Feiten boven fabels: nieuw handboek over E-nummers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Feiten boven fabels: nieuw handboek over E-nummers

  • 07 juli 2025

Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert Het complete E-nummer handboek – Van E tot Z. De gids bundelt actuele, feitelijke informatie over E-nummers voor professionals in de voedingsindustrie. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Hans van Noort, voormalig docent en icoon in de bakkerijsector.

Fennema kreeg decennia geleden een boek over E-nummers van een proefbakker, met de opdracht: “Zorg dat je deze informatie uit je hoofd kent.” Die opmerking is hem altijd bijgebleven. Maar het boek werd nooit geüpdatet. “Inmiddels is de informatie over E-nummers versnipperd, verouderd en onvolledig. Met dit handboek breng ik daar verandering in,” aldus Fennema.

Overzichtelijk en toepasbaar

De gids bevat álle door EFSA goedgekeurde en recent afgekeurde E-nummers, inclusief toepassingen, wettelijke status, herkomstinformatie en gezondheidsbeoordeling. Dankzij vier overzichtelijke annexen, per nummer, alfabet, functie en leverancier, is het boek bruikbaar voor onder meer productontwikkelaars, kwaliteitsmanagers, inkopers en etiketverantwoordelijken.

Het handboek helpt bij praktijkvragen als: welk alternatief is beschikbaar bij grondstoftekort? Is een hulpstof toegestaan in combinatie met andere ingrediënten? En wat moet er op het etiket?

Informatie zonder mening

Fennema wil ook bijdragen aan een feitelijke discussie over E-nummers. “Er is veel verwarring en weerstand, maar vaak ontbreekt de basiskennis. Bewust ben ik weggebleven van spookverhalen en meningen. Ik geef alleen feitelijke informatie, zodat gebruikers zelf kunnen oordelen.”

De gids is verkrijgbaar via www.vanetotz.com, als e-book en als paperback. Vertalingen in het Engels en Duits zijn in voorbereiding.

Bron: Van E tot Z