De eiwitrage onder de loep: is het echt nodig?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De eiwitrage onder de loep: is het echt nodig?

  • 26 mei 2025

Proteïnewater, eiwitpudding en zuivel met extra power – het aanbod aan eiwitrijke producten in de supermarkt neemt sterk toe. Maar wie denkt dat al die extra grammen nodig zijn, komt bedrogen uit. Volgens de Vegetariërsbond krijgt de gemiddelde Nederlander al ruimschoots voldoende eiwitten binnen.

Meer is niet per se beter

Eiwit is onmisbaar, daarover bestaat geen twijfel. Toch blijkt dat vrijwel iedereen in Nederland al genoeg binnenkrijgt via normale voeding. Alleen intensieve sporters, ouderen of mensen met specifieke medische behoeften hebben baat bij extra eiwit. “Voor de rest van de bevolking geldt: meer eiwit heeft geen extra voordeel. Sterker nog – te veel eiwit wordt omgezet in energie of opgeslagen als vet.”

Prijsverhoging als verdienmodel

Fabrikanten liften graag mee op het gezonde imago van eiwitten. Producten met een ‘hoog eiwitgehalte’-claim zijn vaak fors duurder dan hun reguliere varianten. En dat terwijl het toevoegen van eiwit nauwelijks iets kost. “Die prijsverhoging gaat dus niet naar jouw gezondheid, maar naar de winst van de producent,” aldus de Vegetariërsbond.

Plantaardige bronnen krijgen minder aandacht

Volgens de Vegetariërsbond roept het woord ‘eiwit’ bij veel mensen automatisch het beeld op van dierlijke producten: kip, kwark, eieren, yoghurt. Terwijl er volop plantaardige bronnen beschikbaar zijn, zoals linzen, bonen, tofu, granen, noten en zaden. De nadruk op ‘meer eiwit’ en ‘krachtige voeding’ stuurt de aandacht onbedoeld terug naar dierlijke voeding – terwijl juist een meer plantaardig patroon nodig is.

Vegetariers.nl

Bron: Vegetariersbond