Praktische handleiding: Listeriaprotocol
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Listeria­pro­tocol; praktische handlei­ding:

  • 08 april 2024

Veel bedrijven in de voedingsindustrie hebben hun Listeria-probleem kunnen oplossen met hulp van SimpelDesinfecteren. Dit bedrijf levert al jarenlang met succes het Nocotech desinfectiesysteem aan de voedingsindustrie. Het systeem is zeer effectief in het verlagen van de infectiedruk.

Steeds vaker vragen de bedrijven niet alleen om het Nocotech desinfectiesysteem, maar doen ze ook een beroep op de expertise van de mannen achter SimpelDesinfecteren: Hugo ter Hoeve en Robert Kostrubiec. “Om een probleem als een Listeriabesmetting goed aan te pakken, is een complete benadering nodig,” legt Hugo ter Hoeve uit. “Dit houdt in dat je naar heel veel zaken moet kijken. Je moet het hele reinigingsproces onder de loep nemen, bekijken of -en zo ja hoe - er sprake is van het verslepen van bacteriën van ruimte naar ruimte, hoe de luchtverversing en de verdampers werken; maar ook naar zaken als monstername, persoonlijke hygiëne, preventieve maatregelen, etcetera. Het is allemaal relevant voor het totaalplaatje en het vinden van de juiste oplossing.”

Praktisch hulpmiddel

Om bedrijven extra te ondersteunen, heeft SimpelDesinfecteren nu een ‘Listeriaprotocol’ ontwikkeld, daarbij gebruikmakend van hun brede ervaring met voedselveiligheidssystemen als HACCP, BRC, FSSC 22000 en IFS. “Ons protocol vormt een praktische handleiding voor bedrijven. Het is een standaard waaraan ze hun processen kunnen toetsen, en een hulpmiddel om deze te verbeteren.”

Hugo en Robert zien goede resultaten bij de bedrijven die dit al toepassen. “Uiteraard speelt Nocotech desinfectie hierin een belangrijke rol”, benadrukt Robert. “Afhankelijk van de mate van besmetting wordt de dosering gedurende een bepaalde periode bepaald. Is er een neerwaartse trend in de besmettingen te zien, dan kan de dosering worden aangepast. Dit gebeurt dus trapsgewijs. Er blijft een bepaalde dosering nodig; die zorgt ervoor dat Nocotech de infectiedruk laag houdt, zodat micro-organismen geen  kans krijgen uit te groeien.” 

Volledig geautomatiseerd

“De rol van Nocotech is naast alle andere maatregelen dus best groot”, vat Hugo samen. “Gebruikers zien aan de uitslagen van het laboratorium dat het beter werkt dan handmatige desinfectie. Groot voordeel is dat het systeem volledig geautomatiseerd is; er kunnen dus geen menselijke fouten meer worden gemaakt. Dankzij het gebruik van de module en het dashboard is alles onder controle, en vanaf telefoon of PC te regelen. Elke behandeling is traceerbaar. Simpeler kunnen we het niet maken.”

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024