ACTUEEL
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselverspilling niet altijd topprioriteit in de foodindustrie

Zes op de tien bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vinden voedselverlies en -verspilling een probleem. Toch blijkt uit internationaal onderzoek van DNV dat minder dan een kwart het onderwerp hoog op de agenda heeft..

Lees meer

Foodbedrijven wachten niet af, maar investeren nú

12 juni 2025

De regels worden versoepeld, maar de markt blijft scherp. Voor veel familiebedrijven in de voedingssector verandert dat weinig. Het Omnibusvoorstel mag dan op tafel liggen, de urgentie blijft voelbaar. Ze blijven investe...

Zeker van kwaliteit bij elk stukje vlees of vleesvervanger

12 juni 2025

Hoe weet je zeker dat jouw verpakking écht luchtdicht is? Bij vlees en vleesvervangers is dat geen detail, maar cruciale vereiste. Goede lekdetectie van vleesverpakkingen is essentieel om risico’s zoals bederf, verlies v...

Verpakkingen niet leeg? Dan is recyclen zinloos

11 juni 2025

Veel Nederlanders weten niet goed hoe zij hun PMD-verpakkingen moeten weggooien. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights onder 1.053 mensen in opdracht van Verpact. Zo geeft een derde aan weleens een verpakking weg te ...

Reststroom brouwgraan wordt clean-label emulgator

11 juni 2025

Reststromen uit de bierindustrie als volwaardig voedingsingrediënt? De Utrechtse scale-up MaGie Creations maakt die belofte waar. Met de introductie van PowerBond lanceert het bedrijf de eerste emulgator ter wereld op ba...

Herstel melkproductie, maar onzekerheid blijft

11 juni 2025

De zuivelprijzen zijn de afgelopen maanden blijven stijgen, ondanks eerdere verwachtingen van stabilisatie. De wereldwijde melkproductie groeit slechts beperkt, en dat houdt de markt krap. Voor de voedingsindustrie blijv...

Foodbedrijven zoeken houvast in afzetkanalen

10 juni 2025

De prijzen voor producten zoals koffie, chocolade en vlees blijven oplopen. In mei lagen de supermarktprijzen voor voedingsmiddelen gemiddeld 4% hoger dan een jaar eerder, zo meldt het CBS. Dat officiële inflatiecijfer w...

Zo veel ultrabewerkte voeding eet een mens écht

10 juni 2025

Hoeveel ultrabewerkte voeding iemand eet, blijkt af te lezen in het lichaam. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een zogeheten ‘poly-metabolietscore’ die op basis van bloed- en urinemonsters voorspelt hoeveel UPF (ultr...

LoopiX: Snelle en betrouwbare pathogeendetectie

10 juni 2025

Wachten op labresultaten terwijl voedselveiligheid onder druk staat? LoopiX biedt een innovatieve real-time oplossing voor in-house pathogeendetectie en geeft betrouwbare resultaten binnen 90 minuten. De voedingsindus...

Nieuwe fermentatiefaciliteit voor de voedingsindustrie

06 juni 2025

De toekomstige Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede gaf op 6 juni een eerste inkijkje in wat het nationale open-access opschalingscentrum voor (precisie)fermentatie moet worden. Meer dan 180 genodigden bezocht...

Duurzaam? Alleen als het in de bonus is

06 juni 2025

Bijna drie op de tien Nederlanders (29%) koopt vaak tot altijd bewust duurzame(re) voedingsmiddelen. Nog eens 55% doet dit af en toe. Vooral vrouwen en hoger opgeleiden kiezen vaker voor deze producten. Tegelijkertijd de...

NBC: Vezelrijke kansen voor brood

06 juni 2025

Nederlanders eten nog altijd te weinig vezels. Juist brood biedt volop kansen om daar iets aan te doen. De bakkerijsector wordt via de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) aangespoord tot actie, en er liggen volop ...

Personeelstekort? SOL helpt de foodsector vooruit

05 juni 2025

De voedingsmiddelenindustrie kampt al jaren met een hardnekkig tekort aan personeel. Tegelijkertijd staat een groep statushouders te springen om aan de slag te gaan. Toch blijft hun toegang tot de arbeidsmarkt beperkt. H...

Meer risico’s bij plantaardige vervangers dan gedacht

05 juni 2025

De groei van het veganistische schap in de supermarkt lijkt niet te stoppen. Maar plantaardig eten betekent niet automatisch minder risico’s voor de gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat vlee...

Duurzamer verpakken met Smart Heating

05 juni 2025

MULTIVAC perfectioneert haar vorm- en sealprocessen met de nieuwe matrixverwarmingssystemen pixelHEAT en pixelSEAL, ontwikkeld in samenwerking met Watttron GmbH. Deze systemen spelen in op de groeiende vraag naar duurzam...

Avebe, TNO en WUR werken samen aan 3D-geprint voedsel

04 juni 2025

Royal Avebe werkt samen met TNO en Wageningen University & Research aan een innovatieve methode voor het maken van plantaardige vleesvervangers: 3D-voedselprinten. Met aardappelzetmeel als basis onderzoekt de coöpera...