OPINIE
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Losbandig

Een halfgare hamburger met gebakken uitjes op een zacht kadetje… Een kartonnen bordje met drie enigszins verkoolde sateetjes, nauwelijks zichtbaar onder een klodder pindasaus... De vage onrust of het wel veilig is, wegsp..

Lees meer

Maurits Steverink - interview

10 mei 2021

“We willen meerwaarde creëren en duurzamere voedselproducten vermarkten,” zegt Maurits Steverink, projectleider van de Smaakacademie Achterhoek. “Maak iedereen in de voedselketen co-producent. Moderniseer het onderwijs. ...

Slaan we niet een beetje door?

10 mei 2021

Onze menselijke honger naar kennis houdt nooit op. De wetenschap staat niet stil. Onderzoek naar schadelijke gevolgen van plant-toxines, schimmels en micro-organismen heeft de afgelopen decennia geleid tot dikke boekwerk...

Van een kale kip...

10 mei 2021

De terrassen gaan voorzichtig open op het moment dat ik deze column schrijf. Een lichtpuntje, een langzame start naar economisch herstel. Want dat het herstel nog even op zich zal laten wachten, dat is wel duidelijk. Ook...

ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel

04 mei 2021

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start onderzoeken naar misleidende duurzaamheidsclaims in de sector zuivel. De ACM heeft deze sector gekozen omdat zij bij vooronderzoek hier veel mogelijk misleidende duurzaamhe...

Poster AGF

04 mei 2021

Al jaren verspreiden we via vakblad Voedingsindustrie de poster VLEES en de Poster VIS, inmiddels zeer bekend en zeer gewild in de sector. Vorig jaar kregen we regelmatig de vraag of we een extra poster wilden maken, ...

Vergeten lekkers

12 april 2021

‘Mam? Hebben we nog wat lekkers?’ Iedere dag weer galmt deze vraag vanuit de keuken of woonkamer richting mijn thuiskantoor. ‘Wat lekkers’ is een breed begrip voor mijn drietal. Veel is goed, als het maar zoet of zout, s...

Marc Laus: 'We kunnen niet achterover leunen'

12 april 2021

De aardappel. Bekend als zetmeelproduct, basisingrediënt voor Hollandse stamppotten, grondstof voor patat en chips, inspiratiebron voor een wereldberoemd werk van Vincent van Gogh. Maar deze knol is veel méér dan dat. En...

Bedreiging als bron voor beslisparameters

12 april 2021

We worden omgeven door mogelijke gevaren. Stormschade, wateroverlast, een auto-ongeluk, voedselvergiftiging, corona. Als je er te lang bij stil staat, zou je je huis niet meer uit durven. Gelukkig zijn er risicoanalyses....

WETGEVING en ingrediënten

12 april 2021

De groeiende vraag naar plantaardige producten, alternatieve eiwitbronnen en een duurzamer voedselsysteem gaat onvermijdelijk gepaard met nieuwe en aangepaste wetgeving; ook ten aanzien van de etikettering van levensmidd...

Additieven en hun functionaliteit

12 april 2021

Voedingsproducten hebben een structuur, kleur, smaak, geur, een bepaalde houdbaarheid. Om deze aspecten te maken en/of te verbeteren, gebruiken we functionele additieven als emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddel...

Trots op ons netwerk

12 april 2021

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.  Wat is de OSV toch een fijn netwerk met fijne mensen, zeg maar rustig fijne vrienden. Vrienden zoals bedoelt in het bekende spreekwoord: ‘in tijden van nood leer je je vriende...

NVWA controleert op additieven in vleesbereidingen en -producten

12 april 2021

Vleesverwerkende bedrijven moeten waar nodig de receptuur en de etiketten van de vleesbereidingen die zij verkopen aanpassen zodat zij voldoen aan de Europese regels voor het gebruik van additieven (E-nummers) in vleesbe...

FNLI in actie tegen hoge energiebelasting foodsector

30 maart 2021

Levensmiddelenbedrijven onderschrijven de noodzaak voor verduurzaming als geen ander. Om de energietransitie in de levensmiddelenindustrie te realiseren is een eerlijker inrichting van energieheffingen en -subsidies nodi...

KIDV publiceert factsheet over milieuclaims

22 maart 2021

Regelmatig staat op een verpakking dat die ‘100% recyclebaar’ of ‘volledig composteerbaar’ is. Wanneer kan je een dergelijk claim gebruiken en wanneer wordt deze ten onrechte gesteld en kan dit misleidend zijn voor de co...

NVWA publiceert handboek Voedings- & gezondheidsclaims

19 maart 2021

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en in (sociale) ...