Het bruist, het gonst

“Digitale technieken gaan de voedselproductie drastisch veranderen”, zegt Programma manager Food Innovations Joost Blankestijn in het interview in dit nummer. Welke impact hebben de ontwikkelingen op bedrijven, de produc..

Lees meer

Het bruist, het gonst

11 September 2018

“Digitale technieken gaan de voedselproductie drastisch veranderen”, zegt Programma manager Food Innovations Joost Blankestijn in het interview in dit nummer. Welke impact hebben de ontwikkelingen op bedrijven, de produc...

Nieuwe jas

11 September 2018

Wat een ontwikkelingen allemaal in de markt. Het is niet bij te houden. Je wilt steeds sneller, vaker en completer schakelen en dan moet je stappen zetten om voor de muziek uit te blijven lopen. Reden voor ons om onze ac...

Klimaatverandering

11 September 2018

Jaren geleden hoorde ik een radiogesprek dat me altijd is bijgebleven. ‘Je hebt een prikkel nodig om te innoveren’ werd er gezegd. Op dit moment geeft de klimaatverandering een stevige prikkel voor vernieuwing. De vraag ...

Steeds grotere rol digitale technieken

11 September 2018

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren: gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees, en nieuwe vormen, smaken en structuren met 3D fo...

Jonge honden

11 September 2018

Wat dacht Mark Zuckerberg van Facebook, toen hij twee jonge sollicitanten kreeg met een briljant idee voor een gratis app? ‘Wordt toch niks’? Vijf jaar later nam hij ze aan. En betaalde hij 19 miljard voor WhatsApp. I...

Vlees beweegt de mens

11 September 2018

Vlees beweegt ons. Het is een onderwerp waar mens en maatschappij altijd wel een mening over hebben. Vlees is emotie: het is lekker, je wil het graag eten, maar liefst zonder bijsmaak of een zeker schuldgevoel. Thema’s r...

De eerste keer meteen goed

12 June 2018

Ongeveer vijf jaar geleden betrokken wij onze nieuwbouwwoning. Na anderhalf jaar bouwen, was ons huis eindelijk klaar. Wat een klus! We dachten na over zaken waar we nog nooit bij stil hadden gestaan en waar we weinig ve...

Waarom níet gaan bouwen?

12 June 2018

Leg een miljard op tafel, en zelfs dan is de dag van gisteren niet te koop. Bij veel bouwprocessen komen we er te laat achter dat een project bij nader inzien tóch niet door kan gaan. De info was voorhanden, maar niemand...

Vertrouwen of controleren? Fraude of vertrouwen?

12 June 2018

Is het erg als de knoflookpoeder die je in de winkel koopt, niet helemaal zuiver is? Als na analyse blijkt dat er ook aardappelzetmeel en gemalen knoflookschil in zit? Is dat dan fraude?  Dat ligt voor een deel aan de...

Onbereikbaar

12 June 2018

Bouw, dat is een thema waar heel veel over te vertellen valt. Niet alleen over de bouw van nieuwe foodfabrieken, waar dit vakblad vol mee staat, maar ook over wegenbouw. En daar wil ik het over hebben, want wat kan er ...

Ronald Visschers: 'Betrek experts bij de herformulering van je producten'

12 June 2018

Voedselproducenten in Nederland moeten hun producten minder zout, zoet en vet maken. Flink minder, nodig om Nederlanders gezonder te krijgen. Dat ‘moeten’ is overigens niet door de wet bepaald, maar door henzelf. De prod...

Over bouwstoffen en beleggen

12 June 2018

Voeding en bouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kijk naar hoe we het formuleren: een maaltijd is ‘opgebouwd’ uit voedingsmiddelen, die op hun beurt  voedingsstoffen bevatten zoals brand- en ‘bouw’stoffen. En v...

Allergenencontroler

08 May 2018

Mijn oudste dochter kreeg een brief mee van school. Binnenkort komt een nieuw jongetje in de klas. Hij heeft een ernstige pinda allergie. In de brief een dringend verzoek om niet langer pindakaas op lunchboterhammen te s...

Voedselveilig?

08 May 2018

Het pand. Twee jaar geleden: mijn vrouw en ik fotograferen de waanzinnig mooie strekmetaal gevel van Wüstenrot Bausparkasse in Salzburg. We lopen om het pand heen, dat in een openbaar park ligt, en worden aangesproken do...

Hygiëne is 'a way of life'

08 May 2018

Vorige maand waren wij in India; een veelbelovende opkomende economie. We verkennen er de mogelijkheden om er een laboratorium op te starten. Wat me opviel, is dat het op veel plekken vreselijk vies is. Afval op straat, ...