg Nederland een samenwerking aangegaan met LIVEKINDLY Collective, dat beschikt over zeven merken van vleesopvolgers én een wereldwijd mediaplatfo...

Nieuwe eiwitopties; waar staan we?

Nieuwe eiwitopties; waar staan we?

13 september 2021

De consumptie van vleesalternatieven stijgt in rap tempo en ook de verkoopwaarde in Nederland groeit. De afgelopen twee jaar zelfs met 50% (Nielsen). Waar liggen kansen? Wat zijn de uitdagingen? We praten erover met drie...

Complex foodbedrijf met standaard automatisering

Complex foodbedrijf met standaard automatisering

13 september 2021

Voor een complex productiebedrijf met een continue stroom van nieuwe foodconcepten, producten én klanten is een automatiseringssysteem voor beheersing van informatiestromen uitermate belangrijk. De Future Food Group vond...

Zweistra op weg naar een clean label

Zweistra op weg naar een clean label

13 september 2021

Slagerij Zweistra test een heel nieuwe vegan-blend voor zijn productengamma. Net als veel andere voedingsmiddelenproducenten wil hij een clean label voor zijn producten. Natuurlijke hulpstoffen kunnen daaraan een belangr...

Pieter Vos: Wat de boer niet kent…

Pieter Vos: Wat de boer niet kent…

13 september 2021

Elke cultuur heeft zo haar eigen gewoontes; ook eetculturen verschillen. Wereldwijd zijn de verschillen op het eerste gezicht enorm. Toch leveren de ingrediënten overal kennelijk voldoende bouwstoffen, vitaminen en miner...

Revolutionaire bacterieremmende verpakking

Revolutionaire bacterieremmende verpakking

13 september 2021

Global Flexibles uit Krimpen a/d IJssel brengt binnenkort een speciale vacuüm- en skinfolie op de markt. Een verpakkingsfolie met bewezen bacterieremmende werking die kan zorgen voor langere houdbaarheid van onder andere...

De drijvende kracht van eendenkroos

De drijvende kracht van eendenkroos

13 september 2021

Een plantaardig dieet en duurzamer dieet; iedereen lijkt ermee bezig. Het aanbod en de diversiteit neemt toe: zowel in producten als in ingrediënten. Nieuwe eiwitten, met nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd aan de too...

Een lekkere vegan kaas

Een lekkere vegan kaas

13 september 2021

Een lekkere vegan kaas maken, is dat mogelijk? Het lijkt erop dat de grootste hindernissen zijn genomen. De eerste vegan kaasproducten met natuurlijke smaken komen deze maand op de markt.  Afgelopen jaar maakte e...

Duurzaam verpakken met Repak

Duurzaam verpakken met Repak

13 september 2021

Om onze wereld ook voor volgende generaties leefbaar te houden, bestaat er een grote druk uit de samenleving op zowel producenten van levensmiddelen als op retailers om de hoeveelheid plastic verpakkingsmaterialen terug ...

Mindyourmeat; nieuwe lijn van 'de nieuwe slager'

Mindyourmeat; nieuwe lijn van 'de nieuwe slager'

13 september 2021

Op 4 oktober start Leo van Etten, eigenaar van ‘De Nieuwe Slager’, een nieuw bedrijf gespecialiseerd in vleesvervangers voor chefs en slagers. Pieter de Ruijter, commercieel manager DEGENS (de slagerstak van SOLINA-GROUP...

Desinfectie effectief tegen álle micro-organismen

Desinfectie effectief tegen álle micro-organismen

13 september 2021

Het Nocotech desinfectiesysteem is wereldwijd succesvol. In tandartspraktijken, ziekenhuizen en zelfs in bioscopen. Een natuurlijk in de voedingsindustrie. In Nederland vooral toegepast in de vis- en vleesbranche, en ste...

40 jaar reinigingstechniek; LETS komt naar ú toe

40 jaar reinigingstechniek; LETS komt naar ú toe

13 september 2021

LETS bv uit Dronten, gespecialiseerd in reinigingstechnieken voor de voedingsindustrie, viert feest: dit jaar bestaat het bedrijf 40 jaar. Met een nieuwe directie aan het roer, bouwt het bedrijf verder op de solide en su...

Ondernemers over de voedingssector na corona

Ondernemers over de voedingssector na corona

13 september 2021

Nederland gaat langzaamaan weer open. Wat is er afgelopen jaar door de pandemie veranderd?  Wat staat ons nog te wachten? Ondernemers uit de food praten over de meest opvallende veranderingen in de markt. Wat blijft en w...

Luchtdeuren Prodoor beter voor milieu en budget

Luchtdeuren Prodoor beter voor milieu en budget

13 september 2021

Het aanbrengen van luchtdeuren in de panden van Hanos levert het bedrijf veel voordelen op. Niet alleen blijven de verschillende productie- en klantruimtes op de juiste temperatuur. Ook zorgen de luchtscheidingen voor 50...

Saskia Stender: Daag jezelf uit

Saskia Stender: Daag jezelf uit

13 september 2021

Dit jaar zag mijn vakantie er anders uit dan anders. Niet drie weken naar een stacaravan, maar een week zeilen in Kroatië en hiken in Zweeds Lapland. Ik ontdekte nieuwe vormen van vakantievieren. Terug naar de basis; met...

Kruip in de huid van de shopper

Kruip in de huid van de shopper

13 september 2021

We willen allemaal met ons product op het schap van de retailer. Maar veel belangrijker, hoe kom je van dat schap ín de winkelwagen? Hoe blijf je als foodproducent relevant voor de retailer? Alles begint bij het kennen v...

Online editie vleesvervangers | september 2021

Online editie vleesvervangers | september 2021

13 september 2021

We praten met drie gepassioneerde ‘nieuwe’ eiwitleveranciers: Seamore, Protifarm en Schouten Europe over de stijgende consumptie van vlees-, vis en zuivelvervangers. Ook de verkoopwaarde in Nederland gr...

Het is spitsuur in eiwitland

Het is spitsuur in eiwitland

13 september 2021

Het kan niemand ontgaan zijn: eiwitten staan, zonder overdrijving, in het middelpunt van de belangstelling. Geen wonder, ook: de wereldbevolking groeit, op veel plekken neemt de welvaart toe, wat gepaard gaat met meer vl...

RIDLV pleit voor gezondheid in drievoud

RIDLV pleit voor gezondheid in drievoud

13 september 2021

Landbouw heeft enorm bijgedragen aan de voedselzekerheid, de levensverwachting en de welvaart van de sterk gegroeide wereldbevolking. Maar ze berokkent in haar huidige vorm en omvang ook steeds meer schade aan de planeet...

CBL lanceert website ‘Wat zit er in jouw winkelmandje?’

CBL lanceert website ‘Wat zit er in jouw winkelmandje?’

13 september 2021

Sta je weleens stil bij de producten die je in je winkelmandje doet? Dat zouden we eens wat meer moeten doen. Want de producten die jij koopt, komen niet zomaar in de winkel. Daar komt heel wat bij kijken. Wist je bijvoo...

Roadmap plantaardige eiwitten

Roadmap plantaardige eiwitten

08 september 2021

We staan vandaag voor de ongekende uitdaging om op een ecologisch duurzame en betaalbare manier voldoende eiwitten te produceren en te distribueren om tegen 2050 meer dan negen miljard mensen te voeden. De eiwitcalorieën...

Los uw vleespuzzel op in SPARC*

Los uw vleespuzzel op in SPARC*

07 september 2021

Sonac Functional Products kondigt met trots de opening aan van de geavanceerde faciliteit SPARC* om klanten te helpen met het ontwikkelen van innovatieve nieuwe vlees- en hartige producten. In het nieuwe Sonac Product...

SEnS; een verstandige keuze

SEnS; een verstandige keuze

07 september 2021

Het klimaat staat onder druk. Grondstoffen, water en energie worden steeds schaarser en de milieunormen strenger. Daarom hebben wij nu, meer dan ooit, productieprocessen nodig die efficiënt, grondstofbesparend en betrouw...

Plastic kost samenleving een fortuin

Plastic kost samenleving een fortuin

07 september 2021

De plasticcrisis neemt ongekende vormen aan en de huidige aanpak van het probleem faalt. Dat is de conclusie van het op 6 september 2021 gepubliceerde nieuwe rapport 'Plastics: The cost to society, environment and the ec...

Ongekende stijging afzetprijzen voedingsindustrie

Ongekende stijging afzetprijzen voedingsindustrie

06 september 2021

De afzetprijzen van de voedingsindustrie zijn in juli dit jaar vergeleken met juli vorig jaar met 8,7 procent gestegen. Sinds de start van de CBS-publicatiereeks in 2013 is een dergelijke hoge prijsstijging in de voeding...

PLUS en COOP samen verder

PLUS en COOP samen verder

06 september 2021

PLUS en COOP makenop 6 september 2021 bekend dat ze overeenstemming hebben bereikt om samen verder te gaan. Door de voorgenomen fusie ontstaat de 3e grootste servicesupermarkt van Nederland, met een landelijk netwerk van...

FAO: ‘Voedselprijzen stijgen tot recordniveau’

FAO: ‘Voedselprijzen stijgen tot recordniveau’

03 september 2021

De voedselprijzenindex van FAO heeft in augustus 2021 bijna het hoogste niveau in 10 jaar tijd bereikt. De wereldvoedselgrondstoffenprijzen veerden snel op na twee opeenvolgende maanden van daling, aangevoerd door sterke...

AH-gehakt van bakje naar zakje: 500.000 kilo minder plastic

AH-gehakt van bakje naar zakje: 500.000 kilo minder plastic

03 september 2021

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Dat scheelt meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis – een besparing van 70%. Voor klanten heeft de nieuwe verpakking ook een voordeel in d...

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

31 augustus 2021

Als producent van verse levensmiddelen heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én ...

Havantec Hygiene Solutions

Havantec Hygiene Solutions

31 augustus 2021

Havantec Hygiene Solutions is uw partner op het gebied van hygiëne oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dé totaal leverancier voor persoonlijke hygiëne oplossingen, (schuim)reinigingssystemen, industriële wasma...

Duurzaamheid: 5 pijlers waar je op in moet spelen

Duurzaamheid: 5 pijlers waar je op in moet spelen

30 augustus 2021

Ontwikkelingen in de voedingsmiddelenbranche gaan snel. De consument verandert, wat gevolgen heeft voor de productie en distributie. Tegelijkertijd moet de keten verduurzamen en staat innovatie niet stil. Benieuwd naar d...

Eetbare coatings voor fruit tegen voedselverspilling

Eetbare coatings voor fruit tegen voedselverspilling

30 augustus 2021

Elk jaar wordt veel voedsel weggegooid. Een derde hiervan is voedsel dat bedorven of beschadigd is tijdens transport. Een nieuwe coatingtechnologie van Liquidseal houdt groenten en fruit tot twee keer zo lang vers. Op di...

Wekelijks 11,5 miljoen kilo verspilling voorkomen

Wekelijks 11,5 miljoen kilo verspilling voorkomen

27 augustus 2021

Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. Veel mensen weten dit nog niet. Iedereen kan meehelpen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of u...

Variatie een must voor snackgeluk

Variatie een must voor snackgeluk

26 augustus 2021

Smaak is de belangrijkste factor bij het eten van zoute snacks. Het plezier van de eetervaring is de drijfveer achter veel aankoopbeslissingen, waarbij wereldwijde consumenten op zoek zijn naar het geluk van snacken, zo ...