Column Saskia Stender: Durven, doen, doorzetten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Saskia Stender: Durven, doen, doorzetten

  • 08 april 2024
  • Door: Saskia Stender

In de wereld van de voedingsindustrie wordt innovatie vaak gezien als het gouden ticket naar succes. Maar, en dit is een grote maar, op de weg daarheen liggen flinke struikelblokken. Wat houdt hen tegen om de innovatieversnelling hoger te zetten?

Een van de grootste obstakels is, zonder twijfel, de financiering. Laten we eerlijk zijn: innoveren kost geld. Veel geld. Voor de ontwikkeling van nieuwe producten of processen, het uitproberen van de laatste technologieën, en het uiteindelijk op de markt brengen ervan, is een stevige financiële basis nodig. In een sector waar de marges vaak al onder druk staan, is het best lastig om voldoende middelen vrij te maken.

Dan heb ik het nog niet eens over de regelgeving. Begrijp me niet verkeerd, voedselveiligheid en kwaliteitscontroles zijn van vitaal belang. Maar de daarbij horende regelgeving kan voelen als een strak keurslijf. Het verkrijgen van goedkeuring voor innovatieve producten of processen is een tijdrovend en soms frustrerend proces, dat ondernemers kan ontmoedigen om nieuwe paden in te slaan.

Ook niet te onderschatten: de uitdaging van het vinden van het juiste personeel. Innovatie vraagt om mensen die bereid zijn risico's te nemen, die buiten de gebaande paden kunnen en willen denken. En dan is er nog de weerstand tegen verandering. Verandering brengt onzekerheid met zich mee. Niet iedereen staat te springen om zijn vertrouwde werkwijze overboord te gooien voor iets nieuws. Het creëren van een bedrijfscultuur waarin verandering wordt omarmd en waar ruimte is voor nieuwe ideeën, is makkelijker gezegd dan gedaan.

De sleutel tot succes ligt in het aangaan van al deze uitdagingen, hoe ontmoedigend ze ook mogen lijken. Want in de voedingsindustrie is innovatie niet slechts een luxe, het is een noodzaak voor wie vooruit wil.

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024