ONDERZOEK
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Steeds meer positieve aandacht voor kweekvlees

Kweekvlees is volop in ontwikkeling en onder positieve aandacht van de consument, zo blijkt uit onderzoek door ABN AMRO. Toch zijn er nog grote obstakels te overwinnen voordat kweekvlees echt een weg vindt naar het bord ..

Lees meer

Poster AGF

20 april 2021

Al jaren verspreiden we via vakblad Voedingsindustrie de poster VLEES en de Poster VIS, inmiddels zeer bekend en zeer gewild in de sector. Vorig jaar kregen we regelmatig de vraag of we een extra poster wilden maken, ...

Meer vrijheid in eiwit-keuze bij product ontwikkeling

12 april 2021

Producten met planteneiwitten nemen toe in populariteit. Het stelt productontwikkelaars voor veel vragen: welk eiwit kies je voor welke toepassing? Wetenschappers ontwikkelen reproduceerbare methodes die snel inzicht gev...

Additieven en hun functionaliteit

12 april 2021

Voedingsproducten hebben een structuur, kleur, smaak, geur, een bepaalde houdbaarheid. Om deze aspecten te maken en/of te verbeteren, gebruiken we functionele additieven als emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddel...

Accreditatie organische zuren Normec

31 maart 2021

Normec Foodcontrol in België, onderdeel van Normec Foodcare, is als een van de eerste laboratoria in de Benelux geaccrediteerd voor de enzymatische bepaling van de drie belangrijkste voedingszuren die werkzaam zijn tegen...

Besmettingsrisico’s van plant-based ingrediënten

30 maart 2021

De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit in hoog tempo. Maar er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten, in vergelijking met de meer beken...

NIZO voorspelt Listeria-groei in kaas

24 maart 2021

Om kaas veilig op de markt te brengen en te exporteren, moet je voldoen aan voedselveiligheidscriteria en het risico op groei van L. monocytogenes bepalen. Voor sommige producten is dit eenvoudig: als de pH bijvoorbeeld ...

Wetenschap als basis voor betere vleesvervangers

19 maart 2021

Onderzoekers bij Wageningen University & Research ontwikkelden een nieuwe methode om de textuur van voedingsmiddelen te meten. Daarmee helpen ze de voedingsindustrie bij het verbeteren van het mondgevoel van vleesver...

Betaaltermijn grootbedrijf aan mkb verkort naar 30 dagen

17 maart 2021

De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) wordt verkort naar 30 dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de o...

Kostprijs van kweekvlees kan aanzienlijk omlaag

17 maart 2021

Talrijke innovatieve bedrijven onderzoeken en ontwikkelen momenteel methoden voor de productie van kweekvlees. Een duidelijk voordeel van kweekvlees is dat het houden van dieren met de bijbehorende risico's in verband me...

Stikstofaanpak: perspectief voor ondernemers

10 maart 2021

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van coördinerend minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de stikstofuitstoot te verlagen en de natuur te verbeteren.  Het kabinet zorgt er...

Verpakken versus verliezen

08 maart 2021

Het vinden van een duurzame verpakking voor voeding is een complex vraagstuk, dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak waarin verschillende expertises hun kennis en kunde bundelen. Want ook al staat het gebruik van pl...

Webshops in paniek vanwege nieuwe EU-regels

08 maart 2021

Op 1 juli 2021 gaan de nieuwe EU-regels btw e-commerce in. Deze wetgeving geldt voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van € 10.000 of meer uit verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland. De webshops b...

Groei foodsector 2021 in twee scenario's

01 maart 2021

De coronacrisis leidt tot grote onzekerheid. Daarom werkt ABN AMRO met twee scenario’s: een basisscenario dat ervan uitgaat dat grote delen van de economie tot begin juni ‘op slot’ blijven, en een negatief scenario waarb...

Micro-organismen zetten organisch afval om in vetzuren

22 februari 2021

Van pindakaas en chocola tot shampoo en wasmiddel: in veel producten zijn vetzuren en oliën verwerkt. Meestal zijn deze niet-duurzaam geproduceerd uit aardolie of palmolie. In een nieuw TKI-project werkt Wageningen Food ...

Corona zorgt voor tweedeling in foodsector

17 februari 2021

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de foodsector, zo blijkt uit de Sectorprognoses Food 2021/2022 van ABN AMRO. Er is binnen de sector een tweedeling zichtbaar tussen ondernemers die profiteren van de maatschappel...