Column Ceel Elemans: Eigen verantwoordelijkheid nemen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Ceel Elemans: Eigen verantwoor­de­lijk­heid nemen

  • 08 april 2024
  • Door: Ceel Elemans, ING Sector Banker Food

Na jarenlang werk van de Europese Commissie is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bijna een feit. Recent bereikten de EU-lidstaten - na aanvankelijk nieuw verzet - alsnog een akkoord. De richtlijn verplicht bedrijven tot meer aandacht voor mensenrechten en milieu in hun productie- en toeleverketens. 

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote bedrijven al om over arbeidsomstandigheden en milieukwesties in hun toeleverketens te rapporteren. Deze Europese duurzaamheidsrapportagerichtlijn geldt voor beursgenoteerde bedrijven vanaf het verslagjaar 2024. Grotere bedrijven die voldoen aan de CSRD-criteria moeten al voor het verslagjaar 2025.  

Het is de hoogste tijd om werk te maken van eerlijke productieketens en op te komen voor arbeidskrachten in lokale gemeenschappen. Een Europese aanpak heeft de voorkeur om misstanden op een gelijke manier aan te pakken. Momenteel valt echter slechts 1/3e van de oorspronkelijke bedrijven onder het akkoord, namelijk bedrijven met >1000 werknemers (was 500) en met >450 miljoen euro omzet (was 150 miljoen). Het zet veel meer zoden aan de dijk als voedingsbedrijven zélf actie ondernemen en hun verantwoordelijkheid nemen voor eerlijke productieketens. Zeker nu deze ‘anti-wegkijk-wet’ voor de zoveelste keer nog verder is afgezwakt. 

Consumenten eisen transparantie over de productie van hun voeding en onder welke omstandigheden die plaatsvindt. Nu welbevinden en inclusie meer aandacht krijgen, is het des te belangrijker serieus werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Voedingsbedrijven kunnen niet langer wegkijken: van uitbuiting van tomatenplukkers in Zuid-Italië, mistanden op theeplantages in Kenia, of dichter bij huis: ernstige werk- of huisvestingssituaties van arbeidsmigranten. Voor voedingsbedrijven en supermarkten is het tijd hun sociale hart (meer) te tonen door mensenrechtenmisstanden in hun productieketens écht serieus aan te pakken. Dat geldt ook voor bedrijven die niet onder de CSDDD vallen.  

Ceel Elemans
ING Sector Banker Food

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024