ACTUEEL
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Koelen en vriezen: allerminst een koud kunstje

Een gesprek over koelen en vriezen - specifiek over de werking van installaties en de isolerende eigenschappen van gebouwen - kan zomaar een ingewikkeld technisch verhaal worden. Gelukkig weten Ward Bliemer van Willemsen..

Lees meer

Tot 60 cent per kilo besparen op plastic: zo werkt het

30 juni 2025

Verpact lanceert een gratis e-learning voor producenten en importeurs die hun plastic verpakkingen willen verduurzamen. Deelnemers leren in 25 minuten hoe zij korting kunnen aanvragen voor goed recyclebare plastic verpak...

Consument wil gezonder eten, maar loopt tegen drempels aan

30 juni 2025

Gezond eten staat bij veel Nederlanders hoog op het lijstje. Toch blijven structurele gedragsveranderingen uit. Uit onderzoek van Panelwizard, uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO, blijkt dat consumenten op drempels stuit...

Informatieblad 85 wordt Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

27 juni 2025

De NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit is de opvolger van Informatieblad 85. Het handboek is bedoeld voor bedrijven die voedsel produceren, verwerken of distribueren. De NVWA licht hieri...

Pilot slachtsnelheid gaat door ondanks bezwaar Kamer

27 juni 2025

Ondanks herhaalde verzoeken van de Tweede Kamer om géén verhoging van de slachtsnelheid toe te staan, houdt staatssecretaris Rummenie vast aan een lopende pilot. Deze moet duidelijk maken of een toetsingskader van de NVW...

Jong talent bouwt aan toekomstproof voedselsysteem

27 juni 2025

Studenten van Inholland en Vonk presenteerden vorige week hun vernieuwende voedselideeën tijdens het FICA Summer Event in Delft. Het jaarlijkse event bracht hbo’ers, mbo’ers, onderzoekers en foodprofessionals samen rondo...

Kamer wil CO₂-heffing industrie snel van tafel

26 juni 2025

De Tweede Kamer wil af van de nationale CO₂-heffing voor de industrie. Volgens een aangenomen motie zorgt deze maatregel voor een ongelijk speelveld binnen Europa en ontbreekt het aan voldoende randvoorwaarden om te kunn...

Holie’s Sugar-Score ontmaskert verborgen suikers

26 juni 2025

Wat eruitziet als een gezonde start, blijkt vaak een suikerbom in vermomming. Granenmerk Holie’s introduceerde op 25 juni een nieuwe tool die de sluier van misleidende claims oplicht: de Sugar-Score. Hiermee krijgen cons...

Ketenverduurzaming vraagt om samenwerking, geen concurrentie

26 juni 2025

Terwijl Europese industriële bakkerijen samenwerken aan duurzamere grondstoffen zoals koolstofarme tarwe, ontbreekt in Nederland de regie. De voedingsindustrie loopt daardoor achter in de verduurzaming. “Zolang duurzaamh...

Voedingsindustrie groeit, maar ketens blijven kwetsbaar

26 juni 2025

De volumegroei keert terug in de voedingsindustrie, maar internationale ontwikkelingen zorgen voor onrust. Leveringsketens zijn kwetsbaar door importtarieven, verstoringen in zeevaart en schommelingen op de grondstoffenm...

BuRO: Strengere regels nodig bij kweekvleesproeverijen

25 juni 2025

Kweekvlees proeven klinkt als toekomstmuziek, maar de praktijk is al begonnen. Toch blijkt de veiligheid bij deze proeverijen nog niet goed geregeld. Dat stelt BuRO, het bureau voor Risicobeoordeling & onderzoek, in ...

Enzymit en NIZO brengen enzymproductie op schaal

25 juni 2025

Een stap vooruit voor wie enzymen duurzaam en efficiënt wil produceren. NIZO en Enzymit hebben samen de grootschalige productie van nieuwe enzymen mogelijk gemaakt—zonder gebruik van levende cellen. Deze technologie bied...

Upcyclingkaart brengt wereldwijde reststromen in beeld

24 juni 2025

Bedrijven in de voedingsindustrie kunnen elkaar nu makkelijker vinden in de zoektocht naar reststroompartners. Op International Upcycling Day werd namelijk de Global Food Upcycling Map gelanceerd: een digitale kaart die ...

Krekels in de schappen: KRIKET komt naar Nederland

24 juni 2025

Het Belgische KRIKET brengt zijn krekelproducten naar Nederland. De mueslirepen, proteïnerepen en granola’s bevatten krekelpoeder en zijn vanaf deze maand verkrijgbaar bij Holland & Barrett en Bever. De insecten zijn...

Meer dan een stickertje plakken

24 juni 2025

Een product van een etiket voorzien, is meer dan zomaar even een stickertje plakken. Er zijn veel factoren, waar je bij het kiezen van het juiste etiketteersysteem, rekening mee moet houden. Vooraf de juiste criteria bep...

Merick Schoute: ‘Bewustzijn creëren, daar gaat het om’

23 juni 2025

Ze hebben ‘vette mazzel’ dat ze zijn doorgebroken, zegt Merick Schoute van Holie’s aan het eind van het interview met Vakblad Voedingsindustrie. Maar niets is minder waar: een creatieve mindset, slimme strategie, enorme ...