Kweekvlees proeven klinkt als toekomstmuziek, maar de praktijk is al begonnen. Toch blijkt de veiligheid bij deze proeverijen nog niet goed geregeld. Dat stelt BuRO, het bureau voor Risicobeoordeling & onderzoek, in een advies aan de minister van Volksgezondheid.
Kweekvlees valt binnen de EU onder de categorie ‘nieuw voedingsmiddel’. Dat betekent: pas op de markt ná goedkeuring door de Europese Commissie. Toch zijn er in Nederland al proeverijen geweest, dankzij een motie uit 2022 en een ‘Code of Practice’. Maar volgens BuRO ontbreken cruciale gegevens, zoals informatie over het productieproces, gebruikte materialen en bewaarmethoden. Hierdoor is het risico voor de gezondheid van deelnemers niet goed in te schatten.
BuRO noemt mogelijke gevaren: besmetting met ziekteverwekkers uit het dier of de gebruikte instrumenten, of h et ontstaan van giftige eiwitten. Chemisch kunnen ook resten van groeimedium, schoonmaakmiddelen of microplastics in het product terechtkomen. Zonder toegang tot details over ingrediënten en processen, blijven de risico’s volgens BuRO onduidelijk.
BuRO pleit voor een beoordelingssysteem dat aansluit op bestaande voedselveiligheidsstructuren. Belangrijk daarbij: transparantie, reproduceerbaarheid en toezicht door een onafhankelijke partij. Ook adviseert het bureau om de NVWA volledige inzage te geven in de veiligheidsbeoordelingen van proeverijen, en dit toezicht formeel te verankeren. De NVWA had BuRO om dit advies gevraagd om een eigen standpunt te kunnen bepalen.
Bron: NVWA