Robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand

Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Binnen de industrie groeit vooral het gebruik van robotica en data-technologie. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van voeding en aan transparantie ove..

Lees meer

Europa eet steeds minder

27 February 2019

De voedingssector moet naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten of het toevoegen van meer waarde aan zijn producten. Reden is dat de bevolking in Europa vanaf 2025 niet meer zal groeien. Naar verwachting zijn er over 10...

Deal minder en beter gebruik van plastic

21 February 2019

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, heeft een deal gesloten meer dan 70 milieuorganisaties en bedrijven. Doel: 20 procent minder plastic gebruiken, meer plastic opnieuw gebruiken en...

Darmflora gezonder door afvalstromen

14 February 2019

Reststromen uit de voedingsindustrie blijken zeer geschikt om de darmflora van personen met obesitas gezonder te maken, volgens onderzoek van Carlota Bussolo de Souza. Schillen van groente en fruit bevatten vezels die fe...

Kiem hogere agrarische prijzen

17 January 2019

Agrarische grondstofprijzen staan sterk onder invloed van valutaontwikkelingen en de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Door de tekorten in 2019 gaan de prijzen van tarwe en mais stijgen. Druk op de prijzen van s...

Exportwaarde vlees daalde in 2018

10 January 2019

De waarde van de Nederlandse export aan landbouw- en voedingsproducten groeide in 2018 met 1,3&. Dit zijn positieve cijfers ten opzichte van 2017, toen steeg de uitvoerwaarde voor de foodsector namelijk met 6%. De uitvoe...

Opbrengst btw groeit tot 50 miljard

07 January 2019

Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de btw in Nederland werd ingevoerd. In 1969 bedroeg de opbrengst van de btw 2,6 miljard euro. Inmiddels is dit opgelopen tot ongeveer 53 miljard euro per jaar. De btw is...

Preventieakkoord ook voor levensmiddelen

03 December 2018

Het Nationaal Preventieakkoord, is door Marian Geluk ondertekend namens de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De levensmiddelensector committeert zich met deze handtekening aan concrete maatregelen om minder calorieën ...

Labvlees: vlees uit een buisje

13 November 2018

Vijf jaar geleden gaf farmacoloog en hoogleraar in de vasculaire fysiologie Mark Post aan de Universiteit van Maastricht, in Londen met zijn team als eerste een praktische demonstratie van kweekvlees. De kosten: euro 250...

Zoektocht naar functionele eiwitten

13 November 2018

Productontwikkelaars van levensmiddelenbedrijven zoeken steeds naar nieuwe smaken, verrassende texturen en oplossingen voor het verminderen van zout, suiker en/of vet. Eiwitten kunnen daarbij helpen. Deze functionele ing...

Vis events & trends

13 November 2018

Belangrijke gebeurtenissen 2017 Zware metalen: 149 +39% t.o.v. 2016 Kwik in zwaardvis uit Spanje 47 gevallen (-13%) Kwik in haaien uit Spanje 24 gevallen (+380%) Kwik in zwaard...

Robots en tegengaan voedselverspilling

17 October 2018

Robotisering kan voedselverspilling terugdringen. Robots kunnen tekort aan arbeidskrachten in foodsector opvangen. Ondanks uitdagingen is de voedingsmiddelenindustrie klaar voor robots. Big data en kunstmatige intelli...

200ste promovendi voedingssector

16 October 2018

12 oktober 2018 slaagde TiFN haar 200ste promovendus kandidaad. Mariya Tarazanova is, net als al deze jonge innovatoren, opgeleid om de kloof tussen wetenschap en industrie te overbruggen. Het proefschrift dat Mariya Tar...

Nadia Menkveld: ‘Voeding is politiek’

09 October 2018

Welke effecten kan het groeiend populisme in Italië hebben op onze visindustrie? En hoe beïnvloedt een besluit in het Kremlin een Nederlands verpakkingsbedrijf van voedingsmiddelen? Deze vragen zijn het werkterrein van N...

Bah, vies!

09 October 2018

Een klant belt met een probleem: ‘Mogelijk is er een restje zoutzuur in ons product terechtgekomen, veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden. We weten het niet zeker. Wat moeten we doen?’ Certificerende Instellingen (...

Vlees in een gezond voedingspatroon

11 September 2018

De consumptie van (rood) vlees en vleeswaren ligt vaak onder vuur. Kernwoorden zijn  niet duurzaam (want een hoge CO2-uitstoot) en niet gezond  (vanwege de mogelijke relatie met het ontstaan van darmkanker). Maar vlees h...