Renoveren is innoveren: Henri van de Bilt vernieuwt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Renoveren is innoveren: Henri van de Bilt vernieuwt

  • 08 april 2024
  • Door: Esther van der Lelie

Het professionaliseren van de werkomgeving was de wens. Een vernieuwde antibacteriële en hygiënische productielocatie is het resultaat. Door een slimme renovatie-aanpak worden dromen werkelijkheid voor vleesverwerkersbedrijf Henri van de Bilt in Beuningen. De samenwerking met Jack-it Sealwise zorgt ervoor dat ze hun ambities voor de toekomst kunnen waarmaken.

“Vanwege de steeds strengere eisen op het gebied van voedselveiligheid wilden we een professionaliseringsslag in onze fabriek maken”, vertelt Jeroen van Ginkel. Hij is sinds januari 2022 maintenance manager van varkensvleesverwerker Henri van de Bilt in Beuningen. Een familiebedrijf dat onderdeel is van de OSI-groep, wereldwijd marktleider in voedselproductie. “Ik houd van mijn werk in de vleesindustrie, ik ben trots op ons bedrijf en ons product. Kwaliteit staat altijd voorop, daar leveren wij ‘nul procent’ op in”, benadrukt Jeroen. 

Gevolgen van zout, vet en reinigingsmiddelen

In 2019 werd een 6.000 m2 grote productiehal aan de bestaande fabriek in Beuningen gebouwd die hiermee 20 hectare groot werd. Jeroen: “In onze fabriek verwerken we diverse vleesproducten, tot en met ready-to-eat. Door het dynamische productieproces moet er regelmatig gereinigd worden. Hierdoor ontstaan kleine beschadigingen op wanden. Deze herstellen we direct, aangezien die kunnen uitgroeien tot bacteriehaarden, wat ten koste gaat van de voedselveiligheid.” Esthetisch gezien werd de fabriek er niet mooier op.

Oplossing met antibacteriële wandpanelen

Op LinkedIn las Jeroen berichten van Jack Pluim van Jack-it Sealwise. Met de situatie in de fabriek in zijn hoofd, nam hij contact op. Jack kwam langs, de problematiek werd besproken en de samenwerking beklonken. Onderzocht werd of opnieuw spuiten en kitten van de wanden het gewenste resultaat zou opleveren. Dit leek er niet op. “Vervangen was onbegonnen werk omdat dit te veel downtime zou opleveren. Voor het bedrijf is het een must dat de basis - wanden, vloeren en plafonds - op orde is.” 

“De beste optie was het aanbrengen van een tweede laag met Sealwise”, vult Jack aan. Dit zijn onze sterke, waterdichte, antibacteriële, antivirale, zelfs bacteriedodende panelen van gerecycled pvc die ook voldoen aan brandklasse A1.” Jeroen en Jack waren zich ervan bewust dat deze renovatie een enorme uitdaging was, want dit moest in de gehele fabriek gebeuren. 

Verbeteren kwaliteit werkomgeving

In maart 2022 startten Jack en zijn collega’s met de klus. Ruimte voor ruimte werd, én wordt, aangepakt. Op uniforme wijze. De jongens van Jack-it brengen de Sealwise panelen aan, met randbeveiliging om beschadigingen door onder meer de grote elektrische pompwagens te voorkomen. Vervolgens kitten ze deze af met Inotec dat bewezen bestand is tegen vuil én reinigingsmiddelen. Het is een continu proces om de kwaliteit van de werkomgeving naar een hoger niveau te tillen. Jack: “Zonder dat de productie stil staat, want we werken buiten de productietijden, ook in de weekenden.”

Transparante samenwerking

Jeroen is enorm tevreden met de samenwerking met Jack. “Hij kijkt naar de activiteiten en kiest de juiste componenten waarmee hij het bedrijf zo lang mogelijk vooruit kan helpen. Je weet precies waar je aan toe bent. Hij is recht door zee, transparant en berekent alleen het werk wat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.” Jack luistert aandachtig. Hij beaamt de uitspraken van Jeroen kort en krachtig met “Dat klopt”. Hij laat weten trots te zijn op het werk van ‘zijn jongens’. “We werken hier met een vaste ploeg waarop ik kan vertrouwen. We krijgen de vrijheid om ons werk te doen, dat is fijn. Ik volg de inzet van de jongens kritisch, want de kwaliteit van ons werk moet goed zijn. Er is geen tussenweg, anders ontstaan er later toch problemen. We maken geen lappendeken, het is één mooi geheel.” 

Toekomstgerichte innovatie

Vóór de zomer zal dit renovatieproject klaar zijn. Dan zien Jeroen en zijn 120 collega’s de in 2022 geuite wens voor professionalisering werkelijkheid worden. Een belofte voor de toekomst, want met de kwalitatief nog hoogwaardigere basisomgeving kan Henri van de Bilt werken aan haar ambitie: consistentie van het product en het steeds mooier en beter maken van de smaak. Zo draagt de renovatie bij aan innovatie richting de toekomst.

www.osieurope.com/en/brand/henri-van-de-bilt
www.jackit.nl

Hoofdfoto: Jeroen van Ginkel (links) en Jack Pluim

Beeld: © Studio38C

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024