Michael Lewis Company pakt energie-uitdaging aan
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Michael Lewis Company pakt energie-uitdaging aan

  • 23 juni 2025
  • Door: Marjolein Straatman

Netcongestie kan grenzen opwerpen voor groei. En toch realiseerde logistiek dienstverlener Michael Lewis Company een ruime verdubbeling van zijn vriescapaciteit mét een lager energieverbruik dan voorheen. Het geheim? Meer efficiëntie op basis van geavanceerde technologie. 

Het is nog niet eens zo lang geleden dat er bij Michael Lewis Company een brief op de mat plofte van de netbeheerder. Het bedrijf kreeg een waarschuwing dat het zijn contractvermogen had overschreden. Met alle risico’s van dien. “Uiteindelijk kun je zelfs worden afgesloten, wat natuurlijk heel onwenselijk is met het oog op de continuïteit”, zegt facility manager Erik IJsselstein. “Bovendien lagen er net plannen voor een uitbreiding van onze vriescapaciteit.” 

De van origine Amerikaanse specialist in opslag en distributie van in-flight supplies kreeg in 2020 een Europees hoofdkantoor en warehouse, in Dinteloord. Vanuit Noord-Brabant vinden maaltijden voor de luchtvaartindustrie hun weg naar verschillende klanten in heel Europa. Na een valse start aan het begin door corona maakt het bedrijf nu een mooie groei door. Het resultaat vermoedelijk, van de bedrijfsmissie om altijd te streven naar een blije klant. 

Theo Vliek (links) en Erik IJsselstein 

Werk aan de winkel 

De veelal diepgevroren producten worden opgeslagen onder strikte condities in verschillende koel- en vriescellen. Het was de stijgende vraag vanuit klanten, en van producenten en leveranciers om meer op voorraad te leggen, die Michael Lewis Company noopte tot uitbreiding daarvan. Maar, in combinatie met de energie die roet in het eten dreigde te gooien was er wel werk aan de winkel. “We hadden al het gevoel dat het verbruik efficiënter kon”, zegt Erik, “maar hóe, daar kregen we de vinger niet achter.”

De opslag- en distributiespecialist ging in gesprek met verschillende partijen. Maar de geboden oplossingen – zoals de suggestie van investeren in een compleet nieuwe installatie – waren niet wat het bedrijf zocht. 

Beter benutten 

Dankzij een geheel andere aanpak bleven Michael Lewis Company de kosten van een nieuwe installatie bespaard. Mét een beter resultaat dan gehoopt. Zo wist het Brabantse bedrijf niet alleen zijn vriescapaciteit meer dan te verdubbelen én binnen het contractvermogen te blijven. Ook lukte het om minder energie te verbruiken dan in de oude situatie. Een verrassende uitkomst. Of zoals Erik het formuleert: “Awesome. Waanzinnig. Een topoplossing.” Die oplossing zit ‘m in een betere benutting van de bestaande installatie en in een optimaal verbruik van de energie die voorhanden is. Van het contractvermogen, maar ook van zonnepanelen die Michael Lewis Company hiervoor op een deel van het dak liet plaatsen. “Gedeeltelijk, omdat teruglevering niet is toegestaan. Wat we opwekken wordt zo veel en goed mogelijk ingezet.”

Verbruiksoptimalisatie wordt gerealiseerd door vriescellen in te zetten als thermische buffer. Schijnt de zon en is er (te) veel energie voorhanden, dan wordt deze gebruikt om een koelvriesinstallatie harder te laten draaien. De installatie kan dankzij de koude-afgifte van de producten – die één tot twee graden kouder worden dan normaal – op momenten dat dit het best uitkomt minder hard werken en dus ook minder energie verbruiken. Simpel gezegd functioneert het product dus als koelelement. Mede hierdoor wordt de energievraag meer verspreid over de dag.

Dirigent van energiestromen 

De intelligente oplossing komt uit de koker van RBK Food Projects, onderdeel van de RBK Group uit Deventer. De divisie bestaat onder meer uit een architecten- en ingenieursbureau dat slimme oplossingen ontwikkelt voor de voedingsindustrie. Voor Michael Lewis Company analyseerde Food Projects de bestaande situatie en kwam het op basis van berekeningen tot een herontwerp van de installatie en een bestek, vertelt RBK’s sales director Theo Vliek. “Je wilt energie gebruiken op momenten dat dit het voordeligst is, dus moet je daarop sturen”, zegt hij. “In die zin fungeert RBK als een dirigent van energiestromen. Onze focus in de koelvriesindustrie ligt altijd op rust en efficiëntie. Daarom voorkomen we starts en stops zo veel als mogelijk en richten we het verbruik optimaal in. Bij Michael Lewis Company gebeurt dat door het bufferen van energie. Regie voeren, daar gaat het om.”

Besturing 

De regisseursrol wordt ook ondersteund door FOPRO, RBK’s eigen intelligente PLC-besturingssysteem voor industriële koude-installaties dat bij Michael Lewis Company is geïnstalleerd. Het is gekoppeld aan andere systemen en biedt realtime inzicht in de processen. Zo is bijsturen in de energievraag continu mogelijk en is optimalisatie gewaarborgd. 

In Dinteloord zijn ze er blij mee. “We hebben minder verbruikt en dan moeten de mooiste zomermaanden nog komen”, zegt Erik. “Voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken over energie. Sterker nog: op basis van ons contractvermogen en eigen opwek is het zelfs mogelijk om verder uit te breiden met eventueel nog een extra vriescel.”

www.mlco.com
www.rbk.nl

Foto's: © Peter Roek

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025