OPINIE
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

GEA’s eerste mobiele testcentrum voor New Food

Wilt u proof-of-concept genereren zonder investering in een eigen pilotplant? Dat is vanaf nu mogelijk met de complete, mobiele en modulaire industriële test-units van GEA. Voor het testen van verschillende producten in ..

Lees meer

Inflatie verhindert verduurzaming foodsector

24 mei 2022

Voedingsbedrijven moeten de komende jaren vanwege wetgeving meer doen om arbeidsomstandigheden in internationale toeleverketens te verbeteren en milieuschade te beperken. Tegelijkertijd is er vanuit afnemers veel druk om...

Schorsing EU-invoerrechten op Oekraïense export

19 mei 2022

De Commissie internationale handel heeft maandag 16 mei het groene licht gegeven voor een eenjarige schorsing van alle EU-invoerrechten op Oekraïense exportproducten om de economie van het land te ondersteunen. De goedge...

Nultarief btw op groente en fruit laat op zich wachten

17 mei 2022

In het coalitieakkoord is opgenomen dat wordt bezien hoe de btw op groente en fruit op termijn kan worden verlaagd naar 0%. Het kabinet is momenteel bezig deze afspraak uit te werken. Het is echter niet mogelijk dit voor...

Column Judith Witte: Risico’s nemen

16 mei 2022

Vlak voor Pasen vertrok mijn dochter midden in de nacht voor een 2 jaar uitgestelde schooltrip ‘24 uur naar Parijs’. ‘s Morgens vroeg heb ik met haar de volgende whatsapp-conversatie: Zij: Mam, mag ik kinderchocolade?...

WFSR: ‘We weten voedselcrises steeds beter te voorkomen’

16 mei 2022

Bij een grote brand, een stralingsincident of bij een voedselschandaal wil de overheid snel weten of het voedsel en het drinkwater nog veilig zijn. Bij dit soort grote crises voorziet de Wageningen Food Safety Research (...

Column Pieter Vos: De prijs van voedselveiligheid

16 mei 2022

Als het gaat om het borgen van onze veiligheid, worden er vaak rigoureuze maatregelen genomen. Ik denk aan de lockdowns tijdens de corona-crisis. Kinderen die niet naar school gingen, mensen die vereenzaamden. Kijk naar ...

Column Saskia Stender: Keuzevrijheid

16 mei 2022

Ik schrijf deze column op 5 mei, de dag van de vrijheid. Het recht op vrijheid, vrijheid van meningsuiting en keuzevrijheid. Over dat laatste wil ik het hebben. Neem nou frituurvet, dat is schaars geworden. De schappen z...

Tweede Kamer wil geen vleestaks

11 mei 2022

Op dinsdag 10 mei 2022 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie gesteund van de PVV waarin de regering wordt gevraagd om geen vleestaks in te voeren. Minister Staghouwer van LNV liet in de Kamer in maart we...

Einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen

03 mei 2022

Misleiding van consumenten met valse prijsverminderingen is een hardnekkig fenomeen zowel online als in winkels. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Kl...

Fooditive wil Novel Food vergunning voor zoetstof

15 april 2022

Fooditive, een pionier in het ontwikkelen van plantaardige ingrediënten, maakt zich op voor een gamechanger in de industrie: een Novel Food vergunning van de European Food Safety Authority (EFSA) voor zijn zoetstof. Het ...

Alle contracten moeten voldoen aan wet oneerlijke handelspraktijken

13 april 2022

In de wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen staat welke oneerlijke handelspraktijken tussen leverancier en afnemer verboden zijn. En welke praktijken toegestaan zijn als dit vooraf is afg...

Column Judith Witte: Blijf vragen stellen

11 april 2022

Voel jij je op je werkplek ‘als een vis in het water’? Ik wel. Het voelt goed om ergens helemaal in je element te zijn. Een valkuil ligt echter op de loer: dat je inkakt. En dát is foute boel, want de beste ideeën, dus o...

Hanneke Faber: Zonder robotica kunnen we de wereld niet voeden

11 april 2022

Unilever’s Foods Innovation Centre in Wageningen ‘Hive’, opende zijn deuren eind 2019. Omdat Hive naar openheid en transparantie streeft, was het idee om van het begin af aan veel belanghebbenden en geïnteresseerden te o...

Column Pieter Vos: Foute visie in Lean Management?

11 april 2022

Bij productverbetering voeg je waarde toe aan je product. Je focust op wat jouw klanten écht belangrijk vinden. Precies dat ga je realiseren. Je verbetert en controleert, want je streeft naar perfectie. Naar een hoge mat...

Column Saskia Stender: Innovatie of uitvinding

11 april 2022

De laatste tijd wordt de term ‘innovatie’ steeds vaker gebruikt. Het is net zo’n nietszeggend containerbegrip aan het worden als ‘duurzaam’. Dat wordt ook maar te pas en te onpas gebruikt. En soms slaan bedrijven complee...