Jonge honden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Jonge honden

  • 11 september 2018
  • Door: Herman Bessels

Wat dacht Mark Zuckerberg van Facebook, toen hij twee jonge sollicitanten kreeg met een briljant idee voor een gratis app? ‘Wordt toch niks’? Vijf jaar later nam hij ze aan. En betaalde hij 19 miljard voor WhatsApp.

Innovaties volgen elkaar in rap tempo op. De oude, traditionele, industrieën zijn, mede daardoor, bijna geheel dood. Doorgaan in hetzelfde is niet de basis voor innovatie. Ervaring is de som van gemaakte fouten? Ervaring leert vooral  ‘Kan niet, levert geen geld op, werkt niet’. Een remmende factor voor innovatie. Want wat tien jaar geleden onmogelijk leek, kan nu misschien wel! Ervaring is geremd worden, door ‘the shit from yesterday’.

De marktwaarde van IT bedrijven als Google stijgt sky-high, terwijl oude industrieën als Shell, Coca-Cola, de traditionele auto-industrie etcetera worstelen om het hoofd boven water te houden. En toch; het is niet de IT-snelheid (kwantumcomputers, kunstmatige intelligentie) die de innovatiekracht bepaalt. Wat dan wel?

Wendbaarheid!
Het vermogen om anders te denken.

In de middeleeuwen was er de hofnar; een van de weinige personen die niet gestraft werd voor zijn grappen over de adel. Hij stond onderaan de sociale ladder, maar kon toch tot in de hoogste kringen doordringen. Officieel werd hij (of zij!) niet serieus genomen, maar zette ondertussen wel de hofhouding aan het denken. De hofnar als inspirator voor het ‘anders denken’.

Het roer moet om. In plaats van dividendbelasting over de schutting te gooien om oude industrieën in Nederland te houden, moeten we investeren in jonge honden. Gebruik het belastinggeld om deze ‘hofnarren van nu’ een werkplek te geven, een plek waar ze niet gehinderd worden door ervaringsrijke (lees vastgeroeste) bromberen. Dat zou werkelijk verandering in gang zetten. Dáar ligt de bron voor innovatie. Kijk naar wat er in Eindhoven gebeurt, rondom de Design Academy: daar is ruimte voor anders denken. Je ziet er een explosie van innovatieve startups.

Rutte, kom in actie, ga innovatief denken , besteed de jaarlijkse 2 miljard dividendbelasting aan nieuw-denken en niet aan de oude industrie.

Herman Bessels

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

Bron: © Bessels architekten & ingenieurs B.V.