Los het probleem op!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Los het probleem op!

  • 09 oktober 2018
  • Door: Herman Bessels

Student 1: “Hé man, hebben ze jou niet geleerd je handen te wassen na het plassen? Student 2: “Nee. Ze hebben mij geleerd niet over mijn handen te plassen. Haha.” Aldus een gesprek tussen twee kakkineuze studenten dat ik onlangs opving. Maar toch… kort samengevat is juist dít de essentie van hygiëne en desinfectie: hoe voorkom je dat de zaak vies wordt en niet: hoe los ik het probleem op.

We desinfecteren ons suf, maar aan de basisoplossing wordt vaak niet gewerkt. Daar zijn te veel voorbeelden van. Ik denk aan al die blauwe vliegenvanglampen in bedrijven. Buiten staan de vuilcontainers, in de zon bij 30 graden; ideale broedplaats voor vliegen en ander ongedierte. Zet dat ding binnen bij 8 graden of minder, en een probleem is in de basis aangepakt.

Alles wordt gereinigd… behalve de spanningzoeker van de TD-man. Hij repareert de waterzuivering en de flowpakker met hetzelfde gereedschap.

Hoe krijg ik bij een toilet water uit een gewone kraan en na het wassen de kraan weer dicht, zonder deze aan te raken?

En wat als dat laatste wél lukt dankzij kranen met een sensor, en het personeel wast en desinfecteert de handen netjes, maar ze moeten daarna met de trap naar beneden? Waar iedereen een leuning vastpakt die 100 anderen ook al grepen?

Hoe ga je om met de chauffeur die 2 uur in de file stond, en dwars door alle hygiëneregimes heen met hoge nood naar het personeelstoilet snelt?

Je kunt wel een kilo hygiëne hersens hebben, maar als je er nog geen gram van gebruikt, wordt het nooit iets.

Toch komt er nog een veel groter hygiëneprobleem op ons af. Door de klimaatverandering zijn hier straks Zika-, tijger- en malariamuggen, krijgen we vaker te maken met vogelgriep en wandelt de varkenspest via de wilde zwijnen ons land in. In onze vakantiekoffers en -kleding slepen we bedwantsen en ander klein kruipspul mee. Dit alles naast bacteriologische ellende die cruiseschepen ongecontroleerd het land inbrengen.

Hoe gaan we dát allemaal voorkomen, in plaats van oplossen met ongedierte- en luchtdicht bouwen?

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018