ONDERZOEK
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederland na corona in vier scenario’s

De coronapandemie heeft enorme economische en maatschappelijke gevolgen. De snelheid en omvang waarmee de pandemie om zich heen heeft gegrepen, roept de vraag op hoe in de toekomst met dergelijke risico’s moet worden omg..

Lees meer

Koel- en vrieshuizen profiteren van coronacrisis

14 juli 2020

De resultaten van koel- en vrieshuizen nemen al enige jaren toe maar bereikten tijdens de coronacrisis een hoogtepunt, dit blijkt uit een sectorprognose van de Rabobank. Door de sluiting van de horeca en de exportbeperki...

Opleving economie in juni

07 juli 2020

Op 11 mei werd een deel van de ‘lockdown’-maatregelen versoepeld. Hoewel sommige bestedingscategorieën hiervan profiteerden, werd geconcludeerd dat de heropleving niet spectaculair was. De maatregelen werden verder verso...

NIZO: Onderzoek astringentie bij plantaardig voedsel

29 juni 2020

Astringentie is een bekend aspect (sommigen noemen het een gebrek) van de smaak van rode wijn, groene thee en vele soorten fruit (bijv. druiven, bananen, kaki). Uit onderzoek van de laatste twee decennia is gebleken dat ...

Foodwatch lanceert manifest tegen de uitverkoop van wetenschap

16 juni 2020

Foodwatch lanceert als start van een grootschalige campagne een manifest tegen de uitverkoop van wetenschap. Dit als antwoord op de stijgende publiek-private samenwerking en de risico's die dit met zich meebrengt. Foodwa...

Klimaat krijgt meer aandacht door corona

27 mei 2020

Nederlanders willen de schonere lucht die door het stilleggen van grote delen van de economie is ontstaan graag behouden. Uit een representatieve steekproef van ABN AMRO en Ipsos blijkt dat ruim 71 procent van de ondervr...

‘Focus ligt te veel op voedselveiligheid’

12 mei 2020

Om de voedselkwaliteit te verbeteren moet een goed compromis worden gezocht tussen voedselveiligheid en kwaliteit. Dat bepleiten Tiny van Boekel, Emeritus Hoogleraar Product Design & Quality Management en zijn medeau...

ABN AMRO: krimp van 4 procent in food

28 april 2020

Sinds 12 maart is de samenleving enorm veranderd. Ondernemers moeten improviseren en anderhalve meter afstand houden lijkt het nieuwe normaal te worden. ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van de Nederlandse economie va...

Consument wijkt uit naar speciaalzaak en bezorgservice

17 april 2020

De consumptieve bestedingen krimpen dit jaar naar verwachting in totaal met zo’n 5 procent, blijkt uit een rapport van ABN AMRO dat op vrijdag 17 april verscheen. De bank gaat hierbij uit van een scenario waarbij de inte...

Coronacrisis kan zorgen voor grote veranderingen in voedingssector

16 april 2020

Analisten van de Rabobank stellen dat de coronacrisis voor fundamentele veranderingen kan zorgen in de voedingssector. Het is onduidelijk hoe lang de crisismaatregelen gaan duren in de verschillende getroffen landen. Wat...

Voorraadvorming geeft steun aan graanprijzen

10 april 2020

De coronacrisis heeft veel invloed op de grondstofprijzen. Zo is de CRB-index – een representatieve indicator van de mondiale grondstoffenmarkten – sinds de escalatie van het coronavirus vanaf 20 januari met zo’n 30% ged...

Een vijfde van de economie ligt stil in april en mei

09 april 2020

Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen. In...

Zoektocht naar vervangers dierlijk eiwit

06 april 2020

Steeds meer consumenten stappen, mede uit duurzaamheidsoverwegingen, over naar een dieet met minder vlees. De markt voor vleesvervangers groeit in volume, kwaliteit en variatie. Het overgrote deel van deze vleesalternati...

De toekomst van vleesvervangers

06 februari 2020

De vleesvervanger is anno 2020 niet meer uit het assortiment van de supermarkt weg te denken. Cijfers van onderzoeksbureau IRI tonen aan dat de verkopen van vleesvervangers via supermarkten sinds 2017 met 50 procent zijn...

Future of Food

19 december 2019

Vakblad Voedingsindustrie werkt mee aan de campagne Future of Food die19 december 2019 is gelanceerd door Mediaplanet. Leer meer over verschillende trends en ontwikkelingen op het gebied van voedsel. Belicht worden onder...

In Memoriam: Ernst Paardekooper

12 november 2019

Ir. Ernst Paardekooper is woensdag 6 november op 88-jarige leeftijd overleden. Ernst Paardekooper startte na zijn studie aan de Technische Universiteit Delft zijn loopbaan bij TNO Voeding in Zeist. Aan het einde van zijn...