Gezond eten staat bij veel Nederlanders hoog op het lijstje. Toch blijven structurele gedragsveranderingen uit. Uit onderzoek van Panelwizard, uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO, blijkt dat consumenten op drempels stuiten. Prijs, gemak en beschikbaarheid spelen een grote rol. Supermarkten, producenten, horeca en overheid hebben daar allemaal invloed op.
89 procent van de ruim 1.000 respondenten vindt gezond eten belangrijk. Maar 38 procent geeft aan dat gezonde producten simpelweg te duur zijn. Vooral jongeren (53,6 procent) en gezinnen met jonge kinderen (44,9 procent) lopen daartegenaan.
Ook snelheid en gemak tellen mee. Meer dan één op de vijf respondenten vindt gezonde voeding lastiger te vinden en meer werk om klaar te maken. Jongeren en jonge gezinnen noemen dat zelfs vaker dan gemiddeld.
Daarnaast zegt 16,7 procent dat gezond eten minder lekker is, en 15,5 procent vindt het lastig te beoordelen wat nu precies gezond is. Ondertussen ligt ongezond eten op iedere straathoek voor het grijpen: goedkoop, aantrekkelijk verpakt en snel binnen handbereik.
Volgens het RIVM is meer dan 8 procent van de Nederlandse ziektelast toe te schrijven aan ongezonde voeding. Tegelijkertijd vindt de meerderheid van de consumenten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid. Toch wijst een aanzienlijk deel ook producenten (37 procent), overheid (35,3 procent) en supermarkten (34,7 procent) aan als medeverantwoordelijk voor het aanbod.
Supermarkten hebben een stevige positie in dit verhaal. Ze bepalen wat er in het schap ligt, hoe dat eruitziet en tegen welke prijs. Hoewel groente en fruit vaak als eerste zichtbaar zijn, valt zo’n 80 procent van het assortiment buiten de Schijf van Vijf. Speciaalzaken zoals slagers en groenteboeren worden minder bezocht, onder andere door hogere prijzen en beperkte bereikbaarheid.
Voedingsproducenten kunnen bijdragen door recepturen aan te passen en het aanbod gezonder en betaalbaar te maken. De Nutri-score wordt nog weinig gebruikt: slechts één op de zes respondenten kijkt hiernaar. Een derde gebruikt de Schijf van Vijf als referentie.
Uiteten wordt gezien als een genietmoment, toch vindt 64 procent van de ondervraagden het belangrijk dat de horeca gezonde keuzes aanbiedt. Vooral rond scholen wordt het grote aanbod van fastfood als probleem ervaren.
Sociale media hebben ondertussen een duidelijke invloed, zeker op jongeren. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt zich bewuster te zijn gaan voeden door influencers. Onder 18- tot 30-jarigen is dat zelfs 37 procent. Ruim 17 procent heeft zijn eetgedrag ook daadwerkelijk aangepast – vaker plantaardig of met minder suiker, bijvoorbeeld.
Supermarkten, producenten, horeca en overheid worden gezamenlijk aangesproken om gezondheid vaker mee te nemen in het bedrijfsmodel en het voedselaanbod beter af te stemmen op de wensen en obstakels van de consument.
Bron: ABN AMRO