Ingrediënten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Poster Vlees, Vis en AGF

Via vakblad Voedingsindustrie verspreiden we de poster VLEES,  VIS en AGF. Vanwege de grote vraag hebben we deze posters ook online beschikbaar. Download ze hier vrijblijvend. De poster VLEES en de Poster VIS, in..

Lees meer

Clean label: geen zuivere koffie

01 juli 2021

Een waarschuwing voor álle producenten die druk bezig zijn met het ‘clean label’ maken van hun voedingsproducten. Levensmiddelenadditieven die niet zijn goedgekeurd mogen niet in de handel worden gebracht én niet in leve...

Nieuw plantaardig vet verbetert producten

23 juni 2021

Olijfolie en andere onverzadigde vetten zijn vloeibaar, maar KU Leuven-onderzoekers hebben nu een onverzadigd vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur. Hun product Sterolife kan voedingsbedrijven helpen o...

Vergeten lekkers

12 april 2021

‘Mam? Hebben we nog wat lekkers?’ Iedere dag weer galmt deze vraag vanuit de keuken of woonkamer richting mijn thuiskantoor. ‘Wat lekkers’ is een breed begrip voor mijn drietal. Veel is goed, als het maar zoet of zout, s...

Marc Laus: 'We kunnen niet achterover leunen'

12 april 2021

De aardappel. Bekend als zetmeelproduct, basisingrediënt voor Hollandse stamppotten, grondstof voor patat en chips, inspiratiebron voor een wereldberoemd werk van Vincent van Gogh. Maar deze knol is veel méér dan dat. En...

Lifestyle is de toekomst

12 april 2021

Een ovenkroket die bij hitte splijt, een product dat tijdens het bakken te veel vocht loslaat, het verlagen van het zout-, suiker- en/of vetgehalte, een betere hechting willen tussen laagjes in het product. De vragen van...

Bedreiging als bron voor beslisparameters

12 april 2021

We worden omgeven door mogelijke gevaren. Stormschade, wateroverlast, een auto-ongeluk, voedselvergiftiging, corona. Als je er te lang bij stil staat, zou je je huis niet meer uit durven. Gelukkig zijn er risicoanalyses....

WETGEVING en ingrediënten

12 april 2021

De groeiende vraag naar plantaardige producten, alternatieve eiwitbronnen en een duurzamer voedselsysteem gaat onvermijdelijk gepaard met nieuwe en aangepaste wetgeving; ook ten aanzien van de etikettering van levensmidd...

Meer vrijheid in eiwit-keuze bij product ontwikkeling

12 april 2021

Producten met planteneiwitten nemen toe in populariteit. Het stelt productontwikkelaars voor veel vragen: welk eiwit kies je voor welke toepassing? Wetenschappers ontwikkelen reproduceerbare methodes die snel inzicht gev...

Additieven en hun functionaliteit

12 april 2021

Voedingsproducten hebben een structuur, kleur, smaak, geur, een bepaalde houdbaarheid. Om deze aspecten te maken en/of te verbeteren, gebruiken we functionele additieven als emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddel...

Toleranties

08 maart 2021

Tijdens een cursus Green Belt werd ik ondergedompeld in de statistiek van de toleranties op het productieproces en de invloed daarvan op het uiteindelijke product. Conclusie: een betere afstelling van je apparatuur zorgt...

Een optimaal voedseletiket voor allergie-informatie

08 maart 2021

Communicatiekundigen van de faculteit Geesteswetenschappen, experts van het UMC Utrecht en TNO onderzoekers hebben een voorstel ontwikkeld voor een optimaal voedseletiket waar mensen met een allergie of intolerantie makk...

Minder suiker en meer eiwitten in 'beter-voor-jezelf' zoete lekkernijen

25 februari 2021

De drang naar gezondere keuzes in voeding en dranken is zo sterk geworden dat het zelfs van belang is voor traktaties. Smaakkwaliteit is essentieel voor snoepgoed, zoete bakkerijproducten, ijs en desserts, maar het ontwi...

HAS: workshop zout- en suikerverlaging voor de foodsector

10 februari 2021

HAS Hogeschool houdt op donderdag 4 maart 2021 voor de eerste keer in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom de workshop Zout- en Suikerverlaging voor de foodsector. Het is een nieuwe stap in de samenwerking tusse...

Eerste vegan kaas van Nederlandse bodem is een feit

17 december 2020

Bij Boermarke zijn ze er klaar voor! De eerste productie testen zijn gedaan en Boermarke gaat, zoals eerder aangekondigd, begin volgend jaar de eerste plantaardige alternatieven op traditionele kaas uitleveren in zowel N...

HAK werkt aan ‘intelligent groentebord’

11 december 2020

HAK werkt aan het ontwerp en de productie van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te laten eten dan nu het geval is. De groentefabrikant wil ...