Upcyclingkaart brengt wereldwijde reststromen in beeld
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Upcycling­kaart brengt wereldwijde reststromen in beeld

  • 24 juni 2025

Bedrijven in de voedingsindustrie kunnen elkaar nu makkelijker vinden in de zoektocht naar reststroompartners. Op International Upcycling Day werd namelijk de Global Food Upcycling Map gelanceerd: een digitale kaart die samenwerking in de circulaire voedselketen een flinke zet geeft.

Focus op samenwerking

Bij upcycling krijgen nevenstromen uit de voedselproductie een tweede leven als nieuw product. Dat helpt niet alleen om voedselverlies terug te dringen, maar ook om de impact op het milieu te beperken en de circulaire economie te versterken. Toch is het vinden van de juiste samenwerkingspartners vaak nog lastig.

Daar moet de nieuwe kaart verandering in brengen. De tool is ontwikkeld samen met DataScouts en wordt ondersteund door Industriens Fond, als onderdeel van het Food Upcycling Project. Bedrijven kunnen via de kaart eenvoudig andere spelers in de keten vinden: van ingrediëntleveranciers en technologie-aanbieders tot merken en logistieke partijen.

Brede steun

Het initiatief wordt gedragen door meerdere organisaties, waaronder Teknologisk Institut, Foodvalley, Food & Bio Cluster Denmark, DTU National Food Institute, DI Fødevarer, Dagrofa ApS en Landbrug & Fødevarer.

Zelf op de kaart

Organisaties die zich bezighouden met voedsel-upcycling kunnen zich aanmelden en een plek op de kaart claimen. Zo vergroten ze hun zichtbaarheid én hun kansen om samen te werken met andere partijen in de keten.

Foodvalley.nl

Bron: Foodvalley