Yme Kuiper uit Heerenveen draait al 166 jaar mee in de voedingsindustrie. Het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in zuidvruchten, noten en zaden, groeit mee met de markt, klanten en technologie. Voor de recente uitbreiding en renovatie van hun productieruimte vertrouwden ze op een bekende partij: Sentho.
“We zijn in 1859 begonnen in de molen,” vertelt Andreas Wierda, productiemanager bij Yme Kuiper. Hij wijst naar een grote foto in de vergaderruimte waarop oprichter Yme Kuiper met zijn familie voor de molen poseert. “Inmiddels leveren we zuidvruchten, zaden en noten aan groothandels, industriële bakkerijen, koekfabrikanten en muesliproducenten. Zo’n 85 verschillende producten in meer dan 400 varianten. Aan klanten in Nederland en Noordwest-Europa. Die klanten groeien en wij groeien mee.”
De drie hoofdactiviteiten anno 2025 liggen bij: zuidvruchten zoals krenten en rozijnen: geschoond, klantspecifiek gemengd, op gewicht, in de receptuur die de klant wenst; zaden en pitten: geschoond, gemixt en klantspecifiek verpakt, bijvoorbeeld als pre-mix voor op en in brood; en als derde bij noten: geschoond, gemixt en ook weer klantspecifiek verpakt.
Andreas Wierda en Niels Burger
Yme Kuiper verwerkt dagelijks vele zeecontainers en trailers met grondstoffen. “Alles gaat in bulk. Onze producten komen van over de hele wereld”, vertelt Andreas verder. “We zijn betrokken tot aan de bron. Dat vinden we belangrijk.” De fabriek telt een vaste kern van 65 collega’s met daarbovenop een flexibele schil voor piekmomenten zoals rond Kerstmis en Pasen. “We doen alles zelf: van inkopen tot verpakken, mengen en distribueren. We leveren ready-to-use producten. Klanten kunnen het direct verwerken.”
Voedselveiligheid is heilig. “Alles wat hier het pand uitgaat, moet 100% schoon zijn. We gebruiken high-end technologie om vreemde materialen zoals steentjes, plastic of houtdeeltjes uit het product te halen. We doen intern én extern microbiologische controles.” Door volumegroei en vragen met betrekking tot productontwikkeling ontstond een wens voor uitbreiding van de verwerkingscapaciteit en nieuwe mogelijkheden voor mengen. Het leidde tot uitbreiding van twee naar drie productielijnen voor het schonen, conditioneren en mengen van zuidvruchten. Omdat het om bestaande ruimtes ging, betekende dat ook verbouwen en renoveren. “Maar wel zonder stilstand”, voegt Andreas toe. “Onze productie moet altijd doorgaan. Daarom hebben we de verbouwing gepland uitgevoerd, in fases gedurende heel 2024.”
De keuze voor Sentho als verbouw- en renovatiepartij was snel gemaakt. “We kennen elkaar al langer vanuit een andere samenwerking”, vertelt Andreas. “Dat project verliep prettig. Dus gingen we er nu opnieuw voor.”
Niels Burger, directeur van Sentho, beaamt de uitspraken van Andreas. “We werken landelijk, maar met regionale ploegen. In dit geval kwamen monteurs terug die hier in 2007 al werkten bij de uitbreiding met grote magazijnen en nieuwe productielijnen. Het zijn vertrouwde gezichten. Dan heb je aan een half woord genoeg.”
De werkzaamheden bestonden uit het plaatsen van FRP-wanden en deuren alsook updates geven aan verschillende ruimtes. Andreas: “Tijdens zo’n traject kom je altijd onvoorziene dingen tegen. Je haalt een wand weg en dan blijkt er iets achter te zitten wat je niet had verwacht. Dat vraagt om flexibiliteit en om goede communicatie. We hadden korte lijntjes. Een belletje en het werd geregeld. Fijn was dat Sentho al goede contacten had met de vloerenspecialist. Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.”
Sentho dacht mee met de planning, uitvoering én aansturing. “Het scheelt zóveel tijd als je werkt met mensen die bekend zijn met de organisatie,” zegt Andreas. “Je hoeft instructies niet te herhalen. Hygiëneregels, aan- en afmelden, veiligheid; het was allemaal meteen helder.” De samenwerking ging zelfs verder dan wat was afgesproken. “We kregen ook ruimte om extra verzoeken in te dienen tijdens het proces. Er kwamen plekken bij die we wilden meenemen in de renovatie. En dat kon.”
De verbouwing smaakt naar meer. “In een productieomgeving ben je nooit klaar”, bevestigt Andreas. “De vloer slijt. Een wand beschadigt. Je blijft verbeteren. En dan is het prettig als je weet wie je kunt bellen.” Ook Niels is tevreden. “Wat ik mooi vind aan Yme Kuiper is de combinatie van historie én passie. Dat voel je in alles. Dat past precies bij hoe wij werken: betrokken, oplossingsgericht en met oog voor detail. Of het nu gaat om een wand, een deur of een nieuwe ruimte; uiteindelijk draait alles om samenwerken en vertrouwen.”
www.ymekuiper.nl
www.sentho.nl
Foto's: ©Anne van der Woude
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025