Bij de NVWA stond voedselveiligheid ook in 2024 bovenaan de lijst. Ruim 48% van de capaciteit ging naar controles in deze hoek. De meeste aandacht ging naar de vleesketen: goed voor meer dan de helft van de toezichturen. Horeca, ambachtelijke productie en industriële bedrijven volgden op afstand. Het aantal inspecties steeg fors. In totaal werden er 36.729 controles uitgevoerd bij bijna 20.000 bedrijven. Dat is ruim drieduizend meer dan in 2023. En dat bleef niet zonder gevolgen: bij meer dan achtduizend bedrijven legde de NVWA een maatregel op.
Ook het aantal meldingen van voedselvergiftiging liep op: 3.989 stuks. Die stijging houdt al een paar jaar aan. Komt het door meer bewustzijn bij consumenten? Misschien. Maar de NVWA sluit ook niet uit dat er vaker echt iets misgaat. Om sneller te kunnen ingrijpen, zet de dienst inmiddels slimme technologie in. Denk aan sensoren, AI en tests op locatie. Zo werd bijvoorbeeld gewerkt met on-site aflatoxinescreening.
Horecazaken en winkels kregen vaker te maken met spoedsluitingen door plaagdieren. In 2024 gebeurde dat 65 keer – bijna het dubbele van het jaar ervoor. Muizen waren meestal de oorzaak, gevolgd door ratten en kakkerlakken. De meeste meldingen kwamen uit de Randstad. Pas na een grondige schoonmaak én bewijs van goede bestrijding mochten bedrijven weer open.
Verder kwam PFAS aan het licht in eieren van hobbykippen rond Dordrecht. En in grazende runderen en schapen uit het Verdronken Land van Saeftinghe werd PFOS aangetroffen. De NVWA stelde consumenten gerust: commerciële eieren waren gewoon veilig. Hobbyhouders kregen uitleg via de juiste kanalen.
In de kruidenhandel ging het mis bij twee bedrijven. Die verkochten partijen met een te hoog gehalte aan een toxische stof. Ze staan inmiddels onder verscherpt toezicht en de partijen zijn vernietigd.
Ook op internet was het raak. De NVWA en NVWA-IOD deden onderzoek naar illegale afslankmiddelen en supplementen. Er werd afslankthee van de markt gehaald, websites gingen op zwart. De middelen bleken schadelijke stoffen te bevatten die niet zijn toegestaan.
De handel in dit soort producten is lastig aan te pakken. Grondstoffen zijn makkelijk te krijgen en de winst is hoog. De NVWA werkt daarom nauw samen met onder andere de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ook elders in Europa wordt deze problematiek gesignaleerd.
Bron: NVWA