ONDERZOEK
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Producent wil korte route naar consument

Uit consumentenonderzoek van ABN AMRO blijkt dat drie op de tien consumenten bereid zijn om voedingsmiddelen rechtstreeks bij producenten te bestellen. Maar liefst de helft van de consumenten overweegt dit te doen als de..

Lees meer

Graanprijzen volatiel door handelsconflict en weer

25 July 2019

De graanmarkten hebben een turbulent eerste halfjaar achter de rug. Veel graanprijzen hebben grotere volatiliteit laten zien door het jaar heen. Het handelsconflict en de weersomstandigheden hebben met name veel invloed ...

Bedrijven profiteren goed van de WSBO

15 July 2019

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven - waarvan 97% mkb - haalden in 2018 een voordeel van € 1,1 miljard uit de innovatie- en onderzoeksregeling WBSO. De regeling stimuleert ondernemers meer onderzoek (R&D) te doen naar ...

Stijging Foodsector Faillissementen

07 May 2019

De dalende trend van het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen eindigde in de zomer van 2018. Wereldwijd was er onzekerheid over handelsoorlogen en de Brexit. Ook de foodsector zal te maken krijgen met fai...

Beheersen van Listeria

07 May 2019

Zeer geregeld worden producten vanwege een besmetting met Listeria uit de markt teruggeroepen. Uit data van het RIVM blijkt dat ook het aantal gevallen van listeriose in Nederland toeneemt. Wat zijn de achterliggende oor...

Varkenspest een zorg of zegen?

30 April 2019

Rabobank ziet optimisme maar ook onzekerheid in de varkenshouderij. De toegenomen vraag naar varkensvlees zorgt voor oplopende prijzen, ook al neemt het aantal uitbraken van de Afrikaanse varkenspest nog steeds toe. Wat ...

Hoe krijg je de vezelstructuur?

09 April 2019

Voor producenten is het een uitdaging om voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte, zoals vegetarische producten, een vezelachtige structuur te geven. De gebruikte technologie heeft (naast de gebruikte eiwitten en ander...

Herformulering; textuur grootse uitdaging

09 April 2019

Op donderdag 4 april zijn zo’n tachtig professionals uit de bakkerij- en zoetwarenbranche samengekomen voor de workshop Food Reformulation. Martijn Noort, herformuleringexpert bij de WUR: “De sleutel voor succesvol herfo...

Europa eet steeds minder

27 February 2019

De voedingssector moet naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten of het toevoegen van meer waarde aan zijn producten. Reden is dat de bevolking in Europa vanaf 2025 niet meer zal groeien. Naar verwachting zijn er over 10...

Deal minder en beter gebruik van plastic

21 February 2019

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, heeft een deal gesloten meer dan 70 milieuorganisaties en bedrijven. Doel: 20 procent minder plastic gebruiken, meer plastic opnieuw gebruiken en...

Robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand

19 February 2019

Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Binnen de industrie groeit vooral het gebruik van robotica en data-technologie. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van voeding en aan transparantie ove...

Darmflora gezonder door afvalstromen

14 February 2019

Reststromen uit de voedingsindustrie blijken zeer geschikt om de darmflora van personen met obesitas gezonder te maken, volgens onderzoek van Carlota Bussolo de Souza. Schillen van groente en fruit bevatten vezels die fe...

Kiem hogere agrarische prijzen

17 January 2019

Agrarische grondstofprijzen staan sterk onder invloed van valutaontwikkelingen en de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Door de tekorten in 2019 gaan de prijzen van tarwe en mais stijgen. Druk op de prijzen van s...

Exportwaarde vlees daalde in 2018

10 January 2019

De waarde van de Nederlandse export aan landbouw- en voedingsproducten groeide in 2018 met 1,3&. Dit zijn positieve cijfers ten opzichte van 2017, toen steeg de uitvoerwaarde voor de foodsector namelijk met 6%. De uitvoe...

Opbrengst btw groeit tot 50 miljard

07 January 2019

Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de btw in Nederland werd ingevoerd. In 1969 bedroeg de opbrengst van de btw 2,6 miljard euro. Inmiddels is dit opgelopen tot ongeveer 53 miljard euro per jaar. De btw is...

Preventieakkoord ook voor levensmiddelen

03 December 2018

Het Nationaal Preventieakkoord, is door Marian Geluk ondertekend namens de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De levensmiddelensector committeert zich met deze handtekening aan concrete maatregelen om minder calorieën ...