Eiwittransitie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ketenverduurzaming vraagt om samenwerking, geen concurrentie

Terwijl Europese industriële bakkerijen samenwerken aan duurzamere grondstoffen zoals koolstofarme tarwe, ontbreekt in Nederland de regie. De voedingsindustrie loopt daardoor achter in de verduurzaming. “Zolang duurzaamh..

Lees meer

BuRO: Strengere regels nodig bij kweekvleesproeverijen

25 juni 2025

Kweekvlees proeven klinkt als toekomstmuziek, maar de praktijk is al begonnen. Toch blijkt de veiligheid bij deze proeverijen nog niet goed geregeld. Dat stelt BuRO, het bureau voor Risicobeoordeling & onderzoek, in ...

Krekels in de schappen: KRIKET komt naar Nederland

24 juni 2025

Het Belgische KRIKET brengt zijn krekelproducten naar Nederland. De mueslirepen, proteïnerepen en granola’s bevatten krekelpoeder en zijn vanaf deze maand verkrijgbaar bij Holland & Barrett en Bever. De insecten zijn...

Rival Foods haalt miljoenen op voor vleesvervangers

18 juni 2025

Rival Foods, de Nederlandse FoodTech-scale-up uit Amersfoort, heeft €10 miljoen opgehaald in een Series B-financieringsronde. De ronde werd geleid door pensioeninvesteerder APG namens ABP. Ook PYMWYMIC, ROM Utrecht Regio...

Alternatieve eiwitten worden steeds minder alternatief

17 juni 2025

Wat gebeurt er als schappen leeg raken, prijzen pieken en consumenten op zoek moeten naar alternatieven? In 2024 liet de alternatieve eiwitsector zien dat het geen niche meer is, maar een groeiende pijler in de wereldwij...

Redefine Meat introduceert nieuwe generatie ‘nieuw-vlees’

12 juni 2025

Redefine Meat heeft een nieuwe generatie plantaardig vlees gelanceerd in Nederland. De eerste twee producten: Redefine Burger en Redefine Beef Mince, zijn verkrijgbaar bij Jumbo, PLUS, Vomar en Picnic. De nieuwe producte...

Meer risico’s bij plantaardige vervangers dan gedacht

05 juni 2025

De groei van het veganistische schap in de supermarkt lijkt niet te stoppen. Maar plantaardig eten betekent niet automatisch minder risico’s voor de gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat vlee...

Plukon neemt vega(n) producent Vega Insiders over

02 juni 2025

Met de overname van Vega Insiders voegt Plukon Food Group een gespecialiseerde vega(n) producent toe aan de organisatie. De activiteiten van het Udenhoutse bedrijf worden geïntegreerd binnen de groep, waarbij Vega Inside...

De eiwitrage onder de loep: is het echt nodig?

26 mei 2025

Proteïnewater, eiwitpudding en zuivel met extra power – het aanbod aan eiwitrijke producten in de supermarkt neemt sterk toe. Maar wie denkt dat al die extra grammen nodig zijn, komt bedrogen uit. Volgens de Vegetariërsb...

Foodservice maakt stille overstap naar plantaardig

26 mei 2025

Er wordt in de foodservice flink geschakeld. Roomboter, room, mayonaise? Ze verdwijnen stap voor stap uit keukens van cateraars en fastserviceformules. In plaats daarvan: plantaardige alternatieven. Het wordt niet van de...

AI-model moet plantaardige textuur verbeteren

26 mei 2025

De smaak van plantaardige alternatieven blijft vaak achter. Vooral de textuur zit consumenten dwars, merken onderzoekers van Wageningen University & Research. Dankzij een subsidie van 50 duizend dollar van het Bezos ...

Vijf Franse bedrijven starten InterVeg-coalitie

22 mei 2025

Frankrijk krijgt een coalitie voor plantaardig voedsel. Vijf spelers uit de sector richten InterVeg op om beleid, consument en sector richting duurzame eiwitten te bewegen.Hari&Co, Accro, HappyVore, La Vie en Swap Fo...

Zeegrasbrood als voedselproduct van de toekomst

19 mei 2025

De zeespiegel stijgt en landbouwgronden raken wereldwijd onder druk. Maar waar het land verdwijnt, kan een alternatief gewas wortel schieten: zeegras. Milieukundige Marieke van Katwijk ziet brood in deze zoutwaterteelt. ...

Farm Dairy en PlanetDairy lanceren melkblend

16 mei 2025

De één produceert private label-zuivel in Nederland, de ander timmert aan de weg met plantaardige kaas in Scandinavië. Samen zetten Farm Dairy en PlanetDairy nu een volgende stap: een nieuwe melkblend waarin zuivel en pl...

The Future of Food 2025

12 mei 2025

Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. En die weg die het aflegt om óp dat bord te komen, verandert snel. Zet de Ozempicisering van de wereld door zodat niemand straks meer dik is? Heeft i...

Column Saskia Stender: Nog een certificaat erbij? Ja, voor AI!

12 mei 2025

De geur van verse koekjes hangt nog in de fabriek als we te horen krijgen dat er wéér een certificaat nodig is. Alsof HACCP, BRC en IFS nog niet genoeg waren. Nu komt er eentje bij waar je niet omheen kunt: AI-geletterdh...