VOEDSELVEILIGHEID
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA grijpt vaker in bij voedselveiligheid

Bij de NVWA stond voedselveiligheid ook in 2024 bovenaan de lijst. Ruim 48% van de capaciteit ging naar controles in deze hoek. De meeste aandacht ging naar de vleesketen: goed voor meer dan de helft van de toezichturen...

Lees meer

Feiten boven fabels: nieuw handboek over E-nummers

07 juli 2025

Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert Het complete E-nummer handboek – Van E tot Z. De gids bundelt actuele, feitelijke informatie over E-nummers voor professionals in de voedingsindustrie. Het...

Strenger NVWA-toezicht op dierenwelzijn en pesticiden

04 juli 2025

De NVWA had in 2024 flink wat werk aan diergezondheid en dierenwelzijn. Zo’n 8% van de totale capaciteit ging naar dierziekten, 9% naar welzijn. Inspecteurs deden 3.755 controles op diergezondheid, waarvan er 997 leidden...

Wiersma: Voedsel is de basis voor alles

02 juli 2025

Een kratje vol Nederlandse producten vormde het welkomstgeschenk voor landbouwminister Femke Wiersma tijdens de derde editie van NLvoedt op 1 juli in Nieuwspoort. De bijeenkomst markeerde het slot van het politieke seizo...

Informatieblad 85 wordt Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

27 juni 2025

De NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit is de opvolger van Informatieblad 85. Het handboek is bedoeld voor bedrijven die voedsel produceren, verwerken of distribueren. De NVWA licht hieri...

BuRO: Strengere regels nodig bij kweekvleesproeverijen

25 juni 2025

Kweekvlees proeven klinkt als toekomstmuziek, maar de praktijk is al begonnen. Toch blijkt de veiligheid bij deze proeverijen nog niet goed geregeld. Dat stelt BuRO, het bureau voor Risicobeoordeling & onderzoek, in ...

Merick Schoute: ‘Bewustzijn creëren, daar gaat het om’

23 juni 2025

Ze hebben ‘vette mazzel’ dat ze zijn doorgebroken, zegt Merick Schoute van Holie’s aan het eind van het interview met Vakblad Voedingsindustrie. Maar niets is minder waar: een creatieve mindset, slimme strategie, enorme ...

Recalls om metaal of plastic? Microscopie biedt mogelijkheden

23 juni 2025

Vreemde deeltjes in voedsel blijven een heet hangijzer. Zeker als het om metaal of plastic gaat. Zulke vondsten zorgen al snel voor terugroepacties, kopzorgen én reputatierisico. Snel duidelijkheid is dan essentieel. Mic...

Schone schoenen bij Marne Mosterd dankzij BOOTSCLEANER

19 juni 2025

Marne Mosterd maakt als een van de eerste voedselbedrijven in de wereld gebruik van een innovatieve schoenreiniger. Deze BOOTSCLEANER reinigt de binnenkant van werkschoenen met behulp van UV-C licht dat bacteriën/schimme...

Residuen op zacht fruit: wassen heeft weinig zin

18 juni 2025

Het zomerseizoen is begonnen en daarmee liggen aardbeien, frambozen en perziken weer in het schap. Toch duiken elk jaar dezelfde vragen op: kun je dit fruit veilig eten, en heeft afspoelen zin? Op sociale media circulere...

Nieuwe voedingsrichtlijnen van Hoge Gezondheidsraad

18 juni 2025

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) in België komt met 17 nieuwe aanbevelingen op het gebied van voeding, die bijdragen aan een betere volksgezondheid. Minder rood vlees, meer plantaardige alternatieven en minder ultrabewerkte...

PFAS sneller opgespoord én beter aangepakt

16 juni 2025

PFAS zitten inmiddels overal. In producten, in het milieu en zelfs in levende wezens. Omdat deze stoffen amper afbreken, neemt de zorg wereldwijd toe. Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) leidt nu een driejarig ond...

Voedselfraude kost voedingssector miljarden per jaar

16 juni 2025

Wat ligt er eigenlijk op tafel? Met die vraag wil het EUIPO producenten, handelaren en consumenten bewust maken van de risico’s van nagemaakte voedingsmiddelen en dranken. De schade is niet alleen economisch, maar raakt ...

EU heft forse importbelasting op Chinese vanilline

13 juni 2025

Chinese vanilline komt voortaan flink duurder de Europese markt op. De Europese Commissie heeft besloten tot een definitieve antidumpingheffing van 131,1 procent. Daarmee wil Brussel voorkomen dat Europese producenten de...

Zeker van kwaliteit bij elk stukje vlees of vleesvervanger

12 juni 2025

Hoe weet je zeker dat jouw verpakking écht luchtdicht is? Bij vlees en vleesvervangers is dat geen detail, maar cruciale vereiste. Goede lekdetectie van vleesverpakkingen is essentieel om risico’s zoals bederf, verlies v...

Zo veel ultrabewerkte voeding eet een mens écht

10 juni 2025

Hoeveel ultrabewerkte voeding iemand eet, blijkt af te lezen in het lichaam. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een zogeheten ‘poly-metabolietscore’ die op basis van bloed- en urinemonsters voorspelt hoeveel UPF (ultr...