ONDERZOEK
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Steeds meer positieve aandacht voor kweekvlees

Kweekvlees is volop in ontwikkeling en onder positieve aandacht van de consument, zo blijkt uit onderzoek door ABN AMRO. Toch zijn er nog grote obstakels te overwinnen voordat kweekvlees echt een weg vindt naar het bord ..

Lees meer

Bacteriën opsporen met slimme sensoren

13 juli 2021

Maastricht Universiteit heeft samen met de Belgische universiteiten van Leuven en Hasselt een sensortechnologie ontwikkeld waarmee je schadelijke bacteriën ter plekke kan opsporen tijdens het productieproces. Onderzoeker...

Vergrijzing drukt stempel op foodsector

02 juli 2021

Vergrijzing verdient een hogere plaats op de agenda van voedselproducenten. Uit consumentenonderzoek van ABN AMRO blijkt namelijk dat de behoefte aan het type product en de locatie waar voeding wordt gekocht voor oudere ...

Poster Vlees, Vis en AGF

02 juli 2021

Via vakblad Voedingsindustrie verspreiden we de poster VLEES,  VIS en AGF. Vanwege de grote vraag hebben we deze posters ook online beschikbaar. Download ze hier vrijblijvend. De poster VLEES en de Poster VIS, in...

Clean label: geen zuivere koffie

01 juli 2021

Een waarschuwing voor álle producenten die druk bezig zijn met het ‘clean label’ maken van hun voedingsproducten. Levensmiddelenadditieven die niet zijn goedgekeurd mogen niet in de handel worden gebracht én niet in leve...

Plantaardig geen bedreiging dierlijke sector

29 juni 2021

De markt voor alternatieve eiwitten voor vlees en zuivel zal tot 2035 flink doorgroeien. Maar hoe hard gaat deze transitie nou echt? Met het verwachte consumptieaandeel van 4% resp. 9% blijft het een niche en hebben de v...

Ondernemers over de voedingssector na corona

22 juni 2021

Nederland gaat langzaamaan weer open. Wat is er afgelopen jaar door de pandemie veranderd?  Wat staat ons nog te wachten? Ondernemers uit de food praten over de meest opvallende veranderingen in de markt. Wat blijft en w...

Dompeloplossing maakt van de hele vis waardevol voedsel

10 juni 2021

Wanneer haring wordt gefileerd, wordt meer dan de helft van zijn gewicht een laagwaardige 'nevenstroom' die nooit op ons bord terechtkomt - hoewel hij rijk is aan eiwitten en gezonde omega-3 vetzuren. Wetenschappers van ...

Vervolgonderzoek naar effecten microplastics van start

04 juni 2021

Op 3 en 4 juni ging het nieuwe MOMENTUM consortium officieel van start. Deze start begint met een tweedaagse online kick-off bijeenkomst. Tijdens het aanbieden van de kennisagenda Microplastics en Gezondheid afgelopen...

Afzetmarkt voedingsbedrijven structureel veranderd

27 mei 2021

Voedingsbedrijven streven vaak naar een mix van klanten om niet te afhankelijk te zijn van één markt of één land. De coronapandemie heeft in extreme mate laten zien dat toegang tot alternatieve afzetkanalen voor bedrijve...

Chitine uit resten van schaaldieren door biologische methode

18 mei 2021

Met enzymen en bacteriële fermentatie is het even goed mogelijk om de nuttige stof chitine uit garnalenpellen en krabbenschalen te halen dan met agressievere chemie-gebaseerde processen, dat blijkt uit onderzoek van ILVO...

Zelftest voor allergenen in etenswaren

17 mei 2021

Als iemand met een pinda-allergie onverhoopt pindasporen binnenkrijgt, heeft dat soms ernstige of zelfs fatale gevolgen. Wageningse onderzoekers hebben een eenvoudige test ontwikkeld waarmee consumenten zelf ter plekke v...

Anticiperen op nog onbekende gevaren

10 mei 2021

‘Het verbeteren van het inzicht in opkomende risico’s moet leiden tot een robuuster voedselveiligheidssysteem, waarin bedrijven en overheden minder vaak verrast worden en consumenten minder gezondheidsschade ondervinden’...

Safe by design borgt voedselveiligheid

10 mei 2021

Voedselfabrikanten willen graag al in een vroeg stadium van het productontwerp, op een gestructureerde, transparante en reproduceerbare wijze, een gevarenidentificatie kunnen uitvoeren. WUR-onderzoekers ontwikkelen daar ...

Minder noodzaak dierproeven door mini-organen

26 april 2021

Dierproeven uitbannen voor toxicologisch onderzoek is een voortdurende inspanning in wetenschap en industrie. Wageningse onderzoekers ontwikkelden daarom, samen met Unilever, kleine driedimensionale organen in het labora...

Meer vrijheid in eiwit-keuze bij product ontwikkeling

12 april 2021

Producten met planteneiwitten nemen toe in populariteit. Het stelt productontwikkelaars voor veel vragen: welk eiwit kies je voor welke toepassing? Wetenschappers ontwikkelen reproduceerbare methodes die snel inzicht gev...