De NVWA had in 2024 flink wat werk aan diergezondheid en dierenwelzijn. Zo’n 8% van de totale capaciteit ging naar dierziekten, 9% naar welzijn. Inspecteurs deden 3.755 controles op diergezondheid, waarvan er 997 leidden tot een maatregel. Het ging daarbij vooral om ziektes als blauwtong, Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Vooral blauwtong sprong eruit: van de 12.175 verdenkingen die zijn afgehandeld, hadden er ruim 11.000 met die ziekte te maken. Vogelgriep kwam minder vaak voor, maar leidde wél tot twee uitbraken.
Voor het onderdeel dierenwelzijn stonden 4.095 inspecties op de teller. Die vonden plaats bij bijna 3.000 bedrijven. De NVWA hield toezicht op transport, bij slachthuizen en ook op plekken waar paling wordt gedood. In dertien gevallen is daar gecontroleerd; één daarvan resulteerde in een proces-verbaal. De dienst paste bij ernstige dierenwelzijnsovertredingen opnieuw de zogeheten 3-strikes-out-regel toe. Daarnaast liep er een pilot met vervroegd slachten op warme dagen, om te onderzoeken of dat het dierenwelzijn verbetert. De eerste resultaten zijn positief, vervolg volgt in 2025.
Er werd ook gekeken naar hoe varkens-, legkip-, vleesvee- en schapenhouders omgaan met de regels, bijvoorbeeld rond hittestress. Voor schapen kwam er zelfs een aparte naleefmeting, mede door de vele meldingen op warme dagen in eerdere jaren.
Natuur en milieu vormden een ander speerpunt. De NVWA gebruikte hiervoor 12% van haar capaciteit. In totaal werden 7.190 inspecties uitgevoerd; iets minder dan het jaar ervoor. Dat kwam onder meer door de instroom van nieuwe medewerkers, die eerst moesten worden opgeleid. Daarom werd ook gekeken naar slimmere manieren van toezicht, zoals via data-analyse of drones.
Bij kersentelers bleek dat minder dan de helft voldeed aan de regels voor vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen. En in de handel werd bijna 3.000 liter illegale bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Die kwamen uit Spanje en zijn in Nederland niet toegestaan. De NVWA zette ook in op informatievoorziening. Zo gaf ze extra uitleg over de Europese ontbossingsverordening en organiseerde ze bijeenkomsten en testinspecties met bedrijven uit de sector.
Op het vlak van import en export is verder gewerkt aan digitalisering. Er kwamen 6% meer zendingen binnen met dierlijke producten dan in 2023. Bij niet-dierlijke levensmiddelen daalde dat aantal met 5%, al nam het aantal verplichte laboratoriumtests juist met 20% toe.
Sinds 31 januari 2024 zijn de regels voor export naar Groot-Brittannië strenger. Bedrijven die vlees, vis, zuivel of eierproducten willen uitvoeren, hebben sindsdien een exportcertificaat nodig. Dat leidde tot 64% meer zendingen waarvoor zo’n verklaring moest worden afgegeven. Bedrijven moeten hiervoor beschikken over een goedgekeurd protocol per productsoort. De NVWA controleert dit steekproefsgewijs, onder meer via inspecties op afstand.
Bron: NVWA