Blussen met benzine...
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blussen met benzine...

  • 08 september 2015
  • Door: Herman Bessels

Het klinkt raar, maar in veel gevallen is blussen met benzine de beste oplossing bij een brand. 

De meeste schade aan een gebouw ontstaat niet door het vuur, maar al in de eerste minuten: door roet. Veel branddetectoren werken op warmte, maar roet heeft weinig warmte nodig om te ontstaan. Voordat het brandalarmsysteem de ventilatie stopt en gestart wordt met blussen, is de roet-ellende er al. 

We gaan een gebouw blussen dat geen restwaarde meer heeft. Volgens de verzekering is alles nog perfect bruikbaar; in de praktijk blijkt dit vaak moeilijk realiseerbaar. Roet kruipt overal tussen en roetstank is moeilijk te verwijderen. Bovendien tast het de RVS-installaties en schakelmateriaal aan. 

Gebouwen worden volgens de bouwvoorschriften gecontroleerd op brandscheiding. Met goede blussystemen is het toegestaan zeer grote ruimtes te creëren. De vraag is echter of het wijs is van dit recht altijd gebruik te maken. In het bijzonder gaat dit op bij productieruimtes. Een gebouw wordt beoordeeld op brandscheiding, maar niet op roetscheiding. Een goede rook- en roetscheiding kost weinig en kan veel ellende besparen. Hoe roet-/luchtdicht een gebouw is, is eenvoudig te beoordelen.

Is de brand eenmaal daar, laten we dan ook alles gecontroleerd snel en schoon laten uitbranden middels een benzineblussing. We zijn dan van alle rommel af en houden een schone betonplaat over waarop we met vervangende nieuwbouw de volgende dag verder kunnen. 

Wilt u weten wat roet is? Pak een stukje wit dakisolatie of tempex verpakkingsmateriaal. Dat is het bekende witte korrelige materiaal. Neem een blokje van 5x5x5 cm en leg dat op een bord in een kleine ruimte (wc). Steek het aan en laat de deur op een kier. Succes verzekerd. Ik hoor graag wat de resultaten van deze proef zijn!

www.bessels.com

En dit was dus ooit een lichtkap.

Bron: Bessles