Heroïne of saffraan: wie wint?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Heroïne of saffraan: wie wint?

  • 10 september 2019
  • Door: Herman Bessels

De prijs van heroïne is soms lager dan die van zuiver saffraan. Kostprijs 20 -25.000 euro/kg. De schaarste en prijs maken saffraan zeer interessant om mee te frauderen. Het is voor het criminele circuit bij uitstek geschikt om mee te rommelen. En:  iedereen mag gewoon een kg saffraan in zijn kofferbak meenemen zonder dat iemand er iets aan kan doen. Bij heroïne ligt dit iets anders. Vier jaar kost en inwoning bij de Nederlandse overheid heb je zo te pakken.

Voor een kg saffraan heb je 150.000 bloemetjes van een bepaald soort krokus nodig, goed voor een landoppervlakte van 2.000 m2. De kleine saffraankrokus wordt na het plukken ontdaan van de nog veel kleinere stampers en meeldraden, die handmatig worden gesorteerd en gedroogd. Dit alles is zeer arbeidsintensief. Geverfd maisdraad, ofwel saffloer, kost 10 euro/kg met bijna 0 euro productiekosten; een veelgebruikt alternatief of versnijdingsmiddel.

Zodra een product schaars én gewild is, nemen de risico’s toe. In Nederland staat een fabriek die haar bestaan mede dankt aan de Chinees die maar één soort babyvoeding wil: die met een stempel ‘Made in Holland’ op de verpakking. Naar hetzelfde product gemaakt op een locatie in China, is de vraag substantieel minder. Waarom? Omdat dat stempel  - Made in Holland- voor veiligheid en betrouwbaarheid staat. Alleen al het woord ‘melamine’ in China uitspreken, bezorgt ouders nachtmerries. Kinderen zijn waardevol, hen veiligheid bieden is een universeel gevoel.

Dus Nederlandse voedselproducenten: ga vol aan de slag met het motto: ‘Nederland gidsland op het gebied van voedselveiligheid’. Er blijft een wereld te winnen.

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019