Jonge garde garandeert continuïteit bij Bessels
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Jonge garde garandeert continuïteit bij Bessels

  • 10 september 2019
  • Door: Judith Witte

Bessels architekten & ingenieurs bestaat in oktober 40 jaar. “Mijn ambitie is om nog jaren door te gaan”, zegt oprichter en eigenaar Herman Bessels, binnenkort 70 jaar. Maar dat doet hij niet alleen: per 1 september 2019 staan participatiepartners Cordy Volkers en Elko Bootsma zij aan zij naast Herman aan het roer. 

In het kantoor in Twello, waar we op een mooie zomermiddag bij elkaar zitten, heerst een positieve sfeer. Alle drie de mannen stralen een vurig enthousiasme uit, ondanks hun nuchterheid; met beide benen op de grond. Herman is blij dat de participatie goed geregeld is. “Eenvoudig was het niet,” blikt hij terug. “Voor een huwelijk met 2 mensen is het al lastig om alle zaken goed te regelen, met 3 is het nog complexer. Het liefst wilde ik een eenvoudig document van enkele regels, waarvan de belangrijkste luidt ‘afspraak is afspraak’. Maar ja, zo werkt het niet. Alles moet worden uitgeschreven en juridisch dichtgetimmerd.”

Eigen team

Het belangrijkst vindt Herman dat er een blind vertrouwen is dat je het altijd samen oplost. “Dat je van elkaar weet: wát er ook gebeurt, we zullen het samen vlottrekken.” Het is dan ook niet vreemd dat de participatiepartners uit het eigen, hechte, team komen: Cordy en Elko zijn bekende gezichten bij Bessels architekten en al respectievelijk 20 en 5 jaar in dienst. “Wie hier werkt, gaat niet alleen voor het salaris, maar omdat dit werk wat toevoegt aan wie je bent en wil zijn”, verklaart Cordy. “Bij sollicitaties kijken we niet alleen naar opleiding en ervaring, maar ook altijd naar ‘past hij of zij in het nest?’ Zo nee, dan wordt het nooit wat. Zo ja, dan komt de rest vanzelf.”

Inspirator

Bessels architekten is, zo zeggen de drie, ‘een no-nonsense club’, maar wél een ambitieuze: trendsettend en met vooruitstrevende oplossingen. Daarvan getuigen  diverse recente grote projecten, zoals het vrieshuis van Aviko in Steenderen, Zandbergen in Haarlem en de oplevering van de nieuwe productielocatie van Euroma in Zwolle;

“We zijn inderdaad vol op stoom”, lacht Herman bij het horen van de opsomming, met de nadruk op ‘we’. Want het feit dat Cordy en Elko hun handtekening hebben gezet onder het juridisch participatie-boekwerk, betekent beslist niet dat Herman nu buiten beeld is, integendeel. “Ik blijf betrokken, vooral als inspirator”, legt hij uit. “Doordat ik straks flink wat organisatorische zaken kwijt ben, ontstaat er voor mij weer ruimte voor het ontwikkelen van vernuft. Wij willen namelijk gebouwen ontwerpen met een score 10, vanuit de gedachte dat een 9 een 10 is waarbij je een heel punt verprutst hebt.”

Cordy, die als projectmanager afgelopen jaren een groot netwerk heeft opgebouwd, gaat zich meer bezighouden met acquisitie. “Grote bedrijven hebben een gedwongen winkelnering. Dat levert niet altijd de beste oplossing op. Wij hebben 40 jaar kennis en kunde in huis, kennen de valkuilen bij het ontwerpen en bouwen van een foodfabriek, we weten waar de knelpunten liggen. We zijn goed in het samenstellen van het beste kennismanagementteam voor iedere specifieke opdrachtgever.”

Herman vult aan: “Simpele problemen moet je simpel oplossen. Wordt het razend ingewikkeld, dan zoeken we, voor de beste oplossing: een specifieke adviseur met de juiste kennis. We hebben een groot netwerk. Zo blijven we flexibel.”

Aanpakken en dóen-mentaliteit

Elko: “De manier waarop Herman denkt en werkt, is toch wel afwijkend van wat ik bij andere bureaus heb meegemaakt. Bij Bessels is het: ‘Aanpakken. Doen. Niet zeuren maar poetsen!’ Hart hebben voor de foodsector, weten wat ze nodig hebben; daar draait het om. We zitten nooit eindeloos te filosoferen, willen niet de hoogste, mooiste, meest fancy gebouwen ontwerpen. Wat wel? Gewoon goede en voedselveilige gebouwen neerzetten die bovendien jarenlang bruikbaar zijn.”

Herman: “Onze ambitie is dat Nederland daarin een naam krijgt zoals Zwitserland met zijn uurwerken. De kwaliteit mag nooit ter discussie staan. En inderdaad, daarin zijn we soms wel wat tegendraads,” geeft hij ruiterlijk toe. “We doen níet altijd precies dat wat er door opdrachtgevers gevraagd wordt. Niet klakkeloos in ieder geval. We willen eerst weten: wat is nou hetgeen ze wérkelijk willen? Het gaat erom het lef te hebben om ‘out of the box’ te denken, andere ideeën aan te leveren. En ja, uit ervaring weten we dat je dan soms een draai om je oren krijgt, maar dat geeft niet. Door een open discussie te voeren, kun je gezamenlijk tot het beste resultaat komen. Cordy en Elko hebben dat lef.”

Elko: “Er wordt bijvoorbeeld te vaak alleen gekeken naar de initiële kosten, terwijl een andere oplossing, nu misschien duurder, zich in korte tijd al kan terugverdienen. Een kortere looproute aanleggen bijvoorbeeld van de productie naar de omkleedruimte en kantine: dat scheelt per keer per werknemer misschien anderhalve minuut looptijd. Dat lijkt weinig, maar reken maar uit wat dat op jaarbasis aan winst oplevert voor een ploeg van 30 man, 6 keer per dag, 7 dagen per week.”

Tijdsbestendig

Waar de architect na 40 jaar het meest trots op is? Herman: “Dat we met veel bedrijven een langdurige relatie hebben opgebouwd. Voor Ruitenberg Ingredients bijvoorbeeld de derde fabriek, voor Zandbergen Haarlem de tweede en voor Elburg Foods is het team met de 9e uitbreiding bezig. Vion is al 35 jaar klant en ook met Aviko ligt er een langjarige samenwerking. Dat ze ons dat vertrouwen blijven geven, voelt goed.” Ook het feit dat veel van hun projecten na jarenlang gebruik nog steeds goed functioneren, en er nog altijd fantastisch uitzien, is iets waar de mannen alledrie trots op zijn. “Herbruikbaarheid wordt steeds belangrijker”, zegt Cordy. “Euroma is een mooi voorbeeld van het huidige modulair bouwen. Het is zo ontworpen dat ook beleggers er vrolijk van worden. Bij groei is elk onderdeel naadloos modulair te vergroten. En als Euroma een andere functie wil voor zijn gebouwen, dan kunnen de kantoren, logistieke hallen en productiehal, los van elkaar, eenvoudig gesplitst worden. Een foodgebouw dat alléén voor foodproductie te gebruiken is, is niet meer te betalen.”

Wat er verandert nu het managementteam is uitgebreid? Voor de klant niet zo veel, denken ze alle drie. Unaniem: “Wij blijven gewoon voedselveilige, herbruikbare, dus tijdsbestendige gebouwen ontwerpen; gebouwen waarmee ook onze klanten klaar zijn voor de toekomst.” Cordy en Elko ten slotte, beiden met een brede grijns: “We hebben er zin in, samen gaan we vol gas aan de slag!” 

www.bessels.com

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019; Beeld: Foto Hissink